31 Mac 2017

Jelajah Permata Seni di Melaka 2



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Sambungan kepada entri pertama , kali ini aku bercerita tentang apa yang berlaku setiap hari ketika jelajah itu berlangsung. Sebelum itu , kisahnya bermula ketika di Istana Budaya. Sampai sahaja di sana , aku terus berjumpa staff IB bahagian muzik, setelah lama tidak berjumpa, inilah masanya untuk kembali berbual.
Kemudian , aku pergi ke hotel lebih awal daripada yang lain kerana aku ditugaskan untuk menyertai bahagian teknikal, menguruskan pentas dan alatan di sana. Kami bertolak jam 10.15 pagi dari Istana Budaya dan sampai di JKKN Melaka, Ayer Keroh  pada jam 12.15 tengah hari.


Setelah siap menguruskan pentas di JKKN Melaka, kami terus ke hotel, tempat penginapan. Di hotel , kami menguruskan barang-barang dan dibawa ke bilik latihan. Setiap alatan yang diangkut daripada Istana Budaya di jaga dengan rapi dan di susun mengikut setiap tempat. Ada beberapa bilik di hotel digunakan untuk dijadikan tempat latihan. 
Mengenai hotel , kami tinggal di hotel yang terletak sangat dekat dengan JKKN Melaka iaitu hotel Puteri Resort Malacca.  Sangat indah dan cantik daripada pandangan aku sendiri.


Review tentang hotel , apa yang aku suka dengan hotel ini adalah hotel yang sunyi. Maksudnya di sini , lokasinya terletak jauh dibelakang dan tersorok daripada hiruk pikuk orang bandar. Selain itu , infrastruktur yang lengkap juga pemandangan yang cantik.
Sudah jarang sebenarnya aku ke hotel. Kali terakhir adalah beberapa bulan yang lalu atau beberapa tahun yang lalu. Ya, kali terakhir di Port Dickson. Apa - apa pun ada beberapa perkara yang boleh dibaiki di hotel ini , salah satunya dari segi makanan, mungkin boleh diperhebatkan lagi. Yang lain , aku rasa segalanya elok dan baik sahaja.
Jadi , di hotel ini , terdapat beberapa bilik dijadikan bilik latihan iaitu untuk latihan sectional dan juga latihan tutti. ( Latihan  bersama). Selesai sahaja menyiapkan bilik-bilik tersebut, aku bersama staff yang lain berehat di bilik hotel , dengan pendingin hawa yang sangat menyejukkan sementara menunggu ketibaan kanak-kanak dan staff yang lain.
Di sebelah malamnya , latihan mengikut seksyen diadakan selepas makan malam di bilik yang telah ditetapkan. Aku kagum melihat setiap seorang daripada kanak-kanak ini yang begitu hebat bermain muzik, mereka begitu teruja dalam setiap lagu yang dimainkan. Kalau aku ? Mungkin agak terkial-kial untuk memainkan nota muzik yang telah disediakan.
Bersambung.. 

Sekian. 
Read more ...

Jelajah Permata Seni di Melaka 1





Pada 21 hingga 26 Mac yg lalu, aku telah mengikuti program tahunan Permata Seni. Jika anda mengikuti blog ini , pasti anda akan lihat pada tarikh-tarikh berikut tiada entri di blog ini.
Apa itu Permata Seni?


