14 Jun 2017

QUILL CITY MALL RAYA KASIH & CINTA WITH FATTAH AMIN & NUR FAZURA



QUILL CITY MALL RAYA KASIH & CINTA
CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY INITIATIVE WITH
FATTAH AMIN & NUR FAZURA
&
EXCLUSIVE “HERO SEORANG CINDERELLA” BOOK SIGNING CEREMONY


A “Berbuka Puasa” Initiative with Fattah Amin & Nur Fazura during this holy month of Ramadan together with orphanage children


Monorel berhenti di Medan Tuanku,
Singgah di Quill City Mall KL membeli kelengkapan,
Sambil menunggu tandatangan buku,
Adik-adik bersama kita meraikan.

Hero Seorang Cinderella dinantikan,
Fattah & Fazura kini bergandingan,
Kasih & Cinta bersama dicurahkan,
Tanggungjawab sosial tidak dilupakan.

KUALA LUMPUR, 11 JUNE 2017 – Quill City Mall Kuala Lumpur, a family and kids friendly shopping destination along Jalan Sultan Ismail Kuala Lumpur is honored to present the momentous Raya Kasih & Cinta themed Corporate Social Responsibility initiative with Fattah Amin and Nur Fazura today in conjunction with Ramadhan and Hari Raya Aidilfitri celebrations. “Hero Seorang Cinderella” (HSC) drama series main casts, Fattah Amin and Nur Fazura attended the memorable event.


The Main Atrium has been turned into the Hero Seorang Cinderella theme for the Raya celebrations, providing shoppers an unforgettable experience from the drama series. The cast of this drama series are still shooting in the mall and shoppers might just be lucky to catch the casts at the mall. Come and experience the various Kasih & Cinta scenes enfolded in the drama series shot exclusively at Quill City Mall KL.


This Raya, it is all about Raya Kasih & Cinta as Quill City Mall KL welcomed a total of 43 children from Rumah Shifa Setapak and Rumah Bakti NurShaheera for a “Majlis Berbuka Puasa” in conjunction with the month of Ramadan. The children from these two homes were invited to spend their day at Quill City Mall KL for the upcoming Raya celebrations whereby they shopped for new stationaries and participated in various activities as well as games during the event. The orphanage children sealed their love with a customized love message written on Kasih & Cinta Quill Love Locks on the love fixture together with Dato Ar. Michael Ong, Fattah Amin and Nur Fazura during the Corporate Social Responsibility initiative.

“It’s our great pleasure to host this celebration of Raya Kasih & Cinta Corporate Social Responsibility initiative and spread the true meaning of Ramadan to the children from Rumah Shifa Setapak and Rumah Bakti NurShaheera. LOVE and GIVING is the true meaning of this celebration. This is especially for the children to have a memorable experience for Raya this year, to bring joy and love to the underprivileged in the spirit of Raya Kasih & Cinta.” said Dato’ Ar. Michael Ong, Group Executive Director of Quill Group of Companies.


Dato’ Ar. Michael Ong, Executive Director, Ng Chee Kheong, COO of Quill Group of Companies, Joseph Teo, Vice President, Marketing of Quill City Mall Kuala Lumpur, together with Fattah Amin and Nur Fazura launched this Corporate Social Responsibility initiative. Subsequently, “Hero Seorang Cinderella” Book Signing Ceremony was held whereby Fattah Amin and Nur Fazura signed HSC novels for their lucky fans.


As part of this noble and worthy cause in spreading the love this Raya, Quill City Mall KL gave away Limited Edition “Hero Seorang Cinderella” Pillow and Hari Raya green packets to the children. The children received the Hari Raya packets from the management of Quill City Mall, Fattah Amin and Nur Fazura.




The children were later treated to a scrumptious Buka Puasa meal at Aragan Yokocho, a new Japanese restaurant serving authentic Japanese food - the first and largest authentic Japanese restaurant in Asia. The restaurant provides a dining area which is sectioned off into four distinct seasonal themed seating areas featuring the four seasons in Japan: spring, summer, autumn and winter. Shoppers can come and experience a four season Buka Puasa dining here as well.

For those still shopping for Raya essentials, an array of collections from Fattah Amin, Prima Valet artists’ collection such as Amy Search and Shaheizy Sam, Elrah Exclusive, Altelia Amani, Nur Aishah, AEON, Gajah Duduk and many more were featured during this entire Raya campaign.

