30 Ogos 2013

Tips Penjagaan Laptop



Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
Penggunaan komputer riba atau laptop adalah trend masa kini. Mudah dibawa serta menampilkan gaya eksklusif. Biar pun telah lama digunakan dengan penjagaan yang sempurna ia seperti baru dibeli. Penjagaan komputer riba yang efektif memanjangkan jangka hayat penggunaannya. Ikutilah beberapa tip cara penjagaan komputer riba anda.



1.Bateri
- Elakkan daripada penggunaan bateri.
- Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
- Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
- Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
- Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
- Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
- Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak.
- Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD
- Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk.
- Gunakan screen saver.
- Power management setkan pada 'Turn Off monitor in ... minutes'.
- Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan.
- Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan 'Dead pixel'.
4. Haba Panas
- Pasikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas.
- Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.

5. Surge Protector
- Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak.
- Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS.
- Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri.
- Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

6. Port
- Sentiasa dibersihkan kerana mudah dimasuki habuk.
- Gunakan berus atau berus gigi lama.
- Pastikan suis dimatikan ketika membuat pembersihan.

 

Kadang-kadang,kita seronok berblogging,berinternet,berfacebook bagai,tapi penjagaan laptop tida diendahkan.Kemudian bila laptop dan rosak,baru rasa menyesal.Oleh itu,sama2lah kita menjaga laptop sendiri.

Sumber : Sini
Read more ...

Harga Smartphone Semasa 2013



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pentingkah SMARTPHONE untuk masa sekarang?? Rasanya lebih daripada 70 peratus rakyat Malaysia memiliki SMARTPHONES.Tidak kira sama ada yg tiruan mahupun yg original.Mengapa menjadi sangat2 penting??
So disini angah nak tunjuk harga2 bagi beberapa Smartphone bagi pasaran Malaysia.Sanggupkah anda membelinya??
Berikut adalah senarai harga smartphone bagi pasaran Malaysia untuk tahun 2013 .



  • Samsung Galaxy Note 2 (RM2299)
  • Samsung Galaxy Note (RM1999)
  • Samsung Galaxy S4 (coming soon)
  • Samsung Galaxy S3 (RM1999)
  • Samsung Galaxy S3 Mini (RM1199)
  • Samsung Galaxy W (RM999)
  • Samsung Galaxy Y (RM369)
  • Samsung Galaxy Express (coming soon)
  • Samsung Galaxy Fame (coming soon)
  • Samsung Galaxy Young (coming soon)

  • iPhone 5 (RM2199)
  • iPhone 4s (RM1799)

  • Nokia Lumia 920 (RM1999)
  • Nokia Lumia 820 (RM1599)
  • Nokia Lumia 900 (RM1799)
  • Nokia Lumia 800 (RM999)
  • Nokia Lumia 710 (RM799)
  • Nokia Lumia 620 (RM799)
  • Nokia Lumia 610 (RM699)
  • Nokia Lumia 510 (coming soon)
  • Nokia 808 Pureview-41PM camera (RM1899)
  • Nokia Asha 305 (RM289)
  • Nokia Asha 308 (RM328)
  • Nokia Asha 311 (RM369)
  • HTC Butterfly (RM2299)
  • HTC Window 8X (RM1799)
  • HTC Window 8S (RM999)
  • HTC One X+ (RM2099)
  • HTC One X (RM2099)
  • HTC One V (RM999)
  • BlackBerry Z10 (RM2188)
  • BlackBerry Q10 (coming soon)
  • BlackBerry Curve 9230 (RM799)
  • BlackBerry Bold 9900 (RM1788)
  • Blackberry Tourch 9860 (RM1588)
  • Blackberry Bold 9790 (RM1488)
  • Sony Xperia Z (Rm2199)
  • Sony Xperia ZL (RM1899)
Sumber : Sini
Read more ...

Pendapat Korang ??!!!




Assalamualaikum dan salam sejahtera.Apa khabar korang?? Alhamdulillah kita masih diberikan nafas pada hari Jumaat ini.So macam mana dengan hari korang??

Okeylah apa yg angah nak cakap adalah angah baru je edit blog ni.Walaupun kebanyakannya masih sama macam dulu,tapi ada beberapa edit atau pengubahsuaian yg telah angah lakukan.Korang perasan atau tak??


Angah jugak dah tukar tema kaler utk blog ni.KALAU dulu kaler biru,kemudian merah..dan sekarang kaler PURPLE. So harapannya supaya angah akan stay dengan template yg angah dah edit sendiri sampai bila2. :)

SO sekarang ni angah nak tanya pendapat korang tentang BLOG DJH ni :D Korang boleh pilih nak no berapa.Korang jugak boleh pilih seberapa banyak no yg korang suka.


  1. Cantik
  2. Ceria
  3. Sederhana
  4. Tak lawa
  5. Tak suka
  6. Teruja
  7. Best
  8. Bosan
  9. Menarik
  10. Menyampah 
Kepada blogger yg telah memilih atau menjawab,anda akan dimasukkan ke dalam BLOGLIST 1 :)

 
Read more ...