31 Januari 2017

Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com





GIVEAWAY TAMAT

Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 17 Januari 2017 hingga 11.59 malam 31 Januari 2017Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. Senarai hadiah ada di SINI...

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.


Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
2. Wajib Like Fanpage Sponsor 

3. Wajib Follow Instagram Sponsor
4. Tambah Google Plus Sponsor

5. Buat entri bertajuk Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com

6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
Copy Coding






Contoh Cara Nak Paste Coding Entri :


Kredit utk Mialiana

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

9 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 2 Februari 2017

 Good Luck!!
Read more ...

Hari Terakhir Giveaway New Year !!


Assalamualaikum dan salam sejahtera




Perhatian!!! Perhatian!!! Giveaway akan tamat dalam masa beberapa jam sahaja lagi!!! Kepada anda yang belum join , inilah masanya!! Bagi blogger yang menunggu saat-saat akhir untuk sertai giveaway ini , inilah masanya untuk anda sertai giveaway ini dengan segera!!

Syarat-syaratnya mudah sahaja!! Anda hanya perlu ikut beberapa syarat mudah dan buat satu entri sahaja!! Senang & cepat!! Apa lagi tunggu?? Jom join giveaway ini yang akan berakhir tepat jam 12 malam ini. 

Terima kasih diucapkan kepada anda yang telah sertai giveaway ini!!! Kepada yang belum ,cepat-cepat sertai kerana ini mungkin peluang anda untuk menang hadiah menarik!! 
Read more ...

Praktikal di Istana Budaya


Assalamualaikum dan salam sejahtera




Mungkin ada antara anda yang perasan bahawa aku sudah jarang menulis sejak seminggu yang lalu. Kalau ada pun , hanya entri wordless wednesday & tazkirah jumaat yang sememangnya adalah auto publish. Ya, punca utama aku jarang update entri panjang lebar adalah kerana aku sekarang ini sedang praktikal di Istana Budaya , Jalan Tun Razak , Kuala Lumpur.

Sebenarnya subjek praktikum ini adalah di dalam semester 5 iaitu semester yang akan datang pada bulan Mac nanti. Tetapi, telah menjadi kebiasaan pelajar muzik untuk mengambil & membuat praktikal pada cuti semester 4 iaitu cuti sebelum masuk semester 5.
Ada beberapa tempat praktikal yang dibolehkan untuk semua pelajar Muzik untuk berpraktikal , tetapi aku sendiri memilih untuk praktikal di Istana Budaya. Nak jumpa artis? Mungkin itu adalah bonus tetapi yang lebih mengujakan adalah orkestra simfoni kebangsaan yang berpangkalan di situ.
Walaubagaimanapun , aku masih lagi mencuri masa untuk menulis di dalam blog ini di waktu malam. Jika internet aku datanya banyak , maka aku akan update blog. Jika data kurang , terpaksalah di tunda kehari yang lain. 
Akan aku cerita lagi berkenaan praktikal di entri berikutnya.
Sekian,terima kasih. 
 
 

Read more ...

29 Januari 2017

Beberapa Hari Sahaja Lagi


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apa khabar? Sudah lama aku tak buat entri yang panjang lebar. Baiklah. Entri kali ini aku nak promote kepada anda semua tentang giveaway yang telah dilancarkan hampir 2 minggu yang lalu. Kepada mereka yang sudah sertai , terima kasih diucapkan.


Alhamdulillah , aku bersyukur kerana giveaway ini berjalan lancar dan mendapat sambutan ramai. Alhamdulillah. Terima kasih juga kepada para sponsor kerana bersama-sama promosikan giveaway ini.

Kepada anda yang belum join, silalah join dengan segera kerana tarikh tamat giveaway ini semakin hampir.
Sekian , terima kasih. 
 
 
Read more ...

27 Januari 2017

Tazkirah Jumaat #38 : A Better Muslim


Assalamualaikum dan salam sejahtera



"Take Everyday as a chance to become a better muslim."

Read more ...

Tazkirah Jumaat #37 : Esok


Assalamualaikum dan salam sejahtera


"We worry about tomorrow as id it's guaranteed."



Read more ...

25 Januari 2017

Wordless Wednesday 62 : Life is a Beautiful.



Assalamualaikum dan salam sejahtera



"Most importantly, keep smiling, because life is a beautiful thing and there is so much to smile about."

Read more ...

Wordless Wednesday 61 : Just Breathe



Assalamualaikum dan salam sejahtera


"Sometimes the best thing you can do is not think, now wonder, not imagine, not obsess. Just breathe, and have faith that everything will work out for the best."

