17 April 2013

I really care



The only way to hide my weakness is to behave as if I don't 

care.But actually,I really care. 




Apakah maksudnya disini?Maybe angah dgn bff angah je yg tau makna sebenar,walauapapun angah nak share jugak.Mungkin ada yg faham.Kadang2 bila kita kisahkan seseorang/hal itu,mesti kita akan buat2 tak kisah...tapi kadang2 ja..
Ya,angah pernah rasa benda2 tu..kononnya kita tak kisah,jumpa buat tak tau...tak amik kisah langsung pasal seseorang tu..tpi dalam hati..betapa angah kisahkan dia,rindukan dia..betapa angah nak sembang dengan dia..:)
Tapi,semuanya dah berakhir dan angah tau apa yg angah buat tu betul..berlakon macam tak kisah..:) dan yg pasti..dia yg datang balik kat kita..betul!! Punyala kita tak sembang dgn dia,kalau jalan pun buat tak tau je...tambah2 time duduk ramai2...lagi la buat mcm tak kenal..
Dan bila dah sampai masanya...dia yg cari kita...means what??Adakah dia dah lupakan segala2nya??Tak..tpi rasanya dia still cari angah,still nak kasih sayang dari angah..:) So ingatlah bahawa kadang2 apa yg terjadi tu,mesti ada hikmahnya...Hikmahnya maybe akan datang kepada anda dalam bukan masa yg terdekat..
Lambat laun,anda jugak akan belajar..ya..semua ni adalah pembelajaran secara tak langsung:) 


p/s : "The only way to hide my weakness is to behave as if I don't care.But actually,I really care."Renung2kan.. 

 
 
Read more ...

Kemalangan Paling Mahal Di Dunia


 Masihkah anda tahu tentang kemalangan-kemalangan paling mahal di dunia dan menjadi sejarah buat dunia? Mari kita imbas kembali :


10.Titanic ($150 Juta)

 

 Karamnya Titanic mungkin tragedi yang paling terkenal didunia, Hollywood pernah menghasilkan filem dari kejadian ini. Pada jam 11:40 malam 14 April 1912, peninjau kapal ini mengesan sebuah aisberg yang besar ketika berlayar di 400 batu ke selatan Grand Banks of Newfoundland. Tragedi Titanic melanggar aisberg semasa membuat trip percutian pertama mengorbankan 1500 hartawan. Kapal ini melibatkan kos $7 Juta untuk dibina dan antara yg paling mewah dan mahal ketika itu.($150 Juta Sekarang)

 9. Tanker Truck vs Bridge ($358 Juta)
 

 Pada 26 Ogos 2004 sebuah kereta berlanggar dengan sebuah lori tangki yang membawa 32 ribu liter minyak di Whiethel Brigde di Jerman. Lori tangki tersebut merempuh pagar dan terjatuh 100 kaki ke bawah Jambatan Authobahn Highway menyebabkan letupan besar yang memusnahkan “load-bearing” jambatan tersebut. Kerja2 sementara untuk membaiki Jambatan ini melibatkan $40 Juta dan kos menukarkan jambatan $310 Juta. 

 8. MetroLink Crash ($500 Juta)
 

 Ianya berlaku pada 12 september 2008, jam 4.22 petang di daerah Chatsworth, Los Angeles telah dicatatkan sebagai kejadian kemalangan keretapi paling buruk di dalam sejarah California di mana 25 orang terbunuh dan 135 yang lain cedera. Kejadian berlaku apabila keretapi barang Union Pacific bertembung berhadapan dengan keretapi komuter Metrolink. Keretapi Metrolink dipercayai melanggar isyarat merah sebelum memasuki trek di mana keretapi barang berkenaan berada. Ianya berpunca dari kesilapan konduktor yang cuai membalas SMS serta tersalah memasuki laluan semasa pertukaran rail di Stesen California. Tindakan undang-undang dijangkakan melibatkan nilai lebih $500 juta. 


