23 November 2014

Penjagaan Bateri Laptop Supaya Tahan LamaAssalamualaikum dan salam sejahtera.

Adakah bateri laptop anda cepat habis padahal baru caj?
Selalu terjadi? Angah dulu ada satu laptop,tapi batery nya cepat rosak. Akhirnya setelah diperbaiki,boleh digunakan lagi. Alhamdulillah. Jadi,kali ini angah nak kongsi dengan anda,tips penjagaan bateri untuk tahan lama. 
Dinyatakan 3 cara untuk buat bateri tahan lama: 

1. Elakkan penetapan ‘performance’ sekiranya guna bateri. Ini bagi memastikan penjimatan justeru melanjutkan tempoh penggunaan laptop ketika buat kerja. 
2. Sekiranya berada di rumah atau berhampiran dengan power supply, lebih baik tanggalkan bateri dan sambungkan laptop ke power supply. 
3. Penting! Pastikan notis ‘kehabisan bateri’ keluar baru cucuk ke power supply untuk terus menggunakan laptop. Baki caj-caj elektrik yang masih banyak dalam bateri, jika dicaj akan menyebabkan bateri bengkak (kes handphone). Bateri akan cepat rosak. Begitu juga, sebaik sahaja bateri telah penuh, terus matikan suis plug point. Jika tidak, bateri akan rosak dan mungkin meletup!
Sumber : Rtikel
Sekian. 

9 ulasan:

 1. terima kasih atas nasihat nya... saya pernah gunakan laptop tapi seiring dengan masa dan perubahan yg terlalu pantas, laptop semakin banyak yg tak boleh digunakan lagi... jadi saya beralih kembali kepada PC yg lebih senang diupdate...

  BalasPadam
 2. Sy pn buat mcm tu. Lptop lme yg da guna 5thn pun masih elok baterinya sbb kite jge dgn elok.
  Belog Miss Balqis

  BalasPadam
 3. Yg no 3 tu penting. Tips berguna :)

  BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.