Not to forget, our Shop, Dine and Win contest is currently ongoing. Come and shop for your Raya essentials and stand a chance to be one of the many lucky ones to win the weekly prizes lined-up for shoppers. Shop, Dine & Win weekly prizes are as below:

·  Week 8 (5 June - 11 June 2017) – Dyson Tower Fan, Tefal Griller
·  Week 9 (12 June - 18 June 2017) – Dyson Vacuum Cleaner, Happy Call Double Pan
·  Week 10 (19 June - 25 June 2017) – Panasonic Washing Machine, Happy Call Ceramic Pot Set
·  Week 11 (26 June – 2 July 2017) – YAMAHA Desktop Audio, Philips Glass Blender
·  Week 12 (3 July – 9 July 2017) – Sony 4K Smart LED TV, iPhone 7 Plus 128 GB (Grand Prize)

This Raya, Quill City Mall KL is the best choice to gather with family and friends as shoppers can enjoy festive Raya offerings from our valued tenants with various promotions ranging from food, fashion, entertainment and much more. Get your Raya goodies from our tenants AEON, Gajah Duduk, Ethnic Sense and more. Avoid the rush hour traffic and come “Berbuka Puasa” with us at Quill City Mall KL. Free parking is available after 5pm onwards on weekdays whereas RM3 flat rate on weekends.
 For more information, visit our Facebook, Instagram: QuillCityMallKualaLumpur or our website http://www.quillcitymall.com.my.
Read more ...

9 Jun 2017

Percutian ke Sarawak Yang Awesome !!


Assalamualaikum dan salam sejahtera




Percutian ke Sarawak Yang Awesome
Hai korang! Ada tak yang nak plan pergi bercuti di Sarawak ??? Pergilah weh….best…ok for those yang masih tercari-cari tempat penginapan tu… haaa meh saya nak suggest Imperial Hotel Kuching. Hotel 4 bintang ini letaknya di tengah-tengah bandaraya Kuching. Location memang sangat strategic di mana hanya  5 - 10 minit perjalanan bila drive dari Lapangan Antarabangsa Kuching dan Pusat Perniagaan Bandaraya. Yang syoknya hotel ini terletak bersebelahan Pusat Beli-belah Boulevard dan Imperial Suite. Haaaaa, yang shopaholic tu memang suka la kan.
Hotel ini provide 339 bilik tetamu .  Jenis bilik yang ditawarkan iaitu bilik superior, deluxe, corner deluxe, suite eksekutif, suite predsiden, 3 bedroom apartment, 4 bedroom apartment dan 5 bedroom apartment. Saya pernah menginap di deluxe room. So far bilik ni nice dan berada di level paling atas. 
Boleh tengok pemandangan bandaraya .  Cantik!! Service dan facilities yang diberikan adalah WIFI, katil saiz king, kemudahan bancuh kopi atau teh, tempat mandian kiub dan tab mandi. Tv pon besar iaitu 42 –inci. Saluran tv yang disediakan HyppTV, mini peti sejuk, peti keselematan (rasanya size boleh muat komputer riba , iron (so tak payah susah-susah nak call pihak hotel), sofa (saiz individu) tepi katil, jubah mandi, surat khabar,parking percuma dan boleh akses  ke pool, gym, bilik sauna dan wap.  
Yang bagusnya pihak hotel ada sediakan perkhidmatan pengangkutan berjadual percuma untuk ke airpot dan pusat perniagaan bandaraya. Ha tak perlula susah-susah nak cari teksi kan. Ini kira facilities untuk bilik paling basic. Kalo lagi mahal, confirm facilitiesnya pun lebih wow. Jom buat tempahan bilik hotel di www.traveloka.com sekarang.
Kekadang dah syok lepak kat hotel, rasa malas nak keluar cari makan. Haa makan kat Imperial Garden Restaurant  di hotel ni pon dah sodap. Open every day, stating from 6 pagi sehingga 11 malam. Korang boleh nikmati buffet sarapan pagi. Macam-macam menu disediakan. Ala carte turut ada. Kat situ makanan merangkumi citarasa timur dan barat.  
Makanan tempatan pon ada. Tapi kalau korang pilih untuk lepak santai sambil nikmati snack ringan seperti kek,pastry,pai, biskut sambil minum kopi buatan khas, teh dan jus.. haaa sila lah lepak di Lobby Lounge. Ruang legar dengan dekorasi kontemporari memang awesome. Oh ya, kalau memang dah malas sungguh atau lapar pada lewat malam atau awal pagi, call je pihak hotel untuk perkhidmatan hantar makanan kebilik 24 hour.
Psst…Bagi penggemar seafood, wajib pergi ke the best seafood in town @ Top Spot Seafood . Macam-macam ada tapi nak sugget menu ialah ketam masak telur masin.serius memang sedap weh. Try tau!!