 7. B-2 Bomber Crash ($1.4 Billion)
 

 B-2 Stealth Bomber. Ianya merupakan Pesawat Pengebom US Airforce paling mahal yang pernah dibina. The Spirit of Kansas ini pernah diterbangkan selama 5,176 jam. Dua orang krew yang sedang mengendali pesawat berkenaan terselamat sebelum ia terhempas. Kemalangan B-2 bomber berlaku di Guam Airbase pada Februari 2008 sejurus sahaja ianya berlepas. Pasukan penyiasatan membuat kesimpulan, ianya disebabkan oleh “Flight Computer System” dimana data arahan secara tiba-tiba mengarahkan Pesawat membuat “nose-up move” menyebabkan ianya hilang kawalan dan terjatuh. Ianya melibatkan sebuah B-2 Bomber dari 21 buah yg pernah dibina oleh US. 
6. Exxon Valdez ($2.5 Billion)
  
 Pada March 1989, Tumpahan lebih 10.8 juta gelen minyak di Teluk Prince William yang hanya boleh diakses hanya dengan bot dan helikopter. Ianya merupakan tumpahan minyak paling dahsyat dalam sejarah dunia moden. Kos pemulihan melibatkan $2.5 Billion yang ditanggung oleh Exxon. 

5. Piper Alpha Oil Rig ($3.4 Billion)
  
 Hari terburuk dalam sejarah minyak dunia. Ketika itu Piper Alpha Oil merupakan pengeluar minyak terbesar didunia dgn menghasilkan 317,000 per tong sehari. Kebakaran Pelantar Minyak paling buruk pernah terjadi di dunia ini terjadi pada 6 Julai 1988 kerja-kerja maintenance teknikal oleh Jurutera melibatkan lebih 100 “tiub valve” yang menyalurkan gas cecair. Kesilapan terjadi apabila salah seorang Technician terlupa untuk menukar 1 daripadanya. Pada pukul 10 malam, operasi itu dimulakan seperti biasa, apabila butang ditekan oleh pekerjanya, satu letupan dahsyat yang merekodkan sejarah dunia terjadi. Dalam masa 2 jam keseluruhan pelantar meletup dan terbakar menyebabkan 167 kehilangan nyawa.

 4. Challenger Explosion ($5.5 Billion)
   
Pada 28 Januari 1986, NASA melancarkan Misi Kapal Angkasa Challenger, 73 saat selepas pelancaran ianya meletup di ruang udara. Hasil penyiasatan, ianya berlaku disebabkan faktor teknikal “faulty O-Ring” dimana ianya gagal untuk melindungi satu bahagian penyambungan, menyebabkan tekanan kepada Liquid Gas didalam tangki. Overload pada tekanan gas menyebabkan ianya keluar dan berlaku letupan yang dahsyat. Kos untuk menukarkan Space Shuttle tersebut, penyiasatan, pertukaran kelengkapan telah memakan kos hampir $5 billion.


 3. Prestige Oil Spill ($12 Billion)
  
 Pada 13 November 2002, Kapal yang dinamakan “The Prestige” membawa 77,000 tan minyak mentah dan kejadian bermula apabila 1 daripada 12 tangkinya meletup disambar kilat di perairan Galicia, Sepanyol. Akibat risau kapal akan tenggelam menyebabkan kapten meminta pertolongan dari pihak keselamatan Sepanyol untuk membawa kapal tersebut ke Pelabuhan berdekatan, tetapi pihak keselamatan tidak menghiraukan pertolongan dari kapten kapal The Prestige malah mengarahkan kapal itu keluar dari perairan mereka. Kapten kapal telah memohon pertolongan dari pihak keselamatan Perancis dan Portugal perkara sama juga terjadi. Laut semakin bergelora dan kapal Prestige itu tidak dapat diselamatkan ianya tenggelam ditelan laut menyebabkan 20 juta gelen minyak mentah ditumpahkan ke laut. Kos keseluruhan pemulihan sehingga kini masih dihitung dan dipercayai berjumlah $2.5 billion.

