30 November 2014

Segmen Bloglist Disember DJH 2014




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Pencarian bloglist bagi bulan Disember 2014 di Diari Jejaka Hangat bermula pada hari ini, 24 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 November 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk Segmen Bloglist Disember DJH 2014   
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.

Copy Coding Entri : 


Contoh Cara Nak  Paste Coding Entri : 


Klik pada gambar untuk lihat

Senang dan mudah kan?

Mereka yang bertuah akan dipilih untuk masuk dalam bloglist DJH untuk bulan Disember dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Diari Jejaka Hangat  ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada. 1 Disember 2014.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Senarai Peserta

  1. http://www.ciksiti.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  2. http://mencarimifthahulraudhah93.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  3. http://ayoikema.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  4. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html  
  5. http://azrinrahim.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  6. http://jmbelog.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html 
  7. http://www.feetrimahadzir.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  8. http://www.blogparihh.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  9. http://www.aimisyahirah.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  10. http://officalmissyana.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  11. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  12. http://ziraleeyas.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-djh-2014.html
  13. http://norjumaiszi87.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  14. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  15. http://www.mialiana.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  16. http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  17. http://cicihana.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  18. http://maszull.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  19. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  20. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  21. http://www.razishamit.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  22. http://cikgufarha.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  23. http://nazirasdiary.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html?m=1
  24. http://sueakgogeous.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  25. http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  26. http://kathyrbain.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  27. http://akakvitamin.com/segmen-bloglist-disember-djh-2014/
  28. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  29. http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html
  30. http://invisiblenote.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html 
  31. http://madey09.blogspot.com/2014/11/segmen-bloglist-disember-djh-2014.html 
Read more ...

Pencarian Sudah Tamat




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Alhamdulillah, setelah beberapa hari segmen pencarian bloglist dijalankan,akhirnya berakhir sudah pencarian. Segala penat lelah anda sangatlah angah hargai. Segmen yang simple tersebut telah dilancarkan pada 24 November dan tamat pada hari semalam.

Terima kasih kepada semua yang memberi sokongan kepada angah selama ini. Tak sangka segmen yang simple ini mampu menarik rmai peserta. Apa-apa pun angah akan umumkan pemenang dalam entri seterusnya.
Terima kasih semua. 
Read more ...

Tak ada mood nak update blog?




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



"Pernah terjadi pada diri anda,bila mana anda tidak mempunyai mood untuk update blog?"

Angah sendiri selalu terjadi sebegitu. Perasaan tidak ada mood itu membuatkan angah rasa seperti malas nak update blog,nak blogwalking pun malas. Selain itu,angah juga rasa macam tak nak bukak laptop dan hanya duduk depan TV atau buat perkara lain selain daripada blogging.

Tapi,kadang-kadang senang je nak ada mood balik untuk blogging. Sebab apa? Kalau kita lihat blog-blog orang lain,atau dalam erti kata lain blogwalking dahulu beberapa blog,in shaa Allah apabila anda lihat blogger lain punya entry,anda juga akan turut tertarik untuk hasilkan entri dan seterusnya meningkat naik mood anda untuk update blog. 
 Apa- apa pun,utamakan yang penting,contohnya kalau study lebih penting,maka study dahulu kemudian barulah update blog. Bagi yang mempunyai keluarga,berilah keluarga dahulu kemudian barulah diri kita.
Sekian. 
Read more ...

29 November 2014

Menang Segmen Blog Review Syukurnya Sihat Dot Com





Alhamdulillah.

Kali ini angah terpanggil untuk melihat sesuatu yang menggembirakan angah. Alhamdulillah,angah terpilih menjadi salah seorang daripada 5 pemenang Segmen Blog Review Syukurnya Sihat Dot Com. Angah begitu tak sangka akan menjadi salah seorang pemenang.
Apa- apa pun terima kasih kerana sudi membuat satu segmen menarik. Alhamdulilllah. Selepas ini blog angah akan direview. Terima kasih ye. Tak sabar pulak nak kena review. 
Sekian.
Read more ...

12 Finalis Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-29


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Sumber Gambar : Berita Harian


SHAH ALAM: Sejumlah 12 finalis berjaya terpilih ke Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-29 yang bakal diadakan di Stadium Putra, Bukit Jalil pada 18 Januari, tahun depan. 

