30 Disember 2013

Clarinet itu Bukan Milik Ku




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Inilah jadinya bila adik angah nak try main Clarinet.Hehe..dah amcam apa rupa dia.Haha,sambil-sambil angah habiskan cuti yg masih berbaki beberapa hari.
Angah sepanjang cuti dua minggu ni bukannya sekadar cuti-cuti Malaysia sahaja.Angah kena berlatih juga.Memang best bila buat apa yang kita suka,tapi bila fikir balik,susah jugak.
Habis je cuti ni,minggu pertama lepas buka fakulti,angah dah kena perform depan lecturer + kawan-kawan sebatch.Memang trauma!!Ye la,lagu yg angah nak kena main adalah susah.Tapi takpa,lagu yang susah boleh je nak lepas kalau prektis..
Cuma masalahnya lagu yg angah dapat tu panjang sangat..sampaikan angah main pun jadi boring.Dah la meleret-leret lagunya.Memang azab sikit. 


Ni adalah gambar time dekat depan pondok rumah angah.Sesaja petang-petang angah prektis..dengan angin sepoi-sepoi bahasa...prektis jangan tak prektis..

Untuk pengetahuan semua,clarinet yang berada di atas meja tu bukan angah yang punya!! Ianya adalah hak milik UiTM.Itu sahaja..
Sekian. 
 

Read more ...

Hidayah + Jodoh



Apabila bercakap mengenai soal hidayah,
ramai yang memilih untuk menunggu
walaupun sedar hidayah itu perlu dicari,
bukannya jatuh ke riba.

Tetapi apabila bercakap mengenal soal jodoh,
ramai yang memilih untuk berusaha 
keras mencarinya walaupun
sedar pada hakikatnya
jodoh sudah ditentukan.

Fahami dan teladani..




Read more ...

#VMY2014 : Alor Setar




Alor Setar  atau juga dikenali sebagai Alor Star pada 2004-2008, ialah ibu negeri Kedah, Malaysia; yang merupakan bandar kedua terbesar di negeri Kedah selepas Sungai Petani (mengambil alih kedudukan tersebut pada tahun 2010 ) ; bandar penting dalam pantai barat Semenanjung Malaysia. Bandar ini menempatkan Pusat Pentadbiran Daerah Kota Setar iaitu di Bandar Muadzam Shah dan bandar diraja Kedah iaitu Bandar Anak Bukit.
Alor Setar terletak 93 kilometer utara Butterworth, Pulau Pinang dan 45 km dari selatan sempadan Thailand. Bandar Alor Setar ini ditadbir oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) iaitu Majlis Bandaraya Alor Setar. Sebagai pusat pengangkutan di kawasan utara Semenanjung Malaysia, kawasan Alor Setar ini yang meliputi tanah seluas 666 km2 (persegi) diduduki oleh lebih daripada 300,000 ribu penduduk mengikut banci tahun 2010 yang merupakan salah satu bandar tertua di kawasan itu.

Menara Alor Setar

Menara Alor Setar terletak di tengah-tengah Alor Setar dan ia menjadi mercu tanda yang mewakili pembangunan pesat di Kedah. Ia adalah menara ke-2 tertinggi di Malaysia dan ke- 19 di dunia. Ia dibuka secara rasmi kepada pelawat pada 14 Julai 2007 oleh Tun Dr Mahathir Mohamad. 
Masjid Zahir

Masjid Zahir dibina pada tahun 1912 di mana ia di antara masjid yang cantik di Malaysia. Ia terletak di tengah-tengah bandar Alor Setar di mana rekabentuknya diilhamkan oleh lewat Sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin II.
Balai Besar

Balai Besar telah dibina pada tahun 1898. Ia terletak berhampiran padang dataran atau bandar utama Alor Setar. Balai Besar masih digunakan untuk upacara diraja dan beberapa fungsi negeri. Pengaruh Thai dalam seni bina ia dilihat dalam beberapa ukiran kayu yang kompleks. 
Balai Nobat

Asalnya dibina pada tahun 1854 dan diubahsuai pada tahun 1906. Ia adalah sebuah rumah instrumen suci Orkestra Diraja, dimainkan hanya sepanjang upacara diraja sulung, perkahwinan dan pengebumian. Instrumen yang menghasilkan strain menghantui muzik nobat terdiri daripada tiga gendang, gong, dan seruling. 
Pekan Rabu

Pasar Rabu yang dibuka setiap hari dari pagi hingga malam menjual pelbagai hasil ladang tempatan, kraftangan, hidangan tempatan, pakaian, buah-buahan dan perhiasan boleh didapati di sana. 
Pusat Sains Negara

Pusat Sains Negara adalah destinasi yang menarik untuk dilawati di Alor Setar. Ia terletak di Gunung Keriang kira-kira 8 km dari bandar Alor Setar. Ia memaparkan kepada awam tentang sains dan teknologi serta inovasi baru. Pusat ini dibuka bermula dari 9 pagi hingga 5 petang dan masuk adalah percuma. 
  Muzium Padi

Muzium Padi ini terletak berhampiran Gunung Keriang yang merupakan di anatara tarikan pelancong apabila sampai di Kedah. Antara pameran yang menarik di dalam ialah terdapat pelbagai peralatan padi, basikal tua, perangkap ikan dan banyak lagi.