Dah sampai Sarawak mestila nak tau about cara hidup orang sanakan. Pergilah ke Sarawak Cultural Village. Terdapat  pelbagai replica rumah yang mewakili etnik-etnik dan kaum utama di Sarawak seperti  Iban, Bidayuh, rumah panjang Orang Ulu, penempatan Penan, rumah tinggi Melanau, rumah orang melayu Sarawak dan sebagainya. Yang menariknya staff yang bekerja di sana akan memakai pakaian tradisioanl masing-masing dan menjalankan aktiviti tradisional. So rajin-rajinla tanya staf disana untuk dapatkan info tentang kehidupan mereka. Sangat menarik!! Jangan lupa juga untutk saksikan persembahan tarian tradisional di sebuah dewan.
Sesiapa yang nak tengok bagaimana rupa realnya rumah panjang boleh pergi ke Rumah Panjang Annah Rais Bidayuh. Dari Bandar Kuching kira-kira 90km . Dah alang-alang sampai rumah panjang, bolehlah singgah ke kolam air panas yang sangat popular dan asli.
Dah namanya pergi Kuching kannnn… so ape kata korang pergi Muzium kucing. Hehe. Muzium ini merupakan muzium kucing pertama di dunia okeh!!! Terletak di Petra Jaya di banggunan City Hall.  Di dalam muzium ini terdapat pelbagai pameran, gambar , kesenian dan cenderamata dimana kesemuanya dikaitkan dengan kucing. Masuk percuma je!! Tapi kalo nak ambil gambar tu dikenakan caj RM3 dan sapa nak record video pula dikenakan caj RM5. Muzium ini dibuka every day except cuti umum. Waktu operasi adalah dari pukul 9 pagi hinggalah ke 5 petang. Before balik boleh singgah Tugu Kucing.  Don’t forget to take the picture ya. Bukti korang dah sampai sana..hihi.
Sekian.
Read more ...

7 Jun 2017

Juadah Berbuka Puasa 1


Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini aku nak bercerita tentang juadah berbuka puasa yang aku makan ketika seminggu berpuasa. Alhamdulillah. Aku sangat bersyukur kerana diberikan rezeki untuk berbuka bersama keluarga. Sudah beberapa tahun aku tidak berpuasa pada Ramadhan pertama bersama keluarga. Kali ini , kesemua ahli keluarga berada di rumah pada hari pertama Ramadhan.


Bila bersama keluarga , antara juadah yang pasti ada adalah Roti John. Selain itu , beberapa jenis kuih juga menjadi pilihan kami sekeluarga.


Bubur


Kuih Buah Melaka


Agar-Agar


Roti Pita.

Aku paling suka roti pita daging yang hanya terdapat di Seberang Jaya , di tempat kakak aku tinggal. Roti pita yang sangat besar dan penuh dengan inti. Sangat berbaloi!


Buah Anggur


Cekodok


Pulut bersama pisang mentalon

Mesti ada yang terliur kan dengan makanan-makanan ini? Selain daripada beli di bazar ramadhan , keluarga aku juga masak sendiri di rumah. Sangat seronok bila mana semua ahli keluarga berada di rumah. Masing-masing akan membantu untuk menyediakan masakan.
Semestinya anda juga begitu bukan? Apa cerita anda untuk bulan puasa ini?

Sekian. 
 

Read more ...

6 Jun 2017

"Membedah" Album SimetriSiti Limited Edition



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Entri kali ini adalah berkenaan Album SimetriSiti Edisi Eksklusif. Untuk pengetahuan anda semua, aku merupakan salah seoarang daripada 300 pembeli bertuah yang telah berjaya mendapatkan album SimetriSiti versi istimewa iaitu dengan kulit album berbeza daripada yang biasa juga 3 keping poskad beserta tandatangan Dato Siti Nurhaliza.
Justeru itu, dalam entri ini akan aku tunjukkan kepada anda semua isi di dalam album itu. Sesungguhnya aku berasa sangat teruja apabila dapat membuka dan melihat setiap satu item yang terdapat di dalam album ini. 



Gambar di atas adalah gambar album ini. Kulit album yang sangat elegan , cantik serta vintaj. Sangat berbeza daripada kulit album Dato Siti Nurhaliza yang pernah dihasilkan sebelum ini.