Permata Seni merupakan satu program anjuran Program Permata di bawah naungan Datin Seri Rosmah Mansur. Ianya bertujuan untuk memupuk seni yg ada dalam diri kanak-kanak.                        
Siapa yg boleh sertai Permata Seni?
Permata Seni boleh disertai kanak-kanak berumur 7 tahun sehingga 17 tahun. Permata Seni terbahagi kepada tiga , iaitu Permata Seni Tari, Permata Seni Koir dan juga Permata Seni Muzik. Permata seni tari dan koir diletakkan di bawah JKKN manakala Permata Seni Muzik di bawah Istana Budaya.                        
Untuk mereka yg mengikuti entri sebelum ini , aku ada cerita tentang ketika aku praktikal di Istana Budaya. Setelah selesai, aku diajak untuk sertai program jelajah ini.Tanpa berfikir panjang, aku bersetuju sahaja kerana ianya merupakan peluang yang sangat tidak ternilai.                        
Lagi pula , aku sudah lama tidak bercuti , jadi aku anggap program ini seperti "bercuti". Walaupun ketika aku mengikut program ini aku mempunyai kelas, aku terpaksa ponteng sahaja kelas yg ada. Kerana aku memikirkan peluang ini.

Sekian. 
Read more ...

Senarai Peserta Pencarian Bloglist April 2017 by www.aerillhassan.com



Assalamualaikum dan salam sejahtera




Hari ini baru aku boleh update senarai peserta pencarian bloglist April 2017. Alhamdulillah , menerima sambutan juga daripada rakan-rakan blogger. Terima kasih diucapkan kerana masih memberi sokongan kepada blog ini. Kepada yang masih belum sertai , bolehlah klik pada banner di atas untuk sertai pencarian ini.
Senarai peserta :-

  1. http://tujuhpetak.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017.html 
  2. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  3. http://www.mialiana.com/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  4. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  5. http://www.kisahsidairy.com/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  6. http://maszull.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  7. http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  8. http://herneenazir.com/2017/03/31/pencarian-bloglist-april-2017-by-www-aerillhassan-com 
  9. https://belogsjm.blogspot.my/2017/03/assalamualaikum-dan-salam-sejahtera.html
  10. http://penggaliilmudunia.blogspot.com/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  11. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.my/2017/03/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  12. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  13. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  14. http://www.mariafirdz.com/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  15. http://www.pokcikblogger.com/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  16. http://www.sayidahnapisah.com/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  17. http://messarah.blogspot.my/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  18. http://fws00blog.blogspot.my/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  19. http://www.efaothman.com/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html
  20. http://jombercontest.blogspot.my/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html 
  21. https://loveneddy.blogspot.my/2017/04/pencarian-bloglist-april-2017-by.html 

15 Blogger akan dimasukkan ke dalam senarai blog pada bulan April 2017. Jika jumlah yang menyertai adalah sedikit sahaja bermakna, semua yang menyertai berjaya dimasukkan ke dalam bloglist.

Terima kasih. 
Read more ...

30 Mac 2017

Ayam Goreng McD



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Anda dah tengok atau belum promosi yang sedang giat dilakukan oleh Mc Donald Malaysia, berkenaan ayam goreng? Siapa yang tidak terliur melihat ayam goreng berwarna keemasan seperti itu?
Ya , aku mengaku , aku bukanlah seorang penggemar makan di MC Donald. Jarang sekali untuk aku jejak ke situ melainkan ada orang mempelawa atau mengajak aku ke sana. Apa yang menarik perhatian aku adalah apabila promosi mereka yang begitu menawan. 


Ia sepertinya ketulan ayam itu memanggil-manggil aku untuk memakan dirinya. Haha, siapa yang dah cuba ayam goreng Mcd? Kalau dah cuba , boleh berikan pendapat tentang ayam goreng Mcd tak? Sebab nak tahu jugak reviewnya macam mana.


Link : https://www.mcdonalds.com.my/news/article/ayam-goreng-mcdtm-theres-nothing-like-it

Read more ...

Selesai Penghantaran Barang LAZADA



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini aku nak bercerita tentang Lazada 5th Birthday Sale yang berlangsung baru-baru ini. Aku tidak melepaskan peluang untuk turut sertai jualan murah terhebat di abad ini. Beberapa barang telah menjadi idaman aku. Malangnya di sebabkan kekangan wang , terpaksa beli sedikit sahaja barang.
Ketika jualan itu berlangsung, aku outstation di Melaka , jadi , aku hanya membeli belah di sana sahaja dan berharap agar barang tidak sampai di rumah sewa Shah Alam ketika aku di Melaka. Kerana apa? Aku membeli barang yang hanya mempunyai Cash On Delivery.