2. Space Shuttle Columbia ($13 Billion)
  

 Masih anda ingat dengan kemalangan Kapal Angkasa Columbia? Ianya musnah ketika memasuki ruang udara bumi selepas melakukan ekspedisi angkasa di ISS pada 1 Februari 2003. Hasil penyiasatan menunjukkan kerosakan kecil di bahagian pelindung haba di sayap kiri Columbia menyebabkan ianya gagal menahan kesan suhu tinggi ketika memasuki ruang udara Texas akibat kelajuan yang terlampau tinggi. Semua 7 anggota crew STS-107 tersebut terbunuh. Kos membina Kapal Columbia yang berjumlah $2 bilion pada 1978 ($6.3 billion jumlah kini). $500 juta dihabiskan utk tujuan penyiasatan serta mencatatkan sejarah sebagai kos penyiasatan paling tinggi didunia.

 1. Chernobyl ($200 Billion)
  
 Pada April 1986 telah berlakunya malapetaka paling buruk di dalam sejarah dunia moden. Letupan Reaktor Nuklear Chernobyl, ianya kemalangan paling berkos tinggi di dunia. 50% kawasan Ukraine di Barat Russia terpaksa dikosongkan. Lebih 1.7 juta manusia mendapat kesan dari malapetaka ini, termasuklah mereka yang mendapat efek seperti kanser disebabkan radiasi. Beberapa tahun kemudian, dianggarkan 125,000 orang. Letupannya dianggarkan 400 kali lebih dahsyat dari bom yang dijatuhkan di Hiroshima pada Perang Dunia Kedua. Kemalangan di Chernobyl ini, menyebabkan prosedur dan standard keselamatan melibatkan Reaktor seluruh dunia dirombak dan diberi kajian semula.



Read more ...

1st Giveaway By Izah & Ecah


Bismillahirrahmaanirrahim.. Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang


STICKY POST !

http://2.bp.blogspot.com/-4eDJLXvaO-Q/UVhcTM_6OTI/AAAAAAAAB30/ovfGUqiP20c/s320/Untitled-2.gif
dengan lafaz Bismillahirrahmaanirrahim ,saya dan Aisyah lancarkan GA pertama kami ni . kami mencari ramai pemenang . 


Syarat
  • wajib follow blog saya dan Aisyah ( senang nak tahu perkembangan semasa :p )
  • wajib follow sponsor 
  • wajib like fanpage sponsor  ( Bagi yang ada Facebook )
  • follw twitter sponsor ( bagi yang ada twitter )
  • wajib click link INI , INI ,INI ,INI , INI , INI ( tunggu sampai habis loading .JUJUR taw )
  • warganegara Malaysia 
  • buat 1 entry yang bertajuk "1st Giveaway By Izah & Ecah" .copy banner di atas dan link kan ke entry ni atau entay Aisyah .
  • tinggalkan link entry anda di kotak komen saya atau Aisyah .salah satu ya . ( jangan tinggalkan link entry anda dekat chatbox atau tempat lain selain kotak komen kami )
Follow Blog Sponsor 

Yana | Rynna Alsagoff | Mohd Zuhri | Faie | Bella | Nurul Imaniah | Aina Aireen | 
Sweetie's Handmade | Ween (follow gune button follow-tengok di sidebar bawah "Read me!") |  Pupeliyana Shop |
Sarina's Collection | Farah Syahira | Zayani Zulkifli | Auni | Stiha Solehah | Ismah | 
D'va FashionistaBoutique | Ain | NSMA | Ain Hamdan | Sister Shawl | NorHaidaz


Like Fanpage dan follow twitter Sponsor


                   

Pemenang di pilih melalui cabutan ,dan top refferal .kalau nak tag blogger lain boleh kalau tak nak pun tak apa . tarikh tamat GA ni  , 30.4.2013 pada jam 3 petang .so apa tunggu lagi .jom meriahkan GA kami ni :D
Read more ...