Mereka ialah :-

Masih Aku Cinta (Shila Amzah) 

Di Pintu Syurga (Dayang Nurfaizah) 

Romancinta (Mojo) 

Gadis Jolobu (Datuk Hattan dan Waris) 

Lelaki (Yuna) 

Percayalah (Indah Ruhaila) 

Gila (Stacy) 

Sesal Separuh Nyawa (Alyah) 

Rentak Laguku (Bunkface dan Amy Search) 

Matahari (Hafiz Suip) 

Apa Khabar (Joe Flizzow dan Sonaone) 

Malaikat (Hazama The Penglipurlara). 

Pengumuman ini dibuat sebentar tadi pada penghujung separuh akhir ketiga Muzik-Muzik 29 yang berlangsung di Studio Sri Pentas, Plaza Alam Sentral 2. 

Sebanyak 30 buah lagu dipertandingkan dalam tiga pusingan yang berlangsung pada 14, 21 dan 28 November menerusi siaran langsung dipancarkan di TV3.
Sumber : Berita Harian
Read more ...

Akaun Twitter Saya




Assalamualaikum dan salam sejahtera


Anda ada akaun Twitter?

Sememangnya untuk remaja zaman sekarang,media social yang paling popular buat masa kini bukanlah Facebook. Trend sekarang ialah remaja menggunakan Twitter sebagai satu medium untuk berinteraksi sesama rakan dan juga kawan.
Angah juga turut sama mengikuti trend tersebut dengan mempunyai satu akaun Twitter. Untuk pengetahuan semua,angah mempunyai akaun Twitter sejak tahun 2010 lagi. Lama bukan? Walaupun dah lama angah mempunyai akaun ini,tetapi angah mula aktif hanya pada beberapa tahun selepas itu. 


Kadang-kadang angah lagi suka tweet sesuatu perkara dalam Twitter berbanding nak post dalam Facebook,sebab apa? Kadang-kadang orang tak perasan Tweet kita. Kalau update di Facebook berkemungkinan ramai orang akan tengok. Manakala di Twitter,ianya mungkin sekadar sekali pandang sahaja.
Walau bagaimanapun angah bukanlah pengguna tegar Twitter, mungkin dalam sehari,hanya satu atau dua Tweet sahaja yang angah buat. Sebab apa? Sebab angah rasa tak perlu nak tweet banyak-banyak. Kan?
Sekian. 

Read more ...

28 November 2014

The 6000 year old kiss found in Hasanlu, Iran.



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


The 6000 year old kiss found in Hasanlu, Iran.

Lambang percintaan sejati telah wujud di dalam sebuah gambar yang menarik. Angah telah terjumpa gambar ini ketika sedang scroll timeline Twitter. Memang menarik sebab ia menunjukkan betapa manis dan sweetnya ketika itu. Agak-agak mengapa mereka mati?



Read more ...

Tazkirah Jumaat #23 : Haramkanlah...





Assalamualaikum dan salam sejahtera.

"Ya Allah. Haramkanlah wajah ibuku dan ayahku dari disambar oleh api neraka. Kurniakan buatnya syurga tanpa hisab."

Read more ...

27 November 2014

Link Blog Untuk Blogwalking



Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Dalam beberapa hari ini,angah sememangnya tak dapat nak online dengan seperti biasa. Semuanya adalah kerana kekangan masa memandangkan baki cuti angah hanyalah tinggal tak sampai 5 hari. Angah akan ke Shah Alam pada hari sabtu nanti,dan pada hari isnin angah akan memulakan pengajian di UiTM.
Apa-apa pun terima kasih kepada semua yang masih sudi datang ke blog DJH untuk masa sekarang. In shaa Allah,angah akan update blog selalu,memandangkan angah akan cuba membahagi masa untuk study dan juga blog. 
Jom blogwalking ke blog-blog berikut:-

http://st0ryab0utprincess.blogspot.com
http://www.dieylapunyerblog.blogspot.com/
http://peningkah.blogspot.com/
http://www.cahayapermata.my/
http://apewajew.blogspot.com/
http://www.mummysupplementshop.blogspot.com/
http://hanifadhlinaabdulrahman.blogspot.com/
http://jombercontest.blogspot.com/
http://eurukaseven.blogspot.com/
http://sibodohjangankacau.blogspot.com
http://www.dikbee.com/
http://www.mamaniza.com/
http://mamanautokou.blogspot.com/
http://junk-koyoe.blogspot.com/
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/
http://www.blogparihh.com
http://justforfund.blogspot.com
http://ainathirahanuar.blogspot.com/
http://wan-sarah.blogspot.com/
http://yoorinmelacolea.blogspot.com/
http://syiralokman.blogspot.com/
http://fadzlinahamali.blogspot.com/
http://akifimtiyaz3.blogspot.com

Sekian.
Read more ...