Versi limited edition ini menawarkan 3 keping poskad yang cantik. Kesemuanya memperlihatkan wajah penyanyi pujaan Malaysia ini. 







Tiga gambar di atas adalah tiga keping poskad yang terdapat di dalam album ini. Sangat cantik! Kualiti gambar yang sangat menarik! Memang akan aku simpan buat selama-lamanya. Boleh dilihat di bahagian tepi setiap poskad , ada tandatangan beliau.


Gambar di atas adalah bahagian dalam album ini , setelah poskad dikeluarkan. Melihat kepada CD album ini, kelihatan sangat cantik. Dengan font tulisan SimetriSiti itu yang sangat klasik.

Seterusnya , akan aku tunjuk beberapa bingkisan yang terdapat dalam buku lirik yang diberikan.


Dimulakan dengan kata-kata madah yang sangat mendalam maksudnya.



Contoh lirik yang diberikan , Bersandar Cinta dengan gambar-gambar yang sangat menawan hati.



Apa yang menarik adalah terdapat beberapa gambar yang mempunyai caption tentang penghargaan Dato Siti Nurhaliza terhadap mereka yang telah membantu beliau untuk berada di kedudukan sekarang. Penghargaan diberikan kepada pereka busana, juru mekap , penulis lirik , komposer dan lain-lain.



Buku lirik itu di tutup dengan kata-kata ucapan daripada Dato Siti Nurhaliza sendiri.


Gambar di atas adalah kulit belakang bagi album SimetriSiti ini.

Sekali lagi , Dato Siti Nurhaliza membuktikan beliau sentiasa memberikan naskhah terbaik buat peminat-peminat beliau. Setiap buah tangan yang dihasilkan semestinya dijaga rapi dari segi kualiti dan sebagainya. Sebab itu , setiap kali Anugerah Industri Muzik berlangsung , beliau pasti tidak akan pulang dengan tangan kosong.

Semogo album ini berjaya menjadi salah satu album terbaik di Malaysia. Semoga album ini diterima ramai dan lagu-lagu di dalam album ini menjadi hits sebagaimana album-album terdahulu. In shaa Allah.


Entri berkenaan :  Review Album SimetriSiti 2017


Read more ...

Pembuli Zulfarhan Disiasat Di Bawah Seksyen 302, Hukuman Gantung Sampai Mati Jika Sabit Kesalahan


Assalamualaikum dan salam sejahtera




Kematian Zulfarhan Osman Zulkarnain, 21, kini disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan atas kesalahan membunuh dan jika disabit kesalahan, boleh membawa kepada hukuman gantung sampai mati.
Zulfarhan yang juga pelajar di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) dilaporkan meninggal dunia akibat didera rakan dengan seterika wap pada Khamis lalu.  
Untuk membantu siasatan, pihak polis telah menahan reman 36 suspek yang terdiri daripada 32 penuntut UPNM dan empat lagi daripada Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).
Mahkamah Majistret Sepang juga telah mengeluarkan perintah reman selama tujuh hari kepada suspek setelah penuntut Fakulti Kejuruteraan Elektrik itu meninggal dunia pada jam 10 malam Khamis. 
Menurut Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat, beberapa rakan mangsa telah menghantarnya ke hospital untuk rawatan kerana mengalami kecederaan melecur dan lebam.
“Tangkapan telah dijalankan ke atas 36 orang mahasiswa yang berusia 20 dan 21 tahun.
“Mereka terdiri daripada 32 penuntut UPNM dan empat penuntut Universiti Tenaga Nasional (Uniten),” jelasnya.

Sumber : Malaysia Gazette


Sumber : AstroGempak

  :- Siapa yang bersalah? Siapa yang patut dipersalahkan? 
Read more ...

5 Jun 2017

Salam Ramadhan 2017


Assalamualaikum dan salam sejahtera



Alhamdulillah , hari ini baru berkesempatan untuk melihat blog ini. Setelah hampir beberapa hari atau minggu tiada sebarang entri di hasilkan, kini aku kembali! Entri pertama di bulan Jun dan juga bulan Ramadhan.
Salam ramadhan diucapkan kepada semua pembaca dan juga blogger seluruh Malaysia. Semoga anda semua dapat menjalani ibadah puasa dengan sebaik mungkin. In shaa Allah, kita sama-sama memanfaatkan bulan ibadah ini dengan jayanya. 

