11 November 2014

250 Milion Tweets per day.Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baiklah. Untuk entry kali ini angah nak kongsikan dengan anda fakta menarik tentang internet.Sememangnya sebagai seorang pengguna internet,sepatutnya anda patut tahu akan semua ini.

 1. More than 56% of Social Networking Users  have used Social Networking Sites for spying on their partners.
 2. Brazilians have the highest online friends averaging 481 friends per user,whereas Japanese have the least average of only 29 friends.
 3. Chinese users spend the maximum time of more than 5 hours a week,in shopping online.
 4. More than 1 Bilion Search Queries per day on Google
 5. 4 Bilion views per day on Video Sharing Website Youtube. Video content more than 60 hours gets uploaded every minute on to Youtube.
 6. More than 250 Milion Tweets per day.
 7. More than 800 Milion updates on Facebook per day.  1. Global Online Population : 2,095,006,005  which is 30% of World's Population.
 2. Global Time Spent Online per month : 35 Bilion which is equivalent to 3,995,444 years.
 3. Global Internet user per month : 16 Hours
 4. Us Internet user per month : 32 Hours. 

Macam mana?
Terbaik tak fakta2 ini? Ini bermakna anda juga merupakan salah seorang daripada statistik di atas. Sepatutnya berbanggalah anda!! Tapi kadang-kadang internet juga merupakan penyebab gejala sosia,l betul tak?
 


Read more ...

"Saya suka buat Maksiat."

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Masalah gejala sosial di negara kita pada masa ini boleh dikatakan berada di tahap yang menakutkan. Setiap hari boleh dilihat terpampang di dalam akhbar mahupun di dalam media sosial berkenaan maksiat serta pelbagai lagi gejala sosial.
 Sebenarnya adakah anda tahu apa itu maksiat dari erti kata yang sebenar? Mungkin anda terlepas pandang dalam beberapa hal,jadi kali ini angah nak kongsikan kepada anda tentang maksud maksiat serta perkara-perkara lain yang berkaitan.

Maksiat Serta Amalan Yang Boleh Menghapuskan Dosa

Maksiat terbahagi kepada dua iaitu dosa besar dan dosa kecil. Adakah dosa-dosa kecil yang kita lakukan boleh terhapus? Ya, ianya boleh terhapus berdasarkan firman Allah S.W.T. :-

"إِنْ تَجْتَنِبُوا كَبَائِرَ مَا تُنْهَوْنَ عَنْهُ نُكَفِّرْ عَنْكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَنُدْخِلْكُمْ مُدْخَلًا كَرِيمًا "

Dan firman Allah Taala: "إِنَّ الْحَسَنَاتِ يُذْهِبْنَ السَّيِّئَاتِ". Berdasarkan kepada firman Allah yang pertama, menunjukkan bahawa dosa-dosa kecil boleh terhapus dengan kita meninggalkan dosa-dosa besar, serta melakukan kebajikan. Ini bermakna, tidak cukup sekadar kita meninggalkan dosa besar sahaja, malahan kita perlu juga melakukan kebajikan agar dosa-dosa kecil yang kita lakukan terhapus. Begitu juga yang terdapat di dalam hadith iaitu: "وأتبع السيئة الحسنة تمحها". 
Demikian juga yang terdapat di dalam hadith sahih yang menyatakan bahawa menyempurnakan wuduk, melangkah ke masjid, mendirikan solat lima waktu, mengerjakan solat Jumaat sehingga datangnya Jumaat seterusnya, begitu juga berpuasa di bulan Ramadan sehingga Ramadan seterusnya, bangun malam Lailatulqadar, berpuasa pada hari `Ashura' dan sebagainya, maka kesemua ini boleh menghapuskan kesalahan seseorang. 
Walaupun amalan-amalan ini adalah kecil, tetapi ianya memberi kesan yang cukup besar iaitu penghapus kepada dosa-dosa kecil yang dilakukan. Oleh yang demikian, apabila kita melakukan ketaatan, maka mestilah disertai dengan keimanan kepada Allah S.W.T. dengan meyakini bahawa amalan2 yang kita lakukan itu penyebab kepada terhapusnya dosa. Dengan yang demikian, meninggalkan dosa2 besar mestilah disertai dengan melakukan kebajikan dan amal soleh.  

Apakah yang dimaksudkan dengan dosa besar? 

