2 Mei 2015

Sinopsis Filem Pilot Cafe

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Sinopsis novel pilot cafe , sinopsis filem pilot cafe , pilot cafe , izara aishah , fahrin ahmad , neelofa


Filem Baru!! Filem baru ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia. Angah agak kurang gemar dengan filem melayu , tetapi filem ini menarik perhatian angah. Mungkin kerana ianya merupakan hasil buah tangan novelis terkenal Ahadiat Akashah. Apa -apa pun jom lihat sinopsisnya.

SINOPSIS PILOT CAFE


Pilot Cafe mengisahkan seorang juruterbang bernama Ameer Reeza (Fahrin Ahmad) jejaka kacak yang menjadi kegilaan wanita. Dengan kekacakan yang dimilikinya, Ameer menggunakan peluang itu sebaiknya untuk menjadi seorang playboy dan kaki perempuan. 
Sharmila (Neelofa), seorang gadis seksi dan cantik berjaya mencuri tumpuan Ameer. Bagi Ameer, perasaannya pada Sharmila sedikit berlainan dibandingkan dengan wanita yang pernah dia tiduri. Penampilan Sharmila sangat mempesonakan dan menambat hatinya. Malah, Ameer juga tidak bertepuk sebelah tangan. Sharmila turut jatuh hati pada dirinya. 

Perasaan tanpa batasan menyebabkan Ameer dan Sharmila terlanjur hingga Sharmila disahkan mengandung. Mengetahui Sharmila telah hamil, Ameer berprasangka mungkin anak itu bukan benih dirinya. Memandangkan penampilan Sharmila yang sentiasa memikat selera lelaki. Selepas Ameer enggan mengaku anak tersebut bukan dari darinya, Sharmila pergi membawa diri. Ketika itu dia berjumpa dengan Dr Khaleed (Eizlan Yusof), akhirnya Sharmila dan Dr Khaleed berkahwin. 
Pekerjaan Ameer sebagai juruterbang terhenti bila mana insiden kapal terbang terhempas menimpa kawan baiknya, Haris (Keith Foo). Insiden yang menakutkan itu membuatkan dirinya berhenti sebagai pilot dan mengubah haluan kerjayanya. Ameer membuat keputusan untuk membuka sebuah kafe yang diberi nama Pilot Cafe. 
Di Pilot Cafe itu, Ameer menemui cinta hatinya. Maya (Izara Aishah), seorang gadis naïf dan tinggal di kampung telah ditipu oleh kekasihnya, Rashid (Remy Ishak). Selepas mengetahui Maya mengandung, Rashid mengelak diri dari memikul tanggungjawab itu. Pada awalnya, Rashid memujuk Maya agar menggugurkan kandungan tersebut namun Maya enggan. Bagi Maya telah banyak dosa yang telah dia lakukan. Dosa berzina, apatah lagi bila memikirkan dia bakal menanggung dosa menggugurkan anak. 
Sudah jemu memujuk Maya, Rashid bertindak melarikan diri dari kampung itu. Dia menghilangkan diri tanpa khabar berita. Takut untuk berterus terang dengan keluarganya, dan tidak mahu keluarganya menanggung malu, Maya membuat keputusan untuk pergi ke Kuala Lumpur. 
Sekali lagi Maya ditimpa musibah. Pemandu teksi yang menghantarnya ke Kuala Lumpur cuba untuk mengambil kesempatan ke atas dirinya. Dia merancang untuk menjual Maya dan bakal menjadikan Maya pekerja di kelab malam. Maya segera menghidu niat jahat lelaki itu. Lantas Maya melarikan diri sekuat hati. 
Hayunan kaki Maya melangkah jauh hingga ke Pilot Cafe. Di situlah bermulanya perkenalan antara Maya dan Ameer. Kasihan melihat nasib yang menimpa Maya, Ameer memberikan perlindungan dan tempat tinggal buat Maya sehingga dia melahirkan anak. Tanpa disedari, dirinya telah jatuh cinta pada Maya. Namun, perasaan Ameer ditolak lembut oleh Maya. Baginya, cintanya masih tersisa pada Rashid. Ameer kecewa namun menghormati permintaan Maya. 

