20 Oktober 2014

Review Blog #7


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini angah nak review lagi blog yang terpilih. Alhamdulillah. Untuk kali ini,4 blog terpilih untuk direview. Jom ita tengok blog mana yang cantik dan menarik.

1. http://cercitertashaqisha.blogspot.com/


Pujian harus diberikan kepada blog pertama ini. Loading blog yang cukup bagus. Blog yang dikenali dengan nama Ceciter Tasha Qisha ini dimiliki oleh seorang blogger perempuan.Beliau merupakan seorang blogger yang berasal daripada Langkawi dan berumur 21 tahun.
Apa yang angah suka ialah,kandungan entri yang pelbagai. Selain itu,mudah untuk agah mencari entri-entri menarik dengan adanya widget search dan juga widget entri popular. Thumbs up untuk blog ini. Nak tahu lebih lanjut? Jom terjah blog ini.. 


2. http://wwwqurratuainisnq.blogspot.com/


Blog seterusnya ialah blog berwarna purple ini. Apa yang angah dapat lihat adalah keadaan saiz header yang besar menyebabkan loading blog menjadi lambat. Selain itu,mungkin juga ada beberapa kesilapan dalam perletakan widget yang patut diberikan perhatian.
Mungkin beberapa edit lagi di dalam blog ini boleh menjadikan blog ini lebih menarik di masa akan datang. Jom terjah blog  ini :D 


3. http://www.ieyzartdsyahieyr92.my/


Blog ketiga ialah blog Kalam Mr IZS. Blog yang sangat cantik bagi angah. Header yang cantik menarik minat angah untuk terjah masuk ke dalam blog ini. Pelbagai perkara menarik terdapat dalam blog ini. 
Apa yang angah suka ialah,widget di dalam blog ini tidak banyak. Ia menjadikan blog ini ringan sahaja. Selain itu,entri yang senang dan jelas di baca. Banyak lagi perkara yang angah suka dalam blog ini. Jadi,jom terjah dalam blog ini... 


4. http://justforfund.blogspot.com/Blog terakhir yang akan direview,juga merupakan salah satu blog yang cantik. Angah suka dengan gaya headernya. Selain itu,header ini menarik kerana mempunyai senarai menu disebelah kanan. Senang untuk sesiapa memlih tab yang disukai.
Bagi angah,blog ini merupakan salah satu blog yang berjaya kerana blog ini cantik dan menarik. Blog yang dihasilkan sejak tahun 2011 ini mempunyai loading yang bagus. Banyak juga entri-entri yang menarik. Jom terjah blog ini... 
Sekian.
Read more ...

Penjelasan Isu Anjing dan Isu Masyarakat Malaysia
ANJING DAN ISU MASYARAKAT MALAYSIA 
Dalam masyarakat yang rencam agama dan budaya, pelbagai perkara sensitive mudah timbul. Di zaman teknologi maklumat, bermacam sudut pandang akan muncul. Sememang inilah reality masyarakat ‘era baru’ kini yang mempunyai pelbagai dimensi dan perspective baru yang tidak dimiliki oleh generasi yang hidup dalam era yang lepas.  
Ada yang kata anjing binatang yang dimusuhi oleh Islam. Ada yang kata perbuatan memegang anjing diharamkan oleh Islam. Ada pula yang kata apa salahnya kita membela anjing macam orang lain. Macam-macam lagi yang ditimbulkan. Ada yang berdasar fakta, ada berdasar emosi. 

