19 Januari 2014

Tutorial : Scroll Box For Bloglist



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita kembali lagi bersama dalam rancangan Tutorial Bersama Blog DJH.Baiklah,kali ni angah sebagai pengacara anda akan mengajar anda tutorial yang terbaru,mungkin anda dah tahu,tetapi sesuai bagi blogger baru macam angah.
SCROLL BOX FOR BLOGLIST 
Apa yang angah dapat lihat,kebanyakan blogger baru atau newbie yang baru mempunyai senarai bloglist yang agak panjang dan meleret-leret. Mungkin pemilik blog itu sendiri suka dengan bloglist yang panjang dan meleret.
Tapi bagi angah sendiri,panjang dan meleret-leret bukanlah sesuatu yang kemas dan simple.Jadi,angah nak bagi cadangan kepada anda untuk membuat SCROLL BOX pada bloglist anda.
Contohnya ada dibawah :-


Jadi,begini caranya :-

  • Log in > Design > Edit HTML  > Tick Expand Widget Templates 
  • Tekan Ctrl F dan cari tajuk bloglist anda,seperti blog angah,tajuk bloglist angah adalah Rakan Blogger.
  • Bila anda dah jumpa tajuk bloglist anda itu tadi,cuba anda lihat di sekitar kawasan tajuk bloglist itu tadi,anda akan berjumpa dengan code seperti di bawah :-
<div class='widget-content'> 
  • Dah jumpa?? Tahniah!! Sekarang gantikan code yang anda jumpa dengan kod yang baru seperti yang dibawah :-
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>  
  • Gantikan nombor yang bewarna merah itu dengan kesesuaian anda sendiri.
  • Cuba PREVIEW,kalau menjadi,boleh terus SAVE. Kalau tak menjadi,kenapa tak jadi eh? Tinggalkan komen anda di ruangan entry ini.
Senang dan mudah kan?

Credit : Lyssa 

Sekian sahaja untuk rancangan kali ini,kita bertemu lagi dalam rancangan Tutorial Bersama Blog DJH. Assalamualaikum..

6 ulasan:

  1. wahh! tq3...sgt kemas.

    Mari join kami di Rakan Blogger. Di situ ingin mengumpul semua blogger2 malaysia!
    psstt, jgn lupa invite kwn2. ^_^

    https://www.facebook.com/pages/Rakan-Blogger/174759899281985

    BalasPadam
  2. nak juga cuba buat tapi masih blm menjadi..

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.