17 Oktober 2013

50 Fakta Tentang Facebook Yang Mungkin Anda Tidak Tahu


50 Fakta Tentang Facebook Yang Mungkin Anda Tidak Tahu | Facebook, nama yang tidak asing lagi dikalangan penduduk Malaysia mahupun mana-mana penduduk yang terdapat di pelusuk dunia. Facebook bukan sahaja menjadi tempat untuk bersosial secara maya bahkan menjadi tempat menjana pendapatan bagi mereka-mereka yang bijak menggunakan peluang yang ada selain menjadi tempat berkongsi Informasi. Disini  nak share 50 Fakta Menarik Tentang Facebook Yang Mungkin Anda Tidak Tahu. Jom check it out!

1) Facebook telah menjadi laman rangkaian sosial yang kekal dan global dengan setiap 1 daripada 13 orang di bumi adalah pengguna Facebook.
2) Setakat ini, sehingga 48% orang Amerika dilaporkan mendapat dan mendengar berita dan peristiwa melalui Facebook untuk pertama kalinya.
3) 50% member Facebook melakukan login setiap hari untuk memeriksa dan melakukan update.
4) 50% dari pengguna menghabiskan berjam-jam di Facebook setiap hari. Jadi secara total mereka menghabiskan 700 bilion minit setiap bulan untuk Facebook.
5) Tidak kurang dari 48% pengguna berusia 18-34 tahun melakukan log on Facebook tepat ketika mereka bangun.
6) Facebook adalah laman no.2 dengan pengguna dan traffic terbesar di dunia tepat di selepas Google.
7) Terdapat lebih daripada 35 + demografi yang merupakan lebih dari 30% dari seluruh basis pengguna.
8) Tahun baru telah membuat sebuah keajaiban dengan lebih daripada 750 juta foto yang dimuat naik pada malam tahun baru.
9) Setengah dari penduduk Facebook hadir setiap jam dan jadi ada lebih dari 1,587,000 wall post yang ditulis dalam waktu 20 minit.
10) Gambar yang diagihkan di Facebook ada sekitar 2,716,000 foto dalam setiap 20 minit.
11) Dari jutaan foto yang di-upload, ada sekitar 1,323,000 foto yang ditag dalam masa 20 minit.
12) Majoriti orang amerika dijumpai di Facebook, sekitar 71.2% dari seluruh pengguna internet di amerika menggunakan Facebook.
13) Lebih daripada 900 juta interaksi ada dalam Facebook seperti Pages, Groups, Events, dll.
14) Majoriti pengguna Facebook bukan dari Amerika Syarikat, jadi kira-kira 70% pengguna Facebook adalah bukan orang Amerika.
15) Oleh pengguna di seluruh dunia terdapat lebih daripada 1,000,000 link yang dibahagikan di Facebook dalam masa 20 minit.
16) Walaupun berbilion pengguna menggunakan hanya 20 minit, namun sudah ada sekitar 1,972,000 permintaan teman yang dihantar dan diterima.
17) Dalam setiap detik muncul status baru sebanyak 1,851,000 update status yang dituliskan.
18) Setiap detik ada 1,484,000 undangan event, group, dan parties yang diposkan.
19) Dari jutaan orang pengguna Facebook, selama 20 minit terdapat 2,716,000 mesej yang dihantar.
20) Rata-rata pengguna berhubung ke 80 laman komuniti, event, dan group.
21) Facebook adalah milik semua orang kerana menyediakan lebih dari 70 terjemah yang terdapat di laman.
22) Lebih dari 30 bilion  berita, cerita, posting blog, dll yang di-share setiap bulan.
23) Sekitar 1,587,000 post di dinding ditulis dalam waktu 20 minit.
24) Rata-rata pengguna mencipta 90 buah kandungan setiap bulan.
25) Istilah yang dirahsiakan selamanya dan digunakan secara meluas adalah POKE! Anda akan mencari orang yang melakukan POKING tapi anda tidak akan pernah tahu apa maksudnya.
26) Walaupun ada lebih dari 70 bahasa, masih ada lebih daripada 300,000 pengguna menterjemahkan laman melalui aplikasi terjemah.
27) Ada ‘App’ untuk melihat apa yang ada di Facebook café menu.
28) Facebook adalah “Work Network” pertama serta jaringan pendidikan asli seperti Apple dan Microsoft.
29) Ada pengusaha dan pemaju lebih dari 190 negara yang mempunyai platform Facebook.
30) Wajah Al Pacino adalah pada Homepage Facebook asli.
31) Orang-orang yang terutama menggunakan Facebook melalui telefon bimbit sebenarnya mereka lebih aktif daripada orang yang menggunakannya melalui laptop.
32) Facebook id diperlukan untuk mengakses beberapa link web sehingga 250 juta orang terlibat dengan Facebook di laman web luaran.
33) Ada ribuan laman terintegrasi dengan Facebook dengan lebih daripada 2.5 juta count.
34) Salah satu perkhidmatan Facebook awal yang masih tidak berubah adalah perkhidmatan File Sharing.
35) Pengguna memasang lebih dari 20 juta aplikasi menarik setiap hari.
36) Sejak April 2010, dengan pelancaran sosial plug-in, ada lebih dari 10,000 website baru yang terintegrasi dengan facebook setiap hari.
37) Para pengguna aktif adalah pengguna mobile sehingga ada lebih dari 200 pembekal khidmat di 60 negara yang bekerja untuk menyebarkan dan mempromosikan produk facebook mobile.
38) Ada lebih dari 250 juta pengguna aktif yang mengakses facebook melalui telefon bimbit.
39) Walaupun sebahagian besar pengguna aktif melalui telefon bimbit tapi total pengguna aktif Facebook lebih dari 650 juta.
40) Walaupun orang amerika adalah dalam fasion Facebook tapi Australia menghabiskan lebih dari 7 jam rata-rata per bulan untuk Facebook.
41) Texas Hold’em Poker adalah laman yang paling popular dengan lebih daripada 41 juta fans.
42) 23.6% daripada penduduk Facebook berasal dari Amerika Syarikat dengan lebih daripada 155 juta orang.
43) Seorang pekerja Facebook menjual hoodie sebanyak $4000 di eBay.
44) Lebih dari 16juta laman Facebook fans yang dibuat.
45) Saat ini Facebook bernilai kira-kira $80 trilion.
46) Facebook hampir diakhiri gugatan hukum oleh ConnectU yang mendakwa bahawa Zuckerberg mencuri idea dan teknologi untuk Facebook.
47) Iklan dan produk virtual adalah bahan rahsia untuk pengeluar wang di Facebook.
48) Mark Zukerberg menyebut dirinya seorang ‘Harvard Graduated’ semasa dia tidak lulus.
49) Rata-rata pengguna mempunyai lebih dari 130 teman dalam lingkaran yang menjadi peserta aktif.
50) Facebook adalah media sosial kegemaran untuk aktiviti kecurangan pada pasangan.