*Kenapa tiba-tiba cerita pasal Alor Star??Sebab angah baru je ke sana hari tu.Pergi Pusat Sains Negara Wilayah Utara.Apa yanga ngah tengok,masih tak ramai yang berkunjung ke sana.Jadi,angah mengajak semua rakyat Malaysia untuk ke Alor Star!! :D 
Read more ...

Tutorial : Send Button Facebook yang terbaru!



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita bersama lagi dalam rancangan  "Tutorial Bersama DJH!!" Cewah..haha berangan nak ada rancangan sendiri dalam TV.hehe..
Baiklah.Hari ni angah nak tunjukkan satu tutorial tentang SEND button FB yg terbaru.Kalau anda tengok dalam entry ini,akan ada satu button SEND dekat atas berdekatan dengan tajuk entry.
Jom kita mula tutorial!


Facebook has introduced a new sharing tool – the Send button. The Send button allows your readers to privately share things with groups and individuals.  It enables them to:

  • Share your posts with selected friends through Facebook Messages. 
  • Post them to Facebook Groups. 
  • Email them (without snippet) to individuals.


Ia mempunyai 2 ciri terbaru iaitu :-

  • Auto suggestion - apabila anda menaip sesuatu,ia akan keluar group/nama rakan di Facebook.Jadi anda tidak perlu untuk mengingat semua nama/group tersebut.
  • Privacy-Apa yg anda post kepada rakan tidak akan dipaparkan pada wall rakan anda yg lain atau wall anda sendiri. 



  1. Install SEND button FB sahaja.
  • Pergi ke Dashboard -> Design -> Edit Html.
  • Back Up template anda.
  • Tick expand widget template check box di tepi kotal html tersebut.
  • Cari kod ini didalam kotak tersebut " <data:post.body/> " 

  •  Dah jumpa? Copy dan paste kan kod dibawah ini,ke bawah kod " <data:post.body/> " tersebut.
<!-- Facebook Send script Start -->
<b:if cond="data:post.isFirstPost">
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
</script>
</b:if>
<!-- Facebook Send script End -->
<!-- Facebook Send button Start -->
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<fb:send expr:href='data:post.url' font='' colorscheme='light'></fb:send>
</div>
<!-- Facebook Send button End --> 
  • Preview dahulu.Anda akan melihat SEND button pada setiap post yg anda sudah hasilkan.
  • Click SAVE apabila anda sudah berpuas hati dengan apa yang anda nampak! 

2.Install Like + Send Button.

  • Caranya sama je seperti yang diatas,cuma yang berbeza ialah anda perlu COPY PASTE kod yang berbeza.Kod nya adalah seperti di bawah :-

<!-- Facebook Like+Send script Start -->
<b:if cond="data:post.isFirstPost">
<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
</script>
</b:if>
<!-- Facebook Like+Send script End -->
<!-- Facebook Like+Send button Start -->
<div style='float:left;padding:5px 5px 5px 0;'>
<fb:like expr:href='data:post.url' font='' layout='standard' send='true' show_faces='false' width='450' colorscheme='light'></fb:like>
</div>
<!-- Facebook Like+Send button End --> 

  • Dah siap!
 3.Mengubah kedudukan buttons.
The steps above position the button at bottom left of each post. You can change the position if you wish:

  • Position it on top of post Place the button code before <data:post.body/> instead of after. 
  • Position it on the right 
    Change the float in line 15 from left to right.
 Sekian.

*Harapannya supaya anda faham dengan apa yang di tutorial kan.
Kepentingan Send Button.

Bagi angah penting,sebab boleh kita ping entry kita dalam setiap group Blogger yang kita dah masuk.Tak perlulah nak buka setiap satu group kemudian baru nak ping.Kan melambatkan masa? Angah tahu ramai yang nak buat dengan cara senang.Bagi angah ini lah cara yang tersenang untuk ping ke group2 di Facebook. 
Kredit : Bloggersentral

Read more ...

Jom Blogwalking Bersama DJH??!!!

Read more ...