Jadi , di dalam gambar di atas adalah beberapa barang yang telah aku pilih untuk dibeli. Alhamdulillah , kesemuanya telah selamat sampai dan didapati pada harga yang jauh lebih murah berbanding beli di kedai lain.

Untuk bercerita tentang setiap barang , akan diulas dalam entri seterusnya. Kerana sekarang ini aku gembira dengan barang-barang yang diterima. Alhamdulillah.

Sekian. 
Read more ...

29 Mac 2017

Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan April, Mei dan Jun 2017 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 29 Mac 2017, iaitu tepat jam 2.00 petang sehingga hari esok, 2.00 petang 30 Mac 2017. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #25 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Mac 2017.

Read more ...

28 Mac 2017

Alexa Rank 28.03.2017



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Sudah agak lama aku tidak menjengah 'alexa rank', ianya bertujuan untuk melihat prestasi semasa blog. Alhamdulillah , hari ini aku berpeluang untuk melihat ranking blog ini. Seperti mana yang diketahui dalam entri alexa sebelum ini,  ada beberapa perubahan dalam ranking untuk hari ini.

Global Rank

4,540,071

Malaysia Rank

61,753

Ada dua berita di sini iaitu berita baik dan juga buruk. Berita buruknya adalah ranking di dalam Malaysia semakin jatuh menjunam. Daripada 40,000 kepada 60,000. Ianya merupakan satu perubahan negatif.
Manakala bagi global rank , rankingnya semakin bagus , daripada 5 juta lebih kepada 4 juta. Alhamdulillah , ada yang buruk dan juga yang baik. Terima kasih diucapkan kepada anda yang sudi membaca entri di dalam blog ini. Tak lupa juga kepada anda yang sentiasa meninggalkan komen di ruangan komen. Terima kasih.

           Ranking Sebelum | 

Sekian. 
Read more ...

24 Mac 2017

Tazkirah Jumaat #53 : Better vs Gone


Assalamualaikum dan salam sejahtera


"What is coming is better than what is gone."

Read more ...

Tazkirah Jumaat #52 : Alhamdulillah

Assalamualaikum dan salam sejahtera


"Say Alhamdulillah because you always have more than you think you have."

Read more ...

Tazkirah Jumaat #51 : Quran Surah Al- Imran



Assalamualaikum dan salam sejahtera


"Every soul will taste death."
Read more ...

23 Mac 2017

Keputusan Final Exam Semester 4



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Sudah hampir sebulan result dah keluar , kini baru aku bernyawa dan termotivasi untuk menceritakan kisah keputusan final exam bagi semester lepas. Secara keseluruhannya , aku bersyukur kerana tiada subjek yang gagal. Syukur dan puas dengan segala usaha yang telah diberikan.
Aku juga redha dengan ketentuan Ilahi. Untuk pengetahuan anda semua, ini merupakan keputusan terburuk yang pernah aku dapat sepanjang pengajian aku di UiTM. Bermaksud , daripada diploma hingga sekarang , ini lah result yang paling teruk pernah aku dapat.
Aku tidak menyalahkan sesiapa , ianya adalah kerana diri sendiri, aku sendiri yang tidak berusaha dengan sesungguh sungguhnya. Selain itu , ada beberapa subjek yang kredit tinggi , manakala aku pula mendapat skor rendah bagi subjek tersebut. Jadi , aku terpaksa terima sahaja keputusan itu.  
Terima kasih kepada semua yang membantu sepanjang semester 4, di mana semester itu aku perlu membuat satu recital dan juga research. Terima kasih juga kepada pensyarah dan rakan-rakan yang membantu serta mak dan ayah yang tak putus-putus mendoakan aku. 
 
