24 Januari 2013

Maulidur Rasul 2013

Assalamualaikum dan selamat malam semua..hari ni hari apa? hari khamis?erm..betul tu..tapi hari ni jugak..adalah Maulidur Rasul...



erm...sory sebab baru boleh update sekarang..sory jugak dekat peserta2 yg angah tak letak lagi link blognya dekat senarai..kalau korang nak tgok...klik sini

  • Sempena hari yang mulia ni,angah just nak tau apa maksud hari ini utk korang?
  • apa yg korang buat bersempena dgn hari ni?
Apa yg angah buat? kalau dulu time sekolah,mesti akan ada perarakan...keliling satu sekolah..

(contoh je)

pastu kami semua berselawat ke atas Nabi Muhammad...sepanjang perarakan tu,sambil2 tu ada pertandingan nasyid,azan,dan yang paing best ada ceramah!! Best sebab dapat macam2 cerita menarik pasal nabi...


Untuk tahun ni,angah hanya berselawat di rumah saja,pastu ada ceramah jugak...sambil2 tu angah tgok citer2 drama yg tunjukkan pasal hari yg mulia ni...

itu je yg angah mampu buat....sekadar renungan..angah tunjukkan sepotong ayat Al Quran..

 .
21:107
Allah SWT berfirman“Tidaklah Kami utuskan engkau (wahai Muhammad) melainkan untuk mendatangkan kerahmatan kepada seluruh alam.”    (Surah al-Anbia, ayat 107).
Imam Syafie Rahimahullah berkata“Sesiapa mengumpulkan orang Islam untuk menyambut Maulid Nabi Muhammad SAW dengan membaca maulid dan mengadakan syarahan berkenaannya serta menyediakan makanan bagi mereka dan membuat lain-lain kebajikan, nescaya Allah akan membangkitkan mereka pada hari akhirat bersama dengan wali, orang mati syahid dan orang soleh, dan ia akan berada di dalam syurga yang penuh dengan nikmat.”

tengok ayat kat atas ni....korang faham2kan lah..oke!!kepada sesapa yg belum join lagi segmen angah tu cepat2 join...sebab apa? lagi ramai join..lagi banyak yg korang dapat!!...lagipun tarikh tutup lambat lagi!!

Assalamualaikum..

Read more ...