30 September 2016

Perangai manusia buruk rupa.



Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Entri ini adalah tentang sesiapa sahaja. Aku sekarang  ni terpaksa berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia. Bukannya aku mengatakan bahawa aku adalah sempurna, tetapi ada banyak kerenah manusia yang semakin pelik aku lihat.
Ada manusia yang suka cari kesalahan orang lain. Setiap perkara walaupun sekecil kuman mesti dibahasa atau dijadikan tajuk pertelingkahan.Misalnya, sebagai penyewa rumah bersama, seseorang itu sering memarahi atau bergaduh dengan orang lain hanya kerana hal kecil seperti, pintu tak tutup rapat, kasut di tolak sedikit, dan sebaginya.
Bukankah lebih senang jika berbincang dahulu sebelum bergaduh? Mengapa perlukan pertelingkahan yang memerlukan kata-kata makian di keluarkan daripada mulut yang busuk itu?
Ada manusia juga senang terasa apabila sesuatu yang dia rasa bahawa ianya penting tetapi bagi orang lain mereka mempunyai sesuatu yang lebih penting. Mesti anda tidak faham kan? Contohnya, seorang ini yang berusia lebih tua sebanyak 5 tahun, berkawan dengan mereka yang muda 5 tahun. Mereka sering bersama sebelum ini, masa silih berganti, si dia yang 5 tahun lebih tua terasa hati dengan mereka yang muda ini kerana tidak meluangkan masa bersama. Padahal mereka yang muda mempunyai sesuatu yang lebih penting.
Adakah meluangkan masa bersama sepatutnya dijalankan setiap masa dan setiap hari? Tidak bolehkah seseorang itu memahami cara orang lain, kerana setiap pekerjaan atau perlakuan perlu berubah mengikut komitmen yang ada. Mungkin awak tiada sebarang komitmen, jadi anda suka meluangkan masa, tetapi rakan yang lain masih belajar dan mempunyai pelbagai komitmen lain untuk memastikan masa depannya terjaga.
Wahai manusia yang sebegini, percayalah bahawa anda hanya seorang yang inginkan perhatian daripada manusia lain. Mungkin anda kurang diberi perhatian lantas, anda mahu terasa hati dengan semua orang di dunia ini kerana tidak memberi perhatian kepada anda. Lantas anda mencipta alasan-alasan lain yang anda percaya itulah alasan utamanya.
Solusi bagi manusia yang tidak mahu berinteraksi dengan manusia sebegini adalah dengan berbincang dengan lebih teliti. Mungkin si dia tidak mahu berbincang, jadi lebih baik anda terus perlahan-lahan menghilangkan diri daripada bulatan kawan yang sebelum ini adalah harmoni. 
 
 
 
 
 
 
Read more ...

28 September 2016

Jimat cermat




Assalamualaikum dan salam sejahtera


Hidup sebagai seorang pelajar di masa kini bukanlah suatu yang mudah. Sekarang aku di minggu ke 3 dalam semester ini. Setiap hari, aku terpaksa mengehadkan penggunaan duit dalam perbelanjaan harian. Ditambah lagi, aku bukanlah datang daripada keluarga yang berada. 
Kadang-kadang aku terfikir, bila aku sedang asyik makan makanan yang sedap-sedap, yang mahal-mahal dekat mana-mana mall, apa yang family aku sedang makan? Sanggup ke aku makans edap-sedap sedangkan family aku yang lain makan makanan biasa-biasa?
Itu tentang makanan, macam mana pula dengan perbelanjaan harian? Aku takut bila mana ketikanya aku nak meminta wang daripada ayah atau mak. Mungkin jawapan daripada mereka memuaskan hati aku, tetapi sebenarnya, mereka pun tiada wang.
Dengan pihak universiti pula, yang menyuruh aku membeli pelbagai buku yang berharga lebih RM 50. Aku percaya, tak semua merasakan bahawa RM50 itu adalah mahal, tetapi bagi aku ianya jumlah yang sangat mahal. Tidak mampu! Kalau digunakan wang itu untuk makan, mampu menampung perbelanjaan makan selama seminggu!
Mungkin ada yang akan perasan yang aku kurang makan di kedai makan. Kalau sebelum-sebelum ini, aku selalu makan di kedai makan tetapi kini aku lebih suka masak sendiri makanan di rumah sewa. Biarpun aku masih lemah dalam masak-memasak, tetapi aku rasa ianya sangat menjimatkan kos. 
Betapa peritnya menjadi pelajar bila pelbagai benda harus difikirkan. Wang, makanan, pelajaran, masa depan, keluarga dan lain-lain lagi. Aku bersyukur kerana dikurniakan keluarga yang memahami. Aku bersyukur juga mempunyai rakan-rakan yang sangat membantu biarpun ada sekelumit kecil yang sedikit mengganggu.
Mungkin orang akan rasa pelik bila mana , aku susah nak contact family. Mungkin kadang-kadang hanya 3 kali sahaja seminggu. Dan lebih memeranjatkan  mungkin hanya sekali sahaja seminggu. Ianya kerana aku merasakan bahawa fokus aku di masa kini adalah pelajaran, bila sampainya waktu cuti, aku akan berada di rumah bersama family.Itulah masanya yang aku gunakan untuk bersama family.
Sekian.
 

