24 Mei 2013

DILEMA : MATRIKS ATAU DIPLOMA



Makcik : Anak awak dapat mana? Masuk mana?
Ayahku : Anak saya pegi Shah Alam..amik diploma.Matrik pun dia dapat jugak.Tapi dia dah nak pegi diploma.
Makcik : Eh? Bukan anak awak pandai ke?Masuk sekolah sains semua?? Patut amik matrik ja..macam anak makcik..masuk matrik jugak.
Ayahku : err....

Assalamualaikum dan salam sejahtera readers.. apa khabar?Alhamdulillah..hari ni angah masih lagi boleh nak update entry!! :D yer la..dalam sibuk2 nak bersiap2 ke SHAH ALAM :D
 

So apa yg angah nak ceritakan adalah pasal temubual antara seorang makcik dan ayah angah..dah baca kan kat atas tu??Ha tu la pasal..kononnya budak pandai hanya perlu ke MATRIKULASI...angah rasakan..
Masing2 ada pendapat masing2..maybe dah bukan matrik yg dia pilih.cuba bayangkan... Angah masuk matriks..belajar subjek2 sains..pastu amik ijazah..subjek Muzik....memanglah akan save tahun...dapat jimatkan masa..tapi rasanya baik tak payahlah..angah rasa baik amik diploma..sebab nanti dah ada Sijil Diploma tu..boleh la angah kerja :D
 So angah rasa..makcik....angah bukannya pandai pun..so sebab tu angah tak masuk matriks..ahha..buhung ja..angah masuk diploma sebab angah suka diploma..biarlah belajar berapa lama pun asalkan...angah tetap belajar kan?? betul tak makcik?? :D

So sekian..
 *MATRIK ATAU DIPLOMA..MASING2 ADA KELEBIHAN DAN KEKURANGANNYA TERSENDIRI!! :)

11 ulasan:

  1. Betul tue,setiap manusia punyai pendangan yang berbeza..
    pilihan yang kita buat bergantung kepada minat dan kemampuan masing-masing..
    gud luck Angah :D

    BalasPadam
  2. A'a..tak semestinya masuk diploma tu kita tak pandai.. pilihan terletak di tangan masing2..Kita yg nak blaja bukan makcik tu..so, terpulang pada kita la..betul tak? blaja mana2 pun sama aje..yg penting pergi blaja bkn main..huhu..btw, gud luck angah~

    BalasPadam
  3. Berdasarkan pengalaman, pilih berdasarkan kata hati kita, same la dulu result Teena boleh dikatakan cemerlang, tp Teena pilih diploma sbb mmg minat course nih..skang suma kawan2 dah amik degree, kita jer still diploma, tp disebabkan minat, Teena redha. Baik pilih ikut minat kita & ISTIKHARAH sblm buat keputusan, minta petunjuk dariNya.

    BalasPadam
  4. pemikiran pun akan berbeza...sebab background berbeza....gud luck...=D

    BalasPadam
  5. Okay gud luck..tak malu mne pun msokk diploma kalau kite da mnat and suke.it up to us :)

    BalasPadam
  6. gud luck...tak dapat matrx pon sebab saya bukan budak pandai....:p dapat diploma kat uitm bersyukur dah hehe..btw belajar bagus :)

    BalasPadam
  7. tak kisah yang mana pilihan angah,janji angah suka dan seronok dengan pilihan itu..

    BalasPadam
  8. alolo adik sayang....pilih yang tepat...semua tu dari adik...Allah sentiasa uji kita dengan 2 pilihan...kekadang mungkin lebih...sebab Allah nak adik buat pilihan.....memilih satu tanggungjawab kita.....:)

    BalasPadam
  9. haha matrik ke diploma ke same je munutut ilmu jugak namenye masing2 ada kelebihan :)

    BalasPadam
  10. ha'a . betul tu . buat keputusan bijak . :) kita tahu kemampuan kita kan .

    BalasPadam
  11. sama je mana2.. yg penting niat menuntut ilmu :)

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.