16 April 2015

Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 !!




SEGMEN TAMAT


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 bermula pada jam 10.00 malam 16 April 2015 hingga 11.59 malam 30 April 2015. Menawarkan hadiah yang bernilai RM 425.00 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI...

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.
Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
DJH | JULIA | KAKITRAVEL | AZREEN | ANA | SOLEHAHSALINA | SITI | MASZULL | AZNEY | JAJA | SAYIDAH | QEELA | HIDAYU | PAPAGLAMZ | ENY | FARHANA | ADDA
2. Wajib Like Fanpage Sponsor
3. Follow  Instagram Sponsor
DJH | SALINA | NURUL | MASZULL | JAJA | 
SAYIDAH | QEELA | FARHANA | ADDA |
4. Tambah Google Plus Sponsor 
+julia jamaludin  +Mohamad Khairil 

5. Buat entri bertajuk Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
COPY CODING :




Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :




Kredit Untuk +Mia Liana 


7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Sekian.

...............................................................

*Update  

Senarai Peserta
Read more ...

Lirik lagu Seluruh Cinta - Siti Nurhaliza feat Cakra khan



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

siti nurhaliza , cakhra , malaysia




Video Youtube



Lirik lagu Seluruh Cinta - Siti Nurhaliza feat Cakra khan


Chakra Khan
Menatap kepergian dirimu
Meratap menangis sedih tak tertahan
Terbayang saat bersama
Lewati masa terindah
Saat kau memelukku tuturkan cinta

Siti Nurhaliza &Cakra Khan
Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menenteramkan perasaanku

Cakra Khan
Diri mu kan selalu ada disisi ku selamanya

Siti Nurhaliza &Cakra Khan
Kau bagaikan nafas di tubuh ku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Siti Nurhaliza
Tak sanggup ku memikirnya lagi
Habis separuh nyawaku tangisimu

Siti Nurhaliza & Cakra Khan
Tiada lagi bait terindah
Terdengar merdu terucap
Merayu menyanjungku
Tenangkan jiwa

Siti Nurhaliza & Cakra Khan
Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menenteramkan perasaanku
Dirimu kan selalu ada disisiku selamanya

Kau bagaikan nafas di tubuh ku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Siti Nurhaliza
Tiada cinta yang setulus cintamu
Tiada yang sanggup gantikan dirimu

Cakra Khan
Tiada rasa seindah kasihmu
Tiada yang mampu temani diriku ohhh...

Siti Nurhaliza
Kaulah seluruh cinta bagiku
Yang selalu menenteramkan perasaanku

Cakra Khan
Dirimu kan selalu ada disisi ku selamanya ohhh

Kau bagaikan nafas di tubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Kau bagaikan nafas di tubuhku
Yang sanggup menghidupkan segala gerakku
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama

Siti Nurhaliza &Cakra Khan
Ku kan selalu memujamu
Hingga nanti kitakan bersama





Sekian 
Read more ...

Senarai Hadiah Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015 !!





Assalamualaikum dan salam sejahtera

Untuk entry kali ini , angah nak cerita pada anda semua tentang hadiah yang akan diberikan kepada semua pemenang. Alhamdulillah , ini ialah antara hadiah yang telah disponsor oleh para sponsor.Semuanya berjumlah , RM 425.00. Alhamdulillah , jumlah yang begitu banyak bukan? Semuanya khas untuk follower blog ini sahaja. Jutaan terima kasih kepada semua sponsor yang sudi menjadi sebahagian daripada penaja untuk giveaway kali ini.

