30 Ogos 2017

Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 10 Ogos 2017 sehingga 11.59 malam 30 Ogos 2017. Menawarkan pelbagai hadiah yang lumayan dan menarik untuk dimenangi oleh para peserta.
Semua blogger dijemput untuk menyertai giveaway ini.

Syarat - syarat :-
  • Follow Blog Sponsor 

  • Like Fanpage 

  • Add To Circle Sponsor 
  • Follow Instagram Sponsor  
  • Follow Twitter Sponsor 
  • Buat entri bertajuk Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan.com 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish entri. 
  • Hantar URL entri anda ke dalam ruangan komen SINI
COPY CODING


17 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 
 1 September 2017


Sekian , terima kasih
Update *

Read more ...

19 Ogos 2017

10 Pelawak Terbaik Malaysia



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Kini kita kembali lagi kepada artikel mengenai carta. Kali ini adalah berkenaan 15 Pelawak Terbaik Malaysia. Kepada peminat industri hiburan semestinya sedar akan kebangkitan golongan pelawak Malaysia. Bermula dengan rancangan Raja Lawak di sebuah stesen tv berbayar , sehinggalah mempunyai anugerah lawak sendiri. Jadi , mari kita kira turun 10 pelawak terbaik negara. 



10. Lan Pet Pet




Mazlan bin Ahmad atau lebih dikenali sebagai Lan Pet Pet (lahir 20 Mei 1969) ialah seorang pelawakpenyanyi dan pelakon di Malaysia. Beliau adalah salah seorang anggota kumpulan Senario.
Beliau memulakan kerjaya di dalam bidang hiburan semenjak beliau menyertai program realiti lawak Sinaran Pasport Kegemilangan terbitan TV3 di tahun 1990-an. Selepas berjaya menduduki tempat teratas dalam sayembara tersebut, beliau telah ditawarkan untuk menyertai sitkom pentas yang disiarkan di TV3, Senario. Tidak lama kemudian, Senario telah dijadikan sebuah kumpulan lawak. Mazlan dan anggota lain kemudian telah merakamkan album yang lirik lagu-lagunya berunsurkan lawak.
Beliau memulakan kerjaya beliau di dalam bidang perfileman pada tahun 1999 melalui filem Senario The Movie arahan Aziz M. Osman bersama rakan-rakan Senario yang lain sebagi diri beliau sendiri, watak Mazlan.
Filemografi :- 
  • Filem : 27 filem


9. Sharifah Shahirah




Sharifah Shahirah binti Syed Abu Bakar Al-Khaired atau lebih dikenali sebagai Sharifah Shahirah (lahir 8 Julai 1974) merupakan model, pelakon, pelawak dan pengacara televisyen di Malaysia. Beliau mula mencipta nama sejak tahun 1993 hingga kini, sezaman dengan Didie Alias, Nina Juren, Ahmad Idham, Azhar Sulaiman, Zamarul Hisyam, Rusdi Ramli dan ramai lagi.


Biarpun sinar Sharifah Shahirah di layar perak tidak seterang aktres-aktres komedi lainm, namun nama beliau meniti di bibir peminat menerusi aksinya di kaca TV. Drama Mat Despatch yang dibintanginya sejak 1996 sehingga 2001 ternyata menjadi fenomena selain kemunculan beliau dalam sitkom Ada Ada Aje pada tahun 2004 yang memberi tuah kepada beliau apabila dinobatkan sebagai Aktres Komedi TV Terbaik di Anugerah Seri Angkasa.
Filemografi :-  
  • Filem :15 
  • Siri Komedi Tv : 5
  • Telemovie : 5
Pencapaian :-
  • Aktres Komedi TV Terbaik - Anugerah Seri Angkasa 2004 menerusi sitkom Ada-ada Aje
  • (Pencalonan) Artis Komedi Wanita Popular (ABPBH) - Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2006 , 2007, 2010, 2011


8. Afdlin Shauki




Afdlin Shauki bin Aksan (lahir 19 Mei 1971) lebih dikenali sebagai Afdlin Shauki (atau Chief Kodok dan juga Sedey Malas kepada peminatnya) ialah seorang penyanyi, pengarah, penerbit, pelawak dan pelakon Malaysia. 
Beliau berpengalaman menjadi pengacara bagi Anugerah Industri Muzik (AIM) tahun 1997, 1999-2003, 2005-2010. Selain itu, beliau juga menjadi pengacara dan penulis bagi rancangan Golden Dreams (1999) dan Golden Dreams Extreme (2000). Beliau mula mendapat tempat dalam bidang hiburan tanah air ekoran kejayaan beberapa filemnya seperti Buli (2004), Baik Punya Cilok (2005), Buli Balik (2006) dan Sumolah (2007).

Filemografi :-

  • Filem : 54
  • Rancangan TV  : 9

Pencapaian :-

Penyertaan Boboi (Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik) dalam Maharaja Lawak Mega 2011 cukup menggelikan kerana mereka dua beradik tetapi berlainan ibu. Dua beradik ini berkongsi bapa yang sama perangai dan datuk yang sama melucukan. Akhirnya Boboi membawa hadiah kedua, wang tunai sebanyak RM250,000 berserta sebuah trofi .

