8 April 2015

Harga Tiket Bas MAHAL !!


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Alhamdulillah, angah baru saja selesai membeli tiket bas untuk pulang ke rumah family yang terletak di Kulim , Kedah. Nampaknya , setelah beberapa abad angah tak balik kampung , masanya telah tiba!! Sunggu seronok bila fikirkan hal nak balik Kulim.
Tapi..
Satu perkara yang berbeza telah berlaku. Harga tiket bas dari Shah Alam ke Kulim telah berubah. Peningkatan yang sangat ketara. Boleh dilihat. Agak menyesal juga apabila angah membeli tiket, harga tiket bas telah melambung tinggi. Perasaan sedih menyelubungi diri angah selamat beberapa saat.
Kalau diikutkan sebelum ini , harga tiket bas perjalanan dari Shah Alam ke Kulim ialah di sekitar RM35 sehingga RM40. Tetapi tiket bas yang angah beli sebentar tadi ialah berharga RM48. Mungkin bagi sebilangan orang , kenaikan sebanyak beberapa ringgit tidak menjadi hal.
Tapi..
Angah sendiri berasa sesuatu yang berbeza hanya disebabkan harga tiket bas. Sebab apa? Angah rasa bas sahaja merupakan kenderaan yang mampu membawa angah balik ke Kulim buat masa ini. Nak tak nak , angah terpaksa beli juga tiket bas tersebut.
Kesimpulannya ,
Banyak perkara yang perlu kita lihat kembali. Mungkin apa yang penting ialah kita hargai apa yang kita ada sekarang kerana mu8ngkin di hari lain, harganya akan menjadi lebih mahal. 
 
 
 
 
 
 
Read more ...

Melayu mudah lupa ...
Dibacakan oleh Tun Mahathir Mohamad akhir ucapan penggulungannya pada Perhimpunan Agung UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 23 Jun, 2001.

Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya dipijak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya retak
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya teriak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya haprak
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya kelas dua
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya hina
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya sengketa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya derita
Melayu mudah lupa

Dulu bangsanya kerdil
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya terpencil
Melayu mudah lupa

Tiada daulat
Tiada maruah
Tiada bebas

Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa

Sejarah bangsanya yang lena
Tanah lahirnya yang merekah berdarah

Ingatlah
Ingatlah
Ingatlah

Wahai bangsaku

Jangan mudah lupa lagi
Kerana perjuanganmu belum selesai..
Read more ...

Semester 4 Berakhir...Assalamualaikum dan salam sejahtera.Alhamdulillah bersyukur ke hadrat Ilahi , kerana akhirnya angah telah pun habis pengajian untuk semester 4 ini. Baru sahaja sebentar tadi  ,angah telah menghantar assignment terakhir , dan itu bermakna tiada lagi apa2 yang tinggal melainkan result yang akan datang.
Tak sangka , akhirnya 14 minggu berakhir sudah. Semester yang senior cakap paling senang , tetapi bagi angah sendiri semester ini merupakan semester yang paling penat.Sebab apa ? Sebab ada beberapa subjek yang perlu berlatih , di tambah lagi dengan subjek membaca , dan kemudian ada subjek kena perform, di tambah lagi dengan subjek yang mempunyai assignment.
Apa - apa pun , ini bukannya lagi penamat. Masih ada satu lagi semester yang patut angah hadapi. Semester akhir! Ya! Semester akhir merupakan semester yang paling menakutkan. Sebab apa?
Nanti angah ceritakan.. 
 
 
Read more ...