Filem Pilot Cafe 


Sinopsis novel pilot cafe , sinopsis filem pilot cafe , pilot cafe , izara aishah , fahrin ahmad , neelofa

Pilot Cafe merupakan sebuah filem cinta arahan Osman Ali dan dibintangi oleh NeelofaIzara AishahEizlan Yusof dan Fahrin Ahmad.Filem yang diadaptasikan daripada novel Pilot Cafe hasil nukilan Ahadiat Akashah mengisahkan tentang seorang juruterbang bernama Amer Reza ( Fahrin Ahmad) yang kesepian kerana terkenang kesalahannya terhadap Sharmilla ( Noor Neelofa Mohd Noor) seorang pramugari yang paling cantik kerana menyebabkan gadis itu merana. Kemudian Amer bertemu Maya ( Izara Aishah ) seorang gadis yang melarikan diri ke Kuala Lumpur untuk mencari kekasih hatinya. Filem ini telah ditayangkan kepada umum pada 30 April 2015.

Sekian. 

Sumber : WikipediaRead more ...

Sambutan Hari Ibu : Sejarah dan Hukumnya


Assalamualaikum dan salam sejahtera

hari ibu , sambutan hari ibu ,haram hukumnnya menyambut hari ibu? , hukum hari ibu , hukum hari ibu

Sambutan Hari Ibu : Sejarah dan Hukumnya


Adakah anda menyambut Hari Ibu setiap tahun? Bagi anda yang belum tahu , Hari Ibu disambut pada hari Ahad ke-2 bulan Mei setiap tahun oleh kebanyakan masyarakat di dunia termasuk Malaysia.
Masalahnya disini , adakah Hari Ibu merupakan suatu yang tidak betul yg diperkenalkan dunia barat? Adakah kita semua yang menyambutnya telah melakukan sesuatu yang Haram di sisi agama? 

Sejarah Sambutan Hari Ibu

EROPAH 

Satu aliran pemikiran mengakui bahawa perayaan ini lahir dari satu adat pemujaan ibu di Yunani Purba, yang menyambut satu perayaan untuk Cybele, ibu dewa-dewi Yunani yang agung. Perayaan ini diadakan sekitar equinoks musim bunga di Asia Kecil dan tidak lama kemudian di Rom dari 15 hingga 18 Mac. 
Orang Rom Purba juga menyambut suatu perayaan yang bernama Matronalia bagi memperingati dewi Juno, dan ibu lazimnya diberi hadiah pada hari ini. 
Orang-orang Greece pula menganggap ‘Hari Ibu’ sebagai perayaan musim bunga dan penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai “Mothering Sunday”. Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan. 
Perayaan ini bersamaan hari kenduri Persembahan Nabi Isa di Kuil dalam mazhab Ortodoks Timur. Oleh sebab Theotokos (Ibu Tuhan) amat penting dalam perayaan ini kerana membawa Christ ke Kuil Jerusalem, perayaan ini dikaitkan dengan ibu. Namun begitu, kini ramai orang Greece cenderung menyambut Hari Ibu mengikut negara Barat yang lain. 
Dalam tempoh tersebut, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut. 
Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

AMERIKA SYARIKAT 

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi “The Battle Hymn of The Republic” (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan“Hallelujah” dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia. 
Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother’s Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia. 
Anna Jarvis dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. 

 ASIA

Hari Ibu juga disambut pada hari yang berbeza-beza di sebelah Asia kerana berbagai macam sumber asal-usulnya. Di China , Hari Ibu disambut sebagai memperingati Meng Mu , ibu kepada Mencius. Di Thailand dirai semperna hari keputeraan Rati Sirikit Kitiyakara pada 12 Ogos. Manakala 1 Jun di Mongolia adalah Hari Ibu dan pada Kanak-kanak Sedunia juga disambut serentak. Mongolia adalah satu-satunya negara yang menyambut Hari Ibu dua kali setahun.  

hari ibu , sambutan hari ibu ,haram hukumnnya menyambut hari ibu? , hukum hari ibu , hukum hari ibu

ADAKAH HARI IBU HARAM ?