Sekian.
Read more ...

22 Mac 2017

Wordless Wednesday 77 : Fake People


Assalamualaikum dan salam sejahtera


"Fake people have an image to maintain . Real people just don't give a shit!"

Read more ...

Wordless Wednesday 76 : Prettiest Dresses




"The prettiest dresses are worn to be taken off."

-Jean Cocteau

Read more ...

Wordless Wednesday 75 : Messy


Assalamualaikum dan salam sejahtera


"I don't know what is more messy, my room or my life."



Read more ...

21 Mac 2017

Barang dari LAZADA dah sampai !!




Assalamualaikum dan salam sejahtera




Tempoh hari dalam entri Lazada Birthday Blogger Contest , aku ada menceritakan tentang dua barang yang sedang menunggu waktu untuk sampai ke rumah aku. Alhamdulillah , barang pertama telah sampai dengan jayanya. Awal pagi Isnin lagi , penghantar dari Lazada telah datang. Sangat cepat dan pantas.

Ianya hanya satu barang sahaja , manakala barang lagi satu mungkin akan tiba hari lain. Apa-apa pun aku masih belum buka lagi barang yang sampai itu, anda nak tengok? Nantikan entri berikutnya tentang barang yang aku beli.

Sekian. 
Read more ...

Lama Tak Berjumpa


Assalamualaikum dan salam sejahtera


Mempunyai ramai rakan merupakan satu kelebihan. Tetapi mempunyai rakan baik yang berkongsi senang dan susah bersama kita sukar dicari. Jika kita telah jumpa , sepatutnya jagalah persahabatan itu dengan betul.

Aku sendiri mempunyai beberapa rakan baik daripada beberapa zaman persekolahan. Alhamdulillah , semuanya masih sering berhubung walaupun jarak memisahkan. Ada juga rakan baik yang aku kenal ketika di universiti. Walaupun agak lambat perkenalan tetapi apabila bersama, keluar berjalan-jalan , bercerita , semuanya bagaimana telah lama kenal.

Tapi , sukar untuk aku dan rakan aku berjumpa kerana kekangan masa dan tempat. Jarak yang jauh membuatkan sukar untuk kami berjumpa. Untuk berjumpa sekali setiap bulan merupakan satu rahmat. Sukar untuk menentukan masa untuk perjumpaan. Oleh itu , jagalah persahabatan anda.

Sekian. 
 
 

Read more ...

20 Mac 2017

Album Baru Dato Siti Nurhaliza 2017



Assalamualaikum dan salam sejahtera



Umum mengetahui bahawa Dato Siti Nurhaliza , penyanyi no 1 negara sedang giat menyiapkan album terbaru beliau yang dijangka akan di terbitkan pada bulan Mei 2017. Sememangnya buah tangan beliau yang terbaru menjadi sesuatu yang diimpikan oleh semua peminat beliau terutamanya.
Pencarian lagu-lagu daripada komposer telah dilakukan pada November yang lalu , dimana lebih 300 lagu telah dikumpul dan disaring untuk proses berikutnya.Sebanyak 10 lagu telah terpilih untuk dimuatkan dalam album baru ini. Tak sabar kan? 
Proses rakaman lagu ketika ini sedang berjalan lancar di mana sudah 5 lagu sudah di 'record' kan. Aku sendiri sudah mendengar sedikit teaser bagi lagu-lagu yang sudah dirakamkan , alhamdulillah , kualiti vokal beliau masih sukar digugat. Nampaknya untuk Anugerah Industri Muzik yang berikutnya sudah ada pemenangnya. :)

 Berikut adalah perkongsian daripada pengurus Dato Siti Nurhaliza sendiri iaitu diinstagram Rozisangdewi berkenaan proses rakaman lagu.