7. Jihan Muse




Nur Jihan binti Musa (lahir 29 Ogos 1983) atau lebih dikenali sebagai Jihan Muse  merupakan salah seorang pelawak dari Malaysia dan merupakan bekas peserta Raja Lawak Astro musim ketiga yang mana beliau merupakan naib juaranya. Kembara seninya agak perlahan pada mulanya tetapi mula memacu laju apabila menjadi peserta Maharaja Lawak pada 2011. Gelaran Ratu Parodi dek meniru gaya artis dalam segmen Parodi rancangan MeleTOP membuatkan dirinya tambah dikenali.

Filemografi :-

  • Filem : 4
  • Telefilem : 15
  • Siri Tv : 13

Pencapaian :-

  • ABPBH 2013 Artis Komedi Wanita Popular
  • Anugerah Lawak Warna 2015 , Pelakon Komedi Wanita Terbaik
  • Anugerah Pilihan Online 2016 ,Selebriti Komedi Pilihan Online 

6. Harith Iskander




Harith Iskander Musa atau lebih dikenali sebagai Harith Iskander (lahir 7 Ogos 1966) ialah seorang pelakonpelawak, dan pengacara terkenal di Malaysia. Beliau dikenali sebagai "Godfather of the Stand-Up Comedy" telah memenangi Anugerah Asia’s Best Stand-Up Comedian oleh majalah Asia pada 2014. 

Pandangan komedi Iskander ialah pelawak yang terbaik adalah pelawak paling sahih; iaitu, pelawak yang baik tidak menjadi seseorang yang mereka tidak hanya kerana mereka di atas pentas. Iskander menerangkan komedi sebagai 'sama sekali pemerhatian dan peribadi', penuh dengan pengalaman peribadi.

Beliau menggambarkan dirinya sebagai 'pelawak kejutan secara keseluruhan', tetapi orang yang mempunyai 'halangan peribadi sendirinya; sebagai contoh, satu kawasan di mana beliau 'meneliti' adalah hal perkara politik. Beliau menyatakan bahawa komedi Malaysia cenderung untuk menjadi 'bersahaja perkauman' kadangkala. 
Filemografi :- 
  • Filem : 7
  • Televisyen : 10 
Pencapaian :- 

Beliau memenangi pertandingan The Funniest Person in the World pada Disember 2016



5. Zizan Razak



Mohd Razizan Abdul Razak (lahir 15 April 1984 di DungunTerengganuMalaysia) atau lebih dikenali sebagai Zizan Razak, ialah seorang pelawak, pengacara, pelakon, penyanyi dan duta Malaysia. Beliau merupakan anak bongsu daripada dua beradik. Beliau ialah naib juara Raja Lawak musim pertama, malahan ketika awal kemunculannya beliau dipanggil sebagai Zizan Raja Lawak. Beliau juga dikenali menerusi gandingan bersama Johan Raja Lawak membentuk Jozan dan banyak menyertai pelbagai pertandingan lawak di Malaysia.
Filemografi :-

  • Filem : 25
  • Telemovie : 16

Pencapaian :-

  • Anugerah Shout Awards 2010 , Favourite TV Personality
  • ABPBH 2010 , Artis Komedi Lelaki Popular
  • ABPBH 2012 , Artis Komedi Lelaki Popular
  • Anugerah Lawak Warna 2013 , Pelakon Komedi FilemLelaki Terbaik 


4. Ahmad Nabil Ahmad





Ahmad Nabil Ahmad (lahir 26 September 1983) ialah seorang pelawak, pengacara, penyampai radio, penyanyi dan pelakon Malaysia yang kacak dan sasa yang berasal dari Mambau,Negeri Sembilan. Beliau terkenal semenjak menjuarai musim kedua rancangan realiti pencarian bakat komedi Raja Lawak, oleh itu beliau lebih dikenali sebagai Nabil Raja Lawak oleh orang ramai. 
Kini, beliau mengacarakan rancangan hiburan MeleTOP dan Gegar Vaganza serta menglibatkan diri dalam lakonan filem dan siri TV tempatan. Nabil juga boleh dikatakan Pelawak Berdiri berbahasa melayu yang paling popular di Malaysia. Beliau juga telah dapat membuka produksi perfileman sendiri yang bernama Nabil Ahmad Production S.D.N. B.H.D.. Kini, beliau mendapat dua orang cahaya mata perempuan bersama isterinya.

Filemografi :-

  • Filem : 15
  • Telemovie : 18

Pencapaian :-

  • ABPBH 2008 , Bintang Paling Popular
  • ABPBH 2008,2009, Artis Komedi Lelaki Popular



3. Jep Sepahtu




Mohd Nadzri Bin Zainal Abidin atau lebih dikenali sebagai Jep Sepahtu, merupakan seorang pelawak, pelakon dan pengacara tersohor di Malaysia. Beliau seorang pelawak yang aktif dalam bidang seni bersama Shuib bergabung bawah satu kumpulan yang diberi nama Sepahtu.Beliau ialah bekas anggota Kumpulan Sepah yang menjuarai Raja Lawak 3 dan Maharaja Lawak 2011. Selepas mereka bertiga berpisah, Jep menubuhkan kumpulan Sepahtu yang hanya dianggotai Shuib, juga bekas anggota Kumpulan Sepah.

