12 Disember 2016

5 Perkara Tentang Diri Sendiri

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Apa khabar? Hari ini cuti Maulidur Rasul , jadi selamat bercuti semua. Disebabkan aku mempunyai masa terluang , aku ingin membuat satu entri ringkas iaitu bercerita mengenai 5 fakta tentang diri sendiri.  Mungkin anda di luar sana tak nak tahu pun , tapi aku bercerita jugak sebab mana tahu kalau fakta kita sama?
1. Aku sangat suka binatang yang dipanggil KUCING.
Image result for kucing 
Di rumah aku sendiri , ada lebih daripada 30 ekor kucing. Tapi itu adalah beberapa tahun dahulu. Sekarang hanya tinggal dua sahaja kerana di kawasan kejiranan rumah aku ada virus penyakit kucing. Yang tinggal hanyalah kucing yang mempunyai tahap imuniti yang kuat. Aku suka tidur dengan kucing, main-main dengan kucing.
2. Aku benci ULAT SAMPAH
Image result for ulat sampah 
Binatang yang paling aku benci. Walaupun binatang ni bukanlah sebesar gajah mahupun dinasour tetapi aku benci dan geli sebenarnya. Bila tengok dkt tong sampah yang penuh dengan ulat , aku pasti akan rasa loya dan nak muntah. Tapi setakat ni belum muntah lagi. Jadi , aku akan pastikan sampah semua dibuang sebelum munculnya binatang tersebut.
3. Aku benci MENUNGGU
Image result for waiting 
Mungkin ada antara anda semua yang suka menunggu. Maksudnya , bila kita dah berjanji untuk berjumpa pukul 1.00 petang , tetapi terpaksa menunggu selama 1 jam untuk berjumpa. Aku memang pantang orag macam ni. Sebab apa? Aku sendiri dah bersiap-siap semua  untuk tepati masa , tiba-tiba orang yang kita janji pulak buat hal. Buang masa aku ja.
4. Aku tak boleh minum AIR GAS (BERKARBONAT)
Image result for air gas berkarbonat 
Okay , sebenarnya fakta ni baru lagi. Dalam beberapa bulan, aku tak boleh minum air gas sebab aku ada gastrik angin. Bila aku minum air gas , keluarlah berapa tan angin daripada badan. Jadi, aku ambil keputusan untuk tak minum air gas dan alhamdulillah segalanya kembali pulih. Mungkin orang kata aku hilang nikmat dunia , tapi untuk kesihatan , aku rasa berbaloi. 
5. Aku suka SITI NURHALIZA

Fakta ni nampaknya tak boleh diubah. Semuanya aku rasa bermula beberapa tahun yang lalu. Perasaan minat tu semakin menebal. Kalau ada sahaja cerita di tv, persembahan mahupun konsert pasti aku akan tengok. Tahun ni jugak aku pegi konsert beliau pada bulan April. First time pegi konsert , tu pon dapat tiket free. Jadi , korang boleh nampak beberapa entri aku hanyalah mengenai beliau sahaja.
Kesimpulannya 
Baiklah , aku rasa itu sahaja 5 fakta yang aku boleh berikan kepada anda semua. Mungkin anda semua akan rasa pelik sebab fakta yang aku berikan ni pelik dan tak sepatutnya ada, tapi ada aku kisah dengan pendapat korang tu? 
Kepada mereka yang sama seperti aku , yeay! Kita serupa. Apa apa pun , walaupun kita berbeza pendapat atau berbeza pemikiran , tetapi janganlah jadikan perbezaan itu satu penghalang. Mari kita raikan perbezaan dengan jalinkan perhubungan silaturahim. 

 
Read more ...