Read more ...

22 Januari 2017

10 Bangunan Tertinggi Di Dunia 2017



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kalau anda pernah perasan , beberapa tahun lepas aku ada update entri berkaitan bangunan tertinggi di dunia. Tapi , tahun berganti tahun , sekali lagi , kita update 10 bangunan tertinggi di dunia untuk tahun 2017. Adakah bangunan di negara kita masih lagi menghuni carta 10 terbaik di dunia atau sudah terkeluar carta? Jom kita lihat.

  10. International Commerce Center , Hong Kong



Bandar Hong Kong | Negara  China | 1,588 ft |484 m | 118 tingkat | Tahun siap 2010


9. Shanghai World Financial Center, China



Bandar Shanghai | Negara  China | 1,614 ft |492 m | 101 tingkat | Tahun siap 2008


8. Taipei 101, Taiwan



Bandar Taipei | Negara  Taiwan | 1,667 ft | 508 m | 101 tingkat | Tahun siap 2004




7. CTF Finance Center, China



Bandar Guangxhou | Negara  China | 1,739 ft | 530 m | 111 tingkat | Tahun siap 2016 



6.One World Trade Center, USA



Bandar New York City |  United States | 1,776 ft | 541.3 m| 104 tingkat | Tahun siap 2014


5. Lotte World Tower, South Korea



Bandar Seoul | Negara  South Korea | 1,819 ft | 554.5 m | 123 tingkat | Tahun siap 2016

4. Ping An Finance Center, China



Bandar Shenzen | Negara  China | 1,965 ft | 599 m| 115 Tingkat | Tahun siap 2016




3. Abraj Al Bait Clock Tower , Saudi Arabia



Bandar Mekah | Negara  Arab Saudi | 1,971 ft | 601 m | 120 tingkat | Tahun siap 2012


2. Shanghai Tower, China



Bandar Shanghai |  China | 2,083 ft | 632 m | 128 tingkat | Tahun siap 2015


1. Burj Khalifa



Bandar Dubai | Negara  UAE | 2,717 ft | 828 m | 163 tingkat | Tahun siap 2010


Jadi , cukuplah sudah 10 bangunan tertinggi di dunia setakat tahun 2017. Nampaknya tiada bangunan daripada negara kita tersenarai dalam top 10 bangunan tertinggi di dunia. Persoalannya, di manakah kedudukan Menara Berkembar KLCC di dalam senarai bangunan tertinggi di dunia?

11.  Petronas Twin Tower, Kuala Lumpur



Bandar Kuala Lumpur | Negara  Malaysia | 1,4883 ft | 452 m | 88 tingkat | Tahun siap 1998

Nampaknya KLCC berada di tangga ke 11 dalam senarai bangunan tertinggi di dunia untuk tahun 2017. Hampir 19 tahun juga usia bangunan KLCC. Apa -apa pun tahniah kepada Malaysia kerana merupakan satu-satunya negara daripada kalangan Asia Tenggara yang berada di kedudukan atas.

Sekian terima kasih.

Sumber gambar : Google Image 

Sumber : http://www.trendingtopmost.com/
Read more ...

21 Januari 2017

Official Music Video Sejati - Faizal Tahir


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Pada 17 Januari 2017 yang lalu, Faizal Tahir , penyanyi tersohor negara telah melancarkan video muzik beliau untuk lagu Sejati di laman Youtube. Setakat ini , muzik video ini telah mencapai 267, 000 tontonan. Kepada anda yang masih belum menonton muzik video tersebut , anda boleh menontonnya di sini. Khas dibawakan daripada Youtube.



Setelah menonton muzik video ini , apakah pandangan anda? Sila berikan pandangan dan komen anda berkenaan muzik video ini diruangan komen.
Terima kasih.

Read more ...

20 Januari 2017

Widget Baru : CBOX


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Kali ini aku nak cerita tentang perubahan terbaru dalam blog ini. Beberapa hari sebelum ini , aku telah meletakkan satu widget terbaru iaitu cbox. Aku rasa semua blogger tahu fungsi dan kegunaan widget ini kan?
Buat masa sekarang ini, aku masih mengguna cbox dalam mood sementara. Ya , hanya sementara, sebab aku nak tengok adakah widget ini mempengaruhi loading blog. Siapa je yang nak loading blog dia lambat kan?
Selain itu , di ruangan tersebut juga blogger yang blogwalking dapat tinggalkan jejak mereka di situ. Senang sahaja , hanya letakkan link blog anda dan aku pasti akan jejak kembali ke blog anda. Mudah kan?
Kepada yang masih lagi belum join giveaway terbaru yang aku lancarkan beberapa hari sebelum, anda bolehlah berbuat sedemikian dengan segera. Senang sahaja , anda hanya perlu klik banner di bahagian sebelah kanan.