Sekian. 
Read more ...

24 Mei 2017

Wordless Wednesday 87 : Love Somebody.


Assalamualaikum dan salam sejahtera


"If you love somebody, don't let them slip away."



Read more ...

17 Mei 2017

Wordless Wednesday 86 : Don't & Just.



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Don't talk, just act. 

Don't say, just show.

Don't promise, just prove.

Read more ...

Wordless Wednesday 85 : Happy?



Assalamualaikum dan salam sejahtera


If you were happy before you knew someone, you can be happy after they're gone.

Read more ...

14 Mei 2017

Review Album Simetri Siti 2017



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Sudah hampir 5 hari album terbaru penyanyi tersohor negara, Dato Siti Nurhaliza telah dilancarkan dengan jayanya.. Dengan tajuk album 'SimetriSiti' sudah semestinya membuatkan para penggemar muzik tanah air ternanti-nantikan apakah yang akan diberikan kepada peminat. Dalam jangka masa 5 hari , terdapat pelbagai pandangan terhadap album ini , sama ada positif mahupun negatif.
Bagaimanakah penilaian anda terhadap album ini? Kini , tiba masanya untuk aku membuat review berkenaan setiap lagu di dalam album ini. In shaa Allah , review kali ini akan menitik beratkan setiap aspek.


1. Bersandar Cinta | Lirik : Ad Samad | Komposer  : Aubrey Suwito

"Setiap irama lagu, serta baris bait moga jadi azimat." 

Sebuah lagu yang menggunakan orkestra sebagai iringan muzik. Iringan orkestra membuatkan lagu ini sungguh "magik". Lagu ini sepertinya sesuai untuk filem Disney, terbayang babak di mana puteri menyanyikan lagu ini untuk putera raja, ketika majlis tarian ataupun ketika di hutan yang penuh warna warni. Penuh magis. Vokal yang sangat-sangat terkawal dan mantap!
* Terbayang cerita Frozen
 Bintang : *****
2. Penghiburku (bersama Joe Flizzow) | Lirik / Komposer : Siti Nurhaliza 
"Hari ke hari , dikau tak pernah jemu.."
Lagu ciptaan Siti Nurhaliza sendiri. Kedengaran agak moden, ada gaya macam lagu Barat. Bila tiba waktu chorus, kedengaran sangat moden. Di background macam ada bunyi marimba.Nampak gayanya macam sambungan kepada Dua Dunia , nyanyian Too Phat bersama Siti Nurhaliza.  Rap oleh Joe Flizzow boleh diterima. Tak banyak boleh dikatakan tentang lagu ini.
Bintang : ***
3. Ikrar Cinta | Lirik : Sulu Serawak | Komposer : Amirah Ali 
"Indah cahaya bulan , cantik di malam awan." 
Sweet. Ada gaya-gaya seperti lagu di dalam album Hadiah Daripada Hati. Tak menjangkakan part moden gitar. Sesuai untuk majlis perkahwinan , macam ada gaya lagu duet dalam album CTKD , Hanya Dia. Suka dengan rhythm bunyi gitar akustik. Lirik yang sesuai.
 *Terbuai-buai dengan lagu ni , sesuai untuk dengar sebelum tidur.
Bintang : *****
4. Segala Perasaan | Lirik\Komposer : Ivan Lahardika
"Tak sanggup aku , melawan rasa, segala perasaan , memang ku jatuh cinta."
Muzik intro dah sedap! Antara vokal terbaik dalam album ini. Ada gaya-gaya 90-an tapi versi moden. Teringat lagu Kau Kekasihku. Mungkin lagu ini adalah sambungan kepada lagu tersebut. Part bridge sangat-sangat best. Setuju sangat tentang lagu ini menjadi single pertama. 
* Saling menjaga dan setia , untuk selamanya.
Bintang : *****
5. Aku Bukan Malaikat | Lirik : Dian | Komposer : Opick
"Kau bisa syurga  bisa neraka , kau bisa malam , bisa siangku." 
Muzik intro kedengaran agak Indonesia. Verse 1 sangat minimal muziknya. Lirik yang sangat menyentuh. Lirik chorus yang sangat mendalam maksudnya. Lagu ini sangat kedengaran Opick. Makin lama, makin merdu, dari segi melody , ryhthm, semuanya seperti sebati. 
*suka pada minit 2.20, muziknya sangat sedap
Bintang : **** 
6. Manis Terindah | Lirik : Ad Samad | Komposer : Aubrey Suwito 
"Rinduku padamu terlalu luas duga. "
Lagu cinta yang manis. Lagu ini boleh dikatakan sangat "Aubrey Suwito". Kadang-kadang verse macam agak membosankan. Bahagian chorus pula kedengaran catchy. Part bridge merdu! Susunan muzik yang tepat.
Bintang : ***
7. Kisah Kuinginkan duet bersama Judika | Lirik/Komposer : Ivan Lahardika
" Berakhir sudah pencarian jalan cinta, berlabuh di ikatan suci kita. "
Antara lagu yang patut dijadikan single seterusnya! Bahagian verse sangat merdu. Bahagian chorus pula sangat-sangat sedap. Sempurna! Bakalan menjadi hits di Malaysia ,Indonesia, Singapura dan Brunei. Sangat setuju bila mana Dato Siti Nurhaliza nak berduet dengan Judika.
Bintang : ****
8. Tak Perlu Ragu | Lirik/Komposer : Ade Govinda
"Dari berjuta bintang yang ada, kau satu yang paling bercahaya.." 
Lagu cinta yang sangat indah! Terbayang lagu ini menjadi runut bunyi sebuah filem cinta seperti filem Heart. Bahagian chorus sangat menangkap. Beberapa kali bahagian chorus berpusing-pusing dalam kepala. Vokal Siti Nurhaliza pada lagu ini sangat indah dan manis. Sangat suka lagu ini!!
Bintang : *****
9. Kau Takdirku | Lirik : Habsah Hassan | Komposer : Mohariz Yaakup
"Di sini telah bermula semua kisah kita." 
Intro lagu ini seperti lagu Tanpa Dendam Di Hati , sangat nostalgia! Verse yang sangat rendah , teringat pada lagu Bisakah. Ada gaya-gaya 90-an! Tetapi muziknya agak moden, itu yang membuat lagu ini berbeza dengan lagu-lagu sekarang. Salah satu lagu yang patut dijadikan single seterusnya. Endingnya sangat moden.
* Rindu pada karya Allahyarham Dato Adnan Abu Hassan
Bintang : *****
10. Hiasi Duniaku | Lirik/Komposer : Sid Murshid