 
Read more ...

25 September 2016

Keputusan Final Exam Semester 3 Degree


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni aku nak cerita pasal semester 3. Untuk pengetahuan semua, aku terus lompat ke semester 3. Maksudnya aku tak payah masuk semester 1 dengan semester 2. Itulah untungnya bila mana kita adalah pelajar penerapan. Sebab aku daripada diploma so terus lompat ke semester 3, dan ada pengecualian kredit.
Untuk semester 3, aku ada 11 subjek. Semua subjek yang penting bagi aku sebab kalau satu je yang fail, habislah result!!

Ni senarai subjek yang aku kena amik masa semester 3 :-
  • CTU 555 - MALAYSIAN HISTORY
  • ELC590 - ENGLISH FOR PRESENTATIONS
  • ENT530 - PRINCIPLES OF ENTREPRENEURSHIP
  • MUF501 - FORUM III
  • MUF502 - AURAL TRAINING III
  • MUF504 - MUSIC THEORY III
  • MUF509 - PERFORMING GROUPS III
  • MUP430 - CHAMBER MUSIC
  • MUP503 - PERFORMANCE HARMONY
  • MUP504 - PRINCIPAL INSTRUMENT III
  • TGC401 - INTRODUCTORY GERMAN LEVEL 1 

Alhamdulillah, semuanya dah tamat. Aku dah berjaya habiskan semester 3 dengan jayanya. Walaupun ada banyak rintangan dan cabaran, tapi aku berjaya selesaikan bersama-sama rakan yang lain. 
Subjek yang aku rasa paling susah adalah subjek ENT530. Walaupun subjek ni langsung tak berkaitan dengan muzik, tapi subjek ni wajib diambil. Sudahlah kena menghafal fakta-fakta, kemudian kelasnya pulak pada hari jumaat. Subjek yang lain aku rasa sederhana susah. Bukanlah aku nak kata yang subjek lain tu senang, tapi bolehlah nak dapatkan lulus. Macam subjek MUP430, kita just kena perform dalam kelas, dan waktu final hanya perlu buat satu esei sahaja.
Untuk pengetahuan korang semua, result aku dah keluar. Dan ternyata ada dua subjek yang tercorot sekali. Maksudnya aku dapat gred paling rendah dalam subjek ini. Subjeknya ialah ELC590 dan jugak MUP504. Bagi subjek English, aku memang dah agak susah untuk aku dapat gred tinggi. Memang dah jadi lumrah dari sekolah rendah , tak pernah aku dapat A untuk English kecuali ketika PMR dan jugak SPM.
Untuk subjek principal instrument, aku akui yang aku lemah dalam bermain instrument yang aku sendiri pilih.  In shaa Allah aku akan berusaha untuk tingkatkan tahap permainan aku. Lagipun subjek ni tinggi kreditnya. Harap-harap aku berjaya tingkatkan gred subjek ini.