Artis Dituduh Hina Nabi Muhammad SAW


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Sumber : AstroGempak
Aktres Bollywood juga model FHM kelahiran Pakistan, Veena Malik bakal dihukum penjara 26 tahun oleh pihak mahkamah di Pakistan selepas didapati bersalah menghina keluarga Nabi Muhammad SAW ketika menjayakan sebuah program televisyen yang turut dibintangi suaminya, Asad Bashir Khan. 
Program yang bersiaran di TV Geo itu menyiarkan adegan Veena dan suami kononnya sedang menari di sebuah majlis pernikahan sambil diiringi kumpulan muzik yang menyanyikan lagu yang menceritakan mengenai pernikahan anak perempuan Nabi Muhammad SAW. 
Program tersebut mendapat tentangan hebat dan menjadi perhatian masyarakat di Pakistan dan memaksa pihak berkuasa untuk membawa Veena dan suami ke muka pengadilan kerana dianggap cuba menghina Nabi Muhammad SAW. 
Hakim memutuskan bahawa Veena dan suami bersalah dan mahkamah memerintahkan hukuman penjara 26 tahun terhadap Veena. Sementara  suaminya Asad Bashir Khan juga pemilik stesen televisyen tersebut  dan pengacara tv Shaista Wahidi dihukum penjara selama  104 tahun. 
Veena yang ketika ini berada di Dubai turut terkejut dengan keputusan mahkamah dan menolak dakwaan kononnya dia dan suaminya cuba melarikan diri. 
Malah Veena berjanji untuk kembali ke Pakistan dalam waktu terdekat namun terpaksa menangguhkan keputusan tersebut kerana harus berehat selama tiga bulan selepas selamat melahirkan anak.
 Pendapat angah :-
Isu ini sememangnya telah menjadi sesuatu yang sangat menakutkan bagi semua umat Islam. Pada masa kini semakinan banyak fitnah yang dilakukan terhadap agama Islam sebagai salah satu jalan untuk menjatuhkan ISLAM. Fitnah-fitnah yang direka-reka oleh musuh-musuh Islam. 
 
 
 
Read more ...

ROJAK BUAH : Sedap ke?




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sedapnya rojak buah!! Sememangnya angah sangat sukakan rojak buah. Di tambah dengan kuah yang sangat lazat,fuhhh seberapa banyak pun angah bleh habiskan. Semalam kan angah pergi ke Tanjung Dawai,lepas tu tersu bila buah-buahan dekat ECONSAVE. Memang best bila dapat makan makanan yang sedap macam ni.



Anda nak?


Angah hanya boleh belanja gambar sahaja untuk anda semua. Kalau nak,anda boleh beli di kedai. Ataupun anda boleh cari gerai-gerai yang menjual rojak. Tapi angah rasa kalau buat sendiri lagi sedap kut. Kan??
 Sekian.

Read more ...

Smartphone Baru Saya ialah...




Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Semalam angah telah membuat satu entri berkenaan sebuah phone baru. Jadi,ini ialah penjelasannya. Alhamdulillah. Setelah angah melakukan survey ke seluruh kawasan dalam bangunan Landmark Central,Kulim, angah tertarik dengan phone Lenovo.
Pada mulanya,penjual tersebut mengesyorkan angah untuk membeli phone OPPO,dan ternyata pada mulanya angah tertarik dengan phone tersebut. Sebab apa? Sebab phone tersebut sangat canggih!! Pelbagai aplikasi canggih dalam phone tersebut. Sampaikan ibu bapa angah turut menyukai phone tersebut.
Apa yang berbeza ialah saiz phone tersebut lebih kecil daripada phone Lenovo yang angah inginkan. Selain itu,harganya yang lebih mahal daripada Lenovo membuatkan angah rasa tak seronok pula. Akhirnya angah memutuskan untuk membeli phone Lenovo A889 bewarna hitam 


