23 November 2014

Preview : Segmen Bloglist Disember DJH 2014




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Untuk pengetahuan semua,angah akan adakan pencarian bloglist untuk bulan Disember 2014. Kalau sebelum ini,angah hanya mencari senarai bloglist di fanpage, kali ini angah mencari di blog pula. Bukannya apa,buat masa ini,angah nak gunakan medium blog semaksimum yang boleh. MUNGKIN  untuk bulan hadapan,angah akan menggunakan fanpage kembali.

Apa-apa pun,semua peserta yang join segmen Pencarian Bloglist akan menerima keuntungannya. Yang pasti,tiada syarat yang banyak diperlukan untuk join. Kerana apa? Kerana angah mahu segmen bloglist kali ini simple dan ringkas serta sesuai untuk semua blogger join,tanpa sebarang masalah.


Support sesama blogger.

Angah harap ramai blogger yang sudi join segmen kali ini. In shaa Allah,tak rugi kalau letak blog anda dalam senarai bloglist angah. In shaa Allah. Bila dah ada dalam bloglist angah,maka angah akan selalu lihat entry anda yang menarik itu. Kan bagus?? Selain itu,bila ada pembaca dalam blog angah yang terlihat entry anda di dalam bloglist,mereka juga akan lihat blog anda melalui bloglist tersebut. Kan satu kejayaaan menarik?

Nantikan entry segmennya. 

Read more ...

Masanya untuk Blogwalking...





Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah. Segmen yang simple dan ringkas yang angah lancarkan pada tempoh hari sudah selamat ditamatkan. Bersyukur sangat kerana mendapat sambutan daripada rakan-rakan blogger. Kini,sudah tiba masanya untuk kita blogwalking!!
Apa yang angah nak buat kali ini ialah,angah akan FOLLOW + KOMEN di entry mereka semua. In shaa Allah. Apa salahnya saling support sesama blogger kan? Angah harap anda yang tak sertai segmen pun boleh turut sama-sama blogwalking juga. 
Jom blogwalking.

Group 1

  1. http://yuhaadie.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  2. http://sherabiyyy.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  3. http://bluekawaii-ira.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  4. http://budaksukavanilla.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  5. http://invisiblenote.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  6. http://satujanjikita.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  7. http://celebrationofloveaa.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  8. http://fiqadira.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  9. http://jombercontest.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  10. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
Group 2
  1. http://kisahkita-story.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  2. http://blogashalya.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  3. http://jnjikita.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  4. http://jmbelog.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  5. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  6. http://bondaseri.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  7. http://www.mamaniza.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  8. http://www.blogparihh.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  9. http://ainxr-stoghiee.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  10. http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
Group 3
  1. http://tempatmencontengaku.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  2. http://cikannesweetyncool.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html 
  3. http://www.mialiana.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  4. http://www.aimisyahirah.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  5. http://www.suesopian.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  6. http://luvizzda93.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  7. http://enyyusnizar.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  8. http://atrix96.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  9. http://andisakinah.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  10. http://mamapapaamir.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
Group 4
  1. http://azrinrahim.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  2. http://kylifa.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  3. http://www.kisahpondokkecil.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  4. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  5. http://sihatgojes.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  6. http://mencarimifthahulraudhah93.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  7. http://www.hanisamanina.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  8. http://yangbaik.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  9. http://theonlygirl98.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  10. http://hanismasturina.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
Group 5
  1. http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  2. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  3. http://www.syukurnyasihat.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  4. http://wani-siulatbuku.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  5. http://www.salimharmanain.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  6. http://www.ayuinsyirah.my/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  7. http://mama3farhanah.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  8. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
  9. http://meinnameisthazrina.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-djh.html
Jom blogwalking :D
Read more ...

Penjelasan : Makruh pakai Telekung Lycra?





Sumber Gambar : Google

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Baru-baru ini kecoh berkenaan sejenis telekung yang kononnya tidak sah jika digunakan. Runsing juga ibu dan juga adik beradik perempuan angah berkenaan hal ini. Ada beberapa pendapat mengatakan ianya dibenarkan.Malah ada lagi pendapat lain mengatakan bahawa ianya tidak sah. Jadi,yang mana satu yang benar?
Mari kita lihat penjelasan daripada seseorang yang arif berkenaan hal ini.