"Bawalah ku bersama , hiasi dunia cinta.." 
Lagu yang paling berentak moden dalam album ini. Kedengaran seperti lagu Warna Dunia. Susah juga nak dapat "tangkap" lagu ini. Lagu ini sesuai untuk tema iklan , atau tema rancangan-rancangan tv. 
Bintang : ** 
 ............................................................................
Alhamdulillah , dah selesai dengar dan review kesemua 10 lagu yang terdapat dalam album SimetriSiti ini. Semuanya adalah review ketika kali PERTAMA mendengar lagu di dalam album ini. Persepsi mungkin akan berubah jika berulang kali mendengar. Sebagai contoh , ada lagu yang kedengaran janggal di telinga , tetapi setelah berulangkali mendengar , di beri promosi dan disiarkan berulang-ulang di radio , akhirnya lagu tersebut diterima ramai.
Secara jujurnya , majoriti lagu dalam album ini berpotensi tinggi untuk berdiri dengan sendiri atau erti kata lain berjaya menjadi single yang hits. In shaa Allah.
Walau bagaimanapun , semua penggemar muzik perlu memberikan pujian pada usaha pihak Siti Nurhaliza Production dan juga Universal Music Malaysia di atas segala usaha menerbitkan album ini. Semua orang boleh memberikan pendapat, memberikan sebarang kritikan sama ada yang positif atau negatif. Tetapi hanya mereka yang bekerja dari awal proses sehinggalah tersiapnya album ini tahu tentang kerja keras di sebalik pembikinan album ini.
Tahniah di ucapkan kepada mereka yang bekerja keras di sebalik tabir pembikinan album ini. Sebagai penggemar muzik tanah air, aku cukup gembira bila mana ada artis yang keluarkan album penuh.  Ini barulah menunjukkan bahawa artis itu bersedia dan membuat pelaburan yang sangat tinggi untuk kerjaya seninya. Semuanya di atas nama SENI.
..........................................
Sangat TIDAK ADIL apabila kualiti  atau pemilihan lagu di dalam album ini di compare kan terhadap album lain , terutamanya album Transkripsi. Ini adalah kerana konsep atau tujuan keseluruhan album adalah berbeza. Album SimetriSiti ini sememangnya layak di angkat sebagai antara album terbaik DCT.

