20 April 2014

Blog Syira Lokman


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baiklah,kali ni angah nak review satu blog yang sangat menarik.Dari mana angah dapat link blog ni untuk direview? Anda boleh rujuk entry ini. Dalam entry itu,angah dapat lebih darpada 20 link blog.Dan antara kesemua blog yang tersenarai itu,angah telah memilih untuk mereview blog Pink ini!
Syira Lokman :- Merupakan seorang blogger separuh masa. Ini adalah kata-katanya :-
"Syira tulis tentang diri sendiri, hal sosial dan persekitaran + perspektif Islam, motivasi, puisi,fashion, resepi, tips blogging, book review and giveaway." 
Start berblogging kalu tak silap 2011 kut? Sebab angah tengok entry yang pertama adalah pada tahun 2011. Pernah masuk beberapa akhbar dan majalah seperti  Majalah Remaja , Harian Metro dan Majalah Hijab Fesyen. Jadi tak perlu disangkal lagi bahawa blogger ini sangat famous!!
Beliau bercita-cita untuk memiliki butik pakaian,yayasan kebajikan dan buku penulisan sendiri! Wow,in shaa Allah anda boleh,angah doakan supaya anda dapat mencapai cita-cita anda! 
Apa yang angah suka tentang blog Syira Lokman ini adalah dari segi susunan widget yang kemas.Takda pun widget-widget yang merepek-repek dan merapu.Selain itu,angah suka tentang loading blog yang laju. Macam mana nak buat eh? Angah rasa loading blog DJH ni pun still lambat.
Nak tahu lebih lanjut pasal blog ni? KLIK GAMBAR di atas utk terus ke blog Syira Lokman
 
 Sekian
Read more ...

Menara Berkembar Petronas KLCC #VMY2014 Assalamualaikum dan salam sejahteraMenara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur, Malaysia, merupakan struktur yang tertinggi di dunia apabila diukur dari aras pintu utama sehingga ke puncak struktur antara 1998 dan 2004. Ia telah dipintas oleh menara Taipei 101 pada 17 Oktober 2003. Menara Berkembar Petronas masih merupakan menara berkembar tertinggi di dunia, dan merupakan bangunan tertinggi bagi abad ke-20. Pengkritik mendakwa bahawa ia cuma tertinggi pada salah satu dari empat kategori yang ada, walaupun sebenarnya tiga kategori yang lain itu cuma diperkenalkan apabila menara berkembar ini hampir siap pada akhir 1996.

KLCC mempunyai 88 tingkat keseluruhannya dan ketinggian rasmi KLCC seperti yang dicatatkan adalah 451.9m. Apa yang lebih menarik tentang bangunan ini adalah pengasimilasian motif dan unsur-unsur Islam dalan seni bina dan rekabentuknya, terutamanya bentuk Rub el Hizb yang boleh didapati pada potongan tengah binaan tersebut. Pembinaan KLCC juga melibatkan begitu banyak tenaga kerja dan jentera. Pelan pembinaan sudah mula dirangka seawal 1992. Mac 1993 menyaksikan kerja-kerja menggali tanah untuk menyediakan tapak dan asas untuk KLCC. Galian sedalam 30 meter telah dilakukan dan hasilnya, setiap hari, 500 traktor penuh berisi dengan tanah dibawa keluar daripada tapak pembinaan.


Teras tapak KLCC dipastikan benar-benar kukuh dan kuat. 13,200 meter kubik konkrit disalurkan terus-menerus selama 54 jam ke dalam ruang yang telah digali tadi. Bersama-sama dengan 104 buah tiang, teras yang benar-benar utuh telah berjaya dibina untuk setiap menara.Kemudian, di atas teras ini dibina pula tembok konkrit setingggi 21 meter dan berperimeter 1 kilometer. Ia mengambil masa hampir 4 tahun dan seramai 40 pekerja siang dan malam untuk disudahkan. Di atas tembok inilah dibina pula tempat letak kereta bawah tanah yang boleh memuatkan sehingga 5,400 buah kenderaan pada satu-satu masa.


Kerja-kerja membina bangunan utama hanya dimulakan setelah dapat dipastikan teras bangunan yang benar-benar kuat, mapan dan kukuh telah disediakan. Kerja-kerja ini akhirnya dapat dilaksanakan pada tahun 1994. Bahan binaan untuk membina menara adalah terdiri daripada bahan-bahan berkualiti tinggi – 80,000 meter kubik konkrit berketahanan tinggi dan 37,000 tan besi digunakan hanya untuk membina rangka bangunan ini.

Akhirnya, setelah begitu banyak keringat dan wang ringgit dibakar untuk membina pencakar langit ini, bentuknya yang seperti dilihat sekarang ini sudah mula boleh dilihat pada Jun 1996.Usaha yang begitu gigih dan semangat ini tidak sia-sia. KLCC yang telah siap dibina telah diiktiraf beberapa kali sebagai antara binaan moden yang tercantik di dunia. Seperti yang disebut seawal tulisan ini, kadar pelancong asing yang masuk ke Malaysia turut bertambah setelah siapnya adik-beradik kembar itu pada tahun 1998. Walaupun tidak pernah dibuktikan secara statistik dan empirik (, saya yakin KLCC merupakan antara faktor utama kepada pertambahan kemasukan pelancong asing ke Malaysia.


Read more ...