7 September 2014

Too Depending : Bangang Abadi




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Apa yang angah nak cakapkan kali ini adalah  angah meluat dan tak suka dengan orang yang suka mengharapkan orang lain untuk melakukan kerja bagi dirinya.Macam apa yang angah sedang lalui seorang diri.
Kebanyakan orang suka mengambil kesempatan terhadap orang lain. Misalnya bila seseorang itu dah siap assignmentnya,maka rakan2 yang berpuluh-puluh lagi tu akan nak pinjam kerja yang dah siap. Tak ke itu sesuatu yang bangang?
Kerja yang dibuat dengan teliti,siang malam tak tidur,last-last kali orang2 yang malas ni,hanya tau copy paste segala kerja. Ini sangat tidak adil.
Bagi angah sendiri,kadang-kadang angah rasa macam malas nak tolong,tapi bila fikir balik,ada baiknya bila tolong orang tanpa harapkan balasan,sebab suatu masa nanti bila kita dalam keadaan susah,mungkin dia akan tolong kita.
Tapi nak tolong pun ada hadnya. Takkanlah sampai setiap kali assignment semua nak kena tolong. Ye dak? 

6 ulasan:

  1. btl tu angah..wah naik lemak btl org mcm tu...

    BalasPadam
  2. dulu masa matrik la selalu copy paste orang lain punya assignment....bila turn kita pulak dah siap awal, bagi pulak pinjam kat orang lain utk di copy paste...hehe....tp bila masuk U, sikap mcm ni dah tak diguna pakai dah...sbb semua org simpan sendiri2...tak nak bagi share2....lepas tu baru nampak kemampuan sendiri...setiap assigment yg dah hantar, tak ada la ke repeat buat assignment balik mcm certain2 member tu...huhu

    BalasPadam
  3. Betul tu.. Sekali sekala takpe la jugak. Kalau selalu? Amboii..naik lemak hang naa.

    BalasPadam
  4. erm...kalau MG dlu tak suka copy sbb ntah ap bnda ntah copy nnti bca blik 1 habuk pun tak fahm.
    puas buat sndri even tak dapat full mark :)

    BalasPadam
  5. Itulah harga sebuah kejujuean, banyak pahala..:)

    BalasPadam
  6. setuju. sepatutnya kita kena bertindak kejam demi kebaikan kawan-kawan. Bila buat assignment sendiri itu telah bermakna kita bantu kawan-kawan itu untuk membaca dan cari maklumat sendiri serta independent

    BalasPadam

The author will be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.