15 Mac 2013

Tutorial : Facebook Like Button

Assalamualaikum ...


"Angah boleh tolong ajar tak cara letak FACEBOOK LIKE BUTTON dekat blog??"

Untungkan bila ada org tanya kita.So angah nak share jugak caranya.Senang je,follow arahan kat bawah nie.As simple as that.


1. Dashboard => Design => Edit HTML => Jangan lupa TICK kotak Expand  Widgets Template .
2. tekan CTRL+F and search for this code :


data:post.body



3. Jumpa tak ?? kalau jumpa , then copy code kat bawah ni ,
     and paste dekat BAWAH code kat atas ni ok .

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>

4.Preview dulu jadi ke tak .. kalau jadi, then save je.. . thats all.. senang kan?


*PERINGATAN = Kpd sesiapa yang hendak COPY code dalam tuto nih , buat mcm ni :**
TEKAN = Ctrl+C (serentak)!

1 ulasan:

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.