31 Disember 2012

Kebosanan Terlampau~143

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua!! so today rasanya lgi sehari sebelum masuk 2013.my feeling? sebenarnya xrasa apa2pun..rasa macam sama je..xda apa yg beza pun...

anyway,today adalah hari yg agak membosankan sebab kena hantar adik ke sebuah sekolah...


ni la sekolah tu,SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SULTAN BADLISHAH,sekolah dekat Kulim,kalau tak dulu angah dapat tawaran dekat sekolah ni jugak...tpi nak buat macam mana? angah dah dapat sekolah sains...so rasanya sekolah sains lagi hebat.

dah la time pi hantar adik angah tu,kena dengar ceramah yg berjela2,huh meluat sgt,dengan ramai orgnya,rasa macam nak belah ja dri situ.tapi rasanya tunggu ej la kat dewan tu,dalam hati angah duk bandingkan sekolah tu dengan sekolah angah,haha.

Kadang2 angah tunduk bawah pastu tidoq! lagi best..aha,macam2 kerenah,tpi yg paling  xbest,parents yg buat perangai x senonoh,macam2 la.tak larat angah nak describe,dengan masing2 ada cara masing.


ni lencana dia,saja tunjuk,angah sejak keluar dri SOKSEK,rasnya macam x boleh nak terima sekolah lain,asyik2 nak banding dgn sekolah angah.Walauapapun angah tetap sayang dgn sekolah angah,hebat tau!!

so lepas ni ahnya tinggal angah,mak,adik angah,ngn ayah angah je yg ada kat rumah.haha,btw sekolah tu ada jugak band,haha..mesti angah nak gelak dulu,sebab band sekolah tu xda woodwinds..haha,sangat kesian.


apa lagi? ha tahun 2013 tahun yg takut,sebab angah dapat result,macam mana la result angah? takut sgt,tpi angah dah cari dah apa yg angah akan sambung belajar,angah terpaksa utk pilih jurusan sains,sebab angah ada la benda nak buat..



kat mana angah nak lanjutkan pelajaran?takut?rasanya adala sikit,haha,kalau pasal asrama tu rasanya dak,tpi pasal apa yg angah nak study? angah dah x mau jadi cam dulu,belajar hanya perkara sambilan,haha x bagus tau!!so rasanya kali ni angah nak study betul2,dah x mau pikir pasal benda lain...



HABIS MADU,SEPAH DIBUANG.

betul rupanya,habis sekolah,terus x layan kitorang? jahat la hampa,apa yg org bagi komen sikit,mula rasa macam angah maki hamun?ish2 x baiklah..amik la yg positif.

thats all for today.




Read more ...

30 Disember 2012

2013 Here I come!!~ edisi 2

Assalamualaikum dan selamat petang,apa khabar korang? macam mana hari2 terakhir 2012? mesti banyak yg korang buat kan? angah pun camtu jugak,sebab kena tolong adik2 ngn kakak,adik semua nak pegi sekolah balik,kakak pulak dia balik ke poli,so nanti tinggal angah je kat rumah.so sedyh.

Now macam yg angah janjikan,nak teruskan update pasal event sepanjang tahun 2012...sekarang adalh masanya utk Festival wind orkestra.


tahun ni dekat SAS,haha,tapi yg bestnya sebab dia punya dewan sgt2 best,ada skrin besar,so rasa macam masuk finale,tahun ni kitaorg dapat emas lgi,dan tahun ni kali kedua angah masuk dinner,haha.Syok sgt,tpi sedih jugak sebab last WO.


ni pulak geng2 kelas angah,sepanjang 2 tahun bersama2,susah senang bersama.hahasyok sebab semua sgt2 memahami,the best klass forever..

next adalah hari  raya! walaupun tahun ni angah amik SPM,tpi rasanya raya tahun ni meriah la jugak,best sgt,sebab dapat baju raya dua!


dengan kakak time raya pertama!


rya kedua pulak,syok sbeba ada dua baju,pastu dapat seluar jean kaler putih,sebenarnya angah yg nak,bukan parent nak bagi sendiri.hehe

next adalah annual dinner bgi form 5,hari terakhir kami 0812 bersama2,dah habis SPM,so apa lagi alasan utk kami bersama?



dengan kawan2 haha,sedih,sebab last event utk SOKSEK 0812.

seterusnya adalah jalan2 dgn family ke ladang anggur,macam pergi oversea,padahal hanya pi dekat tasik beris,


bets kat situ,ada banyak anggur,tapi biasalah.anggur malaysia,semuanya sgt2 masam,tpi yg x bestnya x boleh petik!!


