21 Mei 2015

Fakta Anak BongsuAssalamualaikum dan salam sejahtera


Anak bongsu sahaja boleh copy. 

Fakta Anak Bongsu

1. Senang memaafkan orang.
2. Garang macam harimau tapi hanya sesetengah orang.
3. Kalau gelak tak ingat dunia.
4. Sensitif, hati lembut.
5. Ramai peminat.
6. Mudah menyayangi orang lain jika orang itu mengambil berat tentang dirinya.
7. Sukar melupakan orang yang dia sayang.
8. Selalu menjadi tumpuan orang ramai.
9. Senyuman tetap di bibir walaupun sedang sedih.
10. Sentiasa mengingati kawan lamanya.
11. Romantik & penyayang.
12. Manja & pemurah hati.
13. Peramah
14. Takut gelap.
15. Kaki shopping & suka melancong.
16. Suka memasak & bagi orang makan masakannya.
17. Rajin
18. Nak tahu merajuk ke tak senang je, kalau diam tu tandanya tengah merajuk.
19. Kalau ada orang mintak tolong mesti mereka akan tolong.
20. Kalau tengah tido senang je nak kejutkan sebab tak tido mati.

Fuhh.. angah bukanlah anak bongsu. Angah merupakan anak kedua dalam keluarga, tetapi suka untuk angah share fakta yang kononnya tepat untuk semua anak bongsu sedunia. Boleh percaya ke? Hehe

Sekian. 
 

Read more ...

Kata Kunci ( Keyword ) 20.5.2015


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Kata Kunci ( Keyword ) 20.5.2015


Sekali lagi, entri keyword. Alhamdulillah. Ada antaranya angah tak jangka, apabila ada keyword menarik dan pelik. Contohnya seperti diari salmah. Masa bila angah buat cerita mengenai salmah? Walau bagaimanapun, angah dah kupas secara lebih mendalam di bawah ini.review hati perempuan episod akhirDemam drama Hati Perempuan masih melanda, apabila kisah mengenainya masih lagi dicari orang ramai. Entri angah pada tanggal sebulan yang lalu, masih lagi menjadi tarikan orang ramai.


air detoxGaya hidup sihat. Ketaksuban wanita zaman kini ingin kurus dan cantik telah berubah apabila menemui cara paling pantas untuk menjaga kesihatan di samping dapat menguruskan badan.


diari salmah


Apabila angah search diari salmah di Google , angah terkejut kerana entri ini terletak di antara senarai carian cerita lucah. Walaubagaimanapun, terselit juga entri angah di antara cerita lucah-lucah yang dicari orang. Astagfirullahhalazim..


jalan puncak alamMasih lagi menjadi carian orang ramai , kisah jalan puncak alam, sebuah kisah seram yang baru sahaja ceritanya di tayangkan di pawagam. Sebuah kisah yang seram bagi anda yang sering berjalan di waktu malam.


komen filem cicakman 3Pada entri keyword yang sebelum ini , entri berkenaan cicakman menjuarai carta, manakala kali ini ianya jatuh sedikit. Kisah mengenai filem cicakman yang angah anggap sebagai gagal dan tidak berjaya.


biodata mawar rashidKisah mengenai seorang peserta Dewi Remaja 2014/2015 yang telah angah tulis d dalam satu entri. Mengenai biodata, beliau terkenal dengan kisah gempar beliau mengenai GST.gambar istiadat pertabalan sultan perakPerkongsian mengenai gambar -gambar ketika istiadat pertabalan Sultan Perak yang terbaru. Gambar-gambar ang menunjukkan suasana adat melayu kerabat di raja yang masih lagi di amalkan di bumi bertuah ini.


hati perempuan


Sebuah entri yang ditulis setelah drama itu selesai tayangannya. Betapa hebatnya penangan drama adaptasi melayu sekarang ini. Hampir semua orang bercakap-cakap mengenainya tidak kira dari sisi positif mahupun negatif.


singa jinakSebuah entri yang ditulis mengenai gambar-gambar pelik.
Kata - kata akhir :
Nampaknya ada antaranya carian orang ramai telah terkena pada entri entri terdahulu. Terima kasih diucapkan kepada semua. Kerana mencari entri yang bagus dan akhirnya jumpa juga di blog ini. Heheh. Terima kasih. Read more ...

