17 April 2015

Senarai Peserta Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015




Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah , setakat hari ini , angah telah menerima sambutan yang baik daripada semua blogger. Apa -apa pun, cara angah mempromosikan giveaway kali inialah secara relaks dan tenang sahaja. In shaa Allah , di penghujung nanti , ramai blogger yang akan join.
Kepada anda yang masih belum join , boleh lihat di banner di bahagian tepi blog ini , dan juga boleh klik SINI untuk join giveaway ini. 

Sementara menantikan giveaway tamat , anda bolehlah blogwalking dahulu.

  1. http://sakuraungu92.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  2. http://aisyahambris.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  3. http://adna2029.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  4. http://yangbaik.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  5. http://jomtapauweh.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  6. http://creamylittlediary.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  7. http://kieyrah97.blogspot.com/2015/04/mega-giveway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  8. http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  9. http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  10. http://selamatjalancinta.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  11. http://adriana-contestga.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  12. http://aimanwafi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  13. http://mama3farhanah.blogspot.com/2015/04/megagiveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  14. http://kumahuitu.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  15. http://www.mariafirdz.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  16. http://syahz8.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  17. http://rienna-mishcandy.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  18. http://eryati.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  19. http://fiqadira.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  20. http://www.hajarshikin.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  21. http://miminadam.blogspot.com/2015/04/giveaway-mega-giveaway-diari-jejaka.html
  22. http://enyyusnizar.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  23. http://memburucintamu.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  24. http://adnan-daughter.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  25. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  26. http://fakmal0.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  27. http://aquasheart.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  28. http://arrienlove.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  29. http://isolabellaz.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  30. http://jmbelog.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  31. http://ibuadambatrisya.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  32. http://umikasum.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  33. http://hyesemua.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  34. http://www.blogparihh.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  35. http://www.dianarashid.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  36. http://belongtomee.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  37. http://izpunyeciter.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  38. http://ceriteracintadia.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  39. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  40. http://narumihuda.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  41. http://nazirahnyerr.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  42. http://huhahuhajerr.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  43. http://www.linazlina.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  44. http://khatyaiman.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  45. http://heartykisah.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  46. http://tiefiqs34.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  47. http://suriaamanda.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  48. http://maisarahmyblog.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  49. http://ainnadia2.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  50. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  51. http://www.ieyzartdsyahieyr92.my/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  52. http://afidahazmi88.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  53. http://cammylia.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  54. http://www.munirahizzan.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  55. http://imaneeda.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  56. http://cutiefany.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  57. http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  58. http://sitizawiah95.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  59. http://www.misznadea.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  60. http://ceritapasalakuje.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-201.html
  61. http://ezbil-official.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  62. http://www.ciksiti.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  63. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  64. http://sweetsour-pelangi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  65. http://jombercontest.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  66. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  67. http://norshamimi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  68. http://darikacamataseorangwanita.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  69. http://unrealsouls.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  70. http://dewqracintakita.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  71. http://nikainaa.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  72. http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  73. http://unrealsouls.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  74. http://blogummiaimy.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
  75. http://puyibl.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat.html



Sekian , terima kasih.
Read more ...

5 Ular Terbesar Di Dunia


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

5 Gambar Ular Terbesar Di Dunia


ular , ular , besar , dunia

Kali ini angah nak share dengan anda semua tentang 5 gambar ular terbesar yang pernah dijumpai. Sememangnya sangat menggerunkan. Angah sendiri tidak pernah melihat dengan mata sendiri ular-ular ini. Masa angah kecil angah ada melihat ular kecil masuk ke dalam rumah, tetapi ular yang anagh nak tunjuk kali ini tersangatlah besar.
Sama-sama kita lihat ular-ular tersebut. 

1. Anaconda Raksasa di Sungai Abuna


Lihat ular yang melintas di atas air itu, terlihat sangat besar bukan? Ular tersebut merupakan ular anaconda raksasa yang di temui di  sungai Abuna Rio, Brazil. Ular anaconda ini memiliki panjang tubuh sekitar 45 kaki atau 13 meter, yang biasanya suka menyerang kapal yang melalui sungai tersebut.

2. Ular Raksasa Asia


Ular ini merupakan ular yang sangat mengerikan, yang memiliki panjang tubuh sekitar 30 meter. Ular yang sering di sebutt Nabau ini di temui oleh warga tempatan ketika melintas di sungai Baleh di Kalimantan.