Ramai yang meminta saya mencoretkan sesuatu tentang anjing pada pandangan muslim. Dalam ruang yang terbatas ini, saya ingin sebutkan secara ringkas isu-isu berikut; 

Ada yang kata anjing binatang yang dimusuhi oleh Islam. Ada yang kata perbuatan memegang anjing diharamkan oleh Islam. Ada pula yang kata apa salahnya kita membela anjing macam orang lain. Macam-macam lagi yang ditimbulkan. Ada yang berdasar fakta, ada berdasar emosi. 
Ramai yang meminta saya mencoretkan sesuatu tentang anjing pada pandangan muslim. Dalam ruang yang terbatas ini, saya ingin sebutkan secara ringkas isu-isu berikut; 

Samakan Dengan Anjing 
Walaupun manusia mempunyai pelbagai latar budaya dan agama, namun secara umumnya kesemua masyarakat menganggap menyamakan mana-mana individu dan pihak dengan anjing merupakan satu penghinaan. Sekalipun masyarakat Barat ramai yang menganggap ‘a dog is a man’s best friend’ namun jika kita berkata ‘you are like a dog’ ia merupakan satu penghinaan. Jika pun ada yang memahami dengan maksud kesetiaan ataupun loyalty namun ia bermaksud kesetiaan yang membuta tuli. 
Al-Quran juga menjadikan anjing sebagai satu perumpamaan yang buruk bagi golongan ulama penjilat dunia yang menjual prinsip kebenaran demi kepentingan diri. Firman Allah: (maksudnya) “Dan bacakanlah kepada mereka (Wahai Muhammad), khabar berita seorang yang Kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat Kami. Kemudian dia menjadikan dirinya terkeluar dari mematuhinya, lalu dia diikuti oleh syaitan, maka dia dari kalangan yang sesat. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami angkat kedudukannya dengan (berpegang) ayat-ayat itu, tetapi dia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya, ia menghulurkan lidahnya, dan jika Engkau membiarkannya, ia juga menghulurkan lidahnya. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir (Surah al-’Araf: 175-176). 
Jadi, jika masyarakat muslim sensitive apabila mereka ataupun amalan mereka dibandingkan dengan anjing, maka itu memang sepatutnya. Mereka yang membuat apa-apa provokasi dalam hal yang seperti itu memang membuat onar dan ingin menimbul permusuhan dengan masyarakat muslim tanpa sebab. Perbuatan itu merosakkan keharmonian masyarakat di negara ini. 
Islam Benci Anjing? 
Ada orang bertanya pula, jadi apakah Islam membenci anjing dan melarang muslim berbuat baik kepada binatang berkenaan? 
Dalam al-Quran Allah menceritakan tentang anjing yang mengiring para pemuda al-Kahfi dan turut bersama mereka semasa berjuang menghadapi rejim yang zalim pada zaman mereka. Firman Allah: (maksudnya) “dan engkau sangka mereka sedar, padahal mereka tidur; dan Kami balik-balikkan mereka dalam tidurnya ke sebelah kanan dan ke sebelah kiri; sedangkan anjing mereka menghulurkan dua kaki depannya dekat pintu gua; jika engkau melihat mereka, tentulah engkau akan berpaling melarikan diri dari mereka, dan tentulah engkau akan merasa amat gerun takut kepada mereka.” (Surah al-Kahfi, ayat 18). 
Anjing tersebut menjadi binatang yang bersahabat dengan para pejuang kebenaran. Anjing itu lambang kemuliaan. Sesetengah riwayat yahudi menamakan anjing itu ‘qidmir’.  
Sementara dalam hadis pula, Nabi s.a.w bersabda: “Diampunkan dosa seorang pelacur yang melintasi seekor anjing yang berada di tepi sebuah telaga yang lidahnya terjelir. Hampir kehausan membunuhnya. Maka pelacur itu pun menanggalkan kasutnya, lalu dia ikat kasut itu dengan tudungnya lantas dia menceduk air untuk anjing tersebut. Dia diampunkan disebabkan kejadian itu” (Riwayat al-Bukhari). 
Betapa seorang pelacur yang buruk sekalipun diampuni dosanya oleh Allah kerana dengan ikhlas memberikan minum kepada seekor anjing. Bagaimana mungkin untuk kita menganggap bahawa Islam tidak menilai sebagai satu perbuatan yang baik jika muslim memberi makan dan minum kepada anjing?!! Jika ada orang muslim yang memberi makan kepada anjing patutlah dipuji. 
Bolehkah muslim memiliki anjing? 
Dalam al-Quran, Allah menyebut: (maksudnya) “Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad): "Apakah (makanan) yang dihalalkan bagi mereka?" bagi menjawabnya: "Dihalalkan bagi kamu (memakan) yang baik-baik, dan (buruan ang ditangkap oleh) binatang-binatang pemburu yang telah kamu ajar (untuk berburu) mengikut cara pelatih-pelatih binatang pemburu. Kamu mengajar serta melatihnya (adab peraturan berburu) sebagaimana yang telah diajarkan Allah kepada kamu, oleh itu makanlah dari apa yang mereka (binatang-binatang buruan) itu tangkap untuk kamu dan sebutlah nama Allah atasnya (ketika kamu melepaskannya berburu); dan bertaqwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha cepat hitungan hisabNya" (Surah al-Maidah, ayat 4) 
Binatang pemburu yang biasa digunakan ialah anjing. Kitab-kitab tafsir seperti Tafsir Ibn Kathir dan selainnya akan menyebut anjing sebagai pemburu utama. Juga perkataan mukallibin dalam ayat ini boleh bermaksud tuan-tuan empunya anjing seperti yang disenarai oleh al-Imam Ibn al-Jauzi ( meninggal 597H) dalam Zad al-Masir. 
Ertinya, muslim memiliki anjing buruan. Demikian dia boleh memiliki anjing yang menemaninya berjalan atau menjaga keselamatan rumah seperti anjing Ashab al-Kahfi yang disebutkan tadi. 
Bolehkah Muslim Menyentuh Anjing? 
Ada pula yang cuba menyatakan haram memegang anjing kerana najis. Kalau kerana ia najis haram dipegang, maka haram juga seseorang menyentuh najis dirinya, ataupun anaknya ataupun sesiapa di bawah jagaannya ketika membersihkannya. Haramlah juga mereka yang berkerja yang membabitkan bahan-bahan bernajis seperti mencuci tandas ataupun darah ataupun nanah dan lain-lain. Begitu juga dengan doctor veterinar. Maka itu kesimpulan hukum yang cetek. Maka TIDAK HARAM menyentuh anjing. 
Najis boleh disentuh tetapi hendaklah dibasuh apabila kita hendak beribadat ataupun berurusan dengan masyarakat. Menyentuh anjing yang kering sepakat ulama tidak najis. Menyentuh anjing basah khilaf pendapat dalam kalangan sarjana. Mazhab Syafie agak tegas dalam hal ini. Namun, pendapat-pendapat mazhab lain lebih luas dan mudah. Sebahagian fuqaha hanya membataskan najis anjing itu hanya jilatannya kerana itu sahaja yang disebut dalam hadis : “Apabila anjing menjilat bekas seseorang kamu, maka basuhlah sebanyak tujuh kali. Salah satunya dengan tanah” (Riwayat al-Bukhari). Mazhab Malik bin Anas pula paling longgar dan luas berhubung dengan anjing.

