4 November 2014

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI


Jom join Giveaway ini. Angah sarankan anda semua untuk join sebab GA ni ada banyak hadiah menarik!! :D

Sekian. 
Read more ...

Link Blog untuk Blogwalking..

Read more ...

Tips Blog : Bounce Rate penting buat blogger??




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



 Bounce Rate? 

Rasanya ramai blogger yang masih tidak tahu dengan maksud sebenar Bounce Rate. Bagi angah ianya adalah seperti suatu kadar yang menentukan sama ada blog itu bagus atau tidak. Bounce rate merupakan sesuatu yang patut dititik beratkan oleh setiap blogger untuk berjaya selangkah ke hadapan.

Apa Itu Bounce Rate?

Bounce Rate adalah merupakan kadar atau ratio satu halaman yang dikunjung, atau kadar pengunjung meninggalkan blog anda selepas kunjungan kali pertama. Ini bermakna, anda terima pengunjung atas satu-satu tajuk tertentu, dan kemudian pergi meninggalkan blog anda atau klik x. Ini bermakna, persinggahannya itu tidak melihat pun entri2 lain yang ada dalam blog anda pada kunjungan pertama dia tu.

Untuk lagi memahami , anda boleh lihat di dalam blog HasrulHassan.com. Angah mendapat segala info ini daripada blog beliau. - http://www.hasrulhassan.com/2014/04/apa-itu-bounce-rate.html

MACAM MANA NAK LIHAT BOUNCE RATE BLOG ANDA?

1. Bagi pengguna akaun Google Analytics, anda boleh lihat di disitu. Di ruangan overview, anda boleh lihat bounce rate anda mengikut hari,bulan dan juga tarikh.




2. Alexa Rank. Di bawah paparan ranking blog anda, terdapat paparan tentang bounce rate,daily pageviews per visitor dan juga daily time on site.


Antara Penyebab Bounce Rate Tinggi Dalam Blog

1. Seseorang pembaca itu hanya datang ke blog anda sekadar untuk melihat satu entri sahaja dan kemudian beredar dari blog anda.
2. Blog anda sekadar mempunyai entry yang mempunyai topik hangat yg bersifat sementara sahaja. Maka,anda mempunyai bounce rate yang tinggi.
3.  Bounce rate yang tinggi salah satunya menyebabkan blog anda tidak mendapat Buffered Earnings.
4. Kebanyakan blog yang mempunyai bounce rate yang rendah ialah blog yang mempunyai niche-niche sendiri.
5. Bounce rate dibawah 60% adalah dikira berjaya. Manakala bounce rate yang tinggi adalah bermakna kegagalan.

Sumber : Google | http://www.hasrulhassan.com/


Read more ...

Review Blog #9




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kembali lagi dalam rancangan Review Blog bersama DJH. Dah hampir seminggu angah tak review blog. Baiklah. Kali ini angah akan review 5 blog hebat-hebat yang angah peroleh daripada FANPAGE DJH.


1. http://www.cantikpermainan.com/


Blog pertama ialah blog Cantik Permainan. Motif tajuk blog macam tu? Tertanya-tanya buat seketika. Setelah dibuka blognya, rupa-rupanya ia ialah blog yang mempunyai banyak entri-entri berkenaan info2.
Patutlah header blog yang sangat ringkas. Apa yang angah dapat lihat ada banyak entri-entri yang berunsurkan hiburan dan juga info-info sedunia. Jom terjah blog ini. 


2. http://comot-pink.blogspot.com/


Blog seterusnya ialah blog Suara Dari Telapak Kaki Comel. Sememangnya blog ini sangat comel. Terpegun seketika bila angah tengok header blog yang cantik dan menarik. Selain itu,apa yang menarik minat angah ialah blog ini kelihatan macam sebuah diari. Sebab apa? Sebab dari segi entrynya,cuba anda lihat,entrynya seperti diari yang ditulis setiap hari. Terbaik!!
Loading blog yang mantap!! Apa lagi? Angah suka dengan semua yang ada dalam blog ini. Jom terjah blog comel ini!!

3. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/


Blog ketiga ialah blog Miss Banu Story. Blogger yang berasal daripada negeri Pulau Pinang ini telah bermula blogging sejak tahun 2009. Apa yang angah dapat katakan ialah blog ini mempunyai pelbagai entry. Sama ada entry giveaway,entry maklumat2, dan juga entry-entry lain.
Bagi angah ini adalah blog yang sangat hebat kerana dapat menarik jumlah pembaca yang banyak. Macam mana angah tahu? Angah nampak di widget yang diletakkan di sidebar. Good job!! Jom terjah blog ini... 


4. http://www.ianfaizal.com/


Seterusnya ialah blog ianfaizal.com. Sebuah blog yang menarik. Tiada header. Bila kita buka blognya,kita akan lihat ruangan seperti di dalam gambar di atas. Menarik bukan? Apa yang angah dapat tengok ialah pelbagai entry terdapat dalam blog itu. Selain itu,entry-entry terdahulu juga senang untuk dilihat dengan adanya widget-widget tertentu. Terbaik!!
Walaupun tiada header, tapi blog ini mempunyai daya tarikannya tersendiri. Apa-apa pun angah nak ucapkan selamat maju jaya kepada tuan punya blog!! 


5. http://mrsfara.blogspot.com/



Blog seterusnya ialah blog MRS FARA. Blog yang cantik. Pertama sekali,angah nak cakap yang loading blog ini agak slow. Angah terpaksa refresh banyak kali juga. Kalau loading blog lambat mungkin menyebabkan blog anda akan ditutup oleh orang lain. Dan mungkin juga loading blog lambat disebabkan internet angah yg lembab.
Apa yang angah suka ialah blog ini sangat simple. Header yang sangat simple dan kecil. Selain itu,senang untuk lihat entry-entry terdahulu. Ucapan angah ialah rajin-rajinlah update blog!! :D Jom terjah blog ini.

Sekian.
Read more ...