Kesimpulannya ,

Aku berterima kasih kepada semua individu yang membantu aku secara langsung atau tidak langsung dalam aku berusaha untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang dalam semester 3. Mungkin result aku tidaklah secemerlang mana, tetapi setiap seorang daripada anda lah yang memungkinkan aku mendapat result yang baik. Kalau nak disenaraikan mungkin akan mengambil masa yang lama , tetapi aku rasa anda tahu siapa yang membantu. Tak lupa jugak kepada musuh-musuh dalam selimut, yang memberikan aku motivasi untuk lebih berjaya. Tanpa anda, mungkin aku tak ada motivasi untuk hidup.
Akhir sekali,terima kasih kepada family aku yang tak putus-putus membantu daripada masalah kecil sehinggalah sebesar-besar masalah. Mungkin ada ketikanya kawan bukanlah individu yang mampu membantu jadi, family lah bantuan yang paling afdhal dicari. 
 
 Sekian.


 
Read more ...

23 September 2016

Classical Music Period


Assalamualaikum dan salam sejahtera



This is the article that i found in Wikipedia website. This article is about classical music period. 

Medieval music

Many of the instruments used to perform medieval music still exist, but in different forms. Medieval instruments included the wood flute (which in the 21st century is made of metal), the recorder and plucked string instruments like the lute. As well, early versions of the organfiddle (or vielle), and trombone (called the sackbut) existed. Medieval instruments in Europe had most commonly been used singly, often self accompanied with a drone note, or occasionally in parts. From at least as early as the 13th century through the 15th century there was a division of instruments into haut (loud, shrill, outdoor instruments) and bas (quieter, more intimate instruments). During the earlier medieval period, the vocal music from the liturgical genre, predominantly Gregorian chant, was monophonic, using a single, unaccompanied vocal melody line. Polyphonicvocal genres, which used multiple independent vocal melodies, began to develop during the high medieval era, becoming prevalent by the later 13th and early 14th century.

Renaissance music

Many instruments originated during the Renaissance; others were variations of, or improvements upon, instruments that had existed previously. Some have survived to the present day; others have disappeared, only to be recreated in order to perform music of the period on authentic instruments. As in the modern day, instruments may be classified as brass, strings, percussion, and woodwind. Brass instruments in the Renaissance were traditionally played by professionals who were members of Guilds and they included theslide trumpet, the wooden cornet, the valveless trumpet and the sackbut. Stringed instruments included the viol, the harp-like lyre, the hurdy-gurdy, the cittern and the lute 
Keyboard instruments with strings included the harpsichord and the virginal. Percussion instruments include the triangle, the Jew's harp, the tambourine, the bells, the rumble-pot, and various kinds of drums. Woodwind instruments included the double reed shawm, the reed pipe, the bagpipe, the transverse flute and the recorder. Vocal music in the Renaissance is noted for the flourishing of an increasingly elaborate polyphonic style. The principal liturgical forms which endured throughout the entire Renaissance period were masses and motets, with some other developments towards the end, especially as composers of sacred music began to adopt secular forms (such as the madrigal) for their own designs. Towards the end of the period, the early dramatic precursors of opera such as monody, the madrigal comedy, and the intermedio are seen.

Baroque music

Baroque instruments included some instruments from the earlier periods (e.g., the hurdy-gurdy and recorder) and a number of new instruments (e.g, the cello, contrabass and fortepiano). Some instruments from previous eras fell into disuse, such as the shawm and the wooden cornet. The key Baroque instruments for strings included the violinviol,violaviola d'amorecellocontrabasslutetheorbo (which often played the basso continuo parts), mandolincitternBaroque guitarharp and hurdy-gurdy. Woodwinds included the Baroque fluteBaroque oboerackettrecorder and the bassoon. Brass instruments included the cornettnatural hornBaroque trumpetserpent and the trombone. Keyboard instruments included the clavichordtangent piano, the fortepiano (an early version of the piano), the harpsichord and the pipe organ. Percussion instruments included thetimpanisnare drumtambourine and the castanets.
One major difference between Baroque music and the classical era that followed it is that the types of instruments used in ensembles were much less standardized. Whereas a classical era string quartet consists almost exclusively of two violins, a viola and a cello, a Baroque group accompanying a soloist or opera could include one of several different types of keyboard instruments (e.g., pipe organ, harpsichord, or clavichord), additional stringed chordal instruments (e.g., a lute) and an unspecified number of bass instruments performing the basso continuo bassline, including bowed strings, woodwinds and brass instruments (e.g., a cello, contrabass, viol, bassoon, serpent, etc.).
Vocal developments in the Baroque era included the development of opera types such as opera seria and opéra comiqueoratorioscantatas and chorale.