Memelihara Anjing Dalam Rumah? 
Adapun memelihara anjing dalam rumah tanpa sebab adalah tidak digalakkan oleh Islam. Nabi s.a.w bersabda: “Sesiapa yang memelihara anjing kecuali anjing buruan ataupun ternakan (menjaga ternakan) maka berkurangan pahalanya setiap hari sebesar qirat (Bukit Uhud)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim) 
Berdasarkan hadis ini, maka sekurang-kurangnya memelihara anjing tanpa sebab yang disebutkan berada pada hukum makruh. Ada ulama yang mengharamkan. Namun hadis di atas tidak menyebut dosa, tetapi pengurang pahala sahaja. Maka, hukum makruh dipilih oleh sebahagian fuqaha. Hikmahnya, mungkin atas beberapa sebab yang berkaitan kerohanian dan kemasyarakat. 
Islam menyuruh kita mengalukan tetamu. Bukan semua orang suka dengan anjing. Baunya dan juga salakannya boleh menakutkan sesetengah orang. Sesiapa yang pernah pergi ke rumah pemelihara anjing, atau menaiki kenderaan yang ada anjing dia akan tahu baunya yang bukan semua orang dapat bertahan. Salakan anjing dan bulu-bulu di sana-sini bagaikan tidak mengalu-alukan tetamu. Sedangkan Islam agama kemasyarakatan dan hubungan baik antara jiran, saudara-mara dan sahabat handai. 
Dari segi keselamatan dan kesihatan juga mempunyai kemerbahayaannya. Gigitan anjing, najis serta jilatannya merbahaya. Banyak research yang telah dibuat tentang hal ini. Apabila Islam cuba mengelakkan bahaya anjing yang dipelihara dalam rumah dengan melarang penganutnya berbuat demikian, bukan itu bererti penindasan terhadap anjing. Betapa banyak binatang yang manusia elakkan dari menghampirinya kerana kemerbahayaannya. Itu semua bukan bererti penindasan atau kekejaman! 
Dalam hadis tadi, Nabi s.a.w: “Apabila anjing menjilat bekas seseorang kamu, maka basuhlah sebanyak tujuh kali. Salah satunya dengan tanah” (Riwayat al-Bukhari).  
Untuk mengelakkan jilatan anjing yang sentiasa menjelir lidah, yang dianggap najis dari segi agama dan juga bahaya dari segi scientific maka Islam melarang untuk kita memelihara anjing di dalam rumah tanpa alasan yang diizinkan. 
Maka ini ringkasan yang sempat saya coretkan petang ini berhubung dengan sisi pandangan nas-nas Islam berkaitan dengan anjing.


