13 Oktober 2016

Alexa Rank 13.10.2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera




Bila ada masa terluang , aku akan cuba untuk check apa yang patut tentang blog. Kali ni aku check pasal Alexa Rank. Alhamdulillah, daripada berjuta-juta lemon sampai lah sekarang ni ada peningkatan prestasi. Walaupun masih lagi boleh dikatakan dalam peringkat bawahan, tapi aku rasa aku akan cuba untuk tingkatkan lagi selagi mampu.

Ranking Sebelum : 5.10.2016

Global Rank
2,346,487

Rank In Malaysia

11,266

Bolehlah kan daripada tak ada peningkatan langsung? Alhamdulillah. Aku ingat lagi satu masa  bila blog ni langsung tak ada ranking dalam alexa. Haha, sekarang alhamdulillah dah naik sikit. Terima kepada semua yang sudi baca blog ini. Tak kisah pun kalau korang silent reader.
Read more ...

Diuji Kerana Kita Mampu


Assalamualaikum dan salam sejahtera



Betapa banyak cabaran dan dugaan bila mana menghadapi hidup. Mungkin cabaran yang harus kita tempuhi dirasakan sangat besar dan sukar untuk ditempuhi. Tetapi percayalah, bila mana saat dan ketika cabaran itu datang , kita pasti dapat melaluinya. Mungkin pada awalnya ada penghalang dan sebagainya, in shaa Allah bila mana doa dan usaha telah dilakukan , pasti anda mampu melaluinya.

Minggu ini , aku mempunyai banyak perkara penting. Antaranya presentation, nak kena submit video dan juga mock teaching. Sudah la ada tiga perkara penting, di tambah lagi dengan masa yang terhad. Boleh dikatakan setiap malam aku mempunyai latihan. Sama ada latihan untuk diri sendiri ataupun latihan untuk showcase orang lain.

Susah nak urus masa. Di tambah lagi dengan pelbagai kelas yang perlu diulangkaji terlebih dahulu, boleh aku katakan yang aku tiada masa rehat. Tidur aku hanyalah 6 jam sahaja. Mungkin akan ada yang mengatakan bahawa 6 jam itu sudah mencukupi , tapi bagi aku sendiri, tidur atau rehat yang betul-betul mencukupi adalah 8 jam.

Bila aku nak sediakan diri untuk presentation? Bila aku nak start buat video? Bila aku nak buat preparation untuk mock teaching? Semuanya berpusing-pusing dalam kepala otak aku. Mungkin akan ada yang nampak aku relaks je, tapi di dalam hati dan perasaan aku , siapa je yang tau?
 
Aku bukanlah seorang yang suka beritahu orang lain tetnang masalah aku, sebab aku tahu setiap orang ada masalah lain-lain, mungkin bila masalah tu aku tak dapat nak atasi, jadi aku perlukan sebarang pendapat daripada rakan-rakan. Tapi itu kes lain, kali ini aku rasa yang aku mampu untuk hadapai cabaran ini.
Doakan aku! 
 
 
 
 
 
 
Read more ...

Misi Pencarian Rakan Bloglist !



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Image result for bloglist

Hampir sebulan aku kembali ke dunia blogging. Alhamdulillah , aku rasa bersyukur kerana dapat melakukan apa yang aku suka. Baiklah , untuk pengetahuan anda semua, aku sedang mencari blog untuk dimasukkan ke dalam senarai blog aku. Aku selalu mencari entry-entry menarik yang dihasilkan oleh rakan-rakan blogger. Tetapi secara diam-diam. Haha, aku adalah silent reader!
Tujuan aku mencari bloglist kerana aku ingin blog-blog mereka yang selalu update entri di masukkan supaya aku dapat melihat entri-entri baru tanpa perlu cari di google atau tempat lain. Aku hanya perlu lihat di bloglist sahaja. Mudah bukan?
 Jadi, bagi sesiapa yang sudi bolehlah tinggalkan nama blog anda di ruangan komen ini. Aku tak kisah kalau ada berapa blog pun yang diletakkan di ruangan komen. Aku juga minta supaya anda juga meletakkan blog aku di dalam ruangan bloglis anda.
Terima kasih. 

p/s : Tiada tarikh tutup, aku hanya akan tamatkan bila-bila masa sahaja pencarian ini. 
Read more ...