Filemografi :-

  • Filem : 3
  • Telefilem : 20
  • Siri TV : 20

Pencapaian :-

  • Anugerah Lawak Warna 2013 , Artis Lawak Lelaki Paling Popular
  • ABPBH 2013 , Artis Komedi Lelaki Popular
  • Anugerah Lawak Warna 2015 , Artis Lawak Lelaki Paling Popular
  • Anugerah Melodi 2016 , Personaliti Komedi Pilihan

2. Johan 




Mohd. Yazid Lim bin Mohamad Aziz (lebih dikenali sebagai Johan) merupakan seorang pelawak dan pengacara popular Malaysia. Beliau mempunyai darah kacukan Cina di sebelah ibu dan Melayu di sebelah bapanya. Bakatnya diwarisi daripada bapa saudaranya, pelawak lagenda Salih Yaacob. 
Beliau mengacarakan program realiti Raja Lawak sejak musim kedua setelah memenangi tempat ketiga pada musim pertama. Beliau merupakan peserta Maharaja Lawak bergandingan bersama Zizan yang membentuk gandingan Jozan dan dinobatkan sebagai naib juara. 

Filemografi :-

  • Filem : 9
  • Telemovie : 13
  • Siri TV : 17

Pencapaian :-

  • ABPBH 2011 , Artis Komedi Lelaki Popular
  • ABPBH 2013 ,2014,Penyampai Radio Lelaki Popular
  • Anugerah Meletop 2015 ,2016 , Artis Lawak Meletop

1. Saiful Apek





Mohd Saiful Azam bin Mohamed Yusoff (lahir 12 Mei 1969) atau lebih dikenali sebagai Saiful Apek merupakan seorang pelawakpelakonpenyanyi dan pengacara yang terkenal di Malaysia. Beliau juga merupakan seorang pelakon yang paling banyak membintangi filem di Malaysia pada waktu ini. 
Beliau merupakan bekas ahli kumpulan Senario walaupun telah keluar dari kumpulan tersebut, beliau tetap sering di panggil sebagai tetamu khas di rancangan televisyen Senario.Anak pertama dari 7 adik beradik.

Filemografi :-

Filem : 51

Pencapaian :-
  • ABPBH 2003 , Bintang Paling Popular
  • ABPBH 2002, 2003, 2004,2005,2006,2007 , Artis Komedi Lelaki Popular

Bagaimana dengan carta 10 Pelawak Terbaik Malaysia yang disenaraikan di atas? Anda bersetuju? Jika tidak bersetuju , anda boleh berikan komen anda di ruangan komen di bawah. Anda juga boleh membuat carta anda sendiri jika anda tidak bersetuju. Majulah industri hiburan Malaysia. 


Sumber : Wikipedia


Read more ...

17 Ogos 2017

Giveaway by LZ


Assalamualaikum dan salam sejahtera



Hari ini aku sertai satu lagi giveaway yang dianjurkan oleh rakan blogger. Giveaweay yang simple ini bertajuk Giveaway by LZ. Syarat pun senang dan mudah sahaja. Boleh klik banner di atas untuk join.
Sterusnya, komen mengenai blog beliau , blog yang sangat simple tetapi menarik. Dnegan susunan widget yang tersusun kemas. In shaa Allah blog beliau akan lebih maju jaya di masa akan datang.

Instagram : @aerill_hassan

Sekian. 
 
 

Read more ...

16 Ogos 2017

Mengapa anda perlu sertai giveaway?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.




Sudah masuk hari ke enam Giveaway Ogos 2017 by www.aerillhassan. Alhamdulillah , setakat ini masih lagi menerima sambutan yang sangat menggalakkan daripada rakan-rakan blogger. Masih berbaki lebih daripada 10 hari lagi.sudah semestinya penganjur dan para sponsor mengharapkan lebih ramai blogger yang akan menyertai.

Mengapa anda perlu sertai giveaway ini?

Hadiah yang menarik. Pelbagai hadiah menarik telah disediakan untuk para pemenang. Bukan itu sahaja , selain hadiah , para peserta juga akan menerima lawatan daripada blogger-blogger lain. Hanya dengan blogwalking sesama peserta.

Mudah. Giveaway ini sangat mudah untuk anda sertai. Hanya perlu copy paste dan paste di ruangan html entri blog sahaja , dan anda publish. Kemudian , hantarkan link entri tersebut pada entri giveaway. Siap. Anda sudah menyertai. Selepas itu , apa yang anda perlu lakukan adalah meneliti dan mengikut setiap syarat yang telah diletak.Jika tidak mampu follow blog pada hari ini , anda boleh buat di kemudian hari. Asalkan anda ikut semua syarat.

Tambah follower. Menyertai giveaway juga adalah salah satu cara mudah untuk tambah pengikut. Tidak kira lah pengikut blog , google plus , instagram dan lain-lain. Di sinilah untuk para peserta menerima kunjungan daripada peserta lain.

