21 April 2015

Drama Hati Perempuan Best Sangat ke?

Assamualaikum dan salam sejahtera.

Hati perempuan, drama, tv3, drama klise


Mustahil untuk angah katakan , bahawa angah pengikut drama ini. Sebenarnya , angah langsung tidak tengok drama ini. Bukannya apa , drama ini disiarkan pada jam 7 petang sehingga 8 malam. Angah rasa anga tak boleh nak tonton drama ini pada waktu itu , tambahan pula waktu Maghrib.
Seperti biasa , melalui sinopsis sudah dapat diagak bagaimana jalan cerita. Kisah klise' watak lelaki kaya yang ego bertemu dengan wanita biasa yang tegas, tetapi kemudiannya berjaya menjatuhkan ego lelaki terbabit sehingga perasaan benci bertukar cinta dan sayang.


Sinopsis Drama Hati Perempuan

Drama ini berkisarkan mengenai Yuhanis (Mia Ahmad), seorang gadis tegas dan berdikari bekerja sebagai seorang arkitek di syarikat Izzudin & Co. Manakala, Tengku Zaril (Syarul Ridzwan), jejaka kacak yang juga CEO Paradigma Holding, mempunyai rangkaian perniagaan seluruh dunia. Ketampanan dan kekayaan Tengku Zaril sering menjadi kegilaan gadis-gadis tetapi tidak pada Yuhanis. Bagi Yuhanis, Tengku Zaril ialah lelaki kaya yang sinis dan menjengkelkan.
Tetapi entah mengapa Tengku Zaril tiba-tiba melamar Yuhanis sedangkan sering sahaja mereka berselisihan faham sewaktu berurusan. Idea gila Tengku Zaril ditolak kerana Yuhanis masih lagi memendam luka yang masih lagi berdarah di hati setelah ditinggalkan Daniel Idrus (Hafreez Adam). Namun Tengku Zaril tidak putus asa dan cuba memenangi hati Yuhanis dengan alasan mereka saling memerlukan.
Tengku Zaril mula berubah sikap kerana baginya tiada perempuan lain yang boleh dijadikan isterinya melainkan Yuhanis. Kedatangan rombongan keluarga Tengku Zaril untuk meminang mengejutkan Yuhanis lebih-lebih lagi apabila ibunya turut memerima pinangan keluarga Tengku Zaril. Yuhanis kini terperangkap dengan soal hati bukan sahaja pada Tengku Zaril malah juga pada rakan sekerjanya Nizam (Aidil Aziz) dan Daniel, bekas kekasihnya. 
Bakal bersatukah dua jiwa ini jika Tengku Zaril, hatinya masih kosong dengan erti cinta sebenar manakala Yuhanis masih berpaut pada cinta yang lama? Ikuti perjalanan Yuhanis dan Tengku Zaril membina bahagia di slot Akasia Tv3.

Mengapa anda suka drama ini?

Angah masih tak faham kenapa anda , terutamanya wanita, suka menonton drama ini? Yang jalan ceritanya hampir sama dengan drama-drama yang lain?

Sila berikan jawapan anda .. 
Read more ...

Ketahui Khasiat Pokok Rambutan


demam, ulser,kencing manis,cirit-birit

Khasiat Pokok Rambutan

Khasiat Buah Rambutan | Rakyat Malaysia sememangnya menyukai buah rambutan. Bila mana datangnya musm buah rambutan , ianya bagaikan pesta, kerana buah itu digemari oleh setiap orang. Bukan sahaja boleh dimakan , ianya juga boleh dibuat sebagai jem , jus dan pelbagai lagi.
Tetapi tahukah anda pokok rambutan juga mempunyai fungi lain untuk kehidupan manusia? 
Rambutan ialah salah satu buah-buahan yang boleh diguna untuk pelbagai jenis cara , bukan sahaja pada buahnya tetapi juga dari kulit , daun, biji , dan juga akar, yang berfungsi sebagai ubat untuk sakit demam, cirit-birit, ulser, sehinggalah ke pengakit kencing manis , dapat dipulihkan dengan menggunakan ramuan yang betul. Bahagian pokok rambutan yang boleh digunakan ialah ; kulit buah, kulit kayu, daun, biji, dan akarnya.
cirit-birit,ulser , kencing manis

Kelebihannya mengikut bahagian pokok :-
Kulit buah : untuk mengatasi masalah cirit-birit dan juga demam
Kulit kayu : untuk mengatasi masalah ulser
Daun : Untuk mengatasi masalah demam
Biji : Untuk mengatasi masalah kencing manis. 

Cara menggunakan :-

Untuk masalah cirit-birit :-
Cuci kulit buah rambutan (10 buah), potong-potong seperlunya. Tambahkan 3 gelas minum air bersih, lalu rebus sampai menjadi 1 gelas, minum 2 x sehari. 
Untuk sakit demam:-
Cuci kulit buah rambutan yang telah dikeringkan (15 g). Tambahkan 3 gelas air bersih, lalu rebus sampai mendidih selama 15 menit. Minum 3 x sehari. 
Untuk menghitamkan rambut beruban :-
Cuci daun rambutan secukupnya, lalu tumbuk sampai halus. Tambahkan sedikit air dan kacau sehingga menjadi adunan bubur. Perah dan tapis dengan kain, Gunakan untuk membasahi rambut kepala. Lakukan setiap hari sehinga hasilnya menjadi. 
Untuk kencing manis :-
Goreng tanpa minyak biji rambutan (lima biji), lalu tumbuk sehingga menjadi serbuk. Siram dengan satu mangkuk kecil air panas. Setelah sejuk, minum airnya sekaligus. Lakukan 1–2 kali sehari. 
Untuk sakit Ulser :-
Cuci kulit kayu rambutan (tiga ruas jari), lalu rebus dengan dua gelas air bersih sampai tersisa satu gelas. Gunakan untuk berkumur selagi hangat.

Kesimpullanya , pokok rambutan mempunyai pelbagai fungsi , bukan sekadar buahnya yang manis dan lazat, tetapi juga bahagian pokoknya yang lain juga dapat dijadikan penawar untuk pelbagai penyakit. Itulah kehebatan makhluk ciptaan Allah S.W.T.Read more ...