Siapakah Orang ROHINGYA ??!!...

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Rohingya , Myanmar

Siapakah Orang ROHINGYA ??!!

Isu yang sedang hangat seakrang ini ialah PELARIAN ROHINGYA. Hampir setiap hari ada berita di mana-mana stesyen televisyen, pasti akan ada berita mengenai PELARIAN ROHINGYA. Diakui bahawa merka merupakan mangsa keadaan. Pelbaga cerita dan khabar angin mengenai etnik itu tersebar meluas. Jadi , angah ingin memberitahu anda mengenai cerita tentang Orang Rohingya.


Orang Rohingya kebanyakannya adalah satu kumpulan etnik beragama Islam di utara Negeri Rakhine yang terletak di Barat Burma ( Myanmar ). Kebanyakan populasi Rohingya tertumpu di dua buah bandar utara Negeri Rakhine (yang dahulunya dikenali sebagai Arakan ).

SEJARAH

Sejarah orang Rohingya dikatakan bertarikh dari awal kurun ke-7 di Negeri Arakan yang menjadi penempatan pedagang-pedagang Arab yang beragama Islam, namun bukti sejarah tersebut adalah sedikit.
Orang Rohingya memiliki persamaan fizikal, bahasa dan budaya dengan orang Asia Selatan, terutamanya orang Benggali. Malahan, sesetengah orang Rohingya yang menetap di Arakan adalah keturunan orang Arab, orang Parsi dan orang Pashtun yang berhijrah ke Arakan semasa era pemerintahan Empayar Mughal.
Sultan Mahmood, seorang Rohingya yang kaya dan berpengaruh, merupakan setiausaha politik dalam kerajaan U Nu dan kemudiannya dilantik sebagai Menteri Kesihatan. Orang Islam Rohingya lain dalam kerajaan U Nu yang menjadi setiausaha parlimen antaranya ialah Sultan Ahmed dan Abdul Gaffar. Abdul Bashar, Zohora Begum, Abul Khair, Abdus Sobhan, Rashid Ahmed dan Nasiruddin (U Pho Khine) ialah juga ahli-ahli parlimen dalam kabinet U Nu.

Pencabulan Hak-hak Asasi Kemanusiaan


Rohingya , Myanmar

Menurut Amnesty International, orang Rohingya terus menerus menderita akibat pencabulan hak kemanusiaan oleh junta tentera Myanmar sejak tahun 1978, dan akibatnya ramai yang telah melarikan diri ke negara jiran seperti Bangladesh.
"Gerakan pembebasan orang Rohingya disekat dengan keras dan pada hakikatnya sebahagian besar mereka telah dinafikan kewarganegaraan Myanmar mereka. Mereka juga tertakluk pada pelbagai bentuk pemerasan dan pencukaian sembarangan; penyitaan tanah; pengusiran paksa dan pemusnahan rumah; dan sekatan kewangan ke atas perkahwinan. Orang Rohingya terus menerus dipaksa menjadi buruh dalam pembinaan jalan raya dan di kem-kem tentera walaupun jumlah buruh paksa di utara Negeri Rakhine telah menurun sejak sedekad yang lalu."
"Pada tahun 1978, dianggarkan seramai 200,000 orang Rohingya telah melarikan ke Bangladesh berikutan operasi Nagamin’ (‘Raja Naga’) tentera Myanmar. Secara rasmi kempen ini mensasarkan "pemeriksaan setiap individu yang tinggal dalam negeri tersebut, menandai warganegara dan orang asing bertepatan dengan undang-undang dan mengambil tindakan terhadap orang asing yang menyusup masuk ke dalam negara secara haram". Kempen ketenteraan ini disasarkan secara terus kepada orang awam, dan mengakibatkan pembunuhan, rogol dan pemusnahan masjid serta penindasan agama secara besar-besaran."
"Semasa 1991-92, satu gelombang baru orang Rohingya yang dianggarkan berjumlah suku juta orang telah melarikan diri ke Bangladesh. Mereka melaporkan tentang buruh paksa di samping hukuman mati terus, penyeksaan dan rogol. Orang Rohingya dipaksa bekerja tanpa bayaran oleh tentera Myanmar di projek-projek infrastruktur dan ekonomi, lazimnya dalam keadaan yang teruk. Banyak pencabulan hak-hak kemanusiaan lain berleluasa dalam konteks buruh paksaan orang awam Rohingya oleh pasukan keselamatan."
Pada 6 Februari 2009, Menteri Luar Indonesia, Hassan Wirajuda telah mengkritik Burma kerana menzalimi pelarian Rohingya, selepas hampir 400 orang pelarian Rohingya diselamatkan di pantai Sumatra pada Januari 2009.