2012,tahun yg banyak suka duka,ada yg angah rasa sakit,ada yg angah rasa perit,tapi rasnaya yg manis lgi banyak,macam2 angah hadapi,dugaan,cabaran,syukur alhamdulillah,angah dah boleh hadapi kenyataan,syukur sgt2,walau apa yg berlaku,angah hanya harap tahun 2013 dapat jadi tahun yg terbaik utk angah,sebab angah akan dapat result SPM tahun 2013,takut sangat2..

Thats all...
Read more ...

29 Disember 2012

2013 here i come!! ~ngee edisi1

Assalamualaikum dan selamat malam.rasanya hari ni hari yang sesuai utk angah citer pasal tahun 2012.Yup,tahun yang penuh dengan sukaduka,tahun yang macam2 jadi,dan macam2 angah pelajari.haha,boleh la gelak pulak?

Start dari bulan 1 sampai bulan 12,dah macam2 jadi,rasa macam sekejap sangat semua ni.Macam mana nak ingat balik semua benda ha? ala tgok ja dekat FB,gambaq2 yg kita kena tag,senang ja.




Tahun 2012,dimulakan dengan angah dan geng2 pengawas a.k.a KP kena balik lagi awal daripada biasa,sebab? kena urus hal sekolah,

 time tgh berkemas2 asrama,tu sebenarnya kat aspuri!!

event seterusnya adalah orientasi tingkatan satu!!budak2 junior yg baru,kami kena handle,so tgok je la!!


apakehal fasi pun kena?


nie la group yg angah jaga,haha,x percaya pulak,boleh jaga budak2

lepas tu plak,kena handle kuiz utk rumah delima,sebenarnya angah x tahu apapun pasal kuiz ni,tiba2 ary sabtu,depa panggil so boleh skip kelass BIO!!

 ni adalah para peserta!!

seterusnya adalah event band,iaitu KENDURI di rumah CIKGU WAHID.ahaha,x sangka pulak,time tengah ada kelas tambahan boleh pulak kami udak2 band dibawak pergi buat show dekat kenduri anak cikgu.


time tu kami mai awal,so bolehlah snap2 dulu,gamabq yg sanat2 kontroversi.


dalam bilik band,sebelum nak pi.


snap lgi,ni gambaq2 junior

next event adalah sekali lagi event berkenaan band,iaitu kawad haka,dengan buat board.kami geng TSB lawan dgn persatuan lain,buat board yg paling best.


ni la board kami,cantik kan? colourfull kata mat salleh.


nampak tak apa yg tulis kat situ? KHAIRIL HASSAN CARING SANGAT!
thats me!


gambaq yg penuh kontroversi,sebab ada imej hantu kat bawah tu!

next adalah keesokkan harinya,kena buat kawad!first time kawad utk tahun 2012!!


my juniors!!



sedih bila tgok semua ni,btw best la!!


ni plak geng2 batch 0812 angah! budak2 band 0812 bgi tahun ni,6 org ja!

Sesungguhnya rindu angah terhadap semua event ni adalah teramat sangat!rindu nak bersama2 dgn kawan2,juniors.Tpi sebenarnya x abih lgi.ada lagi citer yg best utk edisi seterusnya,sebenarnya angah nak update panjang2 tpi rasanya x da sapa nak baca klu panjang sgt,so nantikan edisi kedua esok!

Assalamualaikum..*





Read more ...

Aku syukur kepadaMU ~

Assalamualaikum dan selamat petang,huh,gembira sangat,sebab blog angah ada org review..nak tau dia kata apa? sat..

         
Blog ni agak kemas dari segi susunannya. Sangat cepat loading ! Gaya penulisan 
yang tersendiri dan menarik. Blog ni dah okay dah. Dah cantik dah kemas sampaikan
tak tahu nak komen apa lagi dah.


angah rasa seronok sangat,sebab ada jugak yg sudi nak review blog angah,kiranya ni first time la,so nampaknya ada jugakla yg akan tgok blog angah dekat blog org lain.gud sangat!!

macam mana dia boleh kata blog angah cepat loading? angah xtau la plak..maybe sebab ringan sangat kut.Lagipun dalam blog angah, angah tak letak abnyak sangat widget2 yg pelik2,sebab apa? sebab rasanya benda2 macam tu yg akan buat blog kita lambat loading,bila dah lambat loading,so org lain yg nak follow blog kita akan rasa bosan sebab tunggu masa yg lama,so dia x jadi nak follow..kan dah masalah!