*Betul tak??Adakah facebook masih relevan lagi sekarang?? Apa pendapat korang?? 
Read more ...

"Saya bukan Aeril Zafrel."




Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nampak tak gambar kat atas ni?? Ni adalah akaun Twitter angah,kalau korang tgok bio pun ada tulis link blog DJH,cuma twitcon mmg mcm dia kan?? Tapi cuba fikir,takkan lah follower hanya seciput tu?? :D
Kenapa angah citer pasal ni??Hehe sebabnya,sejak angah buat akaun twitter angah jadi macam ni,ada seorang wanita yg hantar direct message dan bertanya macam2 tentang Wawa Zainal dan anaknya dekat angah.Tiba2 rasa macam artis pulak.Haha.
Selain tu,bila angah tweet,ramai pulak yg retweet atau favourite,kan dah famous sebentar??!!Bila angah retweet atau favourite tweet2 kawan angah yg lain,diorang ingatkan memang betul2 artis,mereka seronok sebentar,tapi lepas tu baru diorang tahu siapa sebenarnya :D 
 So kesimpulannya di sini,itu bukan akaun Aeril Zafrel,bukan fake akaun jugak,sebab bio dan tweet2nya tentang angah,tentang blog.langsung tkde kena mengena dgn Aerl Zafrel,dan satu lagi,angah hanya tukar twitcon mengikut musim,hehe so lepas ni nk tukar lgi :D
*Bukannya angah menipu,cuma ada yg terlebih percaya.Minta maaf ye. 


Read more ...

Awek Tunggu 7 Tahun Sebelum Menunaikan Perkahwinan


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Gadis 26 tahun, Kristy Thomson dari UK terpaksa tunggu tujuh tahun untuk berkahwin kerana dia malu akan berat badannya. Jadi dia berusaha untuk mengurangkan beratnya dalam tujuh tahun itu dan akhirnya dia berjaya melangsungkan perkahwinannya.






Pendapat angah : Wah berbaloi tunggu 17 tahun,hehe akhirnya cantik juga :D


Read more ...