 ( Tak Perlu Ragu )


(Bersandar Cinta )


( Kau Takdirku )


( Manis Terindah )


(Segala Perasaan )

Tahniah diucapkan kepada Dato Siti Nurhaliza dan juga SNP kerana tak putus-putus memberikan buah tangan buat peminat. Saban tahun , konsert diadakan dan juga album diterbitkan membuatkan peminat rasa dihargai. Tips buat penyanyi lain di luar sana , kena rajin memberikan buah tangan kepada peminat , supaya peminat sentiasa rasa dihargai.
Harapannya adalah supaya album yang belum diberikan nama ini berjaya sebagaimana album-album terdahulu. Selain itu , diharapkan juga supaya lagu-lagu yang dimuatkan di dalam album ini berjaya menarik perhatian rakyat Malaysia. Tahniah DCT & team.

Sekian, terima kasih. 
 Kredit gambar : Instagram Rozisangdewi | Instagram PeminatSitiNurhaliza

Read more ...

Impian Tercapai : Seoul Garden



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Impian aku selama setahun tercapai apabila berjaya menjejakkan kaki ke restoran Seoul Garden. Lucu kan? Impian aku hanyalah untuk makan sebanyak mungkin di restoran ini.


Sudah setahun aku mengumpul wang untuk ke restoran ini. Alhamdulillah , peluangnya tiba pada masa yang tepat. Aku bersama rakan baikku ke restoran ini di Aeon Mall , Shah Alam. Kami meluangkan masa di situ selama 3 jam.
Apa yang aku suka adalah ayam  dan daging yang disediakan. Pelbagai jenis dan sangat sedap. Selain itu , terdapat juga variasi makanan laut yang membuatkan sesiapa sahaja terliur apabila melihat. 'Dessert' yang disediakan juga sangat sedap dan lazat tetapi aku tidak mengambil dalam kuantiti yang banyak kerana terlampau manis.

Siapa lagi yang suka ke Seoul Garden?

Read more ...

19 Mac 2017

Riadah Ahad : Taman Botani Negara Shah Alam


Assalamualaikum dan salam sejahtera




Di pagi hari Ahad yang sungguh indah , aku telah ke Taman Botani Negara Shah Alam. Aku pernah ke sini pada Hari Sukan Negara 2016 yang lalu. Sepatutnya , pagi hari cuti yang sangat nyaman, cuaca pulak sejuk , aku pastinya akan tidur sahaja di rumah sewa.
Tapi bila memikirkan balik , baik aku pergi beriadah. Inilah masanya , nanti di penghujung semester , keadaan mesti sudah tidak mengizinkan. Dengan assignment yang banyak , aku rasa tak sempat nak beriadah kerana masa untuk berehat telah menjadi sikit. 



Riadah kali ini sama seperti ketika tahun lalu , iaitu berbasikal. Terdapat sedikit perbezaan berbanding tahun lepas. Tahun ini , diwajibkan untuk semua memakai topi keselamatan atau 'helmet'. Disediakan helmet bagi semua penunggang basikal.
Selain itu , dalam entri yang lalu aku menceritakan bahawa kadar sewaan basikal adalah RM10. Kini , tiada lagi basikal kadar sewaan sedemikian. Paling murah boleh anda dapat adalah RM15. Agak mahal , tetapi bagi aku ianya berbaloi dengan keadaan basikal yang agak baru dan selamat.

Di hari cuti sebegini , dapat dilihat begitu ramai pengunjung berbilang bangsa dan agama. Kanak-kanak juga dibawa untuk melawat kawasan taman botani ini. Alhamdulillah , hampir 3 jam aku berada di sini , sudah berliter-liter peluh telah aku keluarkan.

Sekian. 
Read more ...

