12 Julai 2015

#Cabaran20Hari Aktiviti Di Pagi RayaAssalamualaikum dan salam sejahtera


Aktiviti Di Pagi Raya

Untuk hari raya , angah pernah mengalami dua keadaan. Pertama, angah berhari raya pertama di kampung , yang kedua pula angah berhari raya pertama di rumah.


Hari Raya Pertama Di Kampung

Apabila di kampung, aktiviti pagi raya ialah bangun pagi. Kemudian, bersarapan. Sementara pagi masih awal, memang akan rasa awkward, sebab hari sebelum itu, tak boleh bersarapan. So ianya macam janggal sedikit. Lepas bersarapan, mandi dan kemudian memakai pakaian hari raya. Pernah suatu ketika , baju raya angah tak siap. Di bahagian butang baju melayu, mak angah tak sempat nak siapkan. Walaubagaimanapun angah tetapi nak pakai juga baju tersebut.
Kemudian , angah akan ke surau ataupun masjid untuk solat hari raya. Selepas selesai solat, bermulalah sesi bermaaf-maafan di rumah bersama sanak saudara. Zaman kecil, angah lebih memikirkan duit raya berbanding sesi bermaaf-maafan. Ketika bermaaf-maafan bukan sahaja salam dihulur tetapi juga duit raya. Selepas itu , angah akan berjalan-jalan dengan adik beradik, mengutip duit raya di sekeliling kampung sehinggalah kutipan yang diterima sudah cukup.

Hari Raya Pertama Di Rumah

 Bila beraya di rumah sendiri, suasana yang lain. Tapi bila dah banyak kali, ianya seperti dah menjadi kebiasaan. Di rumah, angah akan bangun awal, itupun jika ada yang kejut. Kemudian, bersarapan dan bersiap-siap untuk solat di surau yang terletak berdekatan dengan rumah. Habis solat, sesi bermaaf-maafan. Lepas itu, terus balik ke kampung yang terletak hanya beberapa minit sahaja dari rumah. Sejak angah tinggal di rumah yang baru iaitu ketika 2006, boleh dikatakan hampir setiap tahun beraya di rumah dahulu kemudian baru pulang ke kampung.
Lepas itu , mungkin di waktu petang ataupun pada tengah hari, akan bertolak ke kampung satu lagi yang terletak di Jitra. Kampung yang pertama di Kulim. Sememangnya begitulah rutin harian angah pada hari raya pertama. 
 
 Sekian

Read more ...

Kata Kunci ( Keyword ) 11.7.2015Assalamualaikum dan salam sejahtera


Entri analisis keyword ataupun kata kunci kembali lagi. Untuk pengetahuan anda semua , angah mengambil data-data ini daripada akaun Nuffnang. Mengikut pemerhatian angah setakat ini , banyak juga entri-entri lama yang kembali menjadi hits. Alhamdulillah.

Entri yang dihasilkan untuk #Cabaran20Hari . Alhamdulillah. angah tak sangka kata kunci yang melekat ialah berkenaan air. Rupanya melalui entri ini, mengenai cara angah bersahur dengan paling ringkas. Hehe.
Entri pada tahun lepas , iaitu pada september 2014. Di mana ketika itu sedang hangat mengenai rancangan realiti tv iaitu Super Spontan. Apa yang menjadi carian oleh orang ramai ialah berkenaan diari super spontan 2014.


Wow!! Entri yang dihasilkan pada tahun 2013! Melekat sehingga ke hari ini. Entri mengenai ragam manusia  dan juga kucing. Mengenai gambar-gambar kucing.


Salah satu entri yang mendapat perhatian pada masa sekarang ini. Entri yang dihasilkan setelah angah mencuba produk Ephyra itu sendiri. Entri ini dihasilkan ketika angah menyertai pertandingan produk tersebut di sebuah blog terkenal.
Entri yang ditulis ketika di pertengahan tahun lalu. Di mana ketika itu angah sedang mencari jubah untuk dijadikan koleksi ketika di hari raya. Alhamdulillah,  untuk tahun lepas angah telah memakai jubah yang cantik.
Antara entri yang menjadi carian orang ramai ketika ini. Berkenaan kenapa tidak boleh tidur selepas subuh. Entri yang dihasilkan ketika di bulan Mac tahun ini. Anda boleh lihat sendiri di dalam entri tersebut .
Sejak entri ini dihasilkan, boleh dikatakan entri ini masih lagi berjaya mendapatkan pembacanya. Boleh disimpulkan bahawa setiap hari akan ada ramai pembaca yang membaca entri ini. Itulah penangan kisah seram.
Ketika sedang hangat isu GST dan juga isu Mawar Rashid , angah juga tidak terkecuali untuk mencuba hasilkan entri mengenai beliau. Alhamdulillah , entrinya masih lagi menjadi hasil carian orang ramai.

Entri mengenai juara pertandingan yang menjadi bualan ramai. Walaupun tiada peserta daripada negara Malaysia yang menonjol, tetapi rancangan tersebut berjaya menarik minat angah untuk menontonnya.


Kisah seram sekali lagi menjadi carian orang ramai. Sememangnya orang Malaysia secara keseluruhannya sangat suka akan cerita seram.
Kesimpulannya :-

Terima kasih diucapkan kepada anda yang sudi datang ke blog ini. Sama ada datang daripada hasil carian anda di laman web carian ataupun melalui blog-blog lain. Terima kasih.Read more ...