7 April 2013

Ilmu/Ayat Melayu Zaman Dulu Memanggil Langsuir | Pontianak

Jangan Baca nanti gerenti tak ada apa-apa! Dan Jangan percaya/amalkan pulak. :D




Ayat ini dikatakan mampu memanggil Langsuir/Pontianak. Ianya salah satu ilmu dan cara pawang zaman dulu untuk memanggil. Dikatakan ayat ini diambil Oleh Pawang Dato' Amarabangsa Wiraja/Wijaya. Nak cuba? Kalau berani dipersilakan, kalau lemah semangat abaikan je la.







Olaf Winstedt ade satu sifat buruk. Bila dia ditugaskan ke negeri2 FMS... dia tak buat keje... instead, dia selongkar istana2 Melayu and study psal manuscript2 lama..

In 1909 dia tulis dalam satu unpublished Journal by Asiatic Society.. ilmu memanggil pontianak. Recorded from account of Dato' Amarabangsa Wiraja/Wijaya.. sorang pawang yg amat ampuh zaman tu dari Temenggor.. sometimes in 1850's

Itu "Ilmu panggil pontianak".. klu ilmu "Halau dia balik".... tak pulak dia ajar... So... pepandai korang la.Angah just share utk pengetahuan korang.. :D


SUMBER : SINI




3 ulasan:

  1. Salam. Wow ,,boleh datang ke ni ??xbrani den ..hahaha

    BalasPadam
  2. agak2 jadi tak kalau aku baca ni sedangkan aku berada di europe...

    BalasPadam
  3. Tade pape effect pun ...

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.