Classical music

The term "classical music" has two meanings: the broader meaning includes all Western art music from the Medieval era to the 2000s, and the specific meaning refers to the art music from the 1750s to the early 1830s—the era of Mozart and Haydn. This section is about the more specific meaning. Classical era musicians continued to use many of instruments from the Baroque era, such as the cello, contrabass, recorder, trombone, timpani, fortepiano (the precursor to the modern piano) and organ. While some Baroque instruments fell into disuse (e.g., the theorbo and rackett), many Baroque instruments were changed into the versions that are still in use today, such as the Baroque violin (which became the violin), the Baroque oboe (which became the oboe) and the Baroque trumpet, which transitioned to the regular valved trumpet. 
During the Classical era, the stringed instruments used in orchestra and chamber music such as string quartets were standardized as the four instruments which form the string section of the orchestra: the violin, viola, cello and double bass. Baroque-era stringed instruments such as fretted, bowed viols were phased out. Woodwinds included the basset clarinetbasset hornclarinette d'amour, the Classical clarinet, the chalumeau, the flute, oboe and bassoon. Keyboard instruments included the clavichord and the fortepiano. While the harpsichord was still used in basso continuo accompaniment in the 1750s and 1760s, it fell out of use in the end of the century. Brass instruments included the buccin, the ophicleide (a replacement for the bass serpent, which was the precursor of the tuba) and the natural horn.
The "standard complement" of double winds and brass in the orchestra from the first half of the 19th century is generally attributed to Beethoven. The exceptions to this are hisSymphony No. 4Violin Concerto, and Piano Concerto No. 4, which each specify a single flute. The composer's instrumentation usually included paired flutesoboesclarinets,bassoonshorns and trumpets. Beethoven carefully calculated the expansion of this particular timbral "palette" in Symphonies 3, 5, 6, and 9 for an innovative effect. 
The third horn in the "Eroica" Symphony arrives to provide not only some harmonic flexibility, but also the effect of "choral" brass in the Trio. Piccolocontrabassoon, and trombones add to the triumphal finale of his Symphony No. 5. A piccolo and a pair of trombones help deliver "storm" and "sunshine" in the Sixth. The Ninth asks for a second pair of horns, for reasons similar to the "Eroica" (four horns has since become standard); Beethoven's use of piccolo, contrabassoon, trombones, and untuned percussion—plus chorus and vocal soloists—in his finale, are his earliest suggestion that the timbral boundaries of symphony should be expanded. For several decades after he died, symphonic instrumentationwas faithful to Beethoven's well-established model, with few exceptions.

Romantic music

In the Romantic era, the modern piano, with a more powerful, sustained tone and a wider range took over from the more delicate-sounding fortepiano. In the orchestra, the existing Classical instruments and sections were retained (string section, woodwinds, brass and percussion), but these sections were typically expanded to make a fuller, bigger sound. For example, while a Baroque orchestra may have had two double bass players, a Romantic orchestra could have as many as ten. "As music grew more expressive, the standard orchestral palette just wasn't rich enough for many Romantic composers."  New woodwind instruments were added, such as the contrabassoonbass clarinet andpiccolo and new percussion instruments were added, including xylophonessnare drumscelestes (a bell-like keyboard instrument), bells, and triangles, large orchestral harps, and even wind machines for sound effectsSaxophones appear in some scores from the late 19th century onwards. 
While appearing only as featured solo instruments in some works, for example Maurice Ravel's orchestration of Modest Mussorgsky's Pictures at an Exhibition and Sergei Rachmaninoff's Symphonic Dances, the saxophone is included in other works, such as Ravel's BoléroSergei Prokofiev's Romeo and Juliet Suites 1 and 2 and many other works as a member of the orchestral ensemble. The euphonium is featured in a few late Romantic and 20th-century works, usually playing parts marked "tenor tuba", including Gustav Holst's The Planets, and Richard Strauss's Ein Heldenleben.
The Wagner tuba, a modified member of the horn family, appears in Richard Wagner's cycle Der Ring des Nibelungen and several other works by Strauss, Béla Bartók, and others; it has a prominent role in Anton Bruckner's Symphony No. 7 in E Major.[19] Cornets appear in Pyotr Ilyich Tchaikovsky's ballet Swan LakeClaude Debussy's La Mer, and several orchestral works by Hector Berlioz. Unless these instruments are played by members doubling on another instrument (for example, a trombone player changing to euphonium for a certain passage), orchestras will use freelance musicians to augment their regular rosters.