Ranking Lagu
1. Bersandar Cinta *****
2. Segala Perasaan *****
3. Tak Perlu Ragu *****
4. Ikrar Cinta *****
5. Kau Takdirku *****
6. Kisah Kuinginkan ****
7. Aku Bukan Malaikat
8. Manis Terindah ***
9. Penghiburku ***
10. Hiasi Duniaku **
Bintang bagi keseluruhan album *****/*****



Nota : Kepada anda yang tidak sependapat dengan aku berkenaan review ini ,boleh memberikan komen anda di ruangan komen di bawah. 
Read more ...

11 Mei 2017

Lirik Lagu Segala Perasaan - Dato Siti Nurhaliza


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Segala Perasaan merupakan single terbaru oleh penyanyi No 1 negara, Dato Siti Nurhaliza. L;agu yang dicipta oleh komposer Indonesia , Ivan Lahardika ini telah dikeluarkan pada bulan April yang lalu.
SEGALA PERASAAN

(Verse)

Ketika cinta
Telah bersarang
Taklukan dua manusia
untuk hanyut dalam rasa

Dan rindu datang
Setiap saat
Seolah tak mengizinkan
Sedetik untuk berpisah

(Chorus)

Dan kini aku disini
Merasakan segala keindahan dirimu
Menutup mata atas semua kelemahanmu
Ku melihatmu sempurna
Tak terungkap kata

Hilanglah kenangan luka
Tergantikan cerita yang berkisahkan cinta
Dan memberi harapan untuk kita berdua
Saling menjaga dan setia
Untuk selamanya..

(Bridge)

Tak sanggup aku
Melawan rasa
Segala Perasaan
Memangku jatuh cinta..
Dan kini hanyalah untuk dirimu
Persembahan untukmu
Dirimu Kekasihku...

(Chorus)

Dan kini aku disini
Merasakan segala keindahan dirimu
Menutup mata atas semua kelemahanmu
Ku melihatmu sempurna
Tak terungkap kata

Hilanglah kenangan luka
Tergantikan cerita yang berkisahkan cinta
Dan memberi harapan untuk kita berdua
Saling menjaga dan setia
Untuk selamanya..
 
(Verse)

Ketika cinta
Telah bersarang
Taklukan dua manusia
untuk hanyut dalam rasa



Apa pendapat anda tentang lagu ini? Sememangnya lagu ini bakal menjadi hits di seluruh Malaysia termasuk Indonesia, Singapura termasuk Brunei. In shaa Allah. 
Read more ...

Redmi 4X | Menjadi Milik

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Jika anda perasan , beberapa entri yang lalu ada entri berkenaan smartphone Xiaomi Redmi 4X. Mengapa aku membuat entri tersebut? Apakah kelebihan smartphone tersebut? Jadi , aku akan jelaskan segala-galanya di sini.



1.   Aku telah membeli smartphone Xiaomi Redmi 4X pada bulan April 2017. Aku beli smartphone ini di sebuah kedai di Plaza Alam Sentral Shah Alam. Pada mulanya , aku tidak tahu nak beli smartphone apa , disebabkan ada pelbagai jenama dan jenis smartphone masa kini.
2.      Jadi, aku telah menetapkan bajet yang sesuai untuk harga smartphone. Kemudian , aku membut beberapa research berkenaan smartphone. Berkenaan kualiti kamera, ram dan sebagainya.
3.    Alhamdulillah, aku telah memilih smartphone ini kerana ianya menepati cita rasa aku. Walaupun pada mulanya aku lebih menyukai smartphone Lenovo, malangnya sudah tidak dijual. Jadi aku memilih smartphone ini.
Ternyata smartphone ini sangat pintar dan sangat sesuai dengan aku. Kamera yang berpixel tinggi membolehkan aku mengambil gambar dengan lebih cantik. Selain itu, pelbagai lagi ciri-ciri menarik di dalam smartphone ini menggamit minat aku.Anda boleh lihat di entri yang telah aku tulis sebelum ini. REDMI 4X

Sekian.
Read more ...

10 Mei 2017

Wordless Wednesday 84 : Pencil vs Eraser



Assalamualaikum dan salam sejahtera


"If you can't be a pencil to write anyone's happiness, then try to be a nice eraser to remove someone's sadness.

Read more ...

Wordless Wednesday 83 : Life Is Puzzle



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Your life is a puzzle, don't waste your time trying to place people where they don't fit.

Read more ...

9 Mei 2017

Motor Rosak Lagi!!