Terima kasih sebab puji macam2,kembang sbentar..jgn la puji banyak2,angah bukannya teror sangat pun berblog2 ni...angah suka edit sesuka hati angah,satu lagi rasanya jenama DIARI JEJAKA HANGAT akan angah jaga sampai bila2...huhu..dah jadi trademark...


okey that alls for this hot evening...nantikan malam punya...
Read more ...

28 Disember 2012

Erk...macam tu je?

Assalamualaikum dan selamat malam guys...camna ngn blog ni? baru edit,tapi ada jugak ciri2 yg sama macam yg dulu..hahah x kisahla..asalkan angah bahagia..malam ni,nak citer pasal negara2 yg dah lenyap kat bumi..

Negara yg mungkin pernah wujud suatu masa dulu.


Setelah adanya penggabungan / pemisahan dan juga penukaran nama , banyak negara yang ada diantaranya sangat dikenali umum, telah hilang atau lenyap dari peta dunia . Senarai yang di sertakan ni bukanlah yang lengkap dan muktamad tapi masih lagi tepat sebagai rujukan tentang negara yang telah tiada .
Abyssinia
Nama lama bagi Ethiopia sehingga awal abad ke 2
Austria – Hungary
Sebuah kerajaan monarki ( juga dikenali sebagai Empayar Austro-Hungarian ), yang ditubuhkan pada tahun 1867 yang merangkumi kawasan ( pada hari ini )Austria, Hungary, Poland, sebahagian Czech Republic, Itali, Romania dan beberapa negaraBalkan . Empayar ini telah runtuh pada hujung Perang Dunia Yang Pertama .
Basutoland
Bertukar menjadi Lesotho pada tahun 1966
Bengal
Sebuah kerajaan yang merdeka dari tahun 1338 sehingga 1539 . Sekarang ini merupakan sebahagian dari negara Bangladesh dan India .
Burma
Nama nya telah ditukar secara rasmi kepada Myanmar pada tahun 1989 namun banyak negara/individu yang tidak menyedari perubahan ini dan masih mengenalinya sebagai Burma .
Catalonia
Sebelumnya adalah sebuah negara autonomi di Sepanyol . Pernah mendapatkan kemerdekaan dari 1932 – 1939 sebelum kembali menjadi daerah di negara tersebut .
Ceylon
Menukar nama menjadi Sri Lanka pada tahun 1972
Champa
Terletak di bahagian tengah dan selatan Vietnam hari ini . Merupakan sebuah kerajaan dari abad ke 7 sehingga ia runtuh pada 1832.
Corsica
Pulau Mediterranean ini pernah diperintah oleh beberapa kuasa besar dan juga pernah beberapa kali mendapatkan kemerdekaannya . Pada hari ini , ia termasuk dalam negara Perancis .
Czechoslovakia
Berpecah secara aman pada tahun 1993 menjadi negara Slovakia danCzech Republic.
Jerman Timur & Jerman Barat
Bergabung pada tahun 1989 dan membentuk Kesatuan Jerman .
Pakistan Timur
Memisahkan diri dari Pakistan pada tahun 1972 dan membentuk Bangladesh.
Gran Colombia
Sebuah negara di Amerika Selatan dari 1819 sehingga 1930 yang pada hari ini membentuk Colombia, Panama, Venezuela dan Equador . Negara Gran Colombia berpecah apabila Venezuela dan Equador memutuskan untuk keluar dari penyatuan.
Hawaii
Walaupun mempunyai kerajaan selama beratus ratus tahun, Hawaii tidak pernah diiktiraf sebagai sebuah negara merdeka sehingga 1840. Setelah merasai kemerdekaan selama 58 tahun, akhirnya Hawaii menyertai United States Of America pada 1898.
New Granada
Merupakan sebahagian dari Gran Colombia dari 1819-1830, negara ini mendapatkan kemerdekaan pada tahun1830 sehingga 1858. Kemudian negara ini dikenali sebagai nama Grenadine Confederation (1858), United States Of New Granada (1861), United States Of Colombia (1863) dan akhirnya Republic Of Colombia (1886-sehingga sekarang)
Yaman Utara & Yaman Selatan
Yaman berpecah pada tahun 1967 dan membentuk 2 negara iaitu Yaman Utara ( Dikenali Sebagai Republik Arab Yaman ) dan Yaman Selatan ( Dikenali sebagai Republik Demokratik Rakyat Yaman ) sebelum kembali bersatu pada 1990 dan kembali menjadi Yaman.
Empayar Uthmaniyyah
Juga dikenali sebagai Empayar Turki, bermula dari tahun 1300 merangkumi kawasan selatan Russia, Turki, Hungary, Sebahagian Negara Balkan, Afrika Utaradan juga Timur Tengah . Empayar ini runtuh pada 1932.

