30 Disember 2013

Tutorial : Send Button Facebook yang terbaru!



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita bersama lagi dalam rancangan  "Tutorial Bersama DJH!!" Cewah..haha berangan nak ada rancangan sendiri dalam TV.hehe..
Baiklah.Hari ni angah nak tunjukkan satu tutorial tentang SEND button FB yg terbaru.Kalau anda tengok dalam entry ini,akan ada satu button SEND dekat atas berdekatan dengan tajuk entry.
Jom kita mula tutorial!


Facebook has introduced a new sharing tool – the Send button. The Send button allows your readers to privately share things with groups and individuals.  It enables them to:

  • Share your posts with selected friends through Facebook Messages. 
  • Post them to Facebook Groups. 
  • Email them (without snippet) to individuals.


Ia mempunyai 2 ciri terbaru iaitu :-

  • Auto suggestion - apabila anda menaip sesuatu,ia akan keluar group/nama rakan di Facebook.Jadi anda tidak perlu untuk mengingat semua nama/group tersebut.
  • Privacy-Apa yg anda post kepada rakan tidak akan dipaparkan pada wall rakan anda yg lain atau wall anda sendiri. 



  1. Install SEND button FB sahaja.
  • Pergi ke Dashboard -> Design -> Edit Html.
  • Back Up template anda.
  • Tick expand widget template check box di tepi kotal html tersebut.
  • Cari kod ini didalam kotak tersebut " <data:post.body/> " 

  •  Dah jumpa? Copy dan paste kan kod dibawah ini,ke bawah kod " <data:post.body/> " tersebut.
<!-- Facebook Send script Start -->
<b:if cond="data:post.isFirstPost">
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
</script>
</b:if>
<!-- Facebook Send script End -->
<!-- Facebook Send button Start -->
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<fb:send expr:href='data:post.url' font='' colorscheme='light'></fb:send>
</div>
<!-- Facebook Send button End --> 
  • Preview dahulu.Anda akan melihat SEND button pada setiap post yg anda sudah hasilkan.
  • Click SAVE apabila anda sudah berpuas hati dengan apa yang anda nampak! 

2.Install Like + Send Button.

  • Caranya sama je seperti yang diatas,cuma yang berbeza ialah anda perlu COPY PASTE kod yang berbeza.Kod nya adalah seperti di bawah :-

<!-- Facebook Like+Send script Start -->
<b:if cond="data:post.isFirstPost">
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
</script>
</b:if>
<!-- Facebook Like+Send script End -->
<!-- Facebook Like+Send button Start -->
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like>
</div>
<!-- Facebook Like+Send button End --> 

  • Dah siap!
 3.Mengubah kedudukan buttons.
The steps above position the button at bottom left of each post. You can change the position if you wish:

  • Position it on top of post Place the button code before <data:post.body/> instead of after. 
  • Position it on the right 
    Change the float in line 15 from left to right.
 Sekian.

*Harapannya supaya anda faham dengan apa yang di tutorial kan.
Kepentingan Send Button.

Bagi angah penting,sebab boleh kita ping entry kita dalam setiap group Blogger yang kita dah masuk.Tak perlulah nak buka setiap satu group kemudian baru nak ping.Kan melambatkan masa? Angah tahu ramai yang nak buat dengan cara senang.Bagi angah ini lah cara yang tersenang untuk ping ke group2 di Facebook. 
Kredit : Bloggersentral

4 ulasan:

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.