Lazada Birthday Blogger Contest



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Sangat rugi jika anda iaitu blogger melepaskan peluang ini. Mungkin ini rezeki anda? Lazada Birthday Sale akan berlangsung daripada 22 Mac 2017 sehingga 24 Mac  2017 sememangnya menjanjikan suatu pengalaman istimewa kerana ianya menawarkan diskaun sehingga 90%! Siapa yang kaki shopping online sudah semestinya teruja dengan sale kali ini?
Apa yang menarik , pihak Lazada juga menganjurkan 'contest' untuk para blogger dengan menawarkan hadiah yang sangat lumayan. Konsep bagi hadiah kali ini ialah bergantung pada jumlah penyertaan , semakin ramai yang sertai 'contest' ini , semakin ramai jumlah pemenang.

 a. What do you love about Lazada Malaysia? 

Aku bukanlah seorang 'kaki shopping online' yang tegar. Tetapi ada juga beberapa kali aku membeli dan ketika ini sedang menunggu barang sampai ke rumah sewa. Bermula pada pembelian pertama pada tahun lepas , sehingga kini , aku rajin juga membeli belah di Lazada.



Gambar di atas adalah antara barang yang aku pernah beli di Lazada , dan juga ada barang yang masih dalam process. Alhamdulillah , semua barang yang dibeli masih boleh diguna pakai.
Jadi , kenapa aku suka beli di LAZADA?
1. Harga yang lebih berpatutan berbanding di luar.
Ya , harga barang di Lazada sangat berpatutan. Jika tiba waktu 'sale' , maka waktu itu harga menjadi sangat murah dan sangat berbaloi bagi pembeli untuk membeli barang. Ada pembeli yang menunggu waktu 'sale' untuk membeli barang. Kalau harga di kedai lain , ianya agak mahal dan jualan murah pula hampir tiada. 
2. Pilihan barang yang di jual.
Ini sememangnya diakui oleh semua orang. Pelbagai jenis barang dijual di Lazada. Hampir setiap hari aku akan membuka aplikasi Lazada untuk melihat pelbagai barang yang dijual. Setiap hari , pasti aku akan menjumpai barang baru yang menjadi minat di hati. 
3. Jimat kos dan masa.
Dunia sekarang memerlukan kita bergerak pantas dan menggunakan kemudahan yang ada. Untuk ke kedai, ianya agak merugikan kerana kita perlu menggunakan masa dan tenaga untuk ke sesuatu tempat. Berbeza dengan membeli di Lazada , kita hanya perlu memilih barang , kemudian terus beli. Sangat mudah. 
 Top three Product picks from Lazada Malaysia (your three favorite products) 

Pertamanya adalah smartphone Lenovo Vibe S1 Lite 16GB [ LINK


Aku memilih smartphone ini kerana ianya berpatutan. Dari segi harga dan juga spesifikasinya juga menepati cita rasa aku. Aku ketika ini mencari smartphone yang mempunyai kamera yg ber pixel tinggi. Selain itu , smartphone ini juga cantik dan berwarna biru iaitu warna kesukaan aku.

Keduanya adalah New Flute Clarinet Oboe 3 Leg Stand 3 Pegs Music Woodwind Portable Useful [ LINK ]


Apakah ini? Mesti ramai nak tahu. Ini adalah stand atau pemegang alat muzik. Alat ini memudahkan aku ketika sedang berlatih muzik atau ketika sedang membuat persembahan. Memiliki stand ini merupakan satu kemestian bagi semua pemain alat clarinet.

Ketiganya adalah LCFU764 Men's fashion N board leisure shoes(red) [ LINK ]


Kasut ini sangat menarik perhatian aku. Warna merahnya sangat cantik. Selain itu , harganya sangat berpatutan. Sekiranya ada peluang , tak akan aku lepas kan untuk membeli kasut ini di Lazada.



