30 Jun 2015

Giant nafi beli kuih raya dari China


Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sumber : Sinar Harian

AUTA


SATU mesej viral tersebar di laman sosial semenjak awal Ramadan lalu berhubung bekalan kuih raya dipunggah keluar dari kontena China Express yang didakwa akan dihantar ke Muar, Johor.
Menurut mesej itu, kuih raya itu dibuat di China dan status logo halalnya amat mencurigakan.
“Kuih Raya made in China. Status logo halal amat dicurigai. Harap semua jangan tersalah beli ye?.
“Barang ini saya sendiri turunkan dari kontena China Express untuk penghantaran ke Muar, Johor," kata mesej berkenaan yang turut mengaku mengambil rakaman gambar itu tanpa pengetahuan kilang tersebut.
Menurutnya, kuih raya itu selalu dilihat di pasar raya seperti Mydin, Giant, Tesco, Aeon Big pada harga di antara RM9.90 - RM12.90 seunit.
Individu tersebut juga menasihati orang ramai khususnya yang beragama Islam agar berhati-hati apabila  membeli kuih raya yang dijual di pasaran.

 
FAKTA
GCH Retail (Malaysia) Sdn Bhd (Giant) menafikan dakwaan menjual kuih raya dari China di pasar raya berkenaan.
Pengurus Kanan hubungan kerajaanGCH, Mohd Shahrizal Ayub berkata, dakwaan membeli kuih raya dari China dan menukar label tidak benar.
"Kami sememangnya tidak mempunyai sumber kuih raya yang diperoleh dari China.
"Sumber kami datangnya daripada pengeluar dan pembekal tempatan serta Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) sejak beberapa tahun lalu," katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.
Mengulas berhubung mesej viral itu, Mohd Shahrizal berkata, pihak Giant telah sedia maklum berhubung mesej viral itu sejak kelmarin.
Read more ...

#Cabaran20Hari Menu Wajib Bulan puasaAssalamualaikum dan salam sejahtera


#Cabaran20Hari diteruskan lagi dengan tajuk Menu Wajib Bulan Puasa

Tidak dinafikan setiap kali bulan puasa, pasti akan ada menu yang angah nanti-nantikan. Bukannya kerana tiada pada bulan -bulan lain , tapi ianya lebih seronok jika dimakan di bulan puasa. Eh? 
Ayam Percik

Air Ribena Laici

Nasi Goreng Ayam Percik

Roti John

dan banyak lagi.


Untuk masa sekarang ini, angah berada seorang diri di Shah Alam tanpa keluarga di sisi, jadi angah hanya makan menu yang sama tiap -tiap hari iaitu Nasi Ayam Percik dan juga Air Ribena. Sebab apa? Sebab angah suka dengan menu tersebut. Untuk pengetahuan semua, angah telah menjadi peminat no 1 nasi ayam percik tersebut sejak dari semester pertama lagi angah di Shah Alam. 


#Cabaran20Hari

Read more ...