9 Mei 2014

Jepun Oh Jepun
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sudah menjadi impian angah sejak sekolah rendah lagi.Angah nak sangat pergi ke negara Jepun.Angah memang nak sangat pergi negara matahari terbit,selepas angah belajar bahasa jepun ketika di sekolah menengah.
Memang time sekolah menengah,wajib ambil bahasa asing sebagai salah satu matapelajaran.Ada tiga pilihan iaiu bahasa Jepun,bahasa Perancis dan bahasa Arab.Tapi bukan pilihan pun sebenarnya,pihak sekolah dah tetapkan sendiri kelas mana yang ambil bahasa itu.
Kenapa angah nak sangat pergi Jepun? Sebab angah suka dengan suasana di sana. Dengan udara yang nyaman.Rakyat yang pembersih. Tambah-tambah angah ada tengok dalam youtube tentang orchestra hebat di Jepun iaitu Tokyo Kosei Band. Memang itu dah menjadi minat angah.
Selain itu,syarikat pembuat instrument alat Muzik terkenal juga berasal dari Jepun iaitu YAMAHA. Angah sungguh excited.Bila lah masanya angah akan dapat pergi ke Jepun.Nampaknya angah kena kerja keras untuk ke sana. In shaa Allah.
Sekian 


Read more ...

Tazkirah Jumaat #3 : Cabaran Harian


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Klik gambar untuk lebih besar.
Kalau dah macam ni tiap-tiap hari,mampukah kita? Ye la,kadang-kadang kita terlupa bahawa pangkat dan darjat tidak membawa apa-apa. Apa yang penting adalah keimanan seseorang. 
Selalu yang boleh kita lihat adalah apabila perempuan bertudung seperti terkesima dan tergamam apabila berjumpa dengan artis lelaki,lantas bersalam dan berpeluk cium pula.
Sama juga dengan keadaannya apabila seorang lelaki berjumpa dengan pembesar wanita atau pemimpin wanita di tempatnya. Masing-masing berpusu-pusu untuk bersalam.
Tapi,tidak tahukan anda batas-batas pergaulan?? 
 Fikir-fikirkanlah..

Sumber : Muslim's Show 
Read more ...

8 Tips Mudah Diet Malaysia


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Ya,sedang angah mencari maklumat dalam laman web di Google,angah terjumpa satu info menarik bagi sesiapa sahaja. Angah jumpa satu artikel tentang cara mudah untuk diet. Ye lah,kebanyakan rakyat Malaysia hari ini berada dalam saiz yang tidak sepatutnya.
Dan ada juga yang kononnya berdiet,tetapi cara yang mereka amalkan adalah salah.Jadi disini,angah nak tunjukkan dan syorkan 8 tips yang simple dan mudah untuk diet. Khas daripada blog Kevin Zahri. 
Sumber : 
1. Menambah Karbo Selepas Senaman
Perkara asas yang paling penting dalam diet adalah memastikan anda tidak kekurangan kalori yang diperlukan setiap hari. Mengisi atau menambah semula bekalan karbo didalam badan selepas dari sesi senaman anda.
Menikmati makanan selepas senaman adalah satu kemestian. Ini adalah masa terbaik kerana pada masa inilah otot berada dalam keadaan yang lemah dimana penambahan karbo sangat diperlukan. Perlu diketahui juga bahawa pada masa inilah makanan yang dimakan paling kurang untuk diserap menjadi lemak. 
2. Jangan Tidur Ketika Lapar
Langkah kedua yang akan membantu mempercepatkan pengurangan berat badan ialah tidak tidur ketika lapar. Ramai yang beranggapan makan pada lewat malam akan membantutkan usaha mengurangkan berat badan. Hakikatnya adalah makan pada lewat malam tidak akan membantutkan usaha anda. Sebaliknya buatlah pilihan yang bijak. Elakkan pengambilan karbo pada lewat malam dan pilihan dari sumber protin adalah baik untuk anda. Sebagai contoh, susu rendah lemak adalah pilihan yang baik untuk diambil sebelum tidur. 
3. Kitaran Kalori
Salah satu langkah yang boleh anda lakukan ialah dengan membuat kitaran terhadap kalori anda setiap hari. Bagaimana utuk melakukannya?
Bila anda mengurangkan kalori dalam diet anda untuk tempoh yang agak lama, kadar metabolisma anda akan menurun. Jadi dengan memvariasikan dengan kalori yang lebih tinggi anda mampu menghalang dari berlakunya metabolisma yang rendah ini.
Sebagai contoh, anda boleh diet rendah kalori untuk 5 hari dan 2 hari kalori yg lebih tinggi. Secara tidak langsung anda juga menjadikan diet anda lebih menarik. 
4. Lengkapkan Dengan Protin
Protin adalah nutrien terpenting dalam plan diet anda. Protin akan membantu anda untuk mengurangkan rasa lapar, mengawal selera dan memastikan otot-otot anda mendapat bekalan yang secukupnya.
Pastikan anda mengambil protin yang baik bagi setiap hidangan anda dan mencapai keperluan harian anda.  Pilih protin yang baik dari sumber-sumber semulajadi untuk hasil yang terbaik. 
5. Jadualkan ‘Cheat Day’
Ramai yang beranggapan bila diet, anda perlu elakkan semua jenis makanan yang anda suka jika inginkan hasil yang baik. Satu persepsi yang tidak betul.
Dengan menjadualkan ‘Cheat Day’ ini, anda masih boleh menikmati hidangan kesukaan dan pada masa yang sama anda masih kekal dengan diet yang sihat pada hari-hari lain.
Lebih baik untuk anda memilih satu hari dari 7 hari hari seminggu untuk ‘Cheat Day’ dari anda memilih untuk makan pada bila-bila masa sahaja. 
6. Saratkan Dengan Serat
Serat juga merupakan nutrien yang penting dalam pengurangan berat badan. Serat akan membantu untuk menyihatkan badan dan yang paling penting ia akan membuatkan anda berasa kenyang.
Sekurang-kurangnya anda memerlukan 5gram serat untuk setiap hidangan bagi membantu mengurangkan berat badan. Sumber serat terdiri dari sayur, buah-buahan dan gandum penuh. 
7. Saratkan Dengan Serat
Serat juga merupakan nutrien yang penting dalam pengurangan berat badan. Serat akan membantu untuk menyihatkan badan dan yang paling penting ia akan membuatkan anda berasa kenyang.
Sekurang-kurangnya anda memerlukan 5gram serat untuk setiap hidangan bagi membantu mengurangkan berat badan. Sumber serat terdiri dari sayur, buah-buahan dan gandum penuh. 
8. Makan Lebih Produk Tenusu(Dairy Product)
Akhir sekali, tip yang boleh mempercepatkan pengurangan berat badan ialah dengan mensasarkan untuk makan lebih banyak produk tenusu dengan kerap. Ramai yang menganggap mereka perlu menghadkan pengambilan produk tenusu ketika dalam usaha menurunkan berat badan tetapi hakikatnya adalah sebaliknya. Cuma pastikan anda memilih dari variasi rendah lemak.

Sekian. 
Read more ...