Jadi , dengan tiga sebab di atas , pastinya semua yang terlibat dengan giveaway ini akan menerima kesan positif. Tak lupa juga kepada rakan-rakan blogger yang lain , anda juga boleh menyertai giveaway blogger lain. Selamat bergiveaway. In shaa Allah , jika niat anda ikhlas , pastinya tuah menyebelahi anda.
Read more ...

Giveaway Merdeka By Kisahsidairy.com

Assalamualaikum

Hai korang. Kisahsidairy.com sedang mencari lebih 10 orang pemenang untuk memenangi Wang Tunai, Voucher, Top up dan barangan lain .Jom pakat Join Giveaway yang mudah ini.


Giveaway Merdeka By Kisahsidairy.com

Giveaway berlangsung bermula 16 OGOS sehingga 29 Ogos 2017

JOM JOIN GIVEAWAY NI BERAMAI-RAMAI, PAKAT SHARE UNTUK MEMERIAHKAN LAGI GIVEAWAY INI.


Read more ...

15 Ogos 2017

Malaysia di Sukan Sea 2001

 
Assalamualaikum dan salam sejahtera



Tahun 2017 merupakan kali ke 6 Malaysia menganjurkan sukan terbesar di Asia Tenggara , iaitu Sukan SEA. Kali terakhir Malaysia menganjurkan sukan ini adalah pada tahun 2001 iaitu 16 tahun yang lalu. Harapan seluruh rakyat Malaysia adalah supaya dapat mengulangi sejarah ketika tahun 2001. Tetapi apakah sejarah yang berlaku ketika tahun itu? Jom kita lihat.
Sukan Asia Tenggara 2001 , secara rasminya dikenali sebagai Sukan Asia Tenggara ke-21 telah diadakan di Kuala Lumpur, Malaysia. Ini merupakan kali ke lima Malaysia menganjurkan Sukan Asia dan juga kali pertamanya sejak 1989. Sebelum ini, Malaysia juga menganjurkan temasya 1965, temasya 1971 dan temasya 1977.

Temasya sukan ini merupakan Sukan Asia Tenggara yang pertama pada abad ke-21, dan temasya yang pertama pada alaf ke-3. Kira-kira 4165 atlet dari 10 negara peserta menyertai temasya sukan tersebut yang menampilkan 391 acara dalam 32 sukan. Temasya sukan ini diadakan dari 8 hingga 17 September 2001, walaupun beberapa acara telah berlangsung dari 1 September 2001. Temasya sukan dibuka oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan Salahuddin dan ditutup oleh Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad di Stadium Nasional Bukit Jalil.
Tuan rumah Malaysia digelar juara keseluruhan mengikut jadual pingat rasmi, diikuti Thailand dan Indonesia dari belakang. Beberapa rekod Asia, temasya dan kebangsaan telah dipecahkan ketika temasya sukan berlangsung. Dengan sedikit atau tanpa kontroversi, temasya sukan tersebut secara umumnya diadakan dengan jayanya dengan peningkatan taraf pertandingan antara negara Asia Tenggara.

Venue Acara

Sukan Asia Tenggara 2001 menggunakan campuran venue baru,sedia ada dan sementara. Kebanyakan venue adalah kemudahan sukan awam yang sedia ada yang telah dibalikkan kepada kegunaan awam selepas temasya sukan. Tiada kerja pemasangan semula dilakukan di kebanyakan venue kerana kebanyakan venue telah digunakan untuk menganjurkan temasya sukan besar seperti Sukan Komancel 1998. 
Sukan Asia Tenggara ke-21 mempunyai 39 venue untuk temasya sukan. 19 di Kuala Lumpur, 10 di Selangor, 4 di Johor dan 3 masing-masing di Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.


Jadual Pingat Sukan Asia Tenggara 2001




Upacara pembukaan


Lebih daripada 15,000 sukarelawan termasuk 7,000 sekolah terlibat dala upacara pembukaan temasya sukan dan demi mencipta penganjuran Sukan SEA di tiga buah bandar buat kali pertama. Upacara pembukaan rasmi selari di Stadium Larkin di Johor Bahru dan Arena Sukan Antarabangsa Pulau Pinang menjadikan sukan SEA pertama alaf baru sebuah acara yang paling dikenangi.

Semasa bunga api menerangi langit Stadium Nasional Bukit Jalil, lebih daripada 50,000 orang bersorak dan bergembira menyambut kedatangan temasya Sukan dua minggu yang dipertandingkan 10 negara Asia tenggara.

Perdana Menteri Malaysia Keempat Dr. Mahathir Mohamad dan isterinya Dr. Siti Hasmah menaiki 4WD tentera terbuka dan melambaikan tangan ke arah penonton yang menyambut kedatangannya dengan meriah dan penuh bersemangat. Koir yang menyanyikan lagu patriotik memulakan serantai persembahan termasuk formasi, nyanyian lagu da tarian. Kemuncak upacara tersebut ialah perbarisan kontinjen negara peserta terdiri daripada 5,000 olahragawan dan olahragawati dari seluruh rantau Asia Tenggara.