Modern era

Electric instruments such as the amplified electric guitar, the electric bass and the ondes Martenot appear occasionally in the classical music of the 20th and 21st centuries. Both classical and popular musicians have experimented in recent decades with electronic instruments such as the synthesizer, electric and digital techniques such as the use of sampled or computer-generated sounds, and instruments from other cultures such as the gamelan. Many instruments that in the 2010s are associated with popular music filled important roles in early classical music, such as bagpipesvihuelashurdy-gurdies (hand-cranked string instruments), and some woodwind instruments. 
On the other hand, instruments such as the acoustic guitar, once associated mainly with popular music, gained prominence in classical music in the 19th and 20th centuries in the form of the classical guitar. While equal temperament gradually accepted as the dominant musical temperament during the 18th century, different historical temperaments are often used for music from earlier periods. For instance, music of the English Renaissance is often performed in meantone temperament. As well, while professional orchestras and pop bands all around the world tune to an A fixed at 440 Hz in the 2010s, during the 17th and 18th century, there was a great variety in the tuning pitch, as attested to in historical pipe organs that still exist.

The End. 
Read more ...

Chord Lagu : Akim & The Majistret - Mewangi






Akim & The Magistrate - Mewangi 




Intro: A# Ebm x2 A# Ebm A# C# D# Selamanya Hati ini akan selalu memujamu A# Ebm A# C# D# Mencintaimu Adalah dahagaku Ebm A# Ebm A# Waktu Dengarkanlah Selalu dekatkan ku dengannya Ebm A# F Hingga Ku menutup mata Satukanlah hati... A# Ebm Jadikan malam ku lebih indah G# C# Jadikan siang ku lebih terang F# C Biarkan bungaku mewangi F Selamanya... A# Ebm A# C# D# Selamanya Adalah cintaku kepada dirimu A# Ebm A# C# D# Mencintaimu Seumur hidupku hanyalah padamu Ebm A# Ebm A# Waktu Dengarkanlah Selalu dekatkan ku dengannya Ebm A# F Hingga Ku menutup mata Satukanlah hati... A# Ebm Jadikan malam ku lebih indah G# C# Jadikan siang ku lebih terang F# C Biarkan bungaku mewangi F Selamanya... Bridge: A#m F# C# F Woo wo wo wo wooo A# Ebm Jadikan malam ku lebih indah G# C# Jadikan siang ku lebih terang F# C Biarkan bungaku mewangi F Selamanya... A# Ebm Jadikan malam ku lebih indah G# C# Jadikan siang ku lebih terang F# C Biarkan bungaku mewangi F Selamanya...
Read more ...

21 September 2016

Ijazah Sarjana Muda Seni Muzik (Hons) Persembahan



Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Kali aku nak cerita pasal study aku. Untuk pengetahuan korang semua, hujung tahun 2015 aku telah tamat pengajian Diploma Seni Muzik di UiTM Shah Alam. Jadi, aku tanpa berlengah lagi , terus berfikir tentang pengajian aku seterusnya. Jaid, aku memilih untuk menyambung pengajian di tempat yang sama, iaitu UiTM.
Untuk pengajian yang seterusnya, iaitu peringkat yang lebih tinggi, aku telah memilih Ijazah Seni Muzik (Hons) Persembahan. Di UiTM, sebanyak 4 course ditawarkan untuk peringkat pengajian Ijazah iaitu Ijzah Seni Muzik Pendidikan, Persembahan,Komposisi dan juga Perniagaan.
Aku memilih seni muzik persembahan , iaitu iajazah di dalam bidang muzik juga, tetapi lebih kepada persembahan. Untuk pengetahuan korang semua, aku sekarang berada di semester 4. Hanya tinggal baki 2 lagi semester untuk melengkapkan 6 semester untuk ijazah seni muzik persembahan ini.
Mesti korang pelik, macam mana aku boleh terus masuk semester 4, sedangkan baru habis diploma pada hujung tahun lepas? Ceritanya macam ni, aku masuk ijazah melalui tawaran penerapan. Aku diserap, jadi, aku terus lompat semester dan masuk ke semester 3, pada bulan Mac 2016. Semester tersebut berakhir pada Jun 2016. Setelah cuti semester selama 2 bulan, kini aku kembali ke semester baru iaitu semester 4.
Kenapa aku memilih kos ini sedangkan ada lagi kos lain yang menarik?

