20 April 2015

Writer's Block : Cara mengatasinya..


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Writer's Block : Cara mengatasinya..


Pernahkah anda mengalamai pengalaman di mana anda tiada idea untuk menghasilkan entri? Pernah kah anda apabila mahu menulis sesuatu di blog , tetapi secara tiba-tiba idea itu hilang?
Tahniah!!

Kerana anda telah mengalami apa yang dikatakan sebagai Writer's Block. Seperti angah sendiri , buat masa sekarang angah tiada idea untuk menulis tentang apa , jadi alang-alang sudah tiada idea , mari kita bercerita tentang Ketiadaan Idea.

Apa cara yang anda lakukan untuk mendapatkan
 IDEA atau permulaaan untuk menulis entri anda?


1. Angah akan melihat entri orang lain, komen di entri rakan-rakan blogger dan juga scroll entri-entri mereka yang terdahulu. Ianya bukan sahaja mendatangkan idea tetapi juga dapat mengisi masa lapang.
2.  Bila angah tiada idea , angah akan buka laman web yang berkaitan berita sensasi, sama ada akhbar online , web hiburan online , ataupun web informasi. Kadang-kadang muncul idea tatkala kita melihat apa yang ditulis di laman web tersebut.
3. Bila idea tiada , angah akan buka facebook , instagram , twitter dan sebagainya. Kerana apa? Di laman2 tersebut , sesuatu yang viral pastinya senang untuk kita lihat. Jadi, apa lagi tunggu? Sebarkan apa yang dikatakan viral tetapi pastikan ianya benar-benar sahih dan bukannya berita palsu. 
4. Bila kekeringan idea , tutup laptop atau tab anda.Kerana apa , kadang-kadang bila kita berada di hadapan laptop , kita akan berasa malas untuk menggunakan otak untuk mencari idea. Jadi , lebih baik lakukan aktiviti lain.
5. Akhir sekali , angah akan  membuat perkara yang angah suka. Contohnya , bermain muzik, jadi disitu, kita sudah tidak fikirkan tentang blog lagi. In shaa Allah  , selepas itu kita akan mendapat ilham.
 Read more ...

Segmen 12 Jam Bloglist #14 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 20 April 2015, iaitu tepat jam 11.30 pagi sehingga 11.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #14 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
Read more ...

PEPERIKSAAN BUKAN SEGALANYA.Assalamualaikum dan salam sejahtera

PEPERIKSAAN BUKAN SEGALANYA.


Kebanyakan ibu bapa zaman kini , mementingkan anak-anak mereka untuk mendapat kejayaan dalam peperiksaan. Peperiksaaan itu lebih penting daripada perkara lain. Asalkan anak -anak mendapat nombor yang baik dalam peperiksaan , ianya sudah cukup bagus.

"Papa dengan mama nak kamu dapat nombor satu dalam darjah!! Kalau kamu dapat nombor 1, nanti papa ngn mama beli iPhone 6+. Faham?!!" 
Memandangkan sistem persekolahan di negara kita ini lebih kepada berorientasikan peperiksaan. Cara untuk mengukur tahap keberhasilan pelajarnya adalah dengan peperiksaan. Sesiapa yang dapat keputusan yang bagus , dialah yang menjadi kebanggaan.
"Anak saya dapat 9A+ , itulah buktinya dia pandai. Anak awak? Apa??!! 9E??Kahkahkah." 
Bagi anagh , setelah melalui peperiksaan tersebut , angah rasa ianya bukanlah pengukur sebenar tahap kepandaian seseorang. Pendapat angah ialah peperiksaan seperti UPSR,PMR/PT3,SPM adalah sebagai batu loncatan untuk ke tahap yang lebih baik.

"Ali seorang pelajar UPSR , akhirnya mendapat 5A , Beliau ditawarkan ke Sekolah Berasrama Penuh. Kemudian mendapat keputusan cemerlang dalam PT3 dan juga SPM. Akhirnya ditawarkan untuk sambung pelajaran ke luar negara. "
Daripada situasi di atas , angah rasa peperiksaan itu sebagai satu loncatan pelajar itu untuk ke tahap satu lagi.