Gemuruh yang lantang diberikan kepada kontinjen tuan rumah seramai 558 atlet negara yang diirngi pembawa bendera Nur Herman Majid dan disambut penuh gembira oleh peminat yang mengibarkan bendera Jalur Gemilang. Obor temasya kemudian dibawa masuk stadium oleh bekas bintang bola sepak Soh Chin Aun dan bekas ratu lari trek Maria Lydia D'Vega Mercado dan dibawa 19 pelari lain sebelum bekas jaguh basikal Daud Ibrahim menghabiskan balapan terakhir. Dari atas pentas, dia memegang obor untuk menyala wayar menuju ke obor besar di sebelah hujung stadium
Apabila obor besar dinyalakan, beribu-ribu belon dan konfeti dituang ke atas penonton yang bersorak dan bertepuk tangan. 
Suasana ini menandakan permulaan gemilang temasya sukan dwitahunan yang terbesar di Asia Tenggara yang kaya dengan budaya.


Upacara penutupan

Upacara penutupan diadakan pada 17hb September 2001 pada sebuah malam berhujan dengan tema: ASEAN: Masa untuk merayakan. Ia dihadiri oleh 100,000 penonton yang berjaya memasuki stadium dan mengambil tempat duduk mereka. Upacara bermula dengan persembahan beberapa selebriti tempatan termasuk Erra Fazira and Ziana Zain.

Selepas itu, anggota-anggota kumpulan terjun payung membuat pendaratan di padang stadium bersama 10 bendera negara yang mengambil bahagian dengan iringan lagu "Jalur Gemilang" yang dinyanyikan oleh sebuah kumpulan koir. Perbarisan memasuki stadium oleh kontinjen mengikut jenis sukan disambut dengan tepukan gemuruh oleh penonton dalam stadium. Susunan bermula dengan peserta-peserta akuatik, diikuti oleh peserta memanah, olahraga dan seterusnya peserta-peserta sukan lain.
Upacara kemudiannya diteruskan dengan persembahan "Citrawarna Malaysia' yang dipersembahkan oleh 300 penari dan 50 pemukul gendang menggegarkan stadium dengan gema irama yang mencerminkan kepelbagaian irama lagu serta tarian tradisional rakyat berbilang kaum di negara ini. Kemudian, Mohd Qabil Ambak Mahamad Fathil, penunggang kuda Ekuestrian Malaysia telah diisytiharkan sebagai Olahragawan Temasya, sementara pelari pecut Olahraga Thailand Supavadee Khawpeag telah diistiharkan sebagai Olahragawati Temasya.

Selepas Perdana Menteri Mahathir Mohammad mengistiharkan penutupan temasya, bendera Persekutuan Sukan Asia Tenggara telah diturunkan dan kawah obor telah dipadamkan. Pengerusi Persekutuan Sukan Asia Tenggara dan pengerusi Majlis Olimpik Malaysia, Tan Sri Tunku Imran ibni Tuanku Ja’afar kemudiannya menyerahkan bendera temasya dan baton kepada presiden Majlis Olimpik Vietnam dan Menteri Sukan, Nguyen Danh Thai, lambang tanggungjawab Sukan SEA secara rasminya diserahkan kepada Vietnam, tuan rumah Sukan Asia Tenggara 2003.  
Lagu Kebangsaan Vietnam dimainkan semasa Bendera Kebangsaan Vietnam dinaikkan. Selepas itu, sebuah persembahan segmen Vietnam 11-minit yang bertajuk "Selamat Datang ke Vietnam" (Welcome to Vietnam) telah dipersembahkan oleh penari wanita Vietnam dengan membawa sehelai bendera gergasi berwarna merah bersama mereka. Persembahan tersebut dibahagikan kepada tiga babak. 

Upacara berakhir dengan sebuah persembahan segmen perpisahan Malaysia dengan bunga api dilepaskan ke atas langit serentak dengan 21 pendaki gunung turun dari bumbung dengan menggunakan tali diikat pada mereka dan mengagihkan hadiah kepada sesetengah penonton yang bernasib baik manakala belon dan kertas-kertas kecil berwarna-warni ditaburkan ke udara. Sebuah konsert khas kemudiannya diadakan oleh artis terkenal seperti Siti Nurhaliza, Erra Fazira, Sheila Majid dan Amy of Search.

 Sumber : Wikipedia | Utusan

Begitulah ceritamya di temasya Sukan SEA 2001.Bagaimana dengan KL2017? Adakah sekali lagi sejarah di cipta? Adakah rakyat Malaysia akan dibanggakan oleh atlet-atlet mereka? Sebagai tanda sokongan terhadap pasukan Malaysia , marilah kita turun ke tempat acara-acara di adakan. Kita berikan semangat dan sorakan kepada mereka supaya dapat memberikan yang terbaik buat negara.

Sekian. 
Read more ...

14 Ogos 2017

Sudah Update Bloglist Ogos 2017




Assalamualaikum dan salam sejahtera




Tempoh hari , aku ada menulis satu status di laman facebook aerillhassan.com berkenaan pencarian bloglist baru. Sudah sekelian lama tak update senarai blog , kini aku berjaya mencari sebanyak 21 blog untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist. Terima kasih kepada mereka yang sudi tinggalkan komen url blog mereka di ruangan komen status tersebut.
Ada beberapa orang bertanya , "Kenapa tak buat segmen bloglist dekat blog je?". Jawapan aku adalah , apa salahnya kadang-kadang gunakan laman sosial lain sebagai tempat mencari bloglist. Sekurang-kurangnya ada juga fungsi laman facebookitu selain daripada hanya share entri blog dis ana sahaja. 


