29 Mei 2014

Tutorial Scroll Box For Widget


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kita bersama lagi dalam Tutorial Bersama DJH. Baiklah,kali ini angah nak ajar anda semua bagaimana nak buat scroll box untuk widget. Contohnya macam dalam blog angah sendiri,angah telah aply scroll box untuk 3 widget iaitu blog archieve,bloglist,top commentator.

Kalau angah tak buat scroll bos,sudah tentunya blog ini akan panjang dan meleret-leret sampai ke bawah. Sudah semestinya akan memjadi satu masalah untuk angah,bila blog terlampau panjang. Jadi inilah penyelesaiannya.
1. Log in > Dashboard> Design > Edit HTML 
2. Tekan CTRL + F da cari tajuk widget anda.

Contoh : Rakan Blogger

3. Sebelum anda jumpa tajuk Widget anda,anda akan jumpa kod seperti di bawah :-

<div class='widget-content'>
4.Gantikan kod <div class='widget-content'>  dengan kod di bawah ini :-

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'>

Anda boleh mengubah saiz box dengan mengubah 200px mengikut kesesuaian blog anda.

Siap.

Selamat Mencuba



Read more ...

Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI


ERAZ FADLI mengajak semua blogger untuk join Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI.. Segmen yang sangat simple dan insyaallah akan memberi manfaat kepada yang join..  Segmen ini bermula sekarang dan akan berakhir pada Isnin, 02 Jun 2014 pukul 11:59 Malam sahaja.. LIMA atau mungkin SEPULUH atau mungkin lebih blog akan dipilih untuk direview.. Korang sure tahu apa keistimewaan blog di review kan.. Sama-sama membantu..

Selain daripada itu, seorang TOP REFERRAL akan untuk mendapat saguhati RM 10 atas usaha beliau promote, share dengan kawan-kawan serta join segmen ini.. Cara nak dapatkan TOP REFERRAL? Tentulah kena join segmen ini, lepas share link entri korang di Facebook ke, Twitter ke, group-group yang ada di Facebook ke kan..
Syarat : -
  1. Follow blog Eraz, dan like Page E'raz Fadli.. 
  2. Buat tajuk entri Segmen | Blog Review By ERAZ FADLI
  3. Copy coding code yang telah disediakan di SINI dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri..
  4. Beritahu pendapat anda tentang blog ERAZFADLI.COM dan apa istimewanya blog korang..
  5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen ini..
Pendapat tentang blog ERAZFADLI.COM -

Blog ERAZFADLI.COM bagi saya adalah blog yang hebat. Selalu saya blogwalking ke blog abg eraz. Banyak entry menarik,terutamanya tentang budak kecil bernama Zara. Loading blog pun sangat laju,senang nak blogwalking. Secara keseluruhannya,blog ERAZFADLI.COM terbaik!!

Keistimewaan blog sendiri - 

Blog saya, DIARIJEJAKAHANGAT.COM adalah blog baru. Baru sahaja berdomain baru pada tahun ini,start aktif pada penghujung tahun 2012. Bagi saya sendiri,masih banyak yang perlu saya perbaiki,banyak lagi perubahan yang perlu saya buat untuk memastikan blog ini setanding dengan blog ErazFadli.com. Banyak entry-entry yang saya buat dan saya share untuk anda semua. 

# Senang.. Idea cara yang simple dan mudah ini dikreditkan kepada blogger MiaLiana..
Read more ...

"Apa bising-bising ni?



Assalamualaikum dan salam sejahtera.




Suatu kejadian yang begitu memeranjatkan angah. Di suatu hari,angah sedang berlatih main alat muzik di belakang rumah.Bukannya apa,kalau angah main di depan rumah,akan ramai orang yang tunggu dan tengok,sepertinya angah sedang buat show.


Jadi angah rasa lebih baik angah prektis di belakang rumah. Biasalah,rumah teres,mesti belakang rumah kita bertemu dengan belakang rumah jiran kita. Sedang angah asyik berlatih..
PAMM PUMM PRANGG

Pintu rumah jiran angah ditutup dengan kuat. Kemudian dengar suara.. "Apa bising-bising ni?Ganggu orang je la!" Dan perasaan angah ketika itu,apahal jiran ni? Aku bukannya main dalam rumah hg,pastu nak kalut-kalut pasai aku pulak.
Tapi angah tak berani nak cakap kuat-kuat,sebab jiran kan,nanti bergaduh pulak. Angah tak rasa perbuatan angah tu mengganggu orang,sebab time tu dah petang,budak2 pergi main kat luar rumah. Jadi angah tak ganggu sesiapa pun.
Mungkin dia tak suka orang main muzik kut. Entahlah,sekarang ni,macam-macam perangai manusia ada. Malas nak fikir,angah terus prektis macam biasa. Dan biarkan apa orang nak kata. Senang cerita,nak jadi jiran yg baik,kena memahami jiran-jiran anda. Kalau tak,buat rumah atas bukit,so jiran-jiran anda takde. 
 Sekian.
Read more ...

Nak Join Bloglist Secara Percuma?!!




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Hari ini angah nak umumkan pencarian bloglist bulan Jun untuk Diari Jejaka Hangat.Sebenarnya,angah dah buat pencarian di dalam fanpage DJH. Jadi,kali ini angah nak buat pencarian di Blog pula. Ada yang nak join? Caranya mudah dan simple.
Cara-caranya :

Klik link dibawah sampai habis loading..

3. Link

Tinggalkan komen di entry ini.Komen url entry anda.

Contoh komen anda :

" done. http://diarijejakahangat.com. "

Siap.
Untuk pengetahuan anda semua,semua yang join akan dimasukkan ke dalam bloglist bulan Jun.Jadi bermakna sesiapa yang join,bermakna andalah pemenangnya. Berbaloi kan?
Tamat pada : 9.00 Malam 29.5.2014

Senang dan mudah kan??


Read more ...

Perginya Seorang Sultan Berjiwa Rakyat



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Seluruh rakyat Malaysia terutamanya rakyat negeri Perak berasa kehilangan yang teramat kerana kemangkatan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbudin Shah.

Baru beberapa hari yang lalu angah dan sekeluarga ke Muzium Galeri Sultan Azlan Shah. Baru je kami semua tengok sejarah hidup,semuanya kat situ.
Al-Fatihah. 

Read more ...