3. Ular Python Guihua di Sumatera


Ular python ini merupakan ular yang sangat mengerikan, kerana menurut warga ular yang memiliki tubuh sangat besar ini boleh menelan manusia hanya dalam masa satu saat. Hii … Ular ini memiliki panjang sekitar 14,86 meter dan berat sekitar 447 kg.

4. Ular Boa China

Ular yang memiliki panjang sekitar 16 meter ini di temui di China oleh para pekerja yang ingin membina jalan baru. Ular ini sempat mengejutkan warga China, kerana badannya yang besar tersebut.

5. Ular Titanoboa


Ular ini merupakan ular yang terbesar di dunia yang pernah di temui di hutan di Utara Timur Kolombia pada 50-60 juta tahun  yang lalu. Ular yang memiliki panjang sekitar 13 meter ini, memiliki tubuh selebar pinggul orang dewasa. (foto diatas adalah ilustrasi).

Sumber : Info
Read more ...

Sudah Dilancarkan..




Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Semalam , angah telah melancarkan giveway. Giveaway yang diberi nama Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015. Giveway tersebut angah raa sangat mudah untuk join , anda hanya perlu siapkan entry , kemudian baru anda follow dan ikut syarat2 lain.
Lagipun  , syarat-syaratnya ialah hanya follow blog . like fanpage , follow instagram dan juga add google plus. Itu sahaja! Tiada sebarang syarat lain yang dikenakan. Angah rasa ianya memang berbaloi disebabkan hadiah yang sangat awesome.
Takkanlah hadiah begitu menarik , tetapi syaratnya terlampau simple bukan? Jadi , angah harap anda yang telah menyertainya dapat mengikut egala syarat dengan jujur. In shaa Allah mana tahu mungkin andalah pemenangnya kelak?
Cara nak sertai? Anda boleh klik banner di bahagian kiri blog ini dan juga ke link ini. Angah harap anda semua sudi untuk sertai Giveaway ini. In shaa Allah , setiap orang akan mendapat benefitnya.

 Sekian.


Read more ...

Tazkirah Jumaat #24 : Hukum Zikir Menari





Assalamualaikum dan salam sejahtera

Lelaki : Siapa yang ajar zikir-zikir berjoget ni? Nak berhibur sangat macam yahudi-nasrani sampai umat islam terikut-ikut sehingga dalam berzikir pun nak tiru cara diorang jugak!
Ustaz : Saudara, apa yang kamu lihat pada zahirnya semata-mata tidak semestinya salah, apa yang kamu nampak macam salah tak semestinya salah.
Lelaki : Jadi zikir menari-menari apa benda sebenarnya??!
Ustaz :Dalam hal berzikir, jelas dalam al-Quran mengatakan bahawa boleh zikir dalam keadaan berdiri, baring, dan duduk. Kamu boleh rujuk dalam surah Ali 'Imran ayat 191. Ini menunjukkan ibadah zikir tidak terikat dengan pergerakan seperti ibadah solat.
Ustaz : Jadi , jika nak zikir sambil menari ke, sambil main bola ke, sambil jogging ke, sambil memasak ke takde masalah kerana hukum asalnya ia ibadah yang tidak terikat dengan pergerakan.
Lelaki : Jadi, bolehlah ikut caa Yahudi-Nasrani berhibur tari menari untuk berzikir?
Ustaz : Siapa kata kena ikut Yahudi-Nasrani?
Ustaz : Kena lihat hukum asaal,tarian sekadar menggoyangkan badan atau menganggukkkan kepala itu bertentangan dengan syarak atau tidak. Sebagai contoh, bolehkah buat tarian bogel sambil berzikir? Mestilah tidak boleh.Kerana walaupun hukum asalnya tidak terikat dengan pergerakan, tapi ia tetap terikat dengan nas umum yang lain. Contohnya , tidak boleh menari seperti perempuan dan tarian yang menjatuhkan maruah. Jadi sebagari seorang mukkalaf, kenalah bijak dalam membezakannya. Tak nak buat , takde masalah, tapi kalau nampak orang buat,  jangan cepat sangat menghukum sesat ... Semoga faham..
Sekian.
Read more ...