Terima kasih. 
 
 

Read more ...

Tazkirah Jumaat #36 : Muslim & Jannah


Assalamualaikum dan salam sejahtera


"ALLAH made you a MUSLIM because HE wants to see you in JANNAH, all you've to do is prove that you're worthy of it."

Read more ...

19 Januari 2017

Follower INSTAGRAM penting untuk jadi PELAKON ??


 Assalamualaikum dan salam sejahtera


"Student cerita, pergi audition berlakon, isi borang. Ada column "brp followers nstagram, Twitter dll". Kejadah audition tgk followers???"

Kecoh semalam di ruangan twitter mengenai cara atau kaedah terbaru untuk memilih pelakon baru. Ianya bermul apabila satu tweet daripada pelakon berbakat besar iaitu ZahirilAdzim yang mengeluarkan tweet sebegitu. Sudah advance bagi audition untuk menjadi pelakon di mana jumlah follower account media social di ambil kira. 


"Maka mencarutlah aku mendengarnya. Next time korang tulis satu puisi penuh makian & carutan atas audition form tu, kata aku. Menjahanamkan."

Kemudian satu lagi tweet di tulis oleh beliau. Ianya menyuruh mereka yang ingin audition di masa kelak supaya menulis makian dan carutan pada borang audition. Aku sendiri rasa inilah penyebabnya pelakon baru sekarang ini hanya pentingkan jumlah follower dan rupa paras sahaja. Kononnya bakat berlakon belakang kira. 



"Dengan audition script yg simple, scene yg langsung x bg peluang utk show talent. Cth scene order air kedai mamak. Audition script pun bangang."
Ini sudah melampau. Nak ambil orang untuk berlakon tapi scene atau babak yang diberikan senang. Sepatutnya beri babak yang sukar , babak yang boleh memberikan seseorang itu menunjukkan bakatnya. 


"Aku jawab, diorang tu bukan nak tgk acting & talent korang, tapi nak tgk MUKA n BODY. Boleh jual ke tak. Acting kayu is OK!"
Macam yang aku cakap dekat atas, yang membuat audition itu bukannya nak tengok bakat tetapi hanya rupa paras. Patutlah sekarang ni pelakon baru semuanya berlakon keras dan kayu. Bila dah makin famous, mulalah masuk ke bidang lain contohnya daripada lakonan ke bidang nyanyian. Yang pasti , kedua-dua bidang yang diceburi sangat haukk.
Aku rasa benda yang sama jugak jadi dalam bidang nyanyian. Kalau nyanyian tu tak sedap, autotune kan ada? Senang je , masa recording tu, sound engineer buatlah apa yang patut supaya suara sedap. Bila nyanyi LIVE kantoi suara sebenar, tapi nak buat macam mana , sebab dah ada follower tersendiri. 
Bila jadi kes macam ni , kita dapat lihat bagaimana industri hiburan negara yang semakin kejarkan populariti dan membiarkan kualiti terpinggir di sudut sepi.Ya, memang bakat dapat diasah tetapi sebagai seorang pekerja seni, penghargaan terhadap bakat perlulah diutamakan. 
Read more ...

18 Januari 2017

Chinese New Year Megasales @ www.nile.com.my


Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Nile.com.my yang merupakan website online shopping untuk baju muslimah, pakaian, kasut, beg, buku, barang-barang gym, barang dapur dan banyak lagi, akan mengadakan giveaway semasa Tahun Baru Cina iaitu jatuh pada 28 Januari 2017 ini.


5 items daripada "Chinese New Year Megasales Items" yang aku nak sangat-sangat daripada nile.com.my

Product: 15kg Chrome DumbbellCNY2017 Sales price: RM89.90
Date: 18/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only


Product: Men JacketCNY2017 Sales price: RM24.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 12.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 233 units only


Product: Sport PantCNY2017 Sales price: RM18.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 317 units only



Product: Men JacketCNY2017 Sales price: RM21.90
Date: 20/01/2017
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 250 units only




Product: Woman bagCNY2017 Sales price: RM29.90
Date: 23/01/2017
Time Start: 4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 450 units only

Kepada mereka yang nak join giveaway, boleh ke entri blogger famous iaitu
: http://www.lyssasecret.com/2017/01/chinese-new-year-megasales-giveaway-rm1000-di-nile-com-my.html
Sekian terima kasih.

Read more ...