Aku dah update senarainya di ruangan di widget di bawah kanan. Anda boleh lihat berapa banyak blog yang tersenarai. Anda nak jugak? Nantikan pencarian bloglist yang berikutnya. Untuk masa sekarang , aku akan menggunakan senarai ini untuk blogwalking setiap hari.
Sekian
Read more ...

15 Penyanyi Wanita Terbaik Malaysia



Assalamualaikum dan salam sejahtera




Negara Malaysia sememangnya mempunyai ramai penyanyi wanita berbakat. Ianya terbukti apabila ramai penyanyi wanita telah berjaya didalam pertandingan nyanyian di luar negara. Kini, apa kata kita lihat 15 penyanyi wanita yang telah berjaya memasuki carta penyanyi wanita terbaik Malaysia.




15. Ramlah Ram




Ramlah Ram ialah seorang penyanyi dan pelakon wanita Malaysia yang berasal dari Muar , Johor. Beliau merupakan bintang kelahiran RTM , menerusi pertandingan Bintang RTM pada tahun 1985. Antara lagu lagu popular nyanyian beliau yang masih diminati sehingga kini ialah Kau Kunci Cintaku Di Dalam Hatimu, Cintaku Hanyut Di Lautan Sepi, Ke Kiri Sepi Ke Kanan Rindu dan lain lain.
Diskografi :-
  • Album Studio : 14
  • Single : 72 
Pencapaian :- 
  • Anugerah Juara Lagu 1988 Juara Keseluruhan
  • Anugerah Juara Lagu 1988 Persembahan Terbaik
  • Lagu Terbaik , Anugerah Hits Satu anjuran RTM
14. Amy Mastura





Amy Mastura merupakan seorang penyanyi,pelakon,pelawak,komposer dan pengacara Malaysia. Beliau mula bergiat aktif dalam bidang muzik setelah menjuarai Asia Bagus pada 1993 di Jepun dan seterusnya melancarkan album pertamanya yang menggunakan namanya sebagai judul album pada 1994. Sepanjang kerjayanya sebagai penghibur, Amy Mastura telah menerbitkan sebanyak tujuh album studio, tiga album kompilasi dan jualan album beliau mencecah 5 juta unit. 
Diskografi : - 
  • Album studio : 7 
  • Single : 45 
Pencapaian :-
  • Anugerah Bintang Popular Berita Harian 1994 ,Penyanyi Wanita Popular 
  • Anugerah Juara Lagu 2000  Juara Kategori Pop Rock
  • Anugerah Industri Muzik 2003 Kulit Album Terbaik  Album 
  
13. Siti Nordiana





Siti Nordiana binti Alias (lahir 22 November 1984) atau lebih dikenali sebagai Siti Nordiana atau Nana, adalah salah seorang penyanyi wanita Malaysia. Nana berasal dari Felda SendayanSerembanNegeri SembilanSelain berkecimpung sebagai penyanyi solo, Nana juga dikenali sebagai pasangan duo bersama penyanyi Achik, vokalis kumpulan Spin dan merupakan rakan baik kepada Nana. Nama beliau kembali meningkat naik selepas menyertai dan menjuarai Gegar Vaganza musim ke-2.
Diskografi :- 
  • Album studio: 6 
Pencapaian :- 
  • Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2017 ,Penyanyi Wanita Popular 
  • Anugerah Meletop Era 2017 , Penyanyi Meletop 
  • Pemenang Tempat Pertama Gegarvaganza 2 2015


12. Mas Idayu




Mas Idayu atau nama sebenarnya Masidayu binti Mesnun (dilahirkan pada 10 Januari 1969) merupakan seorang penghibur dan penyanyi terkenal Malaysia yang sinonim dengan gelaran Ratu Gelek 45°. Beliau merupakan salah seorang penyanyi ternama yang memperjuangkan muzik dangdut sejak era 1990an. Anak kelahiran Johor ini merupakan antara artis wanita dengan jualan album terlaris di era tersebut malah cukup terkenal dengan lagu-lagu dangdut malar segar seperti "Cintaku 100%" dan "Senggol-senggolan,Cubit-cubitan". 
Diskografi :-

  • Album Studio :- 8   
  • Single :- 29

Pencapaian :-

  • Anugerah Industri Muzik 1998 Album Dangdut Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2000 Album Dangdut Terbaik 

11. Amelina




Norazlina Amir Sharipuddin atau lebih dikenali sebagai Amelina ialah seorang penyanyi popular Malaysia pada era 1990'an. Beliau cukup sinonim dengan irama dangdut yang disampaikan secara pop kontemporari hingga digelar Ratu Dangdut 90'an ekoran beliau merupakan antara segelintir artis wanita yang berjaya mencatat jualan keseluruhan album studio melebihi 500,000 unit. 
Diskografi :-

  • Album Studio : 3
  • Single : 28
Pencapaian :-

  • Anugerah Industri Muzik 1995 Album Pop Tradisional Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 1998 Susunan Muzik Terbaik