11 Disember 2016

Sinopsis Filem Desolasi (2016)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Pastinya Filem Desolasi sangat dinanti-nantikan oleh para penggemar filem tempatan kerana trailernya sahaja sudah cukup memberi rasa keterujaan untuk melihat keseluruhan filem ini. Yang menarik bagi aku sendiri adalah di mana part Syamsul Yusof seorang diri di tengah bandaraya Kuala Lumpur.
Filem Desolasi sentuhan pengarah muda, Syafiq Yusof telah ditayangkan di pawagam mulai 8 Disember 2016. Membariskan pelakon-pelakon hebat seperti Syamsul Yusof, Bella Dally, Pekin Ibrahim  dan Dato Jalaluddin Hassan. Filem itu dikatakan menggunakan 60 peratus efek kesan khas (CGI). Menceritakan tentang hala tuju kehidupan seseorang di dunia.
TAJUK : DESOLASI
  • KLASIFIKASI : P 13
  • GENRE : FIKSYEN SAINS/ NGERI
  • TARIKH TAYANGAN : 8 DISEMBER 2016
  • PENGARAH : SYAFIQ YUSOF
  • TERBITAN : SKOP PRODUCTIONS SDN BHD
  • PELAKON : SYAMSUL YUSOF, BELLA DALLY, PEKIN IBRAHIM , DATO JALALUDDIN HASSAN , AIDA KHALIDAH , JACKY KAM , C. KUMERESEN, SIRAJ SHEIKH ALSAGOFF 


SINOPSIS DESOLASI

Mengisahkan mengenai Aiman seorang pelukis remaja yang mencari jwapan dalam persoalan kehidupan selepas melalui pelbagai ujian dan dugaan dalam kehidupan sehariannya sehingga membuatkan dirinya hilang arah. Masalah demi masalah yang dihadapinya telah membuatkannya bertengkar dengan ayahnya.
Satu hari, Aiman berdoa agar semua masalahnya hilang dan keesokan harinya, selepas bangun dari tidur, dia mendapati semua manusia sudah lenyap. Ia sekali gus memberi peluang kepada Aiman untuk melakukan pelbagai perkara yang ingin dilakukannya tanpa perlu berfikir panjang. Dalam pada itu, Aiman juga mencari jawapan kepada kehidupan dan persoalan terhadap apa yang dicarinya selama ini.

Sumber : InfoTaip
Read more ...

10 Disember 2016

Junior Recital December 2016


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Selamat bercuti semua. Baiklah , kali ini aku meluangkan masa untuk bercerita mengenai Junior Recital Disember 2016. Junior Recital merupakan salah satu subjek yang perlu diambil oleh pelajar Degree Muzik Persembahan di semester 4. Subjek ini memerlukan pelajar membuat perancangan, persediaan dan juga persembahan di akhir semester.
Aku sendiri merupakan salah seorang daripada 12 pelajar yang mendaftar untuk subjek ini.  Dari awal semester, kami semua membuat perancangan dan perbincangan mengenai hari yang akan dijalankan recital. Alhamdulillah ,segalanya berjalan dengan lancar.Tugas aku sepanjang subjek ini berjalan adalah sebagai bendahari yakni penyimpan duit.


Untuk hari recital , aku telah membuat persembahan di sebelah petang Jumaat 9 Disember 2016. Junior recital ini berjalan dari pagi iaitu seawal 9.30 pagi sehingga 6.30 petang. Giliran aku pula adalah selepas solat Jumaat. Sebanyak 3 lagu yang telah aku persembahkan.
Setiap pelajar perlu membuat persembahan selama 30 minit di hadapan 3 hingga 4 pensyarah selain penonton di dalam dewan orkestra. Jadi, setiap pelajar perlu berlatih di awal semester untuk persiapkan diri kerana subjek ini mempunyai markah dan gred yang akan diadili oleh para pensyarah. 



Gambar di atas adalah 11 pelajar yang terlibat dalam Junior Recital kali ini. Seorang telah hilang daripada gambar ini kerana mempunyai urusan lain. Hanya 3 orang wanita sahaja dalam batch kami. Semua melahirkan perasaan gembira setelah selesainya hari yang sangat penting ini.

Kesimpulannya,

Bagi aku sendiri , aku berpuas hati dengan persembahan aku. Walaupun ada beberapa kesilapan, tetapi ianya tidak dapat dielakkan , dengan latihan yang aku rasa mencukupi , itu sahaja yang aku mampu lakukan. Aku harap bahawa keputusan bagi subjek ini boleh membantu aku untuk mendapat pointer yang tinggi.
Terima kasih aku ucapkan kepada semua yang menjayakan recital kali ini. Setiap seorang daripada kita semua yang menjayakan recital ini sangat penting tugasnya. Jumpa lagi di final recital. 
 

Read more ...