How do you think Lazada Malaysia can improve? 
- Aplikasi Lazada kadangkala lambat 
Ini merupakan satu masalah bagi aku untuk membuat pesanan. Aplikasi Lazada di smartphone pada mulanya baik sahaja, tiba waktu ini membuat pesanan , ianya kosong. Sepertinya aplikasi itu hang, tetapi apabila dibuka kembali , semuanya perlu dimulakan daripada awal. 
- Memperbanyakkan 'cash on delivery'
Aku lebih suka membeli barang dengan kaedah ini. Kerana ianya lebih selamat dan mudah. Selain itu , aku tidak suka menggunakan kaedah kad debit atau kad kredit. Di harap supaya lebih banyak barang dapat menggunakan kaedah ini. 
- Memperluaskan kawasan penghantaran barang 
 Ada beberapa barang tidak dihantar ke beberapa kawasan terutamanya kawasan luar bandar. Zaman sekarang , bukan hanya golongan yang tinggal di bandar sahaja yang membeli di Lazada, golongan yang tinggal di luar bandar juga merupakan pembeli tegar di Lazada.


What is your birthday wish to Lazada Malaysia? 

Selamat ulang tahun ke 5 bagi Lazada. Tahniah kerana berjaya kekal menjadi peneraju dalam dunia beli belah secara online. Terima kasih kerana berjaya menjadikan hidup rakyat Malaysia lebih mudah dan senang. Rasanya macam dah lama Lazada wujud , rupa-rupanya baru 5 tahun?

Semoga Lazada terus matang dan maju!

Sekian. 
Read more ...

18 Mac 2017

Ubat Sakit Kulit Psoriasis.




Assalamualaikum dan salam sejahtera



Untuk pengetahuan semua , aku merupakan salah seorang daripada ribuan pesakit kulit psoriasis. Ya , penyakit kulit yang sukar untuk kita lihat dan ketahui. Hanya mereka yang mengalami sahaja dapat merasakan bagaimana mempunyai penyakit ini.
Aku mula perasan akan penyakit ini pada tingkatan 5 , iaitu pada tahun 2012. Sehingga kini , sudah hampir 5 tahun penyakit ini berada di tubuh badan aku. Tetapi , aku bukanlah pengidap penyakit ini secara kronik. Ianya hanya biasa-biasa sahaja. Ianya masih di tahap terkawal.

Sudah pelbagai hospital aku pergi, salah satunya klinik sakit kulit di Kulim , aku di cucuk dan perlu membayar RM300 untuk sekali rawatan. Kemudian perlu membuat rawatan susulan , malangnya kekangan kewangan menyebabkan aku berhenti rawatan di klinik tersebut. 
Seterusnya , aku pergi ke klinik kerajaan , diberikan pelbagai ubat sapu , malangnya semuanya tidak berhasil. Makin teruk jadinya pada permukaan kulit aku. 



Akhirnya aku telah jumpa ubat yang benar-benar serasi. Iaitu ubat seperti di dalam gambar. Ianya hanya terdapat di satu farmasi sahaja iaitu Farmasi Kenangan di Kulim. Jika aku pulang ke kampung halaman , pasti aku akan membeli beberapa stok untuk dibawa ke Shah Alam.
Alhamdulillah , setakat aku menggunakan ubat ini , perubahan dapat dilihat dalam beberapa minit sahaja. Kulit yang berlebihan terus tertanggal. Keesokan harinya keadaan kulit sudah seperti biasa. Tetapi ada satu kelemahan iaitu aku perlu terus menggunakan produk ini.
Jika aku tinggal selama seminggu , keadaan yang sama akan kembali. Kulit kembali menebal dan membuatkan rasa gatal yang terlampau. Apa yang pasti , penyakit ini tidak berjangkit, jadi kepada mereka yang berada berdekatan tidak akan terkena jangkitan penyakit kulit ini.

 Sekian.
Read more ...

Tiga Kasut Kegemaran



Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kasut. Aku hanya mempunyai satu sahaja kasut bertutup iaitu kasut kulit hitam. Dengan kasut itulah aku ke praktikal setiap hari selama 6 minggu. Alhamdulillah , kasut itu terjaga rapi sehingga kini. Untuk semester baru , aku memilih untuk membeli kasut baru untuk dipakai bagi kegunaan ke kuliah dan sebagainya.