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Hari Isnin yang lalu ,motorsikal aku buat hal lagi. Rosak lagi di bahagian enjin yang membuatkan RM120 melayang. Ianya menyebabkan dompet aku hanya berisi angin sahaja. Apa perasaan anda bila dah simpan duit untuk kegunaan lain, tiba-tiba kenderaan anda pula membuat hal? Hancur berkecai hati ini.
Tapi aku bersyukur kerana ketika aku dalam kesusahan, ada beberapa insan yang sudi memberikan bantuan. Sama ada bantuan kewangan , idea, mahupun nasihat, semuanya sangat-sangat aku harapkan. Jika aku bersendirian , sudah pasti aku tak tahu macam mana nak bertindak.
Terima kasih aku ucapkan kepada kedua ibu bapa aku , kepada rakan aku dan juga lain-lain yang telah membantu. Kadang-kadang aku pelik , dikala aku ditimpa kesusahan , pasti akan ada yang membantu. Sama ada aku kenal mahupun tidak kenal, mereka tetapi memberikan bantuan. 
 Di kala aku sudah putus harapan , buntu untuk memikirkan cara, pasti ada sesiapa yang datang membantu. Terima kasih Ya Allah kerana memberikan aku pertolongan. Situasi sebegini membuatkan aku lebih bersyukur terhadap rezeki yang Engkau berikan.

Sekian. 
Read more ...

Album Baru Dato Siti Nurhaliza : Simetri Siti



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Pada 5 Mei 2017 telah berlangsungnya pelancaran album studio yang ke 18 oleh penyanyi No 1 negara, Dato Siti Nurhaliza Tarudin. Album yang diberi nama SimetriSiti ini memuatkan 10 buah lagu yang dicipta oleh komposer tempatan dan luar negara. Pelancaran album ini telah dilancarkan di sebuah hotel terkemuka di ibu negara.
Penghasilan album ini bermula pada bulan April, di mana anda boleh lihat di Instagram Rozisangdewi , pengurus dan juga kakak ipar beliau, beberapa post berkenaan penghasilan dan rakaman lagu dijalankan. Ada ketikanya Dato Siti Nurhaliza ke Indonesia untuk merakamkan lagu di sana.

Senarai Lagu :-

1."Penghiburku" (bersama Joe Flizzow)Siti Nurhaliza
2."Aku Bukan Malaikat"  Opick, Dian
3."Kau Takdirku"  Mohariz Yaakup, Habsah Hassan
4."Hiasi Duniaku"  Sid Murshid
5."Kisahku Inginkan" (bersama Judika)Ivan Lahardhika
6."Ikrar Cinta"  Amirah Ali, Sulu Sarawak
7."Manis Terindah"  Aubrey Suwito, Ad Samad
8."Bersandar Cinta"  Aubrey Suwito, Ad Samad
9."Segala Perasaan"  Ivan Lahardhika
10."Tak Perlu Ragu"  Ade Govinda
Apa yang menarik, terdapat sebuah lagu yang memuatkan penyanyi terkenal Indonesia sebagai penyanyi duet. Penyanyi Indonesia itu adalah Judika. Mereka berduet di dalam lagu Kisah Ku Inginkan. Manakala bagi lagu ciptaan Dato Siti Nurhaliza itu sendiri iaitu lagu Penghiburku, ianya turut disertai penyanyi rap Joe Flizzow.

Kulit Album Eksklusif.


Walaupun pelancarannya adalah pada 5 Mei 2017, pembelian album hanya boleh didapati pada 10 Mei 2017. Walau bagaimanapun kepada peminat , anda boleh memeli secara pre order di Lazada bermula 5 Mei. Pihak Universal Muzik juga ada menawarkan 300 keping album eksklusif di mana kulit albumnya berbeza, terdapat tandatangan Dato Siti Nurhaliza juga bersama 3 keping poskad diberikan. Malangnya kesemuanya telah sold out dalam jangka masa 20 minit sahaja ketika pembelian baru dibuka.


Ihsan Utusan | Pelancaran Album

Album studio terakhir yang dihasilkan oleh Dato Siti Nurhaliza sebelum ini adalah album Fragmen pada 2014, dimana album itu diangkat menjadi album of the year. Bagaimana pula dengan album kali ini? Sama-sama kita nantikan.

Lampiran video:-
Persembahan Teaser 10 Lagu
 

Di Sebalik Tabir Pembikinan Album



Sekian.

Sumber :-
Youtube SitiOfficialVideo 
Read more ...