8 Disember 2016

7th Malaysian Composers Concert Series 2016



Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Sebelum ini aku ada selitkan sedikit kisah bahawa aku akan sertai satu concert anjuran UiTM , jadi aku akan ceritakan semuanya dalam entri ini. Untuk pengetahuan anda semua , ini merupakan series yang ke 7 untuk concert ini. 7th Malaysian Composer Concert Series 2016 telah diadakan di Kuala Lumpur Performing Art Centre , Sentul , Kuala Lumpur.
Pada konsert kali ini , sebanyak 4 concert telah diadakan pada 4 malam  dan kesemuanya menampilkan persembahan yang berlainan. Untuk malam pertama , ianya adalah Traditional Fusion , malam kedua pula ialah Malaysian Art Song & Classical Guitar Concert. Bagi malam ketiga pula ialah Choir Highlight 2016 by UiTM Chamber Choir manakala malam keempat adalah Snapshots of Musical Creativity. Concert yang melibatkan aku sebagai pemain orkestra adalah pada malam terakhir yakni malam keempat, jadi aku hanya akan bercerita mengenai perjalanan sebelum , semasa dan selepas concert tersebut sahaja. 
Macam mana aku dapat join? Sebenarnya begini , sahabat aku sebenarnya yang terpilih menjadi pemain orkestra untuk concert tersebut , tetapi dia tidak dapat menggalas tanggungjawab tersebut kerana ada urusan tersendiri , jadi akulah pemain gantian untuk concert tersebut. Untuk pengetahuan semua , hanya ada 2 sahaja clarinet dalam mini orkestra tersebut.


Latihan bagi orkestra hanya dijalankan seminggu sebelum concert. Dalam jangka masa tersebut, tidak ramai yang datang ketika latihan. Apabila full latihan baru semua orang ada. Nasib baik para lecturer dan conductor sangat sporting dan memahami kerana semua ahli orkestra adalah pelajar dan mempunyai kelas di waktu siang dan malam.
Ianya dipanggil mini orkestra kerana jumlahnya yang kecil. Semuanya sangat-sangat minimal. Untuk lagu pula , semuanya adalah di compose sendiri oleh pelajar dan juga pensyarah daripada department composition. Bagi aku sendiri , semua lagu yang dicompose sangat menarik dan mencabar skill aku bermain clarinet. 


Tiba di hari concert, kami semua bergerak awal pagi ke Kuala Lumpur Performing Art Centre (KLPAC) dan melakukan latihan serta soundcheck dari pagi sehingga petang. Apa yang menarik adalah aku suka bila mana dapat bermain dalam orkestra sepertinya mengimbau kenangan ketika bersekolah. Walaupun ini bukan pertandingan , tetapi aku tetap suka.
Kenangan yang aku tak lupa adalah berlatih tiap-tiap malam. Kemudian bila hari pertandingan, semua persiapan harus dilakukan dengan segera. Perasaan nervous dalam diri semakin menebal. Persiapan pakaian dan mental pula, semuanya masih segar di ingatan. 


Ketika concert, perasan yang ada adalah sedikit nervous. Ya, aku masih lagi nervous bila mana perform di hadapan orang ramai.Tetapi tahapnya tidak seteruk apabila membuat persembahan seorang diri di hadapan khalayak ramai. Walaupun ada beberapa kesilapan kecil yang aku lakukan , ianya tidaklah seteruk mana.
Sejujurnya persembahan pada malam itu bukanlah persembahan terbaik aku , aku fikir, ketika latihan lebih bagus. Mungkin kerana keadaan clarinet aku yang teruk atau aku sendiri yang teruk. Walau bagaimana pun aku puas bermain pada malam itu.



Gambar di atas ini adalah gambar bagi seksyen woodwinds. Ya, hanya 7 orang sahaja, 1 oboe, 2 flute, 2 clarinet dan 2 basson. Bila mana latihan , bukannya smeua pun yang datang. Aku juga selalu skip latihan sebab aku ada urusan lain yang agak penting. Untuk pengetahuan semua , mereka ini merupakan pemain alat muzik yang sangat hebat!
Kedatangan Keluarga Membawa Semangat

Untuk pengetahuan semua juga, pada malam itu KELUARGA aku datang menonton! Betapa gembiranya aku apabila pertama kali keluarga datang menyaksikan aku bermain muzik. Walaupun ayah aku tertidur ketika persembahan di set pertama , tetapi kedatangan mereka sudah memberi aku satu semangat baru.
Inilah masanya untuk aku memperlihatkan kehebatan aku di hadapan keluarga sendiri. Untuk anda yang nak lihat gambar keluarga aku , nampaknya nasib anda malang , sebab tiada gambar diambil pada malam tersebut. Sebab semuanya dah penat. Selepas habis sahaja concert tersebut , aku ikut keluarga aku balik ke Kedah dan bercuti selama beberapa hari. 
 