PELARIAN

Rohinya, Myanmar

Gelombang berikutnya yang mengandungi ratusan ribu orang Rohingya yang melarikan diri daripada Burma dan ramai pelarian itu membanjiri negara jiran iaitu Bangladesh seramai 250,000 orang pada tahun 1978 kesan daripada Operasi King Dragon di Arakan. Pada tahun 1991, berikutan tindakan keras terhadap orang Rohingya, seramai 250,000 orang pelarian mencari perlindungan di daerah Cox's Bazar di Bangladesh. Sesetengah mereka kemudiannya dihantar pulang ke negara tersebut yang menafikan kewarganegaraan mereka. 
Sesetengahnya masil berada dalam buangan dan tinggal di Bangladesh,Pakistan, Arab Saudi, UAE, Thailand, Malaysia dan Indonesia. Bermula pada tahun 2005, UNHCR telah membantu penghantaran pulang orang Rohingya dari Bangladesh, tetapi tuduhan mengenai pencabulan hak asasi manusia di kem-kem pelarian tersebut telah mengancam usaha ini.
Di sebalik usaha-usaha terdahulu oleh PBB, majoriti besar pelarian Rohingya masih kekal di Bangladesh yang tidak dapat pulang kerana tidak diterima oleh rejim di Burma. Kini mereka menghadapi masalah-masalah di Bangladesh yang di sana mereka tidak mendapat sokongan daripada kerajaaan. Pada Februari 2009, ramai pelarian Rohingya telah ditolong oleh pelaut-pelaut Aceh di Selat Melaka selepas berada selama 21 hari.
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjangka kira-kira terdapat seramai 800,000 orang etnik Rohingya berada di Myanmar.

PENAFIAN HAK WARGANEGARA

Myanmar tidak mengiktiraf etnik Rohingya yang berketurunan Bengali sebagai rakyatnya kerana kumpulan itu hanya memasuki negara ini pada kurun ke-19 ketika pemerintahan Britain.
Menurut Perlembagaan Myanmar, hanya keturunan Bengali yang tinggal di negara ini sebelum kemerdekaan daripada Britain pada 1948 serta anak mereka, dianggap sebagai warganegara.
Justeru, mereka yang menetap di Myanmar selepas kemerdekaan secara rasminya dianggap sebagai pendatang asing dan mengancam keselamatan negara ini.
Pada asasnya, sukar untuk kebanyakan keturunan Bengali mendapatkan status warganegara dan mereka menghadapi diskriminasi selain pergerakan yang dihadkan, isu perkahwinan dan anak.
Sumber : Wikipedia

Semeangnya isu ini bukan sahaja melibatkan negara, tetapi juga agama. Sukar untuk angah beritahu bagaimana perasaan angah bila mana melihat berita-berita tersebut dipaparkan di kaca televisyen. Apa yang angah mampu lakukan? Hanya berdoa semoga mereka diselamatkan. In shaa ALLAH.

Sekian 

Read more ...