Kasut yang pertama menjadi pilihan aku adalah kasut Nike Janoski Max Black White Oreo. Bagi aku kasut ini sangat lawa dan menarik. Warna hitam dan putih sangat menjadi kegemaran aku.






Kasut kedua pula ialah kasut Vans Gumsole Maroon. Ini untuk kasut kegunaan harian. Aku suka warna maroon , iaitu warna yang tidak terlampau merah menusuk mata, dan juga tidak terlampu pink. 



Kasut ketiga ialah kasut Larie D. Grey. Kasut ini pula menjadi pilihan aku kerana ciri-ciri yang menarik. Seperti di bahagian tepi kasut itu ada corak kulit ular kalau diperhatikan secara dekat. Mungkin kulit ular sebenar atau tiruan?

Untuk kasut yang pertama dan kedua , aku membelinya di sebuah Instagram Online iaitu instagram barangjadi. Dimiliki oleh rakan aku , kasut-kasut yang ditawarkan sangat lah berbaloi dan berbeza daripada harga sebenar. Anda boleh lihat gambar di bawah iaitu gambar instagram tersebut. 




Manakala kasut ketiga aku beli di jualan diskaun di Aeon Mall , Shah Alam. Alhamdulillah , aku mendapat potongan harga yang sangat berbaloi-baloi. Harga sebenar dan harga yang dijual tersangatlah berbeza.
Di sini aku ingin memberikan sedikit tips dalam membeli kasut. Anda boleh membeli kasut dengan harga murah di pasaraya jika ada sebarang 'sale' atau jualan murah. Di situ anda dapat melihat pelbagai barang dijual dengan harga runtuh.

Sekian. 

Read more ...

Membeli Barangan Keperluan Clarinet



Assalamualaikum dan salam sejahtera




Menjadi seorang pemuzik bukanlah senang. Tambahan pula apabila kita bermain alat muzik yang memerlukan pertukaran alat ganti setiap bulan atau setiap kali barang kita sudah digunakan. Seperti aku sendiri , aku bermain clarinet , dan clarinet yang aku guna sudah berusia 4 tahun! Sangat tua! 
Beberapa bahagian sudah mula menunjukkan usia tuanya apabila ada bahagian iaitu 'ligature' sudah mula rapuh dah patah. Bermakna aku perlu membeli 'ligature' baru untuk bermain clarinet. 
Image result for Ligature clarinet


Di dalam kotak di atas adalah ligature yang aku beli di kedai muzik yang terletak di Petaling Jaya. Agak jauh juga bagi aku untuk ke kedai muzik, iaitu perjalanan dari Shah Alam ke Petaling Jaya.
Selain itu , pemain clarinet juga perlu membeli dan menukar 'reed' setiap kali jika 'reed' tersebut sudah haus. Kebanyakan pemain clarinet akan membeli terus sekotak reed, tetapi aku hanya membeli beberapa sahaja kerana kekangan wang.  Ianya merupakan perkara penting bagi setiap pemain clarinet. 




Aku hanya membeli 2 sahaja 'reed' untuk semester ini. Mungkin hanya di awal semester, in shaa Allah jika ada wang lebih , aku akan beli lagi di pertengahan semester.


Image result for bass clarinet



Oh , lupa nak beritahu. Aku juga merupakan pemain Bass Clarinet. 'Reed' bagi clarinet biasa dan juga bass clarinet adalah berbeza dari segi saiz. Jadi , aku juga perlu membeli 'reed' untuk bass clarinet. Alhamdulillah.
Aku bersyukur kerana semuanya sudah lengkap. Mungkin ada beberapa lagi perkara yang perlu disediakan tetapi ianya tidaklah sepenting seperti perkara-perkara di atas. Hanya membeli apa yang perlu. 

Sekian. 

Read more ...