8 Disember 2013

Perak #VMY 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Negeri Perak atau juga dikenali sebagai Perak Darul Ridzuan merupakan salah satu daripada 13 buah negeri yang membentuk Persekutuan Tanah Melayu (Malaysia)  Ia merupakan negeri yang kedua terbesar di Semenanjung Malaysia selepasPahang.
Negeri Perak Darul Ridzuan terletak bersempadan terus dengan negeri Kedah di sebelah utara, negara Thailand lebih tepat lagi bersempadan dengan Provinsi Yala disebelah timur laut. Negeri Pulau Pinang disebelah barat laut; Kelantan dan Pahang disebelah timur; Selangor di sebelah selatan dan Selat Melaka disebelah barat.

Gua Tempurung di Perak
1. Gua Tempurung
Lokasi yang menarik adalah Gua Tempurungdi mana ia merupakan sebuah gua batu kapur yang terletak di Gopeng. Gua tersebut terdiri dari lima kubah yang besar dan silingnya serupa sperti tempurung kelapa. Selain itu, Gua Tempurung dipercayai wujud sejak 8000 tahun dahulu dan panjang gu atersebut mencecah sehingga 1.9 kilometer. Ketika dahulu, gua tersebut merupakan tempat perlombongan bijih timah.
2. Sungai Klah Hot Springs
Lokasi tersebut sangat cantik kerana dikelilingi oleh bukit bukan dan gunung dan ia merupakan tempat tarikan yang sangat unik. Pengunjung yang datang pasti gembira puas hati kerana berpeluang untuk mandi air kolam panas sambil menghirup udara yang segar dan pemandangan yang indah.
3. Taman Herba Negeri Perak
Lokasi Taman Herba terletak di Kampung Kepayang yang mempunyai keluasan 22 hektar. Terdapat 525 spesies yang boleh diperolehi di Taman Herba Negeri Perak tersebut. Antara spesies popular herba adalah misai kucing, kacip Fatimah dan kunyit bonglai. Tambahan lagi, taman tersebut sangat cantik dan mendamaikan hati pengunjung yang datang.
4. Zoo Taiping
Lokasi Zoo Taiping adalah berhampiran dengan kaki Bukit Larut. Zoo tersebut mempunyai keunikannya yang tersendiri. Ia juga dikenali sebagai Taman Mergastua Sultan Idris Shah. Keluasan Zoo tersebut adalah lebih 8.5 hektar dan mempunyai 1300 haiwan daripada 180 spesies. Antara haiwan yang boleh dilihat di dalam zoo tersebut adalah singah, badak air, rusa, kihang, harimau dan banyak lagi.
5. Pulau Pangkor
Lokasi pulau pangkor adalah terletak di Lumut di mana Lumut juga terkenal dengan hasil kraf tangan dan koleksi siput. Pelancong yang ingin ke Pulau Pangkor boleh menaiki feri di mana ia mengambil masa antara 30 hingga 45 minit untuk sampai ke destinasi. Selain itu, pulau tersebut adalah tempat yang besejarah seperti Kubu Belanda yang telah di bina pada abad ke-17. 
 
 Ada pelbagai lagi tempat menarik di Perak.Apa kata kita luangkan masa untuk bercuti ke tempat2 menarik2 di Malaysia?? :D
 
Read more ...

Date dengan dia...


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari sabtu,iaitu kelmarin angah dan kawan baik angah ,Aqilah *perempuan pergi ke Mid Valley.Untuk apa?Saja angah nak berjalan-jalan dengan dia.Kami memang dah lama kawan baik.Segala-gala rahsiah mesti akan dikongsi bersama.
Semalam pulak tengok wayang cerita Hunger Games : Catching Fire. Agak menarik + membosankan bila sebelah kami ada mat salleh yang duk buat bising dalam wayang.
Makan-makan dekat Mid Valley.Kami bertolak pukul 11 pagi dan pulang pada pukul 10 malam.Lama kan??Naseb baik pergi Mid Valley je.Hehe.
Bestfriend. 
 
 

 
Read more ...

MLM 2013 : Boboi Mahu Tarik Diri Dari MLM 2013


Mengejutkan, selepas diumumkan antara kumpulan yang terendah menerima undian di minggu keempat MLM 2013, kumpulan Boboi yang dianggotai oleh Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik mengumumkan di hadapan para penonton bahawa mereka ingin menarik terus dari gelanggang MLM 2013.
Menurut Afdlin, dia tidak bersetuju jika kumpulan Mamu disingkirkan dan merasakan tiba masa kumpulan Boboi berundur untuk memberi laluan kepada pelawak muda untuk mencari pengalaman dan mengukuhkan nama mereka dalam dunia komedi tanah air.
“Saya rasa sudah tiba masanya kumpulan Boboi yang sepatutnya disingkirkan kerana kami percaya kumpulan Mamu layak untuk berada di atas pentas ini dan menimba pengalaman serta menempa nama sebagai sebuah kumpulan lawak baru.
“Mengapa saya dan Harun Salim Bachik ingin menarik diri terus dari MLM 2013 adalah kerana kami sedar cuma kami antara serpihan pelawak muka lama yang masih berada di atas pentas ini. Rasanya sejak bermulanya program Maharaja Lawak Mega sehingga MLM 2013 kami berpeluang secara automatik untuk terus  berada dalam keadaan selesa di gelanggang MLM.
“Saya nampak sepatutnya kumpulan seperti Mamu ini diberi peluang untuk sama-sama belajar dan menimba ilmu serta menempa nama sebagai kumpulan pelawak muka baru yang berpotensi tinggi. Tidak adil bagi mereka untuk tersingkir terus kerana mereka masih tidak mempunyai sokongan peminat yang cukup kuat seperti kumpulan-kumpulan yang lain,” jelas Afdlin Shauki panjang.
Dalam pada itu, Harun Salim Bachik menafikan punca utama mereka mahu menarik diri terus dari gelanggang MLM 2013 kerana mempunyai masalah dalaman yang menjadi punca utama kemerosotan Boboi dari minggu ke minggu.
“Terus-terang kami tiada masalah seperti yang anda lihat. Saya dan Afdlin rapat seperti biasa cuma kami rasa sudah tiba kami untuk berundur diri beri laluan kepada pelawak muda. Jika kami mempunyai masalah dalaman dari awal lagi kami tidak menyertai MLM2013.
“Tetapi selepas berbincang di awal minggu MLM 2013, saya dan Afdlin bersetuju bahawa jika kami berada dalam kelompok tiga terbawah, kami akan tarik diri dan beri peluang kepada kumpulan pelawak lain untuk bersaing.
“Bukan bermaksud kami tidak mahu lagi berada di pentas lawak selepas mengundurkan diri Cuma kami mengharapkan pelawak muda seharusnya menimba pengalaman dan menempa nama di hati peminat-peminat yang mengikuti perkembangan dunia lawak,” tambah Harun lagi. " SUMBER 
 
 
 Apa yang boleh angah katakan adalah rezeki masing-masing,mungkin ini sudah ketentuanNYA? Terimalah dengan seadanya.
Sekian. 
Read more ...