6 Mei 2014

The Prophet SAW said...



The Prophet SAW said, "Whoever recites a letter from the Book Of Allah,he will be credited with a good deed,and a good deed gets a ten-fold reward.I do not say that Alif-Lam-Mim is one letter,but Alif is one letter,Lam is a letter and Mim is a letter"

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Adakah anda memahami apa yang cuba disampaikan itu? Ya, sesiapa yang membaca Al Quraan akan mendapat pahala,dan setiap pahala dikira mengikut huruf yang terdapat dalam al quran itu sendiri. Masya Allah.
Sekian. 

Read more ...

Tips Menghilangkan Angin Dalam Perut

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Tips Menghilangkan Angin Dalam Perut - Mengurangi atau menghilangkan angin dalam badan adalah salah satu hal dalam menjaga kesehatan. Agin yang terdapat khususnya dalam perut terkadang membuat sangat tidak nyaman dan akan mengakibatkan perut gembung, mual dan bahkan sampai muntah-muntah. 
Apakah sebenarnya gas atau angin dalam badan?
Gas yang terdapat dalam sistem penghadaman atau sistem gastrointestinal selalunya mengandungi gas yang tidak berbau seperti oksigen, nitrogen, karbon dioksida, hidrogen dan metana. Ia mengandungi 99% gas buangan dalam usus. Komponen kecil "flatus" atau gas yang keluar melalui dubur, boleh dikaitkan dengan bau yang tidak menyenangkan mungkin disebabkan gas yang mengandungi sulfur. Ia biasanya dilepaskan oleh bakteria yang sememangnya ada dalam usus besar.
Gas atau angin di dalam sistem penghadaman (perut, usus kecil dan usus besar) datangnya dari 2 sumber iaitu, udara yang disedut dan bakteria yang terdapat di dalam usus besar akibat gangguan daripada sesetengah bahan makanan yang tidak dapat di hadam dengan baik dalam badan kita.
Apa yang boleh dilakukan jika badan banyak angin?
Ubahlah apa yang anda makan dan minum. Ini kerana ia boleh membantu mencegah atau membuang angin dalam badan. Jika anda merasakan dalam badan anda banyak angin di dalam badan, anda mungkin mahu melakukan perkara berikut sebelum mengambil keputusan untuk berjumpa doktor. 
Kurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan angin. Jumlah gas yang disebabkan oleh sesetengah makanan berbeza setiap orang. Cara yang terbaik untuk mengetahui batasan anda ialah melaui ujian yang boleh dilakukan sendiri.
Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan:a. Kacangb. Sayuran seperti brokolic. Kobisd. Taugehe. Bawangf. Asparagusg. Buah-buahan seperti pear, epel dan peachh. Bijirin seperti roti gandumi. Minuman ringan dan jus buahj. Susu dan produk daripada susu dan keju1. Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.2. Banyakkan minum air kosong.3. Kurangkan udara yang anda sedut.4. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih.5. Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah.
Petua Tradisional Untuk Buang Angin Dalam Badan1. Ambil beberapa biji bawang putih dan buang kulitnya.2. Hiris bawang putih nipis-nipis.3. Rebuskan bersama 2 gelas air putih sehingga tinggal satu gelas.4. Minum ramuan ini sebulan sekali
Sumber
Read more ...

Gempar!! : Remaja Nak Mati Cepat!!



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sedang beronline di Facebook,angah terlihat satu gambar yang tersebar di merata tempat. Tentang seorang remaja lelaki yang membuat luahan perasaan di Moments di dalam aplikasi WeChat.
"die cabar aku bunuh diri...oke...kite tngok...klu xblas msj tu,mmg aku dh mati la"
"dengan orang lain maybe aku main2,tapi gan die aku serius...and now,aku ada wat silap,then die nk tnggalkan aku..serius ak xsanggup.. ak syang die sangat2..die lain dri yg lain...sayang,permintaan terakhir abg,klu abg mati nnt,abg nak ayg dtg melawat jenazah abg,tu dh ckup wat abg happy..thanks..hati abg just for u ayg... #dear allah,please died me tonight"
Pandangan angah :-
Ia jelas menggambarkan minda dan pemikiran remaja sekarang.Sanggup doakan mati semata-mata kerana cinta. Harapannya semoga dia mmg betul2 mati selepas itu. Ye dak?? 
 
 
 

Read more ...

Throwback : IPTA



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ini adalah gambar ketika angah di semester pertama. Iaitu pada bulan Jun 2013. Tak sangka dah hampir setahun berlalu. Bermakna sudah setahun juga angah melanjutkan pengajian di institus pengajian tinggi awam (IPTA).
Apa yang angah boleh katakan adalah macam-macam pengalaman yang lain daripada yang lain yang angah dapat bila masuk U.
Tapi apa-apapun angah lagi suka time sekolah. Rindu semuanya tentang sekolah. Anda setuju atau tidak?? 
 

Read more ...