10. Dayang Nurfaizah





Dayang Nurfaizah Awang Dowty atau lebih dikenali sebagai Dayang Nurfaizah (lahir 20 Julai 1981) ialah antara penyanyi wanita yang paling berpengaruh pada dekad 00-an di Malaysia. Memulakan kerjayanya pada usia 18 tahun, Dayang sudahpun mencapai status terbaik dalam arena seni suara dengan menghasilkan 7 buah album studio dan meraih pelbagai anugerah dari dalam dan luar negara.  
Diskografi  :- 
  • Album Studio : 8
  • Single : 49
Pencapaian

  • Juara Bintang RTM 1998 
  • Juara Bintang Penghibur HMI 2000
  • Anugerah Industri Muzik 2001 Lagu Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2013 Persemabahan Vokal Terbaik Wanita
  • Anugerah Juara Lagu 31, Juara Keseluruhan 
  • Anugerah Juara Lagu 29, 30, 31 ,Vokal Terbaik 
9. Sheila Majid





Datuk Sheila Majid (dilahirkan sebagai Shaheila binti Abdul Majid; 3 Januari 1965) atau juga dikreditkan sebagai Sheila dalam beberapa album terawalnya, merupakan salah seorang penyanyi wanita Malaysia. Beliau juga dikenali sebagai Ratu Jazz Malaysia kerana kebolehan beliau menyanyikan lagu Jazz. 
Dsikografi :- 
  • Album Studio : 9
  • Single : 45 
Pencapaian :- 
  • Anugerah Bintang Popular Berita Harian 25 , Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat 
  • Anugerah Industri Muzik 1996 , Anugerah kembara
  • Anugerah Industri Muzik 1997 , Persembahan Vokal Terbaik Wanita 
  • Anugerah Industri Muzik 1997 , Album Pop Terbaik
8. Jaclyn Victor




Jaclyn Joshua Thanaraj Victor atau lebih dikenali sebagai Jaclyn Victor (lahir 4 Disember 1978) ialah seorang penyanyi dan pelakon Malaysia yang menjulang namanya melalui kejuaraan Malaysian Idol musim pertama pada tahun 2004. Beliau dikenali dengan suaranya yang lunak dan bakat menyanyi yang dianggap mantap, bersemangat dan mengagumkan. Beliau adalah antara segelintir artis yang telah memenangi trofi di anugerah uatama dalam bidang muzik dan filem di Malaysia dan rantau ini.


Diskografi :- 
  • Album Studio : 7
  • Single : 35 
Pencapaian 
  • Anugerah Industri Muzik 2006 , Album Terbaik, Lagu Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2007 , Persembahan Vokal Wanita Terbaik 
  • Anugerah Industri Muzik 2012 , Persembahan Vokal Wanita Terbaik 
  • Anugerah Planet Muzik 2006, Artis Wanita Terbaik
  • Anugerah Juara Lagu 2005 , Juara Keseluruhan

7. Ella



Nor Zila binti Haji Aminuddin (lebih dikenali sebagai Ella; dilahirkan pada 31 Julai 1966) merupakan seorang penyanyipelakonpemuzik dan model yang terkenal di Malaysia. Sehingga kini, beliau masih mempertahankan gelarannya sebagai Ratu Rock Malaysia. 
Diskografi :- 
  • Album Studio : 27 
Pencapaian :- 
  • Satu-satunya artis Malaysia yang dipilih menyanyi lagu tema Sukan Komanwel iaitu 'Standing In The Eyes Of The World'.
  • Artis Wanita Pertama Yang Mempunyai Penjualan Album Terbanyak' (1998).
  • Artis Malaysia pertama merakamkan album penuh di Amerika Syarikat.
  • Anugerah Bintang Popular Berita Harian 1993, Penyanyi Wanita Popular

6.Ning Baizura




Ning Baizura binti Sheikh Hamzah atau lebih dikenali sebagai Ning Baizura merupakan seorang penyanyi dan pelakon Malaysia. Ning Baizura dilahirkan pada 28 Jun 1975 di Kajang, Selangor. Ning akhirnya telah berjaya melahirkan album sulung beliau iaitu Dekat Padamu. Lagu pertama yang telah melonjakkan nama beliau ialah Curiga 
Diskografi :- 
  • Album Studio :- 12
  • Single : 60 
Pencapaian :- 
  • Anugerah Industri Muzik 1993 , Album Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2004 , Lagu Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2011 , Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik

5.Misha Omar





Samihah @ Aisah binti Omar atau nama komersialnya Misha Omar (dilahirkan pada 6 Januari 1982 di Kota Bharu, Kelantan) adalah seorang penyanyi pop wanita Malaysia berbangsa Melayu yang sehingga kini telah memenangi 5 trofi Anugerah Juara Lagu, 4 Anugerah Industri Muzik, 3 Anugerah Era & sebuah trofi Festival Filem Malaysia & Anugerah Bintang Popular Berita Harian
 
 Beliau berasal dari MachangKelantan dan mula menceburi bidang seni suara sejak berusia 19 tahun setelah menyertai pertandingan Bintang RTM 2001. Populariti beliau memuncak setelah meraih kejayaan menerusi lagu Bunga-bunga Cinta .
Diskografi :- 
  • Album Studio : 3
  • Single : 21 
Pencapaian  :- 
  • Anugerah Juara Lagu 2003 , Juara Keseluruhan
  • Anugerah Industri Muzik 2016 , Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2008 , Album Pop Terbaik
  • Anugerah Juara Lagu 2016 , Tempat Kedua



