15 April 2015

Music for Everything ?Assalamualaikum dan salam sejahtera.

music,muzik,asli,diarijejakahangat,djh,musician

"With the right music , 

you either forget everything or you remember everything."


"Kadang - kadang dengan muzik yang tepat , anda mungkin akan lupa segalanya atau teringat kembali segalanya."

Macam angah sendiri , angah meminati pelbagai genre muzik. Bila mana angah belajar kos mzik di UiTM , lagi banyak angah belajar tentang muzik. Banyak yang angah tahu lepas belajar di UiTM , adanya tradisional , klasik , pop dan macam-macam lagi. 

Kadang-kadang , angah suka dengan lagu Orchestra , terutamanya lagu Wind Orchestra , sebab bila angah dengar lagu -lagu tersebut , angah akan teringat kembali ketika angah bersama pasukan wind orkestra sekolah. Semua kenangan akan kembali berada dalam fikiran.

Kadang-kadang pulak , angah suka dengar lagu pop. Terutamanya daripada penyanyi yang angah minat. Ada antaranya daripada aris luar negara dan juga artis dalam negara. Bila angah mendengar lagu -lagu mereka , angah akan rasa tenang. Ditambah lagi , bila kita boleh saling menyanyi setiap lirik , rasa macam tengah karoake.

Kadang-kadang angah suka dengar lagu tradisional. Cuba anda bayangkan? Angah minat lagu tradisional? Asa beberapa lagu tradisional melayu yang angah minat , sebab ia melambangkan ciri-ciri melayu yang kuat. Contohnya , bila kita dengar lagu tu , ia akan memabangkitkan rasa bangga dengan keunikan budaya melayu. 
Kesimpulannya ,
Sebenarnya , semuanya ikut kesukaan dan citarasa anda. Mungkin dengan mendengar lagu yang kita suka , rasa stress dengan kerja dapat dikurangkan. Mungkin juga bila dengar lagu , sesuatu kerja itu takkan berjalan. Contohnya , mendengar lagu sambil belajar. Bagi angah  , cara itu sememangnya tidak menjadi. Angah tak boleh kalau belajar sambil mendengar lagu. Angah perlukan suasana sunyi sepi. 

Sekian. 

7 ulasan:

 1. kite pon suke dengan semua lagu . hehehe

  BalasPadam
 2. ohh kc pulak biasa kalau ngadap buku,sumbat earphone dengar lagu :)

  BalasPadam
  Balasan
  1. bagus2.. stiap org ada cara masing2..

   Padam
 3. Kak Sha dulu, kalau nak menghafal kena dengar lagu. Eheh. Tak tau kenapa gitu

  BalasPadam
  Balasan
  1. saya tak boleh.. kena suasana sepi.. baru boleh nak study..

   Padam
 4. tkde music tak best lahhhh kan

  BalasPadam

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.