 Kesimpulannya 

Aku berterima kasih kepada sahabat aku , Abdul Waie , kerana memberi peluang untuk aku bermain di concert ini. Kalau tidak , bukan aku yang berada di atas pentas tersebut. Aku juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua kerana memberi kenangan terindah bagi aku dalam tahun 2016 ini. Akan aku kenang concert ini pada tahun-tahun akan datang.

 Sekian.

Credit gambar : Facebook



Read more ...

6 Disember 2016

Dato Siti Nurhaliza Memukau Di Gegarvaganza 3


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Siapa yang sudah menonton Konsert Gegarvaganza 3 Akhir? Rasa - rasanya ramai yang sudah menyaksikan dan mengetahui siapakah pemenang dan kedudukan peserta. Tetapi , di sebalik itu , terdapat satu persembahan yang diperkatakan oleh ramai pihak. Sudah semestinya persembahan artis jemputan iaitu Dato Siti Nurhaliza.
Sejujurnya , ramai yang tidak tahu bahawa malam tersebut beliau akan membuat persembahan.  Apa yang pasti persembahan beliau begitu menarik dan sungguh dahsyat. Vokal yang sungguh bertenaga, dan yang lebih menarik adalah tiga buah lagu disampaikan dalam masa 5 minit.
"Tiga lagu disampaikan secara medley iaitu lagu Dialah Di Hati daripada album Prasasti Seni (2004) , lagu Kau Kekasihku daripada album Pancawarna (1999) serta lagu Balqis daripada album Sahmura  (2000)."
Apa yang menarik , susunan bagi ketiga-tiga lagu tersebut merupakan susunan daripada konsert dan persembahan beliau yang terdahulu. Bagi lagu Dialah Di Hati , ianya merupakan susunan seperti ketika Konsert SATU Suara Vol 2 yang berlangsung di Istana Budaya  pada tahun 2015. Manakala , bagi lagu Kau Kekasihku , ianya mengambil susunan daripada Konsert Unplugged pada tahun 2015 juga. Dan lagu terakhir iaitu lagu Balqis diambil daripada persembahan beliau ketika di Anugerah ERA 2005.
Persembahan pada Anugerah ERA 2005 merupakan antara persembahan paling jujur daripada beliau. Nanti aku ulas tentang persembahan tersebut. Disebabkan persembahan Balqis di Gegarvaganza ini , ianya turut dapat mengimbau persembahan beliau yang 10 tahun yang lalu.
Sememangnya kemunculan beliau pada konsert tersebut mengubat kerinduan rakyat Malaysia untuk melihat beliau menyanyi di pentas secara langsung. Sudah lama rasanya beliau tidak membuat persembahan secara langsung. Ada juga penonton yang lupa bahawa mereka sedang lihat konsert Gegarvaganza. Jadi , jom kita lihat sedikit komen daripada penonton. 


" The power of Siti Nurhaliza , semua diam dan mata fokus ke tv sepanjang di nyanyi tadi. No matter what songs."
"Last but not least, i have mad respect and lots of love for you Siti Nurhaiza. My diamond forever."
"Penyanyi lain bagai nak rak control suara masa nyanyi tadi.. Siti Nurhaliza nyanyi selamba jeee."
"Apasal bila Dato Siti Nurhaliza masuk je semua aura yang bertanding hilang? Dah macam concert dia pulak dah.. aku pun macam ternganga je.. hebat la..."

Di atas merupakan beberapa komen daripada para penonton dan rakyat Malaysia. Betapa semua orang terkesima melihat persembahan beliau pada malam tersebut. Apa yang mengembirakan aku adalah apabila bulan disember ini banyak acara yang melibatkan beliau. Antaranya , tontonan Muzik Video Memories , iaitu duet bersama mendiang Whitney Houston , dan juga tontonan konsert Siti Nurhaliza and Friends. Seterusnya ada pulak Anugerah Industri Muzik.
Untuk konsert Siti Nurhaliza and Friends , aku merupakan salah seorang daripada puluhan ribu yang datang menonton konsert tersebut. Sememangnya konsert tersebut merupakan antara konsert terbaik yang pernah dihasilkan beliau. Nanti aku cerita pasal konsert tersebut.
Harapan aku adalah supaya beliau terus menyinari dunia muzik tanah air. Biarlah sehingga sampai bila-bila. Aku juga harap beliau dikurniakan apa yang dihajati. Akhir sekali , terima kasih kepada Dato Siti Nurhaliza kerana memberi rakyat Malaysia suatu "hiburan " yang sangat bermakna.
 
