22 Oktober 2014

Tutorial Centerkan Header Blog


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Kita bersama lagi dalam rancangan Tutorial Bersama DJH. Kali ini angah akan berkongsi tentnag cara-cara nak centerkan header blog. Seperti agah sendiri,header merupakan sesuatu yang penting. Kerana jika cantik headernya,maka in shaa Allah keseluruhan blog juga cantik.
Ada juga orang yang suka melihat header blog daripada melihat entri. Selain itu,kedudukan header yang tepat perlulah dititikberatkan. Jom sama-sama kita belajar... 


CARA PERTAMA

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Crtl + F , dan cari kod kat bawah ni :

#outer-wrapper {

3. Pastu , bawah kod yang anda carikan tadi tuh , ada kod ni kan ??
 background:#FFFFFF;
width: 1000px;

*Itu pun , sebagai contoh sahaja.
4. Makna nya , outer wrappertu . 1000px taw ?? Anda punya,mungkin berlainan.

5. Tapi , tak siap lagi ni . Kemudian , anda cari pulak kod ini..
#header-wrapper {

6. Dah jumpa kan,  Pastikan width dekat header dengan outer wrapper tu sama .Jadi anda punya header akan jadi center.

7 . Preview dahulu . Dah jadi , baru anda boleh SAVE.

CARA KEDUA

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Ctrl + F , cari :

/* Content

3.  Lepas tu , copy kod kat bawah ni , then paste ATAS kod yang korang carikan tadi tu  .

.Header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}

4. Paham ke tidak ?Jika anda tak paham , cuba tengok contoh ni :

.Header img {
margin-$startSide: auto;

margin-$endSide: auto;
}
/* Content
----------------------------------------------- */

5 . Preview dahulu . Kalau jadi ,anda boleh SAVE.
Sekian sahaja.

8 ulasan:

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.