Ada yang mengatakan bahawa dosa besar itu ialah segala kesalahan yang dikenakan hukuman hudud ke atasnya. Ada yang mengatakan bahawa setiap kesalahan yang dikenakan laknat, kemarahan, api neraka, atau seksaan ke atas pelakunya. Sabit berdasarkan hadith sahih nama-nama yang banyak terhadap beberapa kesalahan2 yang besar, serta bertingkat-tingkat. 
Antaranya ialah kekufuran yang paling besar iaitu syirik dan melakukan sihir. Antaranya lagi ialah dosa-dosa besar seperti membunuh jiwa yang diharamkan untuk membunuhnya, lari dari medan perang, memakan riba, memakan harta anak yatim, bercakap dusta, antaranya lagi ialah menuduh wanita solehah melakukan perbuatan keji, meminum arak, derhaka kepada kedua-dua ibu bapa, dan sebagainya. Apakah yang dimaksudkan dengan taubat nasuha? 


Taubat nasuha ialah taubat yang benar yang mesti terdiri daripada tiga perkara iaitu: 
1) Meninggalkan dosa yang dilakukan serta menyesal akan perbuatan tersebut. 
2) Berazam untuk tidak mengulanginya lagi buat selama-lamanya. 
3) Sekiranya melakukan kezaliman kepada saudara muslim, maka perlu minta halal kepadanya sekiranya boleh, ini kerana kezaliman yang dilakukan kepada seseorang akan dituntut di hari akhirat kelak. 

Perlu diingati oleh sekalian manusia bahawa segala maksiat yang dilakukan merupakan satu perlanggaran kepada perintah Allah S.W.T. 

Antara amalan2 yang boleh membantu jiwa bagi mengubati penyakit suka melakukan maksiat ialah sentiasa berzikir kepada Allah S.W.T., menanamkan iman di dalam diri bahawa Allah S.W.T. sentiasa memerhati segala gerak-gerinya, serta kembali kepada Allah S.W.T. 

Kesan Dosa Kepada Kehidupan 

Jangan kita menyangka bahawa segala dosa yang kita buat walaupun kecil tidak memberikan apa2 kesan kepada kehidupan. Oleh yang demikian, kita tidak boleh memandang remeh akan dosa yang dilakukan kerana ia kadangkala akan membawa musibah kepada kita. 

Ibn Taymiyyah mengatakan bahawa segala maksiat yang dilakukan adalah penyebab kepada beberapa musibah yang menimpa kita. Segala musibah dan balasan buruk adalah disebabkan perbuatan kita yang buruk, manakala ketaatan yang kita lakukan pula adalah penyebab kepada kita mendapat ni`mat. Melakukan amalan dengan baik dan penuh ihsan adalah penyebab kepada kita mendapat ihsan daripada Allah S.W.T. 

Sekian. 
Read more ...

Flute vs Clarinet
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini angah nak cerita tentang Flute dan Clarinet. Apakah itu? Bagi mereka yang tidak tahu,di dalam gmbar pertama iaitu gambar diatas ialah alat muzik yang dipanggil Flute,manakala di dalam gambar kedua iaitu gambar di bawah ialah alat muzik yang dipanggil Clarinet.Sejak bila angah bermain kedua-dua alat muzik ini?

Angah start bermain Clarinet ketika memulakan pengajian di UiTM dalam jurusan Muzik. Itu adalah pertama kali angah memulakan pembelajaran Clarinet. Alhamdulillah,setakat ini angah tak dapat apa-apa masalah dalam bermain Clarinet.Selain itu,angah juga sudah pernah bermain clarinet di dalam satu konsert besar di UiTM Shah Alam.
Untuk Flute pula,angah baru sahaja bermain alat muzik itu pada tahun ini. Untuk pengetahuan semua,sebelum ini ketika angah di pasukan wind orchestra sekolah menengah ,angah pernah mencuba kedua-dua alat ini,tetapi ketika itu tidak berbunyi.
Alhamdulillah,bila dah semakin tua,angah cuba untuk main alat-alat muzik ini,ternyata ianya berjaya. Alhamdulillah. Angah bermain instrument Flute untuk matapelajaran Muzik Tradisional Malaysia untuk irama Tradisional.
 
Best ke?
Bagi angah sendiri pengalaman bermain alat muzik ada pelbagai emosi. Adakalanya kita rasa happy,adakalanya kita rasa geram,adakalanya kita rasa penat dan adakalanya juga kita rasa seperti nak GIVE UP. Tetapi yang paling membuatkan kita rasa best ialah bila kita dapat mainkan sesuatu lagu itu dengan elok.
 Kesimpulannya 
Sememangnya angah sangat sukakan bidang yang angah ceburi sekarang ini.
 

Read more ...