3 Jun 2011

KuRsUs pEnGaWaS SoKsEk 2011

assalamualaikum...kali nie angah nak bercerita pasal kursus pengawas smstsss pada tahun 2011 ....kursus kali ini bertempat di sekolah ....tahun nie ..tahun first angah jadi pengawas...dekat sekolah angah...pengawas dipanggil kp...apa tu kp..?kp tu adalah kepimpinan pelajar....apa yang angah dapa ta dari kursus tu..?first sklai angah dapat tau beerapa tips tentang Kemahiran Pengucapan Awam.....

  • tips pertama...interaksi antara org yg nak berucap ngn penonton...(kena ada interaksilah..klu tak ucapan kita tu boring...)
  • pelahiran bahasa dgn penuh makna melalui komunikasi lisan( maksudnya kena bgi penonton tu phm dgn ucapan kita...)
  • sikap dan personaliti (personaliti sgt penting...selain tu kena yakin dgn diri sendirimelalui fikiran,ucapan dan kelakuan..)
  • tahu tujuan ucapan kita..( adakah ucapan kita utk menghibur,tukar pandangan,pengaruhi,memujuk atau nak beri syarahan umum..)
seterusnya mengenai pengucapan berefektif...

  • menangani kegugupan..(walaupun angah nie gugup klau nak cakap depan org ramai...)
  • analisis penonton..(siapa penonton kita....)
  • kumpul idea dan maklumat mengenai apa yang kita nak ckp.
  • atur bahan ucapan kita...
tips bagi pengucapan kita adalah....

  • kita harus rancang pengenalan ucapan kita...
  • rancang juga penutup ucapan..
  • buat latihan selalu...practise makes perfect..
  • sampaikan ucapan dengan berkesan...
so...ini adalah nasihat atau tips yang diberi oleh penceramah....angah bukan dapat byk nie je....tpi byk lagi....
so stakat nie jerlah...utk sesapa nak dengar cerita yg best boleh lah melawat blog kakak angah iaitu ....
Read more ...

2 Jun 2011

kami blogger utara

Read more ...

CeRiTa KeTiKa dI TiNgKaTaN dUa [nostalgia bersama band]

hahaha...cerita kali ini bersambung la plak....cerita kali ini tentang angah ketika di tingkatan dua...bila dah naik form 2 nie angah mula rasa mcm dah senior...!kali nie senior seksyen angah masih sama iaitu

  • abg afiq
  • abg aisyam
  • kak mas
  • abg syukur
tapi taun nie angah ada pengalaman sedey...ada la sorang nie dia form 3 tahun tu...dia dah kuar band waktu dia form 2..lepas tu dia masuk balik dalam band...dia masuk seksyen angah...!so ,lepas tu sume senior dah mula tumpu perhatian kat dia....habis tu angah camna..?setiap kali latihan angah jadi macam tunggul kayu jer.......lepas tu angah berlatih dgn senior seksyen lain....
lepas tu perjalanan diteruskan dengan festival wind orkestra kali ke-11 di SEMSAS.SEMSAS tu apa?ia adalah sekolah menengah sains sultan ahmad shah ,kuantan,,,pahang...wah....nie adalah first time angah p wind o...dah la dekat pahang...best sgt...walaupun angah p sana sebagai krew...tapi perasaan sebagai budak band tu semakin menebal dlm diri angah...
Read more ...

1 Jun 2011

Nasihat untuk dirinya....

1. Sayangi dia dengan hati, bukan dengan perasaan. Jika anda
meletakkan sesuatu perhubungan berdasarkan perasaan, ia akan
gagal kerena perasaan sentiasa berubah dari masa ke semasa.

2. Sayangi dia seadanya. Di dunia terdapat hampir 6 billion manusia
dengan 6 billion personaliti. Dia memang seorang yang istimewa
dan biarkan ia kekal. Jangan sesekali terfikir untuk
mengubah apa-apa tentang dia kerena sekali anda mengubah, selamanya
anda akan terus mengubah dirinya. Tentu anda masih ingat, anda
terpikat padanya kerena dia adalah dia. Maka, tiada alasan untuk
anda mengubah dia untuk menjadi seseorang yang lain.

3. Sayangi dia sepenuh hati. Sesungguhnya dia telah banyak berkorban
untuk anda. Dengan kelebihan yang ada padanya, dia berpeluang untuk
menjalin hubungan dengan seseorang yang lebih sempurna tapi demi
cinta, dia telah memilih diri anda. Maka, jangan sesekali coba untuk
mempermain-mainkan keluhuran cintanya.

4. Hormati pendirian dan keputusan dia. Jangan anda merayu dan
jangan mencipta alasan supaya dia menerima cinta anda kerena kelak,
yang anda akan dapat darinya hanyalah cinta simpati dan bukannya
cinta setulus hati.

5. Yakinkan diri anda akan keistimewaan dia. Dia adalah satu-satunya
di dunia ini dan jangan mengharapkan kesempurnaan dari dia kerena
dia telah cukup sempurna semenjak anda mula terpikat padanya.

6. Percaya akan dirinya. Sentiasa bersangka baik padanya jika kita
juga mau begitu darinya. Pastikan anda akan sentiasa
meletakkan diri anda di tempatnya sebelum melakukan apa-apa. Jika
anda sendiri tidak dapat menerimanya, apa lagi dia.

7. Jangan berjanji menyayangi dia untuk selama-lamanya kerena selama-
lamanya bagi anda mungkin akan berakhir keesokkan harinya, tapi
berjanjilah untuk menyayangi dirinya seolah-olah setiap hari itu
adalah hari yang terakhir untuk anda berdua.

8. BERCINTA dengannya adalah seperti memberi hati anda kepadanya
untuk dilukai tapi kepercayaan itu penting. Percayalah kepadanya,
nescaya dia akan melindunginya sepenuh jiwa dan raga.

9. Jangan sesekali meninggalkan dia tanpa sebarang alasan. Dia bukan
hanya akan setakat menangis kecewa dan kemudiannya meneruskan hidup
seperti biasa, ketahuilah bahwa jiwanya akan mati secara perlahan.

10. Jangan cepat berbangga dengan diri, memenangi hatinya
bukanlah satu kejayaan yang mutlak tetapi anugerah itu hanya layak
anda peroleh setelah anda berjaya menyayanginya sehingga ke akhir
hayat. Ketahuilah, dia memilih anda adalah kerana dia percaya bahwa
anda adalah seorang yang jujur dan akan menepati janji. Anda telah
bersusah payah dan berusaha untuk memenangi cintanya,
maka dengan itu haruslah juga anda berusaha untuk terus menyintai
dirinya dengan apapun keadaan.
Read more ...