Angah rasa harganya pun berpatutan dengan harga di bawah RM500 rasanya ianya sememangnya sesuai untuk angah. Selain itu,angah juga suka dengan Lenovo kerana ramai kawan angah menggunakan phone jenis ini. Jadi,why not?
Buat masa sekarang ini angah masih lagi bereksperimen dengan phone ini. Masih lagi mencari dan menggunakan setiap aplikasi dengan begitu teliti. In shaa Allah nanti angah akan tunjukkan kepada anda phone tersebut. Tapi rasanya sama sahaja phone tersebut sama sahaja rupanya dengan dalam gambar di atas. 
Terima kasih.

Sekian.
Read more ...

26 November 2014

Tanjung Dawai,Kedah Darul Aman.





Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Siang tadi,angah dan keluarga angah pergi ke Tanjung Dawai. Untuk mereka yang tidak tahu,Tanjung Dawai merupakan salah satu tempat yang popular kerana terletak berhampiran dengan laut. 
Sememangnya masa yang masih berbaki digunakan secukupnya,memandangkan angah akan kembali ke Shah Alam. Betapa seronoknya apabila dapat makan dan berehat di tepi pantai. Sungguh menyegarkan. 



Nasi Goreng Ayam




Sebelum memulakan perjalanan.


Adik bongsu.


Dalam perjalanan.

Apa -apa pun angah rasa apabila kita bersama family adalah lebih baik daripada apa-apa pun. Angah sebenarnya dah lama tak pergi ke laut,tapi alhamdulillah,akhirnya dapat juga merasai kembali perasaan "laut" itu.
Sekian. 

Read more ...

Lenovo A889


Lenovo A889Lenovo A889, Android 4.2, Quad Core 1.3GHz, Dual Sim, 6.0 inch, 3G WCDMA, Smartphone, Gravity Sensor, Proximity Sensor, Light Sensor, Wifi, GPS, FM radio, Multi-touch, Schedule Power on/off
Brand / Model
Brand / Model
Lenovo A889
System
OS
Android 4.2
CPU
MT6582 Quad Core 1.3GHz
GPU
Mali-400MP
RAM
1GB
ROM
8GB
Extend card
MAX supports 64GB Class 10 Micro SD Memory Card (TF-Card)
Screen
Display Size
6.0 inch QHD
Screen Resolution
960 x 540
Screen Type
TFT-LCD, Multi-Touch Capcitive Screen
Display Colour
16 Million Colors
General
Languages
Default English.
Etotalk Mod ROM has Italian, Czech, German, Russian, Portuguese, Spanish, French, Dutch, Polish, Romanian, Danish, Greek, Brazil Portuguese, Croatian, Latvian, Lithuanian, Hungarian, Afrikaner, Ethiopic, Indonesian, Malay, Catalan, Norwegian, Roma, Slovak, Slovenian, Finnish, Swedish, Swahili, Filipino, Vietnamese, Turkish, Zulu, Bulgarian, Serbian, Ukrainian, Persian, Hindi, Thai, Korean, Japanese, Arabic, Hebrew,
Color
White
Dimensions
164.3 x 85.5 x 9.5 mm
Net Weight
197.5 g
Camera
Front Camera
0.3 mega pixel
Rear Camera
8.0 mega pixel / Auto Focus / Flash Light
Band
2G
GSM: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
3G
WCDMA: 2100 MHz
SAR
0.294 W/Kg
SIM Card Slot
Dual Sim, supports W+G / G+G
Support Format
Audio
MP3, AAC, WAV, etc,
Video
AVI, MP4, FLV, 3GP, MOV, ASF, MPEG, RMVB, H.263, H.264, etc
Data Transfer & Connectivity
Data transfer
Bluetooth 4.0, USB 2.0
Mobile internet
WiFi, EDGE, GPRS, UMTS, HSPA, HSPA+
GPS
GPS, A-GPS
Functions / Features
Functions / Features
G-sensor, P-Sensor, L-Sensor, FM radio, Wifi, GPS, Multi-touch, Dual SIM, Schedule Power on/off
Sensor
Gravity Sensor, Proximity Sensor, Light Sensor
Battery
Battery
Li-ion Battery 2500mAh
What's in the box
What's in the box
Battery x 1, Earphone / Headset x 1, Power Charger x 1, USB Cable x 1

Read more ...

