6 Oktober 2014

Industri Muzik Malaysia Tidak Berkembang???Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Muzik di Malaysia bukanlah sesuatu yang baru. Tetapi apa yang boleh dilihat sejak kebelakangan ini dapat dilihat satu trend yang luar biasa iaitu apabila ramai peminat Muzik tempatan mengatakan MUZIK DI MALAYSIA TIDAK BERKEMBANG. Mengapakah hal ini terjadi? Apakah yang membuktikan bahawa muzik Malaysia tidak berkembang?

"Industri Muzik Malaysia tak berkembang,cuba tengok negara Jiran,muzik mereka lebih bagus."
Pertama sekali,apa yang boleh dilihat adalah apabila datangnya muzik-muzik luar seperti dari negara Indonesia. Boleh dilihat pada beberapa tahun kebelakangan ini apabila kebanyakan lagu-lagu yang diputarkan di radio didominasi oleh lagu dari negara seberang. Kalau nak dikatakan stesen radio itu memutarkan sendiri,tidak juga. Kerana peminat sendiri yang meminta lagu itu diputarkan. 

"Malaysia mengutamakan beberapa artis 
ternama sahaja,sebab tu industri tak berkembang."Kedua, apabila ramai peminat yang terlampau memuja beberapa artis sahaja,sedangkan artis mahupun karya yang baru tidak dipandang. Sebagai contoh,peminat mengagungkan penyanyi tersohor negara iaitu Dato Siti Nurhaliza sedangkan artis-artis yang baru naik tidak dipandang. Hal ini sebenarnya dikatakn punca mengapa berlambaknya artis mee segera.

"Muzik Malaysia terlampau kebelakang."

Ketiga,kurangnya orang yang berpengalaman dan berpengetahuan  Muzik di Malaysia sehingga berlakunya sesuatu yang dianggap bosan. Rancangan2 realiti TV menghasilkan artis mee segera yang sama sahaja setiap musim sehingga menjadikan ianya semakin bosan saban tahun.

 BENARKAH SEMUA INI?
Pada pendapat angah sendiri,angah membangkang kesemua fakta-fakta di atas. Hal ini kerana faktor sebenar ialah TEKNOLOGI. Pertama sekali angah ingin mengatakan bahawa dengan Teknologilah muzik dari negara jiran dapat masuk ke negara kita. Sebagaimana dengan muzik yang baru seperti K-POP dan lain-lain. Peminat Muzik di Malaysia dihidangkan dengan muzik sebegitu di dalam internet dan sebagainya.
Kedua, penyanyi yang sedia ada dan bagus pada masa kini memang sepatutnya diberikan perhatian kerana merekalah yang telah berusaha untuk bangun daripada kosong sehinggalah berjaya.Sedangkan ramai artis realiti tv yang mahukan populariti segera tanpa sebarang usaha yang gigih seperti artis-artis sebelum ini.
Ketiga , Muzik di Malaysia sebenarnya berkembang kerana adanya pelbagai genre-genre baru. Boleh dilihat di mana banyak lagu yang genrenya berlainan digabungkan sekali. Hal ini membawa kepada sesuatu yang baru dan segar untuk didengar oleh peminat Muzik tempatan. 

TETAPI..

MUZIK MALAYSIA semakin terancam kerana kurangnya pendedahan dari segi unsur kualiti lagu. Pada masa kini dapat dilihat lagu-lagu yang kurang kualitinya tetapi diterima ramai. Siapakah yang perlu dipersalahkan? TEPUK DADA TANYA SELERA. 
Sesuatu yang perlu di beri perhatian.

Apa yang kurang di mata angah ialah apabila suatu pertandingan Muzik yang paling berprestij di Malaysia iaitu Anugerah Juara Lagu sudah semakin hilang prestijnya.