Pendapat angah :-

Jelas atau tidak huraian yang diberikan? Bagi angah sendiri,biarlah yang lebih mengetahui yang memberikan komen dan pendapat mereka.
Read more ...

Pageview Melepasi 400 000

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah. Akhirnya pageview Diari Jejaka Hangat berjaya sampai sehingga 400,000. Terima kasih kepada semua yang setia bersama Diari Jejaka Hangat. Sempat untuk angah print screen sebentar pageviewnya.


Masih angah ingat suatu masa dahulu,untuk sampai 100,000 pageview adalah tersangatlah susah. Dan angah begitu tak sangka bahawa pageview DJH mampu sampai ke tahap ini. Sekali lagi,jutaan terima kasih diucapkan buat semua pembaca dan juga blogger.
Terima kasih. 

Read more ...

Gempar : Isu Pegang AnjingAssalamualaikum dan salam sejahtera.

Isu Pegang anjing menjadi panas apabila berlaku pelbagai spekulasi. Ada beberapa pandangan daripada rakyat Malaysia berkenaan isu ini. Pada angah sendiri,angah lihat ramai orang mula bercakap tentng perkara ini.
Ada yang bercakap bahawa program ini menghina agama Islam seperti mana yang tertera di dalam akhbar tersebut. Ada juga yang berkata ianya adalah tidak menjadi satu kesalahan kerana untuk menunjukkan bahawa orang Islam tidak kejam terhadap binatang.
Pelbagai tohmahan dan kritikan diberikan terhadap penganjur program itu,manakala berlaku pergaduhan di ruangan komen apabila ada yang menyatakan persetujuan dan ada juga yang menyatakan hal sebaliknya. Siapakah yang benar? 

Pendapat angah :-

Angah merasakan bahawa kita perlu kembali kepada yang asal,yakni berpandukan al Quran. Rasanya ada kebenaran di dalam Al quran. Selain itu,ulama dan mufti juga perlu memainkan peranan penting dalam isu ini yang semakin dibesar-besarkan.
Sekian. 
 
 

Read more ...

Pesanan Buat Teman
Rabbighfirlii - Ya Tuhanku,Ampunilah aku, 
Warhamnii - Rahmatilah aku, 
Wajburni - Tutuplah aib-aibku, 
Warfa'nii - Angkatlah darjatku, 
Warzuqnii- Berilah aku Rezeki, 
Wahdinii - Berilah aku petunjuk, 
Wa'Aafinii- Sihatkanlah aku, 
Wa'fuannii.- Maafkanlah aku.

Read more ...