 Oleh Dr Mohd Izhar Mohd Khasim Sumber : Berita Harian

Apakah hukum wanita solat dengan memakai telekung dari jenis fabrik lycra?
Jawapan
Memang tidak dinafikan akhir-akhir ini ramai betul yang bertanya mengenai hukum solat wanita yang memakai telekung lycra. Seperti mana diketahui umum, antara syarat sah solat adalah menutup aurat dengan sempurna.
Bagi kaum lelaki, aurat mereka bermula dari pusat hingga ke bawah lutut. Manakala wanita pula, aurat mereka ialah keseluruhan tubuh kecuali muka dan pergelangan tangan sahaja.
Ini bermaksud, tidak sah solat wanita jika aurat tidak ditutupi dengan sempurna hingga menampakkan warna kulit pada tubuh dengan mata kasar secara jelas. Jika hal ini berlaku, maka solat seseorang itu tidak sah dan wajib mendirikannya kembali.
Berhubung isu telekung lycra, hukum solat dan memakainya bergantung kepada tiga keadaan iaitu harus dan sah solat jika telekung itu besar dan tidak melekat pada tubuh. Solat mereka yang memakainya sah dan tidak perlu diragui kerana aurat terpelihara manakala syarat sah solat telah dipenuhi dengan baik.
Makruh hukumnya memakai telekung lycra yang sendat dan melekat pada tubuh hingga kelihatan agak seksi. Namun, solat mereka yang memakai telekung itu adalah sah dan tidak perlu diulangi.
Solat sah tak perlu diulang
Bagaimanapun, haram seorang wanita memakai telekung lycra yang sendat dan melekat pada tubuh di hadapan kaum lelaki yang bukan mahram kerana ia akan menimbulkan fitnah kepada semua pihak. Namun begitu, solat mereka yang memakainya adalah sah dan tidak perlu mengulanginya.
Syarat sah solat sempurna walaupun ia agak sendat. Penanda aurat tidak ditutup dengan sempurna dalam solat ialah apabila warna kulit boleh dilihat dengan jelas seakan-akan si pemakai tidak berbaju.
Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa pemakaian baju ketat dan sendat tetap diharamkan terhadap wanita di luar kawasan rumah walaupun ia dikira menutup aurat dalam solat.
Haram golongan wanita memakai telekung nipis dan jarang hingga menampakkan kulit tubuh atau aurat secara jelas (bukan bayang) seakan-akan tidak berpakaian, apatah lagi apabila berada di hadapan lelaki yang bukan mahram.
Hukum ini bukan sahaja membabitkan perbuatan memakai, tetapi hukum solat mereka. Wanita yang solat dengan telekung seperti itu adalah tidak sah dan wajib mengulanginya kerana auratnya tidak ditutup dengan sempurna bahkan telah dikategorikan sebagai mendedahkan aurat dengan sengaja ketika solat.
Bagaimana?
Angah rasa penjelasan yang dibuat rasanya sudah cukup terang. Angah harap anda semua turut memahami masalah ini dengan lebih mendalam. Sebagai seorang Islam,sememangnya kita perlu berhati-hati dalam menghadapi sebarang masalah pada masa kini. Kerana kini ramai pihak yang cuba menjatuhkan Islam dengan cara paling kotor dan juga busuk. Oleh itu,berhati-hati dalam melakukan sesuatu perkara..
Read more ...

Mencari SmartPhone Terbaik..




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Sebenarnya buat masa sekarang ini,angah tidak mempunyai sebarang Handphone! Benar. Ramai orang cakap yang kalau tiada handphone tak boleh hidup. Tapi sememangnya angah masih lagi sihat dan boleh hidup. Maka,cakap-cakap kosong seperti itu,boleh dibuang daripada kamus masyarakat.

Apa-apa pun,dalam masa lagi beberapa hari,angah akan membeli handphone yang baru. Sememangnya angah tak berapa suka dengan smartphone yg mahal dan tak mampu nak beli,seperti Iphone and the gang. Angah lebih suka  smartphone yang menggunakan android dan juga lebih mudah untuk dibawa ke mana-mana.

Angah ada lihat kawan angah memakai smartphone jenama Samsung dan juga Lenovo yang bersaiz sebesar BUKU. Sampaikan nak bawa pun susah,tak muat nak masuk dalam poket. Tapi kalau saiz besar,mesti mudah nak tengok atau nak update blog dari phone kan??

Suatu masa dahulu, angah pernah berblog menggunakan phone,tetapi tergendala disebabkan saiz yang kecil,dan agak susah untuk melihat blog-blog lain dalam smartphone terdahulu. Jadi,angah mencari smartphone yang terbaik untuk pelbagai fungsi yang angah mahukan.

Ciri-ciri smartphone yang angah mahukan :- 



  • Bateri yang tahan lama. Susah nak jumpa kan? Kalau tak tahan lama,asalkan ada Powerbank pun dah oke.
  •  SMARTPHONE yang ringan dan tak terlampau besar. Sebabnya,angah nak letak dalam poket,mudah nak kemana-mana. 
  • Phone yang tidak mudah HANG. Kadang-kadang smartphone angah yang terdahulu akan hang tiba-tiba. Susah jugak tu. 
  • Smartphone yang tak terlampau Mahal,kalau boleh harganya dibawah RM800. Ada ke? Mungkin secong hand kut. 

In shaa Allah,nanti angah akan update dalam blog. Angah akan kongsikan dengan anda berkenaan smartphone baru angah. Sabar ye.  
Sekian. 
Read more ...

Penjagaan Bateri Laptop Supaya Tahan Lama







Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Adakah bateri laptop anda cepat habis padahal baru caj?
Selalu terjadi? Angah dulu ada satu laptop,tapi batery nya cepat rosak. Akhirnya setelah diperbaiki,boleh digunakan lagi. Alhamdulillah. Jadi,kali ini angah nak kongsi dengan anda,tips penjagaan bateri untuk tahan lama. 
Dinyatakan 3 cara untuk buat bateri tahan lama: 

1. Elakkan penetapan ‘performance’ sekiranya guna bateri. Ini bagi memastikan penjimatan justeru melanjutkan tempoh penggunaan laptop ketika buat kerja. 
2. Sekiranya berada di rumah atau berhampiran dengan power supply, lebih baik tanggalkan bateri dan sambungkan laptop ke power supply. 
3. Penting! Pastikan notis ‘kehabisan bateri’ keluar baru cucuk ke power supply untuk terus menggunakan laptop. Baki caj-caj elektrik yang masih banyak dalam bateri, jika dicaj akan menyebabkan bateri bengkak (kes handphone). Bateri akan cepat rosak. Begitu juga, sebaik sahaja bateri telah penuh, terus matikan suis plug point. Jika tidak, bateri akan rosak dan mungkin meletup!
Sumber : Rtikel
Sekian. 
Read more ...