11 September 2015

Penghujung Semester 5



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Di minggu-minggu terakhir pengajian diploma angah di Fakulti Muzik UiTM merupakan satu masa yang sangat perit. Pelbagai cabaran dan dugaan telah mula datang. Sekarang ini, apa yang angah rasakan ialah mahu selesaikan segala-galanya. Nak fikirkan pasal enjoy? Mungkin bukan sekarang.
Angah tak dapat rehat yang mencukupi. Bangun pagi awal. Boleh dikatakan sekarang ini ,setiap pagi angah bangun awal dan terus ke fakulti. Dan angah berada di fakulti dari pagi sehinggalah fakulti tutup. Cuba anda bayangkan. Mungkin bagi sesetengah orang cakap, apa yang korang buat dekat fakulti? Dari pagi sampai lewat malam?
Belajar di fakulti seni atau persembahan muzik di mana-mana pun angah rasa sama. Pemuzik perlukan latihan dan latihan memerlukan studio untuk berlatih. Ini ditambah lagi dengan kerja-kerja subjek2 pengajian, assignment, kelas-kelas dan juga event-event luar yang disertai. 
 Perkara yang perlu dihabiskan.

1. Presentation  Diploma Report
2. Presentation Pop Ensemble
3. Business Plan Marketing Manager
4. Ticket Activity Forum
5. Presentation Ethno Musicology
6. Practice Final Studio Exam
7. Practice Orchestra Piece
8. Practice Recital
9. Submit Final Proposal
10. Submit Diploma Report
11. Submit Ethno Musicology
12. Submit Business Plan
13. Submit Recital Report.

Senarai di atas adalah antara kerja yang perlu disiapkan dalam masa berbaki 3 minggu sahaja lagi. Tahniah. Terima kasih semua. Nah angah belanja anda semua ,lagu orchestra angah untuk sem 5  ni.



Entahlah, rasa macam nak membebel macam-macam tapi penat pulak nak membebel Huhu. In shaa Allah angah dapat hadapi semuanya dengan tenang. Amin.

Sekian. 
Read more ...

10 Fakta Menarik Tentang Mr Bean Yang Anda Tidak Tahu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.




Sumber : AstroGempak
Nama watak Mr.Bean lakonan Rowan Atkinson tidak perlu diperkenalkan lagi kerana dengan hanya gerak tubuh dan mimik muka sahaja watak itu berjaya mencetuskan fenomena luar  biasa di seluruh dunia.
Malah disebabkan watak itu juga, ramai peminat yang sanggup tunggu dihadapan televisyen semata-mata untuk melihat aksi lucu Mr. Bean.
Jadi sempena sambutan ulang tahun ke 25 siri popular itu, kami berikan kepada anda 10 fakta yang tentang Mr.Bean yang mungkin anda tidak tahu.

1. Watak Mr.Bean dicipta sendiri oleh pelakonnya, Rowan Atkinson, ketika sedang mengikuti pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Kejuruteraan Elektrik di University Oxford pada tahun 1979.
2. Atkinson kemudiannya mempersembahkan idea itu di hadapan sekumpulan penonton berbangsa Perancis pada tahun 1987. Tujuannya adalah untuk mengetahui jika lawak yang dipersembahkannya boleh difahami mereka.
3. Sebelum menggunakan nama Mr.Bean, Atkinson dan pihak penerbit memikirkan nama Mr.White sebagai nama karakter. Tetapi salah seorang krew mencadangkan agar nama sayuran digunakan, dan nama Mr. Cauliflower dipilih sebelum mereka akhirnya bersetuju menggunakan nama Mr.Bean.
4. Mr.Bean diterbitkan secara rasmi pada tahun 1990.
5. Tidak diketahui nama sebenar watak Mr.Bean, namun dalam beberapa episod pernah dipaparkan pasport Mr.Bean dengan nama Atkinson di hadapannya.
6. Mr Bean tinggal di Flat 2, 12 Arbour Road di utara London. Walaupun ia bukan alamat yang wujud di alam realiti, namun Arbor Road merupakan sebuah kawasan perumahan di Enfield, juga di utara London.
7. Episod siri Mr.Bean dengan rating paling tinggi ialah episod 'Merry Christmas, Mr.Bean'. Ia mencatat jumlah penonton lebih 19 juta pada tahun 1992.
8. Siri Mr.Bean ditayangkan di lebih 190 negara di seluruh dunia.
9. Jumlah kutipan dua buah filem Mr.Bean, Mr Bean: The Ultimate Disaster Movie dan Mr.Bean's Holiday, mencecah AS$330 juta.
10. Laman Youtube rasmi Mr.Bean pula mencatat tontonon lebih 1.3 bilion, manakala jumlah likes di Facebook rasminya ialah 65 juta.

Sekian.
Read more ...