5 Jun 2014

Bird,Dog,Horse,People



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Adakan anda faham dengan gambar ini?Bagi angah,ia menunjukan bahawa perosak sebenar di muka bumi ini adalah PEOPLE. Sebab apa? Hanya manusia sahaja yang meninggalkan tapak kaki bersama-sama dengan sampah sarap.
Sebab haiwan-haiwan tidak pernah buang sampah.Sampaikan kadang-kadang ada haiwan itu sendiri termakan sampah yang dibuang oleh manusia. Tidakkah anda malu? 

Read more ...

Tutorial Gabungkan Widget




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini kita bersama lagi dalam rancangan Tutorial Bersama DJH. Baiklah. Bagi episod kali ini,angah nak ajar anda tentang cara-cara untuk gabungkan widget menjadi satu. Untuk contoh,anda boleh tengok di dalam gambar di bawah ini.

Nampak kan? Bagi angah sendiri,bila kita dah gabungkan widget,bermakna ruangan dalam blog dapat disave dan dikurangkan. Selain itu,angah suka bila kita boleh pilih widget mana yang kita nak tekan.
Cara-caranya :-

Pergi ke Layout dan klik Add a Gadget.
Pilih HTML/Javascript widget.

Kemudian,anda copy code di bawah ini.


<style type="text/css">
.tabber {
padding: 0px !important;
border: 0 solid #bbb !important;
}
.tabber h2 {
float: left;
margin: 0 1px 0 0;
font-size: 12px;
padding: 3px 5px;
border: 1px solid #bbb;
margin-bottom: -1px; /*--Pull tab down 1px--*/
overflow: hidden;
position: relative;
background: #e0e0e0;
cursor:pointer;
}
html .tabber h2.active {
background: #fff;
border-bottom: 1px solid #fff; /*--"Connect" active tab to its content--*/
}
.tabber .widget-content {
border: 1px solid #bbb;
padding: 10px;
background: #fff;
clear:both;
margin:0;
}
.codewidget, #codeholder {
display:none;
}
</style>
<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.6.0/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://greenlava-code.googlecode.com/svn/trunk/publicscripts/bloggertabs0.1_min.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function() {
$('#codeholder').bloggerTabber ({
tabCount : 3
});
});
</script>
<!-- to make sure the widget works, do not alter the code below -->
<div id='codeholder'><p>Get this <a href="http://www.bloggersentral.com/2011/05/create-tabbed-content-blogger-widgets.html" target="_blank">tabber widget</a></p></div> 

Paste kan code tersebut ke dalam ruangan HTML/Javascript itu.

*Anda boleh mengubah bilangan widget yang mahu digabungkan dengan menukar nombor pada tabCount : 3

Seterusnya,kedudukan widget HTML/Javascript tersebut perlulah diletakkan di atas widget yang anda hendak gabungkan. Lihat gambar.

Kemudian,klik save. Dan lihat blog anda.

Peringatan :-

  • Pastikan anda meletakkan tajuk pada setiap widget yang anda mahu gabungkan.Tabber widget tidak akan berfungsi sekiranya anda tidak letakkan tajuk pada widget.
  • Kurangkan kelebaran atau kepanjangan tajuk widget untuk membolehkan semua tajuk widget boleh dimasukkan dalam satu barisan sahaja.Anda hanya perlu menggunakan tajuk widget yang pendek.

Sekian sahaja tutorial daripada DJH. Sebarang kemusykilan atau ketidak fahaman boleh diberitahu diruangan komen.

Sumber :  Blogger Sentral. 

Read more ...

Result Semester Kedua



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Apa yang anda lihat dalam gambar diatas adalah keputusan bagi semester kedua.Sebenarnya keputusan bagi semester kedua sudah lama diumumkan,tetapi angah teragak-agak sama ada perlu atau tidak angah tunjuk atau simpankan.
Akhirnya angah mengambil keputusan untuk tunjuk di blog. Sebenarnya angah sedikit rasa kecewa dengan result yang angah dapat.Sebab agak menurun berbanding result semester pertama. Sebab tu,semasa angah dapat result tu,angah terus down,dan tak online selama sehari.
And now,angah dapat keyakinan untuk tunjukkan kepada anda.
BEL 260 : Intermediate English
CTU 151 : Islamic Thought And Civilization
HPD 112 : Public Speaking (Bahasa Melayu)
MUD 152 : History Of Music 2
MUF 150 : Principal Study 2
MUF 151 : Music Theory 2
MUF 152 : Aurall Skills 2
MUF 153 : Diploma Forum 2
MUF 154 : Performing Group 2
MUF 155 : Malaysian Music 2
MUG 180 : Music Management

Angah rasa,secara jujurnya memang susah untuk kumpul markah daripada awal sem sehingga ke akhir sem. Sebab kebanyakan subjek angah memerlukan latihan yang banyak. Contohnya Malaysian Music,untuk semester kali ini,angah diperlukan untuk bermain alat muzik tradisional Melayu iaitu Gamelan.
Selain itu,ada satu subjek yang angah memang dari sekolahd ahulu asyik dapat markah terus iaitu English ataupun BEL.Angah dah buat yang terbaik untuk subjek itu,tetapi angah tetap mendapat B-.
Apa-apa pun angah tetap bersyukur dengan segala yang angah dapat. Walaupun rasa kecewa,tetapi dapat diubati apabila angah sekali lagi mendapat DEAN LIST untuk kali kedua berturut-turut.
Alhamdulillah

Sekian 

Read more ...