Siapa pengomen tegar?


Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Sememangnya bila datang penghujung bulan,perkara yang akan angah tengok dahulu ialah siapakah yang menjadi pengomen tegar blog angah. Sebab apa? Sebab angah nak berikan sedikit penghargaan kepada beliau. 
Kadang-kadang kita kena beri juga penghargaan kepada mereka yang sudi mewarnai blog kita. Tanpa komen-komen mereka,maka sunyilah blog kita. Tak gitu? Apa- apa pun in shaa Allah,angah akan berikan yang terbaik untuk mereka yang menjadi pengomen tegar blog angah untuk bulan ini.
Sekian. 
 
Read more ...

25 November 2014

Terima Kasih kerana STALK blog saya.. #4




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Entri kali ini merupakan entri ke 4 penghargaan untuk Nuffnanger yang sudi datang blogwalking ke blog angah.Terima kasih kerana sudi singgah ke blog ini ye. Kalau dah singgah,apa kata klik satu atau dua iklan? Bukankah ianya satu yang bagus?

Sungguh tak sangka,ada beberapa blog baru yang datang singgah ke blog angah. Ada juga blog yang masih sama yang sering datang ke blog angah. Apa apa pun,angah ucapkan terima kasih kerana sudi hadir dan mewarnai blog ini. 

  1. http://cputsungai.blogspot.com/
  2. http://edrina-dafinites94.blogspot.com/
  3. http://sihatkini.com/
  4. http://ayoikema.blogspot.com/
  5. http://ainimrashihah.blogspot.com/
  6. http://arepnakbebel.com/
  7. http://enyyusnizar.blogspot.com/
  8. http://ciksiti.com/
  9. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/
  10. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/
  11. http://faqihahhusni.blogspot.com/
  12. http://erazfadli.com/
  13. http://blogparihh.com/
  14. http://ckecilberbicara.blogspot.com/
  15. http://nenektanjung.blogspot.com/
  16. http://sebabakusabrina.blogspot.com/
  17. http://kanvaskehidupanku.blogspot.com/
  18. http://aswanazmy.blogspot.com/
  19. http://jnjikita.blogspot.com/
  20. http://budaksukavanilla.blogspot.com/
Terima kasih anda semua. 


Read more ...

Pertukaran Nama Jalan Di KL




Klik Gambar Lebih Besar

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Angah nak kongsi dengan anda berkenaan pertukaran nama jalan di Kuala Lumpur. Boleh dilihat beberapa jalan sudah ditukar namanya bersempena dengan nama Raja-Raja yang pernah ditabal sebagai Yang Di-Pertuan Agong.

Tak Note.

Sekian. 



Read more ...

Pelari Berkasut Tumit Tinggi Terpantas Dunia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Pernahkah anda dengar bahawa kalau berlari dengan memakai kasut tumit tinggi boleh menjadi pelari terpantas?
Kali ini angah nak kongsikan dengan anda tentang satu rekod dunia yang menarik yang telah dipecahkan oleh seorang wanita. Rekod kali ini ialah berkenaan Pelari Terpantas 100 meter dengan memakai kasut tumit tinggi. 
Maklumat dari lama web tersebut :-

Running in high heels has the potential of leaving you with a broken shoe. However, a woman from Germany has avoided the 'unthinkable' and broken a world record instead. Julia Plecher, from Ruckersdorf, has run 100 metres in 14.531 seconds, wearing shiny golden heels. She has raced into the Guinness World Records and has been included in its 2014 book. 

Julia has a history of running in heels. She took part in a 'stiletto race' in Berlin back in 2009, and despite the rule being a seven centimetre heel, she chose an 8.5 cm one. She ended up winning the race.
 

Julia has previously said the key to not falling over is unsurprisingly now the show is made.
 

"You need shoes which ideally are closed in the front because you run on the front part of the foot. You have to be careful not to slip out. I think sandals would not be too appropriate," Plecher said. Report by Ashley Fudge.

