3 Januari 2013

Sekolah Berasrama Penuh

Assalamualaikum dan selamat pagi,hari ni just nak update pasal sekolah berasrama penuh a.k.a fully boarding schools..haha...kebanyakkan pelajar sekarang rasanya semua nak ke sekolah berasrama penuh a.k.a SBP.sebab apa? rasanya sebab kat situ semua kemudahan sangat2 lengkap.dan yg best kita dikelilingi oleh semua budak pandai.kalau kita rasa bodoh kat situ rasnya okey lagi kut,seba kat luar lgi ramai yg teruk daripada kita...


setakat ni ada 66 buah SBP termasuk yg sedang dlm pembinaan.jom kita tgok.


ni la sekolah2 tu,sekolah angah pun ada jgak,SOKSEK,a.k.a SMSTSSS.semua sekolah ni antara yg terhebat kat Malaysia tau! Kadang2 org panggil sapa yg elajar kat sekolah2 ni...adalah anak emas kerajaan,tpi yg angah pelik..ada jugak pelajar SBP yg x suak kerajaan,siap buat ceramah politik lagi..hehehe...

seronok bila dapat masuk SBP..setiap sekolah ada singkatan ataupun nickname masing...nk tgok?

  1. Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS)
  2. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK)
  3. Kolej Tunku Kurshiah (TKC)
  4. Sekolah Menengah Sains Alam Shah (ASIS)[1]
  5. Sekolah Menengah Sains Sabah (SMESH)[2]
  6. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak (INTEGOM)
  7. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gopeng (IGOP)[3]
  8. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Jempol (INTEJ)[4]
  9. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kuantan (INTEK)[5]
  10. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Kubang Pasu (I-KUPS)[6]
  11. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Tun Abdul Razak (InSTAR)
  12. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang (SEPINTAR)
  13. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Sabak Bernam(INTESABER)
  14. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Selandar (SISME)
  15. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Temerloh[7] (InSoFT)
  16. Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Batu Rakit ( BRAINS )
  17. Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR)
  18. Sekolah Menengah Agama Persekutuan Kajang (SMAPK)
  19. Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAPL)[8]
  20. Sekolah Menengah Sains Bagan Datoh (SABDA)
  21. Sekolah Menengah Sains Dungun(SEMERDU)
  22. Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor (SEMASHUR)
  23. Sekolah Menengah Sains Johor (SMSJ)
  24. Sekolah Menengah Sains Kepala Batas (SAKBA)
  25. Sekolah Menengah Sains Kota Tinggi (SAKTI)
  26. Sekolah Menengah Sains Kuala Selangor (KUSESS)
  27. Sekolah Menengah Sains Kuala Terengganu (SESTER)
  28. Sekolah Menengah Sains Kubang Pasu (SMSKP)
  29. Sekolah Menengah Sains Kuching (SAINSKU)
  30. Sekolah Menengah Sains Labuan (SMEXCEL)
  31. Sekolah Menengah Sains Lahad Datu ( SEMSALD )
  32. Sekolah Menengah Sains Machang (SMACH)
  33. Sekolah Menengah Sains Miri (SAINSRI)
  34. Sekolah Menengah Sains Muar (SAMURA)[9]
  35. Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah (MOZAC)[10]
  36. Sekolah Menengah Sains Pasir Puteh (SCIPP)
  37. Sekolah Menengah Sains Pokok Sena (SAINA)[11]
  38. Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah (SERATAS)
  39. Sekolah Menengah Sains Rembau (SEMESRA)
  40. Sekolah Menengah Sains Selangor (SMSS)
  41. Sekolah Menengah Sains Tuanku Munawir (SASER)
  42. Sekolah Menengah Sains Seri Puteri (SESERI)
  43. Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah Kuantan (SEMSAS)
  44. Sekolah Menengah Sains Sultan Iskandar Mersing (ISKANDAR)
  45. Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESMA)
  46. Sekolah Menengah Sains Sultan Mohamad Jiwa (SMOJI) [12]
  47. Sekolah Menengah Sains Teluk Intan (SEMESTI)
  48. Sekolah Menengah Sains Tengku Abdullah Raub (SEMESTA)
  49. Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra (SMSTMFP)
  50. Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar (STJ)
  51. Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra (SYED PUTRA)
  52. Sekolah Menengah Sains Tun Syed Sheh Shahabudin (SOKSEK)[13]
  53. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim (SMSAH)
  54. Sekolah Sains Sultan Haji Ahmad Shah Pekan (SHAH PEKAN)
  55. Sekolah Seri Puteri (SSP)
  56. Sekolah Sultan Alam Shah (SAS)
  57. Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR)
  58. Sekolah Tun Fatimah (STF)
  59. Sekolah Menengah Sains Tapah (SESTA)
  60. Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu (SAHUT)
  61. Sekolah Menengah Sains Batu Pahat (SABAPA)
  62. Sekolah Menengah Sains Sembrong, Kluang (SASEM)
  63. Sekolah Menengah Sains Setiu (SAIS)
  64. Sekolah Menengah Sains Banting (BASiS) [14]
  65. Sekolah Menengah Agama Persekutuan Bentong (SMAPERB)
  66. Sekolah Menengah Sains Gua Musang (masih dalam pembinaan)



So rasanya setakat ni je la dulu,angah hanya nak buat pengenalan sebab ramai yg tak tahu,so bila kita cakap atau sebut nama singkatan sekolah tu sekurang2nya korang dah tau la kan?

okey assalamualaikum....

2 ulasan:

  1. abe dulu sek di SMACH...batch 1990

    BalasPadam
  2. sains gua musang dah siap dah. guams singkatannya

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.