Kenapa? Kerana angah dapat lihat bagaimana kualiti lagu yang bertanding sudah semakin kurang kualitinya. Selain itu,dapat dilihat semakin kurang lagu-lagu yang bertanding di masa dahulu. Boleh dilihat pada tahun 90- an di mana artis-artis ketika itu berentap dengan penuh semangat mengikut kategori masing-masing. 
Di mana tiga kategori di pertandingkan iaitu Pop Rock, Balada dan juga Irama Tradisional. Industri Muzik Malaysia pada ketika itu dapat diukur mengikut jenis lagu yang dipertandingkan pada kali itu.Pada masa kini, AJL sudah kurang berprestij Mungkin kerana lambakan anugerah-anugerah mahupun pertandingan lain. Tetapi bilakah prestijnya akan kembali?
 Sekian
Read more ...

Sudah Banyak Entri Rupanya...Assalamualaikum dan salam sejahtera.Sebanyak 1368 entri telah dihasilkan oleh angah selama ini. Tak sangka,begitu banyak entri yang telah angah hasilkan selama berblogging. Entri pertama adalah pada tahun 2010. Sejak dari pada tahun itu,angah menjadi seorang blogger yang separuh aktif.

Jumlah : 455

Untuk tahun 2014,sebanyak 455 entri telah dihasilkan dan jumlah ini dijangka akan bertambah mengikut bulan. Bulan yang paling banyak angah hasilkan entri ialah bulan Mei 2014 iaitu ketika angah sedang cuti semester. Manakala bulan yang paling sedikit entrinya adalah pada bulan Ogos 2014 iaitu sebanyak 11 entri sahaja.
Tahun 2013 menyaksikan angah menjadi lebih aktif berbanding tahun sebelumnya. Buat pertama kalinya angah dapat pegang laptop milik angah sendiri. Ketika itu nama blog ini masih lagi berdomainkan blogspot. Sebanyak 738 entri dihasilkan pada tahun 2013. Bulan paling banyak entry dihasilkan ialah bulan November 2013 iaitu ketika angah sedang bercuti semester.Manakala bulan yang paling sedikit ialah di bulan Julai 2013 iaitu bulan di mana angah sedang berkuliah.

Jumlah : 93

Tahun 2012 merupakan tahun yang agak mengerikan bagi angah kerana pada tahun itu angah telah menduduki SPM.Kuantiti sebanyak 93 entri telah dihasilkan. Boleh di lihat ada diantara bulan yang angah langsung tidak update blog iaitu pada bulan Jun,Julai,September,Oktober 2012. Hal ini kerana pada bulan2 tersebut angah sibuk dengan hal-hal berkaitan SPM. Bulan paling banyak angah hasikan entry sudah tentunya pada bulan Disember 2012 iaitu pada selepas berakhirnya SPM.Sejak daripada itu,angah terus aktif berblogging.
 • Tahun 2011 merupakan tahun yang agak aktif. Sebanyak 71 entri telah dihasilkan.Angah menghasilkan entri dalam kuantiti yang tidak begitu banyak. Tetapi setiap bulan,angah akan pastikan mesti mempunyai satu entri. Ketika itu angah di tingkatan 4. Bulan paling banyak angah hasilkan entry ialah ketika di bulan OGOS 2011 iaitu ketika cuti hari raya. Manakala bulan paling sedikit ialah pada bulan Februari 2011 iaitu sebanyak 1 entri sahaja.
Tahun 2010,menyaksikan tahun pertama angah berblogging. Angah mula mempunyai akaun blogger pada tahun tersebut. Ketika itu angah masih di tingkatan 3. Sebanyak 11 entri telah dihasilkan. Apa yang angah masih ingat,apabila angah cuti,angah akan ke kedai Komputer yang mempunyai internet,dan angah akan update blog di situ. Di rumah angah ketika itu tiada komputer mahupun internet.

Bagaimana dengan anda? 
Read more ...