Senarai Peserta Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com



Assalamualikum dan salam sejahtera.


Alhamdulillah , Giveaway New Year 2017 telah pun selamat di lancarkan. Kepada anda yang telah sertai giveaway tersebut, terima kasih diucapkan. Kepada mereka yang belum join, apa lagi tunggu. Pelbagai hadiah menarik telah ditawarkan khas untuk mereka yang telah sertai giveaway ini.
Sementara menunggu giveaway tamat, para peserta bolehlah blogwalking ke blog peserta lain. Dengan cara ini , anda dapat kenal mengenal sesama blogger.
Senarai Peserta.

  1. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  2. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  3. http://bajetciputselerabesar.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-wwwaerillhassancom.html
  4. http://starlavenderluna.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html 
  5. https://belogsjm.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  6. http://realsviors.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  7. http://penggaliilmudunia.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  8. http://tujuhpetak.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-wwwaeirillhassancom.html
  9. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  10. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  11. https://aku-seorang-perantau.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html 
  12. http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  13. http://www.syuhadasalleh.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  14. http://kanvaskehidupanku.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  15. http://min-mi.blogspot.my/2017/01/222017-giveaway-new-year-2017-by.html
  16. http://itsmelyya.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  17. http://jombercontest.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  18. https://presntisgift.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  19. http://www.syahidahfadilah.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  20. http://www.cekgunorazimah.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  21. http://www.mariafirdz.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  22. http://edrinazulkafli.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  23. http://akuchentacamera.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  24. http://akusukaketawa.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  25. http://syazdanny2329.blogspot.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  26. http://www.huhahuhajerr.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  27. http://husnazahidi.blogspot.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  28. http://www.kakgojes.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  29. http://www.uyulrosli.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  30. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  31. http://hayatirosdi.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  32. http://galeriduniaku.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  33. http://messarah.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  34. http://www.freeza.my/2017/01/Giveaway-New-Year-2017-by-www.aerillhassan.com
  35. http://penselduabee.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  36. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  37. http://www.nooratikahramli.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  38. http://norfazpremix.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  39. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  40. http://cikdylah.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  41. http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  42. http://masturanasarudin.blogspot.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  43.  http://themaiman.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  44. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  45. http://stnrsyfh.blogspot.my/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  46. http://www.sayidahnapisah.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html
  47. http://ftndiana.blogspot.com/2017/01/giveaway-new-year-2017-by.html *
  48. http://jnjikita.blogspot.my/2017/02/giveaway-new-year-2017-by.html
* tidak diterima kerana terlebih daripada tarikh giveaway 


Kepada mereka yang ingin sertai , anda boleh klik pada banner di sebelah tepi blog ini. Jika anda ingin melihat senarai hadiahnya pula anda boleh klik SINI. Terima kasih diucapkan kepada anda yang telah sertai giveaway ini.
Read more ...

Poster Promosi Anugerah Juara Lagu 31 Gempak !!



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Anugerah Juara Lagu yang ke 31 kembali lagi. Bakal berlangsung pada ahad malam ini, 12 lagu telah terpilih untuk bertanding pada hari tersebut. Aku sudah beberapa tahun belakang ini dah lama tak mengikuti anugerah ini sejak Dato Siti Nurhaliza sudah tidak bertanding.
Apa yang menarik perhatian aku adalah promosi anugerah ini dengan bertemakan Cerita Dalam Lagu , mereka menggunakan promosi dengan poster yang cantik. Persis seperti poster sebuah filem. Boleh aku katakan posternya lebih cantik dan menarik berbanding poster filem malaysia di luar sana.
Jom kita lihat 12 poster tersebut.


Black : Anugerah Terindah


Hazama & The Penglipurlara : Di Amaran Mama


Khalifah : Hang Pi Mana


Syamsul Yusof ft Mawi : Kalah Dalam Menang


Aiman Tino : Ku Rela Di Benci


Dayang Nur Faizah : Lelaki Teragung


Akim & The Majistret : Obses


Shila Amzah & Alif Satar : Selamanya Cinta


Awi Rafael & Elizabeth Tan : Setia


Projector Band : Sudah Ku Tahu


Suffian Suhaimi : Terakhir


Misha Omar & Hafiz Suip : Terimaku Seadanya


Apa -apa pun aku ucapkan semoga berjaya kepada smeua yang bertanding. Nampaknya macam ada kategori di situ iaitu duet, berkumpulan dan solo. Haha. Kepada yang menang kelak, tahniah dan kepada yang tidak berjaya cuba lagi hasilkan karya yang berkualiti.

Sekian. 

Read more ...