Mari Kita lihat videonya :-



Apa yang angah selalu lihat,kalau wanita yang berkasut tumit tinggi hanya akan berlari untuk mengajar kekasih atau suami yang curang sahaja. Tu pon kalau-kalau di shooping kompleks atau tempat-tempat awam.

Sekian. 
Read more ...

7 Kebanggaan Malaysia



Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Anda kenal negara anda? Ya. Kalau begitu,apa kata kita lihat 7 binaan yang mengagumkan dan menjadi kebanggaan negara kita. Memang sangat hebat dan juga menakjubkan. Adakah anda sudah ke 7 tempat menarik ini? Kalau angah,rasanya semuanya angah sudah pergi.



1. Menara berkembar Petronas (KLCC)


 

Bangunan berkembar yang menjadi salah satu daripada kebanggaan rakyat Malaysia ini memuatkan pejabat dan juga pusat membeli belah tumpuan ramai.

Kedudukan : Di tengah bandar raya Kuala Lumpur

Fakta:  Bangunan ini direka bentuk oleh Ceasar Pelli, hasil ilham dari bentuk geometri Islam. Bangunan ini diperbuat daripada konkrit, besi dan kaca. Bangunan setinggi 452 meter ini merupakan bangunan kembar tertinggi di dunia dengan 88 tingkat bagi setiap bangunan. Bangunan ini disambung di tengahnya oleh sebuah jambatan.

Menakjubkan: Menara berkembar ini dilengkapi dengan 32,000 buah tingkap, 29 buah lif laju dan 10 buah tangga bergerak di setiap bangunan.

2. Putrajaya
 


 

Pusat pentadbiran kerajaan bercirikan bandar dalam taman dan bandar pintar 


Kedudukan: Meliputi kawasan seluas 4,581 hektar di Prang Besar, Sepang, Selangor.

Fakta: Mula dibina pada 16 April 1995. Fasa pertama pembinaannya termasuk Pejabat Perdana Menteri siap pada tahun 2000. Pembinaan Putrajaya dijangka siap sepenuhnya dalam jangka masa 15 tahun bermula tahun pembinaanya pada 1996. Kawasan ini dibahagikan kepada dua kawasan utama iaitu kawasan pusat dan kawasan persekitaran. Kedua-dua kawasan ini dipisahkan oleh sebuah tasik besar. Kawasan pusat menempatkan pejabat-pejabat kerajaan yang dibahagikan kepada lima prisin iaitu prisin kerajaan, komersial, sivik dan kebudayaan, pembangunan bercampur dan sukan serta rekreasi. Kawasan persekitaran pula mempunyai 14 kawasan perumahan.

Menakjubkan: Apabila siap sepenuhnya, Putrajaya dijangka akan mempunyai 67,000 buah rumah di sekitarnya dengan populasi 330,000 orang.

3. Menara Kuala Lumpur
 



Menara keempat tertinggi dunia dan yang tertinggi di Asia Tenggara
 


Kedudukan: Bukit Nanas, Kuala Lumpur

Fakta: Menara Kuala Lumpur yang mengambil masa pembinaan empat tahun bermula pada 1992 ini direka bentuk khusus supaya dapat menahan kelajuan dan tekanan angin sehingga 144.5 km sejam. Berat keseluruhan menara konkrit ini ialah 100,000 tan dengan ketinggian 421 meter. Ia dibina menggunakan 45,000 meter padu konkrit kukuh dan 1,300 struktur keluli. Menara ini mempunyai 2,058 anak tangga.

Menakjubkan: Lif di bangunan ini mempunyai kelajuan sehingga 9.6 km/saat dan ia mampu sampai ke menara dalam masa kurang daripada seminit iaitu lebih kurang 54 saat.

4. KLIA
 


Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ini adalah antara lapangan terbang terbesar dan termaju di dunia.

Kedudukan: Kira-kira 50 kilometer di selatan Kuala Lumpur dan meliputi kawasan seluas 10,000 hektar.