Nantikan entri berikutnya...
Read more ...

Chord Lagu : Repvblik - Sandiwara Cinta




Repvblik - Sandiwara Cinta

Intro : C D G Am D G D Em7 Aku tahu ini semua tak adil Am G D Aku tahu ini sudah terjadi G D Em7 Mau bilang apa aku pun tak sanggup Am G D Air mata pun tak lagi mau menetes G D Em7 Alasannya seringkali ku dengar Am G D Alasannya seringkali kau ucap G D Em7 Kau dengannya seakan ku tak tahu Am G D G Sandiwara apa yang tlah kau lakukan.. kepadaku Chorus: C D G Jujurlah sayang aku tak mengapa Am D G Biar semua jelas tlah berbeda C D Em Jika nanti aku yang harus pergi Am D G (D only in 1st chorus) Ku terima.. walau sakit hati G D Em7 Mungkin ini jalan yang engkau mau Am G D Mungkin ini jalan yang kau inginkan G D Em7 Kau dengannya seakan ku tak tahu C Bm Am Sandiwara apa, C Bm Am ceritanya apa, D aku tahu Ulang Chorus Interlude: C D G Am D G Ulang Chorus Am D G Ku terima walau sakit hati
Read more ...

20 September 2016

Permohonan, Pengambilan, Pembayaran Pelekat Kenderaan UiTM



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Selamat tengah hari semua. Hari ni aku nak cerita tentang pengalaman aku membuat sticker kenderaan. Ya, sebagai student UiTM, semua pelajar yang nak letak kenderaan dalam kawasan UiTM kena mempunyai sticker atau pelekat kenderaan UiTM.
Untuk semester kali ini, aku bercadang nak bawak motor untuk menyenangkan aku ke kuliah setiap hari. Motornya dah ada, cuma kena ada sticker kenderaan. Aku tgok ada je yang tak ada sticker, tapi kenderaan masuk dan parking dalam kawasan UiTM. Mungkin Polis Bantuan UiTM tak nampak.
Aku boleh je kalau nak masuk dalam kawasan UiTM tanpa ada sticker, tapi risiko untuk kena saman tu tinggi. So lebih baik aku beli je sticker kenderaan tu. Bukannya mahal sangat, hanya RM2.00.
Proses nak dapatkan sticker kenderaan ni bagi aku sangat mudah. Pertama, sesapa yang nak mohon pelekat kenderaan ni, perlu isi di student portal masing-masing. Tapi sebelum tu, bagi pelajar Non Residen macam aku, kena daftar dulu Non Residen tu, baru boleh mohon sticker kenderaan.
Kedua, tunggu sampai korang punya permohonan diluluskan, macam aku sehari je dah lulus dan terus disokong oleh bahagian NR, jadi terus print sahaja permohonan yg diluluskan itu.Ketiga, korang hanya perlu pergi ke pejabat Polis Bantuan, dan bayar di kaunter sebanyak RM2.00, kemudian beri cetakan permohonan sebelum ini, dan siap. Korang akan diberi sticker.
Macam aku, sebelum ni aku tak tau sangat, aku dengar cerita kena bayar dekat pejabat bendahari, so pusing-pusing la  aku dalam UiTM mencari pejabat bendahari. Bila sampai je kt pejabat tu, disuruh pulak pegi Pejabat Polis Bantuan. Kalau aku tahu dari awal, baik aku terus pergi Pejabat Polis Bantuan. 
Sekian sahaja cerita aku. Sebelum ni, aku ada cari jugakk dekat google kalau2 ada blogger yang tulis pasal sticker kenderaan ni, tapi takda yang  betul - betul detail. So aku harap kepada yang nak memohon sticker kenderaan boleh lah mencuba.


Sekian , terima kasih. 
Read more ...