 HARAM

 Para ulama berselisih pandangan mengenai persoalan hukum meraikan ‘Hari Ibu’ ini. Sesetengah ulama mengatakan ianya bersifat bid’ah atau berdosa malahan ada yang ‘extreme’sehingga mengharamkannya. Memang benar ianya bid’ah dan haram sekiranya itikad dan niat untuk meniru dan meraikan budaya-budaya di atas.

 HARUS

Manakala Profesor Tafsir dan Ilmu al-Quran di Universiti Al-Azhar, Dr Muhammad Bakar Ismail, berpandangan sambutan Hari Ibu adalah harus kerana meraikan serta memuliakan ibu seperti pada Hari Ibu adalah bid’ah dalam perkara adat dan bukan ibadat.
Bid’ah dalam adat adalah tidak disuruh oleh Islam dan tidak juga dilarang kecuali ia menghubungkan dengan agama daripada dekat atau jauh. Jika adat ini lahir daripada pengiktirafan kepada kemurnian dan menyeru kepada berlaku baik dan ihsan kepada orang yang berhak mendapat kebaikan seperti ibu, bapa, datuk dan nenek, maka Islam memberkati dan memperakui adat sebegini..
Manakala jika adat ini lahir daripada perkara sebaliknya, dan melakukannya juga membabitkan perkara yang buruk dan dilarang Islam seperti pemborosan, pembaziran, kelalaian dan berbangga-bangga, maka Islam melarang daripadanya.
Jika dilihat dari segi keharusan sambutan ini, ia lebih banyak membawa kebaikan. Pertamanya, sesuatu perbuatan itu mestilah disertakan dengan niat yang baik. Walaupun amalan itu pada asasnya harus, namun ia boleh menjadi haram apabila disertai niat yang bertentang syariat.

hari ibu , sambutan hari ibu ,haram hukumnnya menyambut hari ibu? , hukum hari ibu , hukum hari ibu

Mengapa Ianya Sekadar Satu Hari Sahaja?


Kenapa perlu diadakan atau diiktikadkan hanya satu hari untuk hari ibu??? Adakah satu hari itu  saja dia jadi ibu kita?  Adilkah kita perlakukan begitu kepada insan yang mengandungkan kita selama 9 bulan 10 hari, kemudian berjerit perih dan bertarung nyawa melahirkan kita, seterusnya berjaga malam menjaga ketika sakit kemudian memenuhi apa saja kehendak kita bagai menatang minyak yang penuh, tiba-tiba kita hanya meraikan kemulian mereka hanya sehari. Hari-hari lain, kita diam membisu, tidak menghubungi dan tidak ada lagi penghargaan buat ibu..
Firman Allah SWT :
17:23
Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepadaNya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun).  (Surah al-Isra’, ayat 23)

KESIMPULANNYA

Kedudukan ibu sangat mulia di sisi Islam. Pelbagai cabaran terpaksa ditempuh ibu demi membesarkan kita. Sepatutnya disambut hari ibu sekerap mungkin… setiap hari, minggu, setiap bulan dan tahun kerana hari ibu memang sewajibnya setiap hari… Raikanlah dengan setulus ikhlas terhadap insan mulia tersebut… 
Dengan termaktubnya ‘Hari Ibu’. Seharusnya dijadikan hari peringatan atau perayaan terhadap peranan seorang ibu dalam keluarganya, baik untuk suami, anak-anak, mahupun sesama manusia. 
Ada bagus dan baiknya diadakan sambutan hari ibu ini, sekurang-kurangnya boleh juga menyedarkan ‘Si Tanggang Moden’ yang sibuk dengan sahabat, rakan perniagaan atau tugas seharian dan orang ramai akan lebih mengenang dan menghargai jasa pengorbanan ibu..

Pendapat Angah 

Kadang-kadang tak semestinya sambutan Hari Ibu hanya perlu dilakukan sehari sahaja . Bila mana kita merupakan anak kepada ibu kita, sepatutnya kita perlu meraikan hari ibu pada setiap hari. Mungkin dengan apa yang kita lakukan , menggembirakan beliau , dapat kejayaan dalam apa jua yg kita ceburi , itu adalah satu tanda kita menyambut hari ibu juga. In shaa Allah. 
Sekian.
Sumber : ShafiqQolbu


Read more ...