 Senarai Hadiah : -



CASH RM10 x 3 pemenang oleh Julia Jamaluddin
CASH RM20 x 1 pemenang oleh Papaglamz
CASH RM30 x 1 pemenang oleh Eny Abdullah
CASH RM10 x 1 pemenang oleh Sayidah Napisah




TOPUP RM50 x 1 pemenang oleh Azreen Zunairah
TOPUP RM10 x 1 pemenang oleh Ana Solehah DI
TOPUP RM10 x 5 pemenang oleh Salina Johari
TOPUP RM10 X 1 pemenang oleh Siti Aminah
TOPUP RM10 X 1 pemenang oleh Jaja Sutera
TOPUP RM10 x 1 pemenang oleh Farhana Zainuddin


Set Chess RM 30 x 1 pemenang oleh Muhammad Khairuddin Lim


Shiseido Mask RM40 X 1 pemenang oleh Maszull


1 Set Babies Blik 5 in 1 RM50 oleh Azney Shamsuddin


Shawl/Tudung RM10 X 1 pemenang oleh Qeela Aini



KAIN PASANG 4 meter RM60  x 1 pemenang  oleh Cik Adda

Keychain I AM RM5 X 3 pemenang oleh Hidayuayumie


Bagaimana ? Sudah tentu anda tidak sabar nak sertai Giveaway ini bukan? In shaa Allah giveaway ini akan berjalan dan dilancarkan dalam jangka masa terdekat. Harap anda semua setia menunggu.

Sekian. 
Read more ...

10 Tips Penjagaan Bateri Komputer Riba...



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

10 Tips Penjagaan Bateri Komputer Riba


komputer riba , bateri , rosak

Angah sendiri buat masa sekarang ini telah mengalami masalah bateri , di mana bateri komputer riba angah telah rosak. Ianya berpunca daripada kesalahan angah sendiri. Mungkin angah tidak tahu cara yang betul untuk uruskan bateri komputer riba,tetapi alhamdulillah , angah dah tahu cara yang betul untuk menjaga bateri , oleh itu , angah nak kongsikan dengan anda semua tentang cara menjaga bateri laptop anda dengan betul.
Bagi pengguna komputer riba atau laptop, penggunaan bateri adalah satu kemestian jika tiada bekalan elektrik. Adakah anda tahu jangka hayat sesebuah bateri bergantung kepada penggunaan harian anda? Untuk memastikan bateri itu boleh digunakan dalam jangka masa yang lama memerlukan anda tahu cara penjagaannya. Bagi sesiapa yang tidak menjaga bateri laptop mereka, anda perlu tahu berapakah harga sesebuah bateri tersebut di Malaysia dan dimanakah boleh mendapatkannya. Jadi, jom ikut tips yang penjagaan bateri yang boleh anda praktikkan seperti dibawah.

1. Charger/AC Power

bateri , komputer , charger , rosak
Jika anda berada dirumah, memang digalakkan untuk anda menggunakan AC Power selain dari menggunakan sumber elektrik yang datangnya dari bateri. Carilah tempat yang berdekatan dengan sumber elektrik sebelum menggunakan laptop. Kalau boleh bila pakai plug, tanggalkan bateri dari laptop.

2. Kawal Suhu Laptop

Jika anda menggunakan bateri, pastikan suhu laptop anda tidak terlalu panas. Jika suhu laptop terlalu tinggi/panas, ini akan menyebabkan kipas dibahagian bawah laptop berpusing lebih pantas daripada biasa. Selain daripada itu, anda perlu memastikan ruang pengudaraan tidak terhalang dengan kotoran ataupun terlalu rapat dengan permukaan meja/alas laptop. Ini akan menyebabkan udara panas yang terhasil dari laptop akan berada disekitar itu sahaja. Sebaik-baik, condongkan laptop untuk memberi ruangan udara yang luas.

3. Kawal Kelajuan CPU

Anda boleh mengawal/mengurangkan kelajuan CPU semasa menggunakan bateri. Untuk melakukan sedemikian, anda perlu ke Control Panel dan pilih Power Options. Boleh memilih samaada untuk menggunakan pilihan Balanced, Power Saver atau pun Custom (Change Plan Settings).

