28 Mei 2015

PENCARIAN SPONSOR GIVEAWAY EFG MEGA RAYA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Salam, EFG akan mengadakan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 buat julung kalinya. Sekiranya ada yang berminat untuk memberi sponsor, boleh hubungi nombor yang tertera di atas.
Read more ...

Mati Akibat Panahan Kilat??!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

LANGKAH KESELAMATAN UNTUK MENGURANGKAN RISIKO PANAHAN KILAT.


Tahukah anda bahawa negara kita Malaysia adalah negara ketiga paling banyak menerima panahan kilat di dunia, selepas Rwanda dan Congo.
Namun negara kita tiada program kesedaran mengenai langkah yang perlu diambil ketika mula kedengaran guruh, nampak awan hitam, hujan renyai atau lebat dan sebagainya untuk berlindung dari kemungkinan panahan kilat menyambar pada bila-bila masa.
Bak kata seorang jurutera perunding dan pakar kilat Encik Hartono Zainal Abidin dalam artikel akhbar The Star, “We shouldn’t wait until lightning strikes a VIP before we take strong action.”
Berikut adalah panduan untuk mengurangkan risiko panahan kilat;-
LANGKAH 1 (Fahami aktiviti kilat)
1). Kilat berlaku sebelum, semasa dan selepas hujan.
2). Ambil langkah keselamatan apabila kilat berlaku iaitu dengan mengetahui jarak kilat. Bagi mengira jarak kilat, anda boleh menggunakan teknik ‘Flash to Bang’ atau ‘Kilat ke Guruh’. Cara kiraan 5 saat dari masa kilat kelihatan dan guruh kedengaran ialah jarak 1.6 km dari kedudukan anda. Ia bermaksud, jika 10 saat bersamaan 3.2 km, 20 saat bersamaan 6.4 km dan 30 saat bersamaan 9.6 km dari kedudukan anda.
LANGKAH 2 (Sekiranya anda berada di luar rumah)
1). Hentikan semua aktiviti luar dan cari tempat perlindungan sebaik sahaja anda melihat awan gelap muncul. Kilat tidak semestinya diiringi hujan dan masih boleh memanah anda walaupun awan gelap itu berada pada jarak 15 km dari tempat anda berada.
2). Cari perlindungan dalam bangunan yang besar dan kukuh, kenderaan atau struktur yang besar seperti jambatan dengan pantas.
3). Cari tempat perlindungan sebaik sahaja anda melihat pancaran kilat.
4). Jika tiada tempat berlindung berdekatan anda, segera turun dari tempat tinggi dan berlindung di tempat rendah atau masuk ke dalam longkang yang kering.
5). Jangan tunggu sehingga hujan turun sebelum mencari perlindungan kerana kilat boleh memanah anda walaupun sebelum hujan turun.
6). Jangan gunakan payung ketika adanya panahan kilat (kerana payung turut diperbuat dari logam).
7). Sekiranya hujan, basahkan pakaian anda kerana pakaian basah membantu mengurangkan kecederaan serius jika anda terkena panahan kilat.
8). Segera duduk dalam ‘Kedudukan Pertahanan Kilat’, iaitu bercangkung dengan kedua belah kaki dirapatkan dan menutup telinga dengan tangan.
9). Jangan sentuh objek besi seperti pagar, tiang dan orang lain.
10). Jangan berlindung di bawah pokok, khemah, bangsal kecil, kongsi, rotunda atau gerai makanan di tepi jalan. Jika anda berlindung di tempat yang sempit atau kecil, pastikan ia dilengkapi sistem pertahanan kilat.
LANGKAH 3 (Sekiranya anda berada dalam rumah atau tempat perlindungan)
1). Jika anda di dalam tempat perlindungan, jangan sentuh peralatan elektrik dan tanggalkan plug dari soket jika perlu.
2). Jangan gunakan telefon rumah atau pejabat. Gunakan telefon bimbit jika perlu sahaja.
3). Jauhi balkoni, beranda, pintu, tingkap, dinding, atau tiang yang menghadap luar rumah.
4). Elakkan berada di dalam bilik air atau berhampiran dengan paip air yang dibuat daripada besi.
5). Pastikan anda berada di dalam tempat perlindungan untuk tempoh sekurang-kurangnya 30 minit selepas guruh yang terakhir kedengaran. Anda perlu ingat bahawa kilat masih lagi boleh menyambar walau pun hujan telah berhenti.
Sekian.
Sumber : Facebook
Read more ...

Jangan sayang suami sampai lakukan jenayah


Sumber : Sinar HarianKUALA LUMPUR - "Sayang suami berpada-pada, jangan sayang suami sampai sanggup lakukan jenayah. Nak tolong suami mesti ada hadnya," kata Hakim Mahkamah Sesyen Norsharidah Awang sebelum menjatuhi hukuman terhadap seorang eksekutif akaun yang didakwa memalsukan tandatangan.
Norsharidah menjatuhi hukuman penjara 40 bulan ke atas Bok Chuen Er, 32, yang mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan dua tandatangan pada sekeping cek Public Bank bernilai RM963,722.94 milik Syarikat New Era Enterprise Sdn Bhd, tempat dia bekerja bertujuan memperdayakan pihak bank.
Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Maybank cawangan Jalan Ipoh, Sentul jam 8 pagi, pada 2 Julai 2014.
Bok didakwa mengikut Seksyen 468 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan boleh dikenakan denda.
Norsharidah memerintahkan Bok menjalani hukuman tersebut bermula tarikh dia ditangkap, iaitu semalam (25 Mei).
Ketika rayuan, Bok yang tidak diwakili peguam, memohon hukuman paling ringan atas alasan ia merupakan kesalahan pertamanya dan merupakan pengalaman yang menderitakan serta menyesali perbuatannya itu.
"Saya terdesak membantu suami menyelesaikan hutangnya dengan 'Along' sejak enam tahun lepas yang berjumlah RM620,000. Suami saya pernah cedera ketika bekerja dalam bidang pembinaan dan kini tak mampu melakukan kerja-kerja berat.
"Saya yang banyak menanggung keluarga, jadi saya mohon hukuman paling ringan supaya boleh teruskan hidup di samping keluarga," katanya dalam keadaan sebak dan menangis.
Bok berkata dia mempunyai tiga orang anak yang masih kecil berumur antara dua hingga lima tahun selain menanggung ibu yang berusia 58 tahun dan sakit.
Timbalan Pendakwa Raya S. Nithiya bagaimanapun memohon hukuman berat kerana kesalahan yang dilakukan tertuduh adalah kesalahan serius.
"Tertuduh dipertanggungjawabkan untuk menyediakan cek tetapi dia melanggar amanah itu dengan meniru tandatangan majikan untuk mengeluarkan cek dalam jumlah yang besar," katanya.
Beliau berkata jumlah cek hampir RM1 juta itu menunjukkan tertuduh berani meniru tandatangan dua orang dan mendepositkan ke dalam akaunnya sendiri dan menunaikan serta mengeluarkan jumlah yang besar hampir RM500,000.
"Tindakan pantas pihak syarikat yang membuat laporan polis dan membekukan akaun tertuduh telah berjaya mendapatkan kembali RM448,000," katanya. – Bernama
Read more ...