SEGMEN JOM CATWALK BERSAMA PAPAGLAMZTujuan segmen ini:

Nak cari bloglist yang akan di letakkan di sidebar Papaglamz.com ni.

Nak cari blogger yang bertuah untuk Papaglamz review di dalam blog Papaglam.com ni.

Nak sediakan satu platform mudah buat blogger semua supaya mudah untuk Catwalk (Blogwalking) di Pentas Peragaan (blog) blogger-blogger yang lain.

Menambah follower yang sedia ada dan juga menambah traffik blog sesama blogger

Read more ...

Senarai Peserta Mega Giveaway Diari Jejaka Hangat 2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini angah nak update senarai peserta giveaway. Alhamdulillah. Ramai yang join, tetapi angah tak dapat nak lanjutkan masanya kerana ianya sudah tamat. Kepada yang belum join , anda boleh blogwalking dahulu.
Kepada mereka yang sudah join , sila check link blog anda di sini. Dan blogwalking dahulu sesama peserta , kerana angah akan mengumumkan pemenang dalam jangka masa terdekat!! 

Senarai Peserta
 1. http://sakuraungu92.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 2. http://aisyahambris.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 3. http://adna2029.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 4. http://yangbaik.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 5. http://jomtapauweh.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 6. http://creamylittlediary.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 7. http://kieyrah97.blogspot.com/2015/04/mega-giveway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 8. http://duniamrsrongoks.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 9. http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 10. http://selamatjalancinta.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 11. http://adriana-contestga.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 12. http://aimanwafi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 13. http://mama3farhanah.blogspot.com/2015/04/megagiveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 14. http://kumahuitu.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 15. http://www.mariafirdz.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 16. http://syahz8.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 17. http://rienna-mishcandy.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 18. http://eryati.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 19. http://fiqadira.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 20. http://www.hajarshikin.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 21. http://miminadam.blogspot.com/2015/04/giveaway-mega-giveaway-diari-jejaka.html
 22. http://enyyusnizar.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 23. http://memburucintamu.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 24. http://adnan-daughter.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 25. http://mummysupplementshop.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 26. http://fakmal0.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 27. http://aquasheart.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 28. http://arrienlove.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 29. http://isolabellaz.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 30. http://jmbelog.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 31. http://ibuadambatrisya.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 32. http://umikasum.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 33. http://hyesemua.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 34. http://www.blogparihh.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 35. http://www.dianarashid.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 36. http://belongtomee.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 37. http://izpunyeciter.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 38. http://ceriteracintadia.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 39. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 40. http://narumihuda.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 41. http://nazirahnyerr.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 42. http://huhahuhajerr.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 43. http://www.linazlina.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 44. http://khatyaiman.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 45. http://heartykisah.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 46. http://tiefiqs34.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 47. http://suriaamanda.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 48. http://maisarahmyblog.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 49. http://ainnadia2.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 50. http://giveaway-jom-santai-aje.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 51. http://www.ieyzartdsyahieyr92.my/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 52. http://afidahazmi88.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 53. http://cammylia.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 54. http://www.munirahizzan.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 55. http://imaneeda.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 56. http://cutiefany.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 57. http://nayfatimahrasyid.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 58. http://sitizawiah95.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 59. http://www.misznadea.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 60. http://ceritapasalakuje.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-201.html
 61. http://ezbil-official.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 62. http://www.ciksiti.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 63. http://raihanabintiramlan.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html 
 64. http://akifimtiyaz3.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 65. http://sweetsour-pelangi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 66. http://jombercontest.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 67. http://muslimahsejati96.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 68. http://norshamimi.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 69. http://darikacamataseorangwanita.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 70. http://unrealsouls.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 71. http://dewqracintakita.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 72. http://nikainaa.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 73. http://lonafreak.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 74. http://unrealsouls.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 75. http://blogummiaimy.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat-2015.html
 76. http://puyibl.blogspot.com/2015/04/mega-giveaway-diari-jejaka-hangat.html  Sekian , terima kasih.
  Read more ...