Fakta: KLIA yang disiapkan dalam jangka masa yang singkat iaitu empat setengah tahun ini melibatkan 25,000 tenaga kerja dengan kos RM13.3 bilion. Lapangan terbang ini mempunyai 46 pintu jejantas aero, dua landasan tercanggih dan 106 stesen kapal terbang berbanding Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah yang mempunyai hanya 14 jejantas aero dan 44 stesen kapal terbang. Dinding bangunan KLIA bukan diperbuat daripada batu bata seperti sebelum ini, sebaliknya daripada besi geometri yang menampung kaca bagi membolehkan pemandangan dapat dilihat dari luar tanpa sebarang gangguan.

Menakjubkan: Terdapat kira-kira 1,300 kamera televisyen keselamatan di seluruh lapangan terbang ini.


5. Menara Condong Teluk Intan
 


 

Menara jam yang dibina oleh seorang kontraktor, Leong Chonn Chong pada tahun 1885 dengan tujuan asal menyimpan air.

Kedudukan: Di tengah-tengah bandar Teluk Intan, Perak.
 
Fakta: Bentuknya seperti sebuah pagoda. Dari luar ternampak seolah-olah menara ini adalah bangunan lapan tingkat, tetapi sebenarnya hanya terdapat tiga tingkat sahaja. Di tingkat atas sekali terletak tangki air yang boleh memuatkan 19.26 meter padu air. Ketika dibina pada tahun 1885, ia dikenali sebagai Jam Tinggi kerana memiliki sebuah jam yang masih berperanan sehingga kini. Bagaimanapun, apabila bangunan ini telah condong sedikit ke arah barat laut, ia mula dikenali sebagai Menara Condong. Bangunan ini memiliki 110 anak tangga yang menghubungkan setiap aras yang tingginya 4.6 meter. Struktur bangunan ini dibuat daripada batu dan kayu dan setiap tingkat dilengkap dengan lorong jalan kaki. Lapisan bawah bangunan ini berukuran garis pusat 12.9 meter 43 kaki dan menguncup ke atas 8.1 meter.


Menakjubkan: Kerana keunikannya, Menara Condong Teluk Intan ini juga dikenali sebagai Menara Condong kedua di dunia selepas Menara Pissa di Itali.


6. Jambatan Pulau Pinang
 


 

Sebuah jambatan yang menghubungkan tanah besar semenanjung dengan Pulau Pinang. Jambatan ini merupakan salah satu mercu tanda kebanggaan negara dan merupakan salah satu daripada jambatan yang terpanjang di Asia. 
Kedudukan: Antara Pulau Pinang dan Seberang Perai. 
Fakta: Hasrat untuk membina jambatan sepanjang 13.5 km ini telah mula diilhamkan sejak tahun 1971 lagi. Setelah beberapa rundingan dilakukan, jambatan yang mula dibina pada 1982 dengan kos RM850 juta ini menjadi kenyataan pada September 1987. Pembinaanya dilakukan oleh Lembaga Lebuhraya Malaysia. Rentang utamanya sepanjang 225 meter dibina menggunakan kaedah cable stayed girder. Lokasi tertingginya dari paras laut ialah 32 meter. Jambatan ini dibina dengan empat lorong dan dilebarkan kepada enam lorong di bahagian rentang utamanya. Jambatan ini mempunyai dua buah persimpangan bertingkat dan sebuah tol plaza.

Menakjubkan: Jambatan ini boleh menampung 100,000 kenderaan sehari

7. Bangunan Sultan Abdul Samad
 

 

Bangunan utama yang didirikan di Kuala Lumpur yang ketika itu hanya mempunyai rumah-rumah kedai yang kecil. Bangunan ini kini menempatkan Mahkamah Persekutuan Malaysia, Mahkamah Rayuan dan Bahagian Jenayah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Kedudukan: Jalan Raja, Kuala Lumpur

Fakta: Bangunan ini meliputi dua bangunan berkembar dengan ketinggian 17.1 meter dan meliputi 10,200 meter persegi. Pembinaannya mengambil sempena nama Sultan Selangor keempat iaitu Sultan Abdul Samad yang memerintah ketika itu (1859 – 1898). Bangunan ini dilengkapi dengan menara berkubah tembaga dan mempunyai menara jam setinggi 130 meter.

Menakjubkan: Sebuah kilang telah diwujudkan khusus bagi membekalkan empat juta bata merah dan juga bahan-bahan pembinaan lain seperti kayu, simen, batu kapur, tembaga dan besi untuk membina bangunan ini.

Sumber : Google 
Read more ...