24 Mac 2013

PILIHAN DI TANGAN SIAPA??

Assalamualaikum dan selamat malam.Hurm minggu ni macam mana eh? Entahlah..



Masa akan berjalan,makin lama makin cepat.So apehal?Sebenarnya result SPM angah biasa2 ja..nak tahu berapa? Meh angah gitau!!

Bahasa Melayu     A+
Bahasa Inggeris    A
Sejarah                A+
Pend.Islam           A
Mathematics         A
Add.Math            B
Biology                B+
Chemistry            C+
Physics                C+

Macam mana result? Oke je kan..walauapapun angah tetap bersyukur..sebab ada jugak subjek2 yg angah tak pernah dapat sebaik tu...Syukur kepada Allah.Mungkin itu aje rezeki untuk angah.

Maybe dah lama sangat angah mendongak ke langit,UPSR 5A/ PMR 8A...so angah dah lama tak melihat ke bawah...akhirnya angah jatuh tersungkur..Angah tak bersama kawan2 angah yg lain..tapi syukur..kerana jatuhnya angah..telah menyebabkan angah sedar bahawa....dunia ada macam2 cabaran.

Kadang2 kita dibawah..kadang2 kita diatas..angah dah lama sangat diatas...dan akhirnya tibalah masa utk angah berada di bawah...hurm..:'( 
 

 

Sekarang baru angah rasa betapa peritnya..rasa bila dapat macam ni..maybe ada antara korang yg rasa result angah dah cukup bagus..tpi kebenarannya..lebih ramai yg dapat result yg hebat2...

KEBENARAN YG NYATA


Angah tak tau kalau2 angah tulis benda ni...parents angah akan terasa atau tak..sebenarnya angah sangat2 nak amik music.Entahla..angah memang minat muzik sejak angah tingkatan 1 lagi.Semuanya bermula dgn BAND..
Pastu,bila angah dalam tingakatan 2/3/4..angah buntu utk fikir apa yg angah nak jadi bila dah besar.Cita2 angah pun angah tak tau...at last...angah fikir yg angah akan jadi seorang pemuzik/pensyarah muzik/instructor muzik yang berjaya.
Seronok bila angah fikir2kan balik..angah sangat sayang muzik..sampaikan..atas meja tulis angah ada gambar2 pasal music...semua org dalam kelas angah tahu yg atas meja angah penuh tntg music..
TAPI....abah ngn mak angah sekeras2nya melarang hal ni.Mak angah kata disebabkan muzik angah punya SPM jadi teruk..angah pun agak tak faham..angah ada sorang kawan dari SMACH...angah tanya dia camna parents boleh bagi utk amik kos muzik..dia kata..."parents aku tau yg aku mmg minat muzik sejak dari ting1.."
Angah rasa parents angah mmg tak bagi angah amik muzik pun..sebab apa? sebab bila setiap kali angah join pertandingan/kawad/buat persembahan...tak pernah pun family angah mai datang tgok...sedih sangat...angah terfikir..kalau la..parent angah mai jenguk angah buat persembahan..kan best??
MINAT?? angah minat ke dgn kerjaya2 lain?? lawyer?? doctor??..mmg minat boleh dipupuk..tapi...angah sememangnya dah minat dgn muzik..angah cuma takut kalau..angah amik kos2 yg lain tu.pastu tiap2 kali exam..angah x perform dgn elok..

Tak boleh ka kalau bagi peluang utk angah amik apa yg angah minat.Mmg la tak sure angah boleh berjaya dekat U,tpi sekurang2nya angah dah ada basic..dan angah sekarang pun dah belajar skit2 tentang music..tpi..
Bila dah jadi camni..entah la..maybe mak ngn abah selalu tgok angah macam rileks je..boleh lagi duk main2..update blog bagai...tpi sebenarnya angah tgh fikir pasal masa depan..sampaikan malam2 angah nak tidor pun x boleh..asyik fikir pasal sambung belajar kat mana.

Angah dah sembang dgn senior2 yg amik muzik..oke je depa...mmg la ada cabaran..tpi rasanya angah boleh hadapi... x perlula..utk angah amik kos2 yg mmg angah dah fail subjeknya dekat sekolah..
Entahla kan..angah still takut nak suarakan semua ni dekat parent..so angah citer je la dekat blog..kan dah diari? so inilah diari angah..diari paling terbuka..semua org boleh baca...

Apa yg angah harapkan..supaya angah dapat buat pilihan yg betul.. angah taK mahu kecewakan parent angah..tpi entah la..bergaduh dgn impian diri sendiri...membuatkan angah rasa..kosong....kosong...kosong..

Tgok!!! kan dah membebel..hurm entahla..so angah hanya ada dua pilihan..


  1. Ikut pilihan sendiri...
  2. Ikut pilihan parents 

 
 
 Yang Mana Patut Angah Pilih??
 

6 ulasan:

  1. just follow your heart <-- *komen yg fifi paling tak suka dengar*

    anyway, since choice kat tangan Angah, Angah timbanglah pros n cons keputusan yg akan Angah buat (utk dringkaskan cerita, kalau sayang muzik sangat2, go pilih muzik, tapi kalau sayang parents sangat2, korbankan je mr.muzik tu - tp before buat keputusan, try pujuk parents dulu..)

    BalasPadam
  2. tahniah angah,, addmath angah B lah,, wau,,tahniah3

    BalasPadam
  3. apa kata buat solat istikharah. moga2 diberi petunjuk.
    I had been in that situation and now I learnt from it.
    I wish that you can make the right choice.
    If you choose to follow your interest just do it but don't ever blame others if you failed. It goes same if you choose to follow your parents choices. Life must go beyond rite? Good luck!

    BalasPadam
  4. angah... congrats untuk result SPM tu... not bad occay...

    regarding belajar course apa tu, cuba angah kaji pro and cons setiapnya...mana ada ibu bapa nakkan yang buruk2 untuk anak2, setiap ibu bapa nakkan yang terbaik, cuba berbincang dengan mereka dan dapatkan apa sebab musababnya mereka x bagi angah amik music..or x support angah...there's must be a reason behind it... and buat solat istikharah ye...

    BalasPadam
  5. congratz khairil hope cita2 ang tercapai dlm bidang music, ak sntiasa akn support ang

    BalasPadam
  6. pandai nyer..saya pown tak sepandai tu..hehe..tahniah walaupown dah terlmbat..hee..(^_^)

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.