4. Tambah RAM

Kekurangan RAM juga boleh menyebabkan jangka masa penggunaan bateri berkurang. Ini kerana jika RAM mengalami ‘Low Amount’, CPU akan membuat satu virtual memory didalam hard disk. Jika CPU perlu mengakses virtual memory yang terdapat didalam hard disk tersebut, ia memerlukan sumber kuasa yang banyak.

5. Guna Hibernation Mode

Jika mahu meninggalkan laptop dalam keadaan terpasang, dicadangkan guna Hibernation Mode. Jika hanya melakukan Standby, penggunaan kuasa lebih banyak jika dibandingkan semasa laptop didalam keadaan Hibernate.

6. Kurangkan Kecerahan Skrin

LCD screen dan hard disk adalah komponen yang menggunakan kuasa elektrik paling banyak jika dibandingkan dengan komponen lain. Matikan skrin LCD korang jika tidak menggunakannya. Selain itu, boleh mengurangkan kecerahan skrin tersebut melalui kekunci tambahan yang terdapat pada laptop. Ia akan mengurangkan penggunaan bateri dan dapat menjaga mata anda juga.

7. Kurangkan Penggunaan Hardware Dalaman

Maksud hardware dalaman? Ianya adalah peranti bluetooth, wireless, dan infrared. Jika tak guna, matikan. so, jimat sikit bateri. Boleh pakai lama.

8. UnPlug Peranti Luaran (External Device)

Penggunaan external hard disk, USB drive, USB keyboard dan USB mouse, adalah salah satu punca yang mempercepatkan lagi pengurangan kuasa bateri. Jadi, kalau nak guna dalam jangka masa yang lama, unplugkan ia. Kalau boleh mouse tue, tak payah la cucuk, pakai touchpad je.
"Dipendekkan cerita, matikan semua kemaskini/update yang sedang berjalan. Ini kerana, untuk mendapatkan kemaskini terbaru terhadap aplikasi tersebut, ia menyemak data yang telah dipasang pada sistem anda. Jadi, lebih banyak kerja yang dilakukan, lebih banyak kuasa akan dihabiskan."

10. Matikan Aplikasi Yang Tidak Perlu

Ini yang terakhir dan memang penting. Pastikan matikan aplikasi yang tidak digunakan untuk mengurangkan bebanan kepada CPU. Lebih banyak bebanan CPU, lebih banyak kuasa bateri digunakan. Semak pada System Tray untuk memastikan aplikasi yang perlu sahaja. Selain itu, Elakkan penggunaan aplikasi yang memerlukan pemprosesan yang tinggi. Bermain permainan yang memerlukan grafik, audio, RAM, dan kekunci harus dielakkan semasa dalam mode bateri.

 SUMBER : SMP / MPIRATZ

Sekian.
Read more ...

Pengumuman Giveaway Terbaru



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

giveaway , pertandingan , competition

Giveaway Terbaru!!

Alhamdulillagh, segala puji bagi Allah S.W.T. Baru-baru ini angah telah membuat satu pencarian sponsor untuk giveaway terbaru angah. Sambutan yang diterima daripada para sponsor sangat menggalakkan. Banyak blogger yang ingin sponsor dalam giveaway terbaru angah ini.
 Buat masa skearang , pencarian semuanya sudah selesai , angah hanya menumpukan perhatian pada entry giveaway sahaja. Angah mencuba untuk membuat giveaway ini menjadi simple dan tidak menyusahkan.
Salah satu sebab untuk orang tak datang nk join giveaway ialah kerana syarat yang sangat susah dan banyak. Kalau angah sendiri , malas nak join giveaway yang banyak syarat ,apatah lagi kalau orang nak join giveaway kita yg banyak syarat.
Oleh itu , angah dah tetapkan beberapa ketetapan untuk sponsor meletakkan syarat. Angah harap ianya tidak terlampau menyusahkan. Apa-apa pun nantikan giveaway terbaru dari angah dan blog DJH.

Sekian.
Read more ...