Persia
Empayar Persia mengunjur dari Laut Mediterranean sehingga ke benua kecil India . Persia Moden telah ditubuhkan pada abad ke 16 dan semakin mengecil sehingga dikenali sebagai Iran pada hari ini .
Prussia
Menjadi koloni Belanda pada tahun 1660, dan bertukar menjadi kerajaan pada kurun selepasnya. Pada zaman kegemilangannya, ia merangkumi 2/3 negara Jerman dan wilayah barat Poland . Menjadi wilayah Jerman pada Perang Dunia Ke 2 dan terus dimansuhkan selepas itu .
Rhodesia
Bertukar nama pada tahun 1980 menjadi Zimbabwe .
Siam
Menjadi Thailand pada tahun 1939.
Sikkim
Sekarang ini merupakan daerah utara India . Sikkim merupakan sebuah kerajaan merdeka sejak dari kurun ke 17 sehingga 1975.
Vietnam Selatan
Wujud sekitar 1954 – 1976 sebagai wilayah anti komunis . Menyertai semula Vietnam selepas itu .
Southwest Afrika
Memperolehi kemerdekan pada tahun 1990 dan menukar nama menjadi Namibia.
Taiwan
Walaupun Taiwan masih wujud sehingga ke hari ini , ia masih dalam tuntutan negara China dan banyak negara masih belum mengiktiraf Taiwan sebagai negara merdeka . Taiwan adalah ibunegara yang pernah mewakili China ke Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu sehingga 1971.
Tanganyika dan Zanziba
2 buah negara ini bergabung pada tahun 1964 dan membentuk Tanzania.
Texas
Republic Of Texas mendapat kemerdekaannya dari Mexico pada 1836 dan kekal sebagai sebuah negara selama 9 tahun sebelum menyertai United States pada tahun 1845.
Tibet
Tibet merupakan sebuah kerajaan sejak dari abad ke 7 sebelum dijajah oleh China pada tahun 1950. Kini ia merupakan sebuah wilayah autonomi China yang dikenali sebagai Xi Zang
Transjordan
Menjadi Kerajaan Jordan pada tahun 1946
USSR
Kesatuan Soviet telah berpecah kepada 15 negara pada 1991 iaitu Armenia, Azerbaijan, Belarus, Estonia, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Moldovia, Russia, Tajikistan, Turkmenistan, Ukraine dan Uzbekistan.
Urjanchai Republic
Terletak di Selatan Tengah Russia, menjadi negara hanya selama 2 tahun iaitu dari 1912-1914, sebelum kembali menjadi wilayah dalam Russia .
Vermont
Pada 1777, Vermont mengisytiharkan kemerdekaan dan kekal sebagai sebuah negara sehingga 1791. Menjadi negara pertama yang menyertai United States selepas penyatuan 13 koloni awal.
West Florida
Menjadi Republik dengan dianggotai Sebahagian Florida, Mississippi dan Lousiana pada 1810 , namun kemerdekaan mereka hanya bertahan selama 90 hari.
Western Samoa
Menjadi Samoa pada 1998.
Yugoslavia
Berpecah akibat dari perang etnik pada 1990 dan membentuk negara negara Bosnia, Croatia, Macedonia, Serbia & Montenegro dan Slovenia.
Zaire
Menukar nama menjadi Democratic Republic Of Congo pada tahun 1997.


walaubagaimanapun,angah rasa macam agak misteri bila banyak negara yg hilang secara tiba2...menakutkan,kadang2 angah terpikir bila malaysia jadi camtu jgak..menakutkan...


sangat menakutkan,thats all for tonight,just for sharing.nantikan update angah citer pasal tahun baru,harapan dan impian utk 2013,dan adakah harapan angah tahun 2012 dah berhasil atau dak?
Read more ...