URL Blog : 100 Blog Terbaik
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Anda mempunyai blog? Anda seorang blogger? Jangan lepaskan peluang untuk blog anda dipromotekan oleh angah. Sebagaimana yang anda boleh lihat,banyak entri angah mempunyai LINK-LINK blog yang angah promotekan.
Macam mana nak sertai? Anda hanya perlu allert pada status di Fanpage DJH. Anda boleh nampak butang Fanpage DJH pada blog ini di ruangan atas sebalah kiri. Sejujurnya boleh dikatakan tidak rugi langsung bahkan anda akan menerima kunjungan daripada blogger-blogger yang mungkin anda belum kenal sebelum ini. 
Jadi,link-link blog di bawah ini adalah antara blog-blog yang bertuah kerana dapat dipromote oleh angah. Anda bolehlah blogwalking sekarang!! :D

Group 1
 1. http:/adlyanaa.blogspot.com
 2. http://zianaeunos.blogspot.com/
 3. http://ceritamayapersada.blogspot.com/
 4. http://jijahcomey.blogspot.com/
 5. http://bakaljenazah94.blogspot.com.es/?m=1
 6. http://syiralokman.blogspot.com/
 7. http://coretan-athirah.blogspot.com/
 8. http://aswadz.blogspot.com/
 9. http://izzahohcliche.blogspot.com/
 10. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.com/

Group 2
 1. http://www.azhafizah.com/
 2. http://amirahamer.blogspot.com
 3. http://syaza-applemints.blogspot.com/
 4. http://www.ibuhana.com/
 5. http://justforfund.blogspot.com/
 6. http://farhana-mohamad.blogspot.com/
 7. http://www.mommylizz.com/
 8. http://kanvasdakwat.blogspot.com
 9. http://cercitertashaqisha.blogspot.com/
 10. http://syahmizaludin.blogspot.com
Group 3
 1. http://fatihahfazlin333.blogspot.com/
 2. http://www.ciksiti.com/
 3. http://peningkah.blogspot.com/
 4. http://illafira.blogspot.com/
 5. http://storybudakfanty.blogspot.com/
 6. http://smileymiya.blogspot.com/
 7. http://www.ninibizshop.com/
 8. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/
 9. http://www.fifiy-fitrianiee.blogspot.com/
 10. http://keretabiru03.blogspot.com/

Group 4
 1. http://amirkhalis.blogspot.com/
 2. http://faceblogisra.blogspot.com/
 3. http://bittersweetmemoryofme.blogspot.com
 4. http://akuainkausiapa.blogspot.com/
 5. http://apen-idariana.blogspot.com/
 6. http://kathyrbain.blogspot.com/
 7. http://husnazahidi.blogspot.com
 8. http://www.mummysupplementshop.blogspot.com/
 9. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/
 10. http://jmbelog.blogspot.com/

Group 5
 1. http://craxyfille.blogspot.com
 2. http://coklatmusicalhatiku.blogspot.com/
 3. http://bidadarikayangan90.blogspot.com/
 4. http://miraclesinhistory.blogspot.com
 5. http://sitizawiah95.blogspot.com/
 6. http://www.cikkmira.com/
 7. http://muslimahsejati96.blogspot.com/
 8. http://dia-honey.blogspot.com/
 9. http://wanruswaniee.blogspot.com
 10. http://diarisihazimah.blogspot.com/

Group 6
 1. http://faqihahhusni.blogspot.com
 2. http://sayapejuangbahasa.blogspot.com/
 3. http://anagurlz87.blogspot.com/
 4. http://www.mhakimfaiz.com/
 5. http://theycallmeam.blogspot.com/
 6. http://jueazrin.blogspot.com/
 7. http://listen2myblog.blogspot.com/
 8. http://yangbaik.blogspot.com/
 9. http://dira-din.blogspot.com/
 10. http://meeyaamirahz.blogspot.com/
 Group 7
 1. http://caeshashi.blogspot.com/
 2. http://artisarainbow.blogspot.com
 3. http://heartdairies.blogspot.com/
 4. http://natasya-pink.blogspot.com/
 5. http://mamapapaamir.blogspot.com/
 6. http://fadzlinahamali.blogspot.com/
 7. http://chenta-taugeh.blogspot.com/
 8. http://nurliyanalaawly.blogspot.com/

Sekian terima kasih.


Read more ...