17 September 2016

Cuti Sampai Penghujungnya


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Cuti seminggu sempena hari raya Aidiladha hampir tamat. Apa je yang aku buat kat rumah? Sebelum cuti ni , aku bercadang nak berlatih clarinet, nak siapkan assignment. Tapi? Semua tu aku tak buat pun.Sebab apa? Masa yang ada sangat-sangat tak cukup.

Bila bersama keluarga, aku lagi suka lepas-lepask. Sembang-sembang berbanding duduk seorang diri dalam bilik, main clarinet. Lagipun kalau nak berlatih dalam bilik, semua orang boleh dengar. Mengganggu pulak. So, sia-sia je bawak balik instrument tu.

Lupa nak beritahu, cuti raya haji ni jugaklah masanya semua ahli keluarga aku berkumpul. Aku yang tinggal di Shah Alam , pulang ke kampung. Begitu jugak dengan adik aku yang belajar dekat MRSM JASIN , dia jugak balik kampung sekali dengan aku. Kakak aku yang kerja dekat Penang pun balik jugak time cuti ni, so semua ahli keluarga ada dkt rumah.
Jadi , selepas ini aku mungkin akan lama berada di Shah Alam. Selama 10 minggu sebelum dapat pulang ke kampung. Lebih kurang tiga bulan jugak aku ada kt Shah Alam. Cuti ini aku terpaksa manfaatkan untuk bersama-sama keluarga.
Sekian. 
 

 


 
Read more ...

14 September 2016

Chord Lagu : Aiman Tino - Ku Rela Dibenci




Aiman Tino - Ku Rela Dibenci 

 Image result for aiman tino


Am-F G-C Dm  Dm E  E
Am Em Ku Tertawa Kau menangis F Engkau tertawa Aku menangis C-E Karena dirimu Oh sayangku Am Em Kesudahan Tiada henti F Hanya yang tinggal Didalam mimpimu E Ternanti nanti F-Dm-Bm-E Am Em Sering kali Aku diuji F Air mataku Terus mengalir C-E Membasahi Didadaku Am Em Hanya Ratapan Didalam hati F Semoga tercipta Kesudahan E Yang dinanti F G C Ku Inginku dibenci Olehmu F Agar kenangan manis Dm E Terus terpadam Selamanya Am Dm Menghitung Menunggu mati G C Agar kau Jumpa yang dinanti F Dm E Semoga Pemberianku ini Am Terbaik untukmu mlykrd Am Dm Tak sanggup Ku dibohongi G C Ku rela Di jemput Ilahi F Dm Kerna dia Ku sanggup pergi E F Hanya disana Kekal dan abadi Solo: C Dm-E-Am F C Dm E Ulang * Ulang Chorus Am F E Am Hanya disana Kekal dan abadi
Read more ...

Chord Lagu : Sufian Suhaimi - Terakhir


Sufian Suhaimi - Terakhir 

Image result for sufian suhaimi 
C   F   G
C          G                    Am
Mengapakah kita Selalu Berjauh Hati
            F                  C
Selalu menyendiri dan Terasa Hati
            G           Am
Apakah kita Tak Sehaluan Lagi
          F               C
Berat Bagiku  Berat Bagiku 

C F G

*
       C
Melepaskanmu bukan mudah bagiku
                     Em
Untuk melalui semua ini
                                           F
Pabila kenangan kita mengusik jiwa dan hati
                                            G
Kala malam tidur ku tak lena  mengenangkanmu

C          G
Apakah salahku
             Am
Kau buatku begini
           F
Selalu sendiri
               C
Tinggal sendiri
               G
Cinta yang ku pinta
                     Am
Kau balas dengan dusta
F
Berat bagiku

Ulang *

**
             C
Ku cuba pertahankan
                                        Em
Separuh jiwaku hilang ikut terbang bersamamu
                                       F
Episod cinta hitamku kini berulang kembali
                             G
Berulang kembali menguasai diriku

    Am
Oh tuhan
                 G
Ku mahu yang terbaik
         F
Terbaik buatku
              G
Insan kerdil ini

    Am
Oh tuhan
                 G
Noktahkan kehilangan ini
     F
Munculkan dia
                     G
Dia terakhir buat diriku.

Ulang *
Ulang **

     F           C
Buatku Buat dirinya
Read more ...