4. Ziana Zain 




Siti Roziana binti Zain (lahir 2 Mei 1968; lebih dikenali sebagai Ziana Zain) merupakan seorang penyanyipelakonmodel dan Usahawan di Malaysia. Ziana bangkit sebagai bintang sensasi setelah mengeluarkan album sulungnya Madah Berhelah, lalu dijulang sebagai salah seorang diva pop yang paling berjaya  di Asia Tenggara.
Diskografi :- 
  • Album Studio : 7
  • Single : 59 
Pencapaian :- 
  • Anugerah Bintang Popular Berita Harian 1995 , Bintang Paling Popular
  • Anugerah Industri Muzik 1995 , Persembahan Vokal Wanita Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 1997 , Album Pop Terbaik
  • Anugerah Juara Lagu 1998 , Juara Kategori Balada


3. Noraniza Idris





Nor Aniza binti Haji Idris (lahir pada 27 Ogos 1968 ) atau lebih dikenali sebagai nama pentasnya, Noraniza Idris merupakan seorang penyanyi, penerbit, penggubah lagu, penulis lirik yang cukup terkenal di Malaysia. Memulakan karier nyanyian sejak 1985, Noraniza Idris cukup sinonim dengan lagu-lagu yang berentak irama tradisional dan etnik kreatif sehingga beliau mendapat jolokan Ratu Irama Tradisional Malaysia. 
Diskografi :- 
  • Album Studio : 13
Pencapaian :-
  • Anugerah Industri Muzik 1999 , Album Pop Etnik Terbaik 
  • Anugerah Industri Muzik 2000 , Album Terbaik 
  • Anugerah ERA 2004 : Lagu Global Pilihan -




2. Yuna





Yunalis binti Mat Zarai (lahir 14 November 1986) atau lebih dikenali sebagai Yuna merupakan seorang penyanyi dan penulis lagu wanita Malaysia. Beliau amat dikenali sebagai satu-satunya penyanyi rock indie wanita yang bertudung terawal menghiasi industri muzik sekaligus mengetengahkan muzik rock indie. 
Pada Disember 2016, Yuna melakar sejarah apabila album Chapters berjaya membolosi carta Billboard. Album itu dipilih sebagai 10 album R&B terbaik sepanjang tahun 2016 di dalam artikel yang dimuat naik di laman web rasmi Billboard, manakala penyanyi berprofil tinggi yang lain seperti Beyonce, Rihanna dan John Legend turut tersenarai di dalam pilihan tersebut. 
Diskografi :-
  • Album Studio : 6 
  • Single : 31 
Pencapaian :-
  • Anugerah Industri Muzik 2009 , Lagu Terbaik
  • Anugerah Industri Muzik 2011 , Persembahan Vokal Wanita Terbaik
  • Anugerah Juara Lagu 27 , Juara Keseluruhan
  • Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2010 & 2011 , Penyanyi Wanita Popular 


1. Siti Nurhaliza





Datin Sri Dato' Siti Nurhaliza binti Tarudin  lahir 11 Januari 1979) atau lebih dikenali sebagai Siti Nurhaliza merupakan seorang penyanyipenulis lagupenerbit rakamanpengacara televisyen dan ahli perniagaan terkenal di Malaysia. 
Beliau memulakan kerjayanya di industri muzik Malaysia pada usia 16 tahun selepas memenangi pertandingan nyanyian Bintang HMI anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada 1 April 1995 di mana beliau menerima tawaran kontrak rakaman daripada empat syarikat rakaman antarabangsa sebelum dilamar oleh Suria Records.  
Single sulungnya, "Jerat Percintaan" telah memenangi Anugerah Juara Lagu ke-11 dan dua anugerah lagi untuk Persembahan Terbaik dan Lagu Balada Terbaik. Album pertamanya sendiri, sehingga 2005, ia telah terjual sebanyak 800, 000 unit di Malaysia sahaja.

Diskografi :- 
  • Album Studio : 16
  • Single : 94 
Pencapaian :- 
Sehingga kini beliau telah memenangi lebih 250 anugerah dan penghargaan dari dalam dan luar negara. Antara anugerah yang dimenanginya termasuklah 42 Anugerah Industri Muzik, 23 Anugerah Bintang Popular, 26 Anugerah Planet Muzik, 18 Anugerah Juara Lagu, 4 Anugerah MTV Asia, 3 Anugerah Muzik Dunia, 2 Anugerah Musik Indonesia, 2 Anugerah Muzik Singapura dan pemegang 2 rekod di dalam Malaysia Book of Records.



Bagaimana dengan carta di atas? Jika anda tidak bersetuju atau mempunyai pandangan lain , bolehlah memberikan pandangan anda di dalam ruangan komen artikel kali ini. Sesungguhnya negara kita mempunyai ramai penyanyi wanita yang berbakat. Semoga industri hiburan tanah air semakin ke hadapan.


Sekian.
Read more ...