TAPI!!!

Tak bermakna seseorang yang gagal dalam peperiksaan tersebut bermakna dia sudah gagal dalam hidup. Angah ada je kawan2 yang gagal dalam peperiksaaan tapi kini sudah berjaya dalam hidup. Lagi berjaya daripada angah. 

Nasihat angah , tak perlu nak judge pelajar dengan berlandaskan pada peperiksaan sahaja. Sebab apa , mungkin ada seseorang itu dapat keputusan bagus dalam peperiksaaan tapi , di kehidupannya? Mungkin perangai dan sikapnya yang teruk, berbanding dengan pelajar yang kurang bernasib baik.
Read more ...

Telefon Pintar LENOVO anda Original atau Tidak ??!!Assalamualaikum dan salam sejahtera.


palsu , original

Untuk entri edisi kali ini , angah nak kongsi dengan pengguna telefon pintar yang sama seperti jenama yang angah gunakan iaitu LENOVO. Angah merupakan pengguna Lenovo sejak akhir tahun 2014. Angah rasa berpuas hati dengan telefon yang angah sedang gunakan. Jadi , angah nak share dengan pengguna Lenovo berkenaan cara mengetahui sama ada telefon pintar anda itu original atau tidak.
Sememangnya telefon pintar merupakan satu gadget yang sudah menjadi kemestian bagai kehidupan manusia pada zaman kini. Mempunyai telefon pintar yang berkualiti merupakan satu perkara yang diutamakan. Malangnya , dengan harga yang mahal , mampukah anda? 
Kini , pelbagai telefon pintar dengan pelbagai jenama dipamerkan dengan harga yang murah. Telefon jenama Lenovo buat masa sekarang harganya sangat murah dan boleh dimilik oleh sesiapa sahaja. Lenovo yang merupakan syarikat China menawarkan harga yang agak tinggi , tetapi apabila di Malaysia , harganya lebih murah berbanding yang di cadangkan oleh Lenovo.
Untuk pengetahuan anda , telefon Lenovo yang terdapat di pasaran mempunyai dua jenis iaitu set AP dan juga original.Perbezaan yang ketara daripada dua jenis set ini dapat dilihat daripada segi jaminan , dan juga kemaskini firmware. Antara perbezaan lain yang dapat dilihan ialah sepeti bahasa , pembungkusan ,cap SIRIM dan sebagainya.

Oleh itu , sekiranya anda ingin membeli di pasaran , anda dapat mengesan melalui harga bagi set AP lebih murah berbanding set original. Lebih baik , anda tanya pada penjual tentang keoriginalan dan pelbagai lagi untuk ketahuan keasliannya. 

Cara lain yang anda boleh lakukan ialah melalui web.


 Anda perlu buka laman web Lenovo dahulu iaitu http://mobilesupport.lenovo.com/my/ms/warrantylookup


Buka telefon pintar Lenovo anda untuk mendapatkan nombor IMEI.
Cara untuk mendapatkan nombor IMEI ialah , tekan *#06# . Nombor IMEI anda akan terpapar pada skrin paparan.Untuk sesetengah telefon , ia akan memberikan dua nombor IMEI yang berbeza. Ianya adalah untuk telefon pintar Lenovo yang boleh digunakan dengan 2 kad sim.
 Masukkan nombor IMEI tersebut ke dalam laman web tersebut.

Klik pada CHECK WARRANTY /SUBMIT. Pemberitahuan  berkenaan tarikh jaminan , status dan sebagainya akan dipaparkan selepas itu.
 Selesai. Anda boleh lihat keaslian telefon Lenovo anda dan sekiranya mempunyai masalah, anda boleh hantarkannya untuk diperbaiki di pusat perkhidmatan Lenovo yang terdapat di seluruh Malaysia.
Sumber : PC 
Read more ...