31 Ogos 2013

SELAMAT HARI MERDEKA TANAH MELAYU??!!



Assalamualaikum dan salam sejahtera,Readers. Selamat Hari Merdeka utk kali yg ke 56 buat semua rakyat Malaysia.


Makna Merdeka bagi angah??

Merdeka maksudnya bebas daripada penjajahan.Penjajahan pemikiran,perbuatan,ideologi dan segala2nya. Bebas dalam erti kata mampu melakukan apa jua perkara seperti mana rakyat negara lain mampu asalkan tidak melampaui batas dan hukum hakam agama. 

Kadang2 ada orang kata,31 ogos 1957 adalah merdeka bagi Tanah Melayu sahaja dan bukannya bagi negeri Sabah dan Sarawak.Bagi angah benda ni simple je.Hanyalah tarikh. Its all about date. Merdeka tetap merdeka. 
Angah tak rasa sebab benda ni,boleh berlakunya perpecahan dalam rakyat Malaysia.Dan ada jugak yg mengatakan bahawa Malaysia tidak pernah dijajah.Malaysia hanya dilindungi oleh pihak British. So apa yg angah nak cakap,kalau dilindungi,mmg kuasa pemerintah negara pun British ambil,macam tu dilindungi??

Angah rasa tak perlulah nak mention benda2 yg menyebabkan perpecahan macam ni,selalunya benda2 macam sdah tentunya datang daripada ahli politik atau gerakan politik berhaluan kiri a.k.a pembangkang utk ketika itu. Janganlah macam ni.Hargailah keamanan yg dah ada.

Walaupun jenayah masih ada,tapi sekurang2nya rakyat Malaysia masih lagi boleh keluar ke kedai,pergi sekolah,pergi kerja.Tak macam negara lain.So bersyukur je la. Kalau tak bersyukur lagi entahla.

Btw angah bukak je GOOGLE punya page,keluar gambar ni.Best dan rasa bersyukur sangat dapat hidup dekat negara bertuah.Malaysia.Bersyukurlah dengan apa yg ada.Janganlah nak bergaduh2,hidup sudah selama 56 tahun bersama,kekalkan ye!! :D
Nak tgok filem Tanda Putera,sbb nak tau apa yg jadi time tu.Angah still tak dapat gambaran  13 Mei 1969.Walaupun ayah angah lahir 11 Mei 1969 :D

Sekian  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.