3 Jun 2011

KuRsUs pEnGaWaS SoKsEk 2011

assalamualaikum...kali nie angah nak bercerita pasal kursus pengawas smstsss pada tahun 2011 ....kursus kali ini bertempat di sekolah ....tahun nie ..tahun first angah jadi pengawas...dekat sekolah angah...pengawas dipanggil kp...apa tu kp..?kp tu adalah kepimpinan pelajar....apa yang angah dapa ta dari kursus tu..?first sklai angah dapat tau beerapa tips tentang Kemahiran Pengucapan Awam.....

  • tips pertama...interaksi antara org yg nak berucap ngn penonton...(kena ada interaksilah..klu tak ucapan kita tu boring...)
  • pelahiran bahasa dgn penuh makna melalui komunikasi lisan( maksudnya kena bgi penonton tu phm dgn ucapan kita...)
  • sikap dan personaliti (personaliti sgt penting...selain tu kena yakin dgn diri sendirimelalui fikiran,ucapan dan kelakuan..)
  • tahu tujuan ucapan kita..( adakah ucapan kita utk menghibur,tukar pandangan,pengaruhi,memujuk atau nak beri syarahan umum..)
seterusnya mengenai pengucapan berefektif...

  • menangani kegugupan..(walaupun angah nie gugup klau nak cakap depan org ramai...)
  • analisis penonton..(siapa penonton kita....)
  • kumpul idea dan maklumat mengenai apa yang kita nak ckp.
  • atur bahan ucapan kita...
tips bagi pengucapan kita adalah....

  • kita harus rancang pengenalan ucapan kita...
  • rancang juga penutup ucapan..
  • buat latihan selalu...practise makes perfect..
  • sampaikan ucapan dengan berkesan...
so...ini adalah nasihat atau tips yang diberi oleh penceramah....angah bukan dapat byk nie je....tpi byk lagi....
so stakat nie jerlah...utk sesapa nak dengar cerita yg best boleh lah melawat blog kakak angah iaitu ....
Read more ...