 Sekian.

Credit gambar : instagram sharpshooterphotographer
                            : twitter search siti nurhaliza
Read more ...

2 Disember 2016

Gangguan di Hujung Tahun : Edisi Belajar



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Kembali bersua dalam blog ini. Baiklah , kali ini aku nak cerita pasal apa yang akan terjadi dalam hidup aku dalam tempoh masa sebulan yg akan datang. Bukannya apa, aku sekadar nak meluahkan perasaan aku tentang apa yang bakal terjadi.
1. Junior Recital
Junior recital akan berlaku dalam jangka masa seminggu sahaja lagi . Aku perlu membuat persembahan selama 30 minit secara solo di hadapan pensyarah. Sebanyak 3 lagu yang aku akan mainkan. Persiapan aku setakat ini hanyalah 45 % sahaja. Sebab apa? Sebab aku tak ready lagi. Baru berlatih hanya beberapa lagu sahaja. Mungkin sebab sebelum ini aku busy dengan concert composer series.
Perasaan aku sekarang ni , tak berapa cuak sangat. Berbanding dengan diploma recital pada bulan 10 tahun lepas, aku rasa cuak gila time tu. Tapi sekarang , semuanya berbeza. Mungkin kerana pemikiran aku, aku hanya mahu menghabiskan persembahan tersebut. Asalkan habis!  
2. Exam / Kuiz
Rasanya bila semester hanya berbaki 4 minggu sahaja ni , lebih banyak exam dan kuiz akan dijalankan. Memandangkan banyak subjek yang masih belum habis belajar, aku rasa lagi banyak benda nak kena buat. Contohnya macam subjek EWC, GERMAN, RESEARCH.
Semuanya aku rasa belum ada kuiz atau exam lagi. Aduss, bila aku menulis pun dah rasa sakit kepala , belum lagi bila mana nak buat kerja tersebut. Exam pastinya akan ada, untuk subjek german ada lakonan pulak, nak kena hafal skrip.  

 
3. Final Studio Exam
Seperti biasa, setiap semester akan ada studio exam. Dan bila mana final ni , aku rasa macam tak takut sangat, sebab lagu exam adalah lagu yang sama mana junior recital. Jadi, aku boleh jadikan junior recital tu sebagai praktis sahaja.
Cuma satu part yang aku risau gila , scale and the gang. Aku paling fail part tu sejak masuk degree ni. Kalau dengan pensyarah sebelum ni macam oke sikit. Sebab dia bagitau apa yang masuk time exam, tapi kali ni , masa exam baru dia tanya. Mana boleh? 
 
4. Teaching Pedagogy
Aku still berfikir kenapa aku amik subjek ni? Aku ingat subjek ni boleh tolong aku untuk hidup dengan lancar semester ni , tengok-tengok? Sudahlah dapat lecturer yang sangat "baik". Tiba-tiba kena mengajar pulak dalam kelas, aku bukannya amik kos education, tapi performance.
And yang paling aku risau nak cari student tu, mana nak cari budak bawah umur 15 and org tua atas umur 35? Aku mana kenal sesiapa dekat Shah Alam ni. Aduyaiii. 

5. Final Writing Exam
 Yang ni rasanya exam bertulis terakhir aku untuk pengajian ijazah aku. Sebab semester depan dengan semester terakhir dah takda dah paper bertulis. Alhamdulillah. Aku rasa sekarang ni mungkin tak risau sangat sebab masih lambat lagi sebab dijangka exam tersebut pada penghujung disember atau awal januari.

Kesimpulannya,
Kadang-kadang aku rasa sesuatu benda tu macam susah sangat untuk aku lalui. Aku rasa tak mampu , tapi bila dah rasa benda yang kita rasa susah tu sebenarnya kita mampu. Tapi entahlah. Perasaan aku kosong. Fikiran aku hanya tertumpu pada family di rumah. Aku nak hidup di rumah tanpa perlu belajar atau kerja. Hanya goyang kaki di rumah. Boleh macam tu? 

Read more ...