29 Mei 2014

Tutorial Scroll Box For Widget


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita bersama lagi dalam Tutorial Bersama DJH. Baiklah,kali ini angah nak ajar anda semua bagaimana nak buat scroll box untuk widget. Contohnya macam dalam blog angah sendiri,angah telah aply scroll box untuk 3 widget iaitu blog archieve,bloglist,top commentator.

Kalau angah tak buat scroll bos,sudah tentunya blog ini akan panjang dan meleret-leret sampai ke bawah. Sudah semestinya akan memjadi satu masalah untuk angah,bila blog terlampau panjang. Jadi inilah penyelesaiannya.
1. Log in > Dashboard> Design > Edit HTML 
2. Tekan CTRL + F da cari tajuk widget anda.

Contoh : Rakan Blogger

3. Sebelum anda jumpa tajuk Widget anda,anda akan jumpa kod seperti di bawah :-

<div class='widget-content'>
4.Gantikan kod <div class='widget-content'>  dengan kod di bawah ini :-

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>

Anda boleh mengubah saiz box dengan mengubah 200px mengikut kesesuaian blog anda.

Siap.

Selamat Mencuba



6 ulasan:

  1. Thanx a lot.
    Nak try ni. Dah pening topic entri memang dah panjang berjela.

    BalasPadam
  2. Jemput join GA saya.
    http://drshikinzainal.blogspot.com
    /setulus-kasih-ibu-contest-by-dr-shikin.html

    BalasPadam
  3. Alamak..tak jadi. Saya tak paham lah ,awak.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Now, baru jadi. Tadi xjadi because i x tekan CTRL + F. Thanx a lot;)

      